Gübreleri römorka yükledim makinayı traktöre taktım don olayını bekliyordum Bak şimdi kafam karıştı ne yapacağımı şaşırdım,
ben arkadaşa katılıyorum geçen sene denemesini yaptık sıcaklığın yüksek olduğunda üre daha iyi çalışıyor siz uyurken yemek yiyormusunuz
arkadaşlar hepiniden allah razı olsun konuya ilgi buyuk ben bugdaylarımı ekerken ekonomi bozuk oldugu için dekara 10kg üre ile ektim 24 ekimde ekim yaptım su anda toprakta etkisi kalmamiştır her halde benim düşüncem söyle 25 kg üre atacam 10kg + 15kg 30ocakta 10 kg atsam bu gubre 20şubatta bitkinin alabilecegi forma dönüsücek 20 şubatta havalar trakya için düzelicek sıcaklıklar yukselecek yani bugday uyandıgında toprakta hazzır azot olacak
Artık elimizde teknoloji var.Hangi köyde toprağın,havanın sıcaklığı,nemi,basıncı,rüzgarı, yağışı ne kadar hepsini bilebiliyoruz.Karambole gübre saçıp yağışı ve sıcaklığı bekleme devri geride kaldı. Artık izli ekim yapıyoruz, çoğunuzda çift çeker var. Uygun koşullarda gübreden maksimum fayda sağlamak varken bu soğukta üre vermek bilimle bağdaşmıyor.
peki siz uyanana kadar hazırlanmış yemek soğursa yada olmayan sebeplerden yok olursa burda demek istedğim ürün azotun tamamından yararlanamaz 5 şubata kadar gece hep eksi yani don var
Artık elimizde teknoloji var.Hangi köyde toprağın,havanın sıcaklığı,nemi,basıncı,rüzgarı, yağışı ne kadar hepsini bilebiliyoruz.Karambole gübre saçıp yağışı ve sıcaklığı bekleme devri geride kaldı. Artık izli ekim yapıyoruz, çoğunuzda çift çeker var. Uygun koşullarda gübreden maksimum fayda sağlamak varken bu soğukta üre vermek bilimle bağdaşmıyor.
donma olayı bizde çok olduğu için..
eskiden beri süre gelen bir alışkanlık vardır..
yapabilen olursa ..
son kış döneminde gübreyi tarlaya atardılar sonra 1 hafta içinde yağış yağar o gübre kâr ve yağmurla tarlaya emdirilirse o seneki ürünün hasatı bol olurmuş..
ben denemedim..
Evet abi izli ekim yapıyoruz, evet abi çift çeker traktörlerimiz var Sene 2010,aylardan bu zamanlar. (şubat başı).Yağmur kar durmak bilmiyor, havalar yumuşak, gübre zamanı çoktan geçmiş, don zamanı atmayı akıl etmemişiz. Mecbur girelim atalım dedik, sonuç. 100 dönüm tarlada çiftçeker 398 ile, üstelik izlerden daha önce ilaç atmak için geçilip sertleştirilmesine rağmen, 5 sefer battik. 110-90 çekmeye gelirken her tarafı çiğnedi, çoğu yerde traktörün toprağı ezip yanlara çıkarttığı topraklar buğdayın üstünü örttü, resimde olduğu gibi çoğu sefer asıl izden çıkıp yanlara gitmek zorunda kaldık. En sonunda baktık olmayacak, aldık elimize çuvalları elle attık. Yazın, biçim sırasında yardığımız yerlerde biçerdöver geçerken lastik yanakları zarar gördü, tablanın bazı yerlerinde saclar yamuldu, sık sık toprak aldı içeriye biçerdöver, bu süreçteki kaybımız, donda atacağımız ürenin bir kısmının havaya uçmasının oluşturduğu kayıptan çok fazla oldu.
Herkes kayıba odaklanmış. Sadece 2 şey söyleyeceğim.
1-) 5 derecede, 15 dereceden daha az azot kaybı olur. Yani aynı şartlarda soğuk, kayıp açısından avantajlıdır. Her iki sıcaklıkta da ürenin dönüşümü için zamana ihtiyaç duyulacak. Bu bilgi "bilimseldir"
2-) iki seçenekten birini tercih etmek zorundasınız:
- "donda gübre mi atılır arkadaşım, kayıp olur" diyerek gübre atmamak.
Sonuç: geç kalır, bitki hızlı gelişim evresine girdiğinde, siz yeni azot atarsınız. azot noksanlığı sonucunda kardeşlenmede düşüş ve gelişim geriliği. Az ya da çok verimde kayıp. (%5 olsa 30 kg buğday demek bu, ki kayıp daha fazla olabilir)
- "uygun ilk fırsatta don-mon dinlemeyip gübre atılır arkadaşım" diyerek uygulama yapmak.
Sonuç: azotta (iklime bağlı) bir miktar kayıp. Karşılığında bitkinin tam ihtiyacı olan azotu, tam zamanında vermek. Stres yaşatmamak . Doğal olarak kardeşlenme ve gelişimde, hali ile "verimde" artış. Hatta kurak senelerde tüm mahsülü kurtarabilir bu hareket. Çok çok 5-10 liralık (10 kg buğday parası kadar) azot kaybı ile.
Kaybolan azotu en yakın bayiden alabilirsiniz.
Zamanı para ile satın alamazsınız.
Bu söylediğim de "mantıklı"dır.
Not: aylak değilim.
Üre, Amonyum formuna geçinceye kadar zaman kaybederim, İlla benim acil azota ihtiyacım var diyorsanız, Nitrat kullanabilirsiniz.
Bu işler üzerine kafa yormuş, sektör içinden meslektaşlarımla tartıştığımız konulardan birisidir bu. Üre yerine bu dönemde 10 kg CAN + 10 üre kullandırdıklarını ve başarılı olduklarını söylüyorlar.Mantıklı mı çok mantıklı. Bahsettiğim şeyi [MENTION=18031]aşkar[/MENTION] üyemiz de sormuş.Deneyenler ve memnun olanlar var.
Tarlanın kusak olduğunu bilirken neden havayı takip etmeyip yağmurdan önce gübreni uygulamadın diye sorarlar adama. Tarlada gömlek ile duruyorsunuz, hava çok güzel.Demekki dondan bu havaya geçişte bir kaç gün zaman olmuştur gübreyi uygulamak için.Çeltik tarlası gibi yer, drenaj sıfır.Ee motorun kalır abicim.
Bu arada biçercinin lastiğini düşüneceğinize bu tarlayı nasıl drenaj yaparım da kurtarırım diye düşünmen gerekir..Lastik izleri hiç olmazsa suyu toplamıştır da orada buğday biraz olsun hava almıştır.
Ayrıca sizin şu durumda buğdaya attığınız gübre üre ise hiçbir fayda etmemiştir.Adım gibi eminim.
Bizim söylediğimiz,savunduğumuz düşünce şu güzel kardeşim; eğer azota ihtiyaç duyduğumuz,aktif gelişme dönemine giriyorsak, hava şartlarını takip edip bir kaç gün önceden gübre uygulanabilir.