Çiftçinin Son Üç Yılı?

Bir çiftçi olarak son 3 yılda maddi durumunuz / geliriniz nasıl seyretti?


  • Kullanılan toplam oy
    178

Ynt: Çiftçinin Son Üç Yılı?

köylümü kaldıki köylerde??? hepsi gitti büyük şehirlere... köyde kalanlar ise borç batağında değilmi??? kaçta kaçı kendi kendine yetiyor? kaç tanesi hangisi bankaya oraya buraya borçlu değil? ben köylü çocuğuyum babam beni domates parasıyla pancar parasıyla okuttu büyüttü.şimdi ne durumda??? dedemin bir lafı var allah büyük allah çalışana verir siz çalışın gerisi allaha kalmıştır... 2 sene önce 1500 çekirdek bu sene 1230 nerde adalet nerde müslümanlık!!! et yok derler dışarıdan getirirler, saman yok derler dışarıdan ot getir!!! şeker ekemezsiniz der dışarıdan getir ne bu arkadaş!!! dünyada ekonomi olarak gelişmiş ülkelere bakarsak hepsinin tarım sektörü en gelişmiş olanlarıdır, biz neredeyiz peki???ama kimde suç???
 
Ynt: Çiftçinin Son Üç Yılı?

BU YAZDIKLARIM BENİM ŞAHSİ FİKİRLERİMDİR VE FİKİRLERİMİN ARKASINDAYIM. İLERKİ YILLARDA BU MESAJIN NASIL GERÇEKLEŞTİĞİNİ HEP BİRLİKTE İZLİYECEĞİZ GİBİME GELİYOR

Türkiye ' de her sektörde olduğu gibi tarım sektöründe yavaş yavaş bile olsa tekele dönüyor. Buna ister inanalım ister inanmayalım. Bi hocamız demiş 500dekar altı çiftçiler kalmayacak bunların üstünde büyük çiftlikler kurulacak ve küçükler bunlara çalışacak bence de kesinlikle doğru.

Çiftçilikte kazanmak mümkün ama belli bi dönüm/dekarın üstünde ekmek-biçmek gerek. Misal 100dekar buğday,100dekar ayçiçeği,100dekar mısır/arpa ekilmesi gerek karlı bi iş için. Rakamlar tabii değişebilir ama genel hatlarıyla ele alayım dedim. Bu arada tek ürün değil 2-3 çeşit ekmekte fayda var bence. Bi hocamız vardı onun görüşlerini buraya aktarayım dedim.

Kilit noktaya gelince ne kadar çok ekersen o kadar çok kazanırsın(bence de)! Tarlanın hicar/kira veya kendi üzerinize olduğu bu durumu değiştirmez diyor.

Bi çiftliğe gitmiştik adamın hali vakti yerinde hatta baya baya iyi yazlıklar-arabalar-çocuklarına güzel güzel evler. Dedim nasıl oldu bunların hepsi çalıştık tabii diyor. Dedim nedir bunun yöntemi-çıkar yolu ? Bana tek fabrika gibi olursa kazanırsın bu işte demişti ve tanıdık olucak diyor kendileri. Bunun yanında en önemlisi borçlu iş olmalı ama sınırını bilmek gerek diyor. Aynı zamanda borcu harcı not etmeli kişi diyor.

Fabrika mantığı nedir diye sorduğumda bana dönüp bi fabrikaya giren-çıkan-kullanılan elektrik,mazot bellidir hatta fabrikaya damacanayla giren su bile bellidir dedi. Bizim bazı çiftçilerimiz var traktörü araba gibi kullanıyor oraya buraya traktörle gidiyor,zevk için tarlayı dolaşmaya giden bile var diyor(bence de kesinlikle doğru). Ben traktörü işim bittiği zaman garajıma sokar bi sonraki işe kadar bekletirim,traktörler o zamana kadar kolay kolay kontak çevirmez diyor. Böylece mazot ve traktörün minimum giderlerini azaltırım diyor. Bunun yanında tohumluktur-ilaçtır-gübredir bütün giderler yıl başında hesaplanır yıl sonu ne kadar gitmiş,fark ne kadar,karda mıyız değil miyiz bakarız diyor. Sene sonunda bir dahaki seneye aldığımız notlarla daha iyi gireriz diyor.

Hicar yer işleme noktasına gelince benim çevremde bazı çiftçiler var babadan kalma bi çiftçilik hevesleri var traktörü-aleti hazır diyor tek eksiği tarlaları yok onuda hicarla çözüme ulaştırıyorlar diyor. Akmasa damlar mantığıyla çıktılar bu yola ve bazen çiftçilikten kendi yaptıkları mesleklerden çok çok daha fazla kazanıyoruz diyorlarmış. Bu arada çok büyük çiftçilik yapacak bi kişinin eğer öyle çok bi toprağı yoksa sulu tarım ve hicara bir an önce girip kendine sağlam depo yaptırıp mahsülünü zamanı geldiğinde en iyi fiyattan piyasaya sokmalı diyor. Tanıdık işin bu kısmında devreye giriyor ve tanıdıklar sayesinde nakliye işini ve yüksek fiyat alma işini sağlıyorlar demişti.

Herşeyi kişinin kendisi yapması güzeldir kazanç sağlar ama belli bi dönümün üstünden sonraki dönümlerde yanında çalışacak elemanlar alması kişinin yapıcağı en doğru seçenek olur diyor. Bunun yanında çiftçilik gayet zor bi meslek olduğuna tekrar belirtip sevmek gerek bu mesleği diyor.

Bu arada devlet artık akıllandı ve tarım arazileri adı altında büyük araziler artık koruma altına alınıyor ve tarım arazisi olarak çiftçiye sunuluyor. Bu yöntemde de anlaşılacağı üzere çiftçilikte artık develerin tekellerine geçecek. Bu araziler hepimizinde bildiği gibi sadece çiftçiden başka bi çiftçiye tarım amaçlı satılabilecek ve kitleler halinde tarım yapılması ve dönümden daha çok mahsül elde edilip daha çok kara geçilmesi planlanıyor.

Hepsi şahsi fikirlerimdir. Herkese bol kazançlı,bol mahsüllü yıllar dilerim.
 
Ynt: Çiftçinin Son Üç Yılı?

1600 2000 bin agac kadar zeytınımız var cıcek acarken yagmur dolu yagdı zeytınlerın hıc bırı tutmadi bır agactan bır tane zeytın topladıgımız oldu fıyatlar berbat bu işin sonu yok devlet doguyu bıraksında azıcık bızımlede ılgılensın :) yazıktır gunahtır secım ayı aynı bır olay yasamıstık banka ya zarar ımızın bır mıktarını odemıslerdı eee bu sene secım yok napıcaz sayın Yetkılıler ve hukumetın savunuculari sıze soruyorum ?
 
Ynt: Çiftçinin Son Üç Yılı?

zac link=topic=79545.msg942445#msg942445 date=1417655568' Alıntı:
1600 2000 bin agac kadar zeytınımız var cıcek acarken yagmur dolu yagdı zeytınlerın hıc bırı tutmadi bır agactan bır tane zeytın topladıgımız oldu fıyatlar berbat bu işin sonu yok devlet doguyu bıraksında azıcık bızımlede ılgılensın :) yazıktır gunahtır secım ayı aynı bır olay yasamıstık banka ya zarar ımızın bır mıktarını odemıslerdı eee bu sene secım yok napıcaz sayın Yetkılıler ve hukumetın savunuculari sıze soruyorum ?
Sigorta olmuyormu zeytincilikte?
 
Ynt: Çiftçinin Son Üç Yılı?

5 kisiyle calisiriz.. Ailenin tum erkekleri..
Son 3 yilimiz cok guzeldi aslinda ama bu yil 1700 donum yerimizi dolu vurdu, yilmadik tekrar ektik bu sefer paramiz gitti, aldigimiz cekler karsiliksiz cikti paramizin pesindeyiz hala..
Ama bu kotu olay basimiza gelmese son 3 yilda kendimizi katlayarak geliyoduk resmen..
Eger biraz cesaretli olup nezaman hangi urunu nekadar ekecegini bilirsen kazanirsin..
 
Ynt: Çiftçinin Son Üç Yılı?

Son 3 Senede Yaklaşık 200 Bin Tl Ziraat Bankasına Borçlandık Tabiki Birşeyler Aldık Yatırım Yaptık Geçen Seneki Kuraklık Bizi Çok Etkiledi Değil Düşük Verim Bazı Tarlalara Hiç Biçer Girmedi Bile Ama Allah Büyüktür Bu Sene Hem Pancarımız Her Senekinden İyi Oldu Hemde Bu Yıl Ekin Mevsimide Bol Yağışlı Ve Güzel Geçiyor Mevlam Büyüktür Sen Yeterki Çalış Ve Tevekkül Et.
 
Ynt: Çiftçinin Son Üç Yılı?

Çiftçilikten geçinmiyorum ama, çok sevdiğim için kendimi bildim bileli bu işin içindeyim. Bölgemizde toprak az. 50 dönüm kadar bir arazimiz var. Arazimizin güncel tapuları olmadığı için de hiç destekleme almadan bu işi götürmeye çalışıyoruz.
Buğday ekeriz. Tarlaların hazırlığı, tohum, gübre, ilaç, sıvı gübre... Yani her şeyi en iyi şekilde yapmaya çalışmama rağmen. Parayı giderlere harcıyoruz. Ürünleri satınca da harcadığımızı geri alıyoruz. Çok cüzi miktar ya kalır yada götürür.
Öyle bir hal aldıki bu işi hoby ve spor amaçlı yapar olduk. Doğrusu bu durum insanın gücüne gidiyor.
Herkes çalıştığının karşılığını almak ister. Birşeyler üreterek çalışan kişiler çok daha iyi kazanmayı hakediyor.
 
Ynt: Çiftçinin Son Üç Yılı?

volkanuzel link=topic=79545.msg942492#msg942492 date=1417687387' Alıntı:
Sigorta olmuyormu zeytincilikte?
urun olmadan olmuyor urun olduktan sonra oluyor sıgorta bızım kıler cıcek donemınde dokuldu yagmur ve doludan cıcek donemınde sıgorta olmuyor boyle sacma bır sıstem işte :)
 

Benzer Konular