Hocam aşağıdaki buğday 10 aralıkta ekildi. Mart başı 40 , toplam 50 kg - Nisan başı 20 kg yağış aldı. 28 gündür yağış yok ve 15 gündür 20 derece üzeri gündüzleri. Son 5 gündür 25 dereceye ulaşıyor en yüksek sıcaklıklar. Geçen hafta 2-3 dereceye düşen soğuklar oldu. Son iki fotoğrafta o soğuklara denk gelen başakların dışarda yakalandığı yerlerde oluşan hasarı görebilirsin.
Toprak heryerde çatlamış ve aşırı kurak. 18-20 kg kadar saf azot atıldı. Bu kuraklığa rağmen henüz strese girmedi. Sebebi iyi beslenmiş olması. Mikro element eksikliği çekmiyor. Sapa kalkımla birlikte suya erişebildiği zaman yağmur sonraları magnezyum da verildi. İyi beslenebileceği zamanlarda ve suyu bol bulduğu zamanlarda fotosentez kapasitesini arttırmak gerekiyor. Azot ve fosfor eksikliği olmayacak depolayacak. Mikro elementleri azar azar sık sık verildi. Şu an alt yapraklarında bol miktarda mikro elementi depoladı. Baharda Trakyaya düşen yağışın yarısı düşmedi. Mart Nisan ayında toplam 70 kg yağış aldı. 28 gündür yağış yok. Nisan başı yağıştan sonra 4-5 gün aralıksız 70-80 kmyi bulan rüzgarlar zaten kuruttu yağanı da. Ancak çok canlı bu şartlara göre. Beslenmesinde eksiklik yoksa ve fotosentez kapasitesi yüksekse bitki hastalığa yakalanmaz. O fotoğratını attığım yer aşırı kumsal ve çok zayıf sarı bir toprak. Orda yeni yeni başladı kuraklık ve hastalık etkileri.
Yani şuan burda hangi tarihte neleri attığımı yazsam çok uzun sürer. Ancak katyon değişim kapasitesinden tut mikro elementlerin eksiklik durumlarına göre dengeleme üzerine besleme yapıldı. Sapa kalkımdan sonra da biraz magnezyum ilave ettim yağış sonraları. Kaliteli amino asitler zaten olmazsa olmaz. Özellikle başaklanmaya kadar Glisin yüksek asitler çok önemli.
Nitratları 15-22 mart arası attım ben. 25kg civarı. Nisandaki kuraklık riskine girmemek için erkenden bitirdim üst gübrelemeyi. Bu kadar az yağışa beklediğimden iyi bir görüntüsü var.
Şuan yağış olacağına inandığım için şu amino asidi verdim. Yeşil kalma süresini uzatma etkisi olan bir hormon içerdiği için ve normal combilerin 10 katı kadar 0,5 molibden ve cobalt içeriğinden dolayı şu combiyi. 100 gram kadar da magnezyum ekledim. Bunlar bitkiyi daha da susatacak ancak iyi bir yağış ihtimaline karşı çok faydası olacak diye. Yağışlardan sonra da pas ilaçlarını atacam.
Yani kısacası iyi beslenen bitki hastalığa dirençli. Uzakta kalana çok iyi bakamadığımı da biliyorum. Daha kurak bir bölgede daha zayıf toprak. Ve geceleri 3-4 derece daha soğuk olabiliyor. Orda yeni başladı o hastalık veya soğuk zararı belirtileri.
Bayrak yaprağı tamamlandıktan sonra 5 derecenin aşağısındaki bir soğuğa 2-3 saatten fazla maruz kalması bitkiyi strese sokar. Başak çıkardıktan sonra 6-7 derecenin altına düşmesi de öyle. Bu yıl nisan ayında gece ayazları kırağılar falan cidden çok zarar verdi. Suya da ulaşamıyor toparlayamıyor kendisin. Bir de besin eksikliği çekiyorsa vah haline.
Ekli dosyayı görüntüle 48152
Ekli dosyayı görüntüle 48150Ekli dosyayı görüntüle 48149Ekli dosyayı görüntüle 48145Ekli dosyayı görüntüle 48146Ekli dosyayı görüntüle 48147Ekli dosyayı görüntüle 48148