Çiftçinin alın teri burada değer buluyor anadolunun ilk ürün borsası

05 Aralık 2011 - 11:11:11Çiftçilerin ürünleri Konya ' da elektronik satışla gerçekleşiyor, satış işlemlerine güvenlik, hız ve standart getirerek ürünlerin reel fiyattan alınıp satılmasına imkan veriliyor. Böylece sanayici, tüccar, üretici olmak üzere herkesin kazançlı çıktığı bildirildi.
Konya Ticaret Borsası (KTB) elektronik satış salonunda ürünlerin reel fiyattan alınıp satılmasına imkan sağlanıyor.

Sistemin işleyişi üreticiden gelen malın numunesi alınarak, laboratuvarda analiz edildikten sonra, ürünlerin analiz sonuçları sisteme giriliyor aynı zamanda bir örneği de numune ile birlikte elektronik satış salonuna gönderiliyor. Her bir numune üzerinde ürün özelliklerinin yüklü olduğu cipli numune kapları ile yürütücü bantlara yerleştiriliyor. Elektronik imza ile açılan bilgisayarlı alım masalarının önünden geçen her ürünün özelliği ekrana yansıyor ve alıcı ilgilendiği ürünleri ekranında görebiliyor. Alıcının ilgilendiği ürünleri otomatik ya da ekran üzerinden an be an artırmasıyla satış işlemine başlanıyor. Alıcıların ekranına yansıyan seans sonunda ise ürün otomatik olarak en çok fiyat veren alıcının oluyor. Elektronik satış salonundaki ekranlardan da ürün, alıcı ve satıcı tarafından takip ediliyor.

KTB Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Uğur Kaleli, yaptığı açıklamada, Konya ' nın sahip olduğu tarih, kültür ve geleneği ışığında, birçok yeniliğe kapılarını açan ilk şehirlerden birisi olduğunu belirterek, tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Selçuklu başkenti Konya ' nın bütün zamanlarda cazibe merkezi olduğunu ve olmaya devam ettiğini söyledi.

İlk buharlı un fabrikası ve sanayi mektebinin Konya ' da kurulduğunu anımsatan Kaleli, sanayinin gelişmesinde tarımın katkısının büyük olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

' ' 1912 yılında açılan fakat 1. Dünya Savaşı ile birlikte faaliyeti duran Konya Ticaret Borsası, 1924 yılında Mustafa Kemal Atatürk ' ün imzasını taşıyan kararname ile tekrar faaliyete geçti ve Anadolu ' nun ilk borsası oldu. KTB olarak lisanslı depoculuk, ürün borsacılığı ve vadeli işlemlerin alt yapısı olan elektronik satış sistemi ile ilk adımı atıyoruz. Attığımız bu adım bizleri Dünya ' ya entegre edecek, bölgemizin ve ülkemizin sosyo-ekonomik gelişimine büyük katkı sağlayacaktır. ' '

Ülkemizin, bölgesel bir gücün ötesinde küresel bir güç olma yolunda emin adımlarla ilerleyen gelişiminde, uluslararası ticaretin önemli bir yeri bulunduğuna dikkati çeken Kaleli, ' ' Yakın coğrafyamızın yanı sıra tüm dünya ile ticaretimizin artırılması için, altyapımızın şimdiden kuvvetlendirilmesi gereklidir. Dünya ekonomisinde söz sahibi ülkelerde, ticarete konu olan malların büyük çoğunluğu elektronik ortamda alınıp satılmaktadır. Gelişmiş ekonomiye sahip ülkelerdeki vadeli işlemler borsalarının temel yapısını elektronik satış işlemleri oluşturmaktadır. KTB ' nin gerçekleştirdiği elektronik satış sistemi, satış işlemlerine güvenlik, hız ve standart getirerek, ürünlerin reel fiyattan alınıp satılmasına imkan vermektedir. Böylece sanayicimiz, tüccarımız, üreticimiz ve dolayısıyla ülkemiz kazançlı çıkacaktır ' ' diye konuştu.

Hızla küreselleşen dünyada, aynı hızda bölgeselleştiğini anlatan Kaleli, ' ' Bu ortamda, kayıt altında ve güvenli bir ekonomi, başta yakın coğrafyamız olmak üzere yabancı sermayeyi çekmesi bakımından son derece önemlidir ' ' dedi.


- ' ' En etkin merkez ' ' -


Konya ' nın tahıl ambarı olması nedeniyle Türkiye ' nin en büyük hububat borsası olduğunu hatırlatan Kaleli, ülkemizde bugün, hububat fiyatlarının günlük olarak oluştuğu en etkin merkez olduğunu vurguladı.

KTB ' nin üyelerine ve üreticilere hizmet verdiğini hatırlatan Kaleli, ' ' Günün son teknolojileri donatılmış, Türkiye ' de bir ilk olan elektronik satış salonu ile üretilen malın reel değerinde işlem görmesi yönünde çalışmalarına devam etmektedir ' ' dedi.

İşlem hacmi en yüksek borsalar arasında yer alan KTB ' nin 2010 yılı işlem hacminin 3 milyar TL olduğunu açıklayan Kaleli, şöyle devam etti:

' ' Türkiye ' de kalite belgesi almış ilk borsa Konya Ticaret Borsasıdır. Hem teknolojik, hem de iş kültürü açısından değişim ve gelişimi takip etmek, verilen hizmetleri daha da iyileştirmek, hem de hizmetle kaliteyi belgelendirmek amacıyla TSE–EN ISO 9001: 2000 ' Kalite Güvence Sistemi ' kurmuştur. İşlem ve iletişim modern araç ve gereçlerle yapılmaktadır. Her türlü çağdaş imkanlarla donatılmıştır. KTB ' de faal bin 369 üyemiz mevcuttur. Hububatçılar, bakliyatçılar, yemciler, canlı hayvancılar, kırmızı etçiler, yapağıcılar ve dericiler, tohumcular, uncular, sütçüler ve gıdacılar olmak üzere 10 meslek grubu bulunan borsamızda işlem gören ürünler ise hububat mamülleri, bakliyat, yem bitkileri, kimyon - çemen - çöven gibi çeşitli maddeler, tiftik - yapağı gibi tekstil hammaddeleri, canlı hayvan, canlı hayvan ürünleri, ham deriler, yağlı tohumlar, nebati yağlar ve meyve çekirdekleridir. ' '

KTB elektronik satış salonu Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ' nun başlangıç gongunu çalmasıyla 18 Mayıs 2011 ' de hizmete açılmıştı.

2011 hasat dönemi satış salonu işlem hacminin Kasım ayı sonu itabiriyle, 377 bin ton buğday karşılığı 217 milyon TL. olarak gerçekleştiği, bu miktarın 2010 yılında 250 bin ton buğday karşılığı 132 milyon TL. ve 2009 yılında 232 bin ton buğday karşılığı 110 milyon TL. olarak gerçekleştiği belirtildi.
 

Benzer Konular