DEUTZ YAKIT TESTİ

Ynt: DEUTZ YAKIT TESTİ

6441 net 62 bg..

pto bg/motor bg olarak o oran son noktaya yakın.. daha iyisine rastlamadım..

hararete düşen, ayılıp-bayılan motor çok yakar.. mesela zetorda bunlar hiç yok.. hararetin normal yerinden oynadığını 1 senedir en zorlu şartlarda bile görmedim..

tüm firmalar için gerçek/onaylı rakamları bulmalı ayrıca

bide dizayn çok önemli bazen 1 cm veya 1 mm hayati önem taşır

son olarak sa sedec sürücü bile yakarı %10 bile oynatır..

çok karmaşık, değişkenli bi konu..
 
Beygir gücü: Tork*Devir/7221 e eşittir.
Yüksek devirde max güç noktası olan motorların Tork/HP oranı azdır, düşük devirlerde ise fazladır, Çap/Strok(Piston genişliği ve boyu) ile durum değişir.Dizayn tercihidir.
Tork/HP oranı motor için bir şey ifade etmez, yüksekse motorun derin piston boylu olduğu anlaşılır.Derin kurslu motorun ısıl kayıpları biraz azdır.
Yüksek devir çevirenlerin (kısa pistonlu) ise avansları iyi olup soğuk çalışma performansları iyidir.Yalnız max tork noktası ile max motor gücü noktası devir aralığı açık olacağından vites ihtiyacı fazla olur.
Düşük devirde tork yakalama motora az yakıt yaktırmaz.Dizayn tercihidir.Uygun devir ve uygun motor yüküyle motor işe göre az yakıt harcar.Power mix testlerinde farklı motor yüklerinde ve işlerde motorun özgül yakıt tüketim değerleri mevcuttur.
Kuyruk mili güç aktarım değerleri değişkenlik gösterebilir.Motor gücü/Kuyruk mili gücü oranı %80-95 gibi aralıkta değişir, bu dizayn tercihidir.Güç aktarım kayıpları ancak testle anlaşılır, orandan hiçbir şey anlaşılmaz.
 
Kubilay şimdi yüklü yüksüz olayı şu:

Denemek, araştırmak elbette faydalı birşey ama traktör gibi iş makinaları için bu sonuçlar yanıltıcı olur. Herhangi birşey ifade etmez, geçerliliği yoktur.

Neden? Traktör kapı önümde rolantide çalıştırılsın diye üretilmiş bir alet, bir makina değil.

Bizi (yada herhangi bir traktör sahibini) ilgilendiren kısım, amaca uygun hizmet ederken gösterdiği tasarruf ve performanstır.

Bu kadar basit.

Ki böyle bir ölçümde, sadece bir tek cıvatayı dahi gevşeterek hem rolanti, hem de yakıt düşürülebilir.

Bu kadar subjektif, bu kadar üzerinde oynanabilen, bu kadar etkiye açık bir değerlendirmeyi, bir iş makinasının yakıt tüketim değerleri testi olarak görmek imkansızdır.

Nasıl ki herhangi bir traktör markası çıkıp da 'ey ahali, en az yakan traktör bizimki, bu da kanıtı' diyerek, rolanti testini önüne sunsa ne yaparsın?

Gülersin :) . Ben de gülerim.


Çünkü traktörün yakıtını etkileyen, senin de bahsettiğin gibi onlarca değişken faktör ve test türü var ama bunların arasında 'iş yapmıyor, kapı önünde rolantide çalışıyorken' diye bir faktör yok. Olamaz da.

Yani o rolanti testlerini, testini yaptığınız traktörün tüketim değerleri hakkında bilgi edinmek, 'yani yakıtını ölçmek' için yaptıysanız, boşuna yapmış, boş yere yakıt harcamışssınız.


Yalnız daha önce duydun, kullandın mı bilmiyorum. 4 hp güç isteyen yem ezme makinaları var. Traktöre (neredeyse) hiçbir yük vermez. Traktör rolantide çalışsa bile gücü fazla fazla yeter.

Yaptığınız bu testi, 'Ben bu traktörle 1 saat yem ezdiğimde kaç litre mazot harcarım' sorusunu cevaplamak için yapmış olsaydınız, o acıdan başarılı bir test olurdu.

Eğitim metodolojisi ve terminolojisi ile anlatmak gerekirse;

Bu testin tutarlılık ve güvenilirliği var ama geçerliliği yok.

Euro6 tırlarda beygirleri biraz çoğaltıp, torku ıcık azaltıyorlar, kasa içindeki yumurta kolileri devrilmiyor, traktörde de konfor için bu uygulanıyor.Beygiri çok, tork/tork yedeği orta dereceli olanlar var, servis masasındaki bardak oynamıyor.
 

Benzer Konular


Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt