Çiftçi borç batağında

Ynt: Çiftçi borç batağında

Çiftçi değil, Türk halkının geneli borç batağında. Nedeni insanlar kişilikleriyle değil sahip olduğu şeylerle kaliteli insan olduklarını kanıtlamaya çalışıyor. Asgari ücretle çalışan adam 2000 liralık cep telefonu taşıyor. Forumda biri 50 dekar arazim var çiftçiliğe yeni başlıyorum diyor adama 75, 80 beygirlik 4x4 traktör tavsiyesinde bulunuyor. Yeni traktörlerin çoğu ihtiyaçtan değil, komşuda var bende neden yok zihniyeti olduğu için alınıyor.
Geçen hafta köyde yaşayan aileme 4250 liraya lada samara aldım. 8000, 9000 liraya brodwayde alabilirdim. Bunun için ya kredi çekmemiz yada bir inek satmamız gerekiyordu. Haftada 10 km yol yapacak bir araç için kredi çekmek yada inek satmamız mantıklı değil.

Kredi sağlayan banka ve kooperatiftler. :)

Buradaki fare de biz oluyoruz. :) O sepetin içine kolayca giriyoruz.

Sonra o sepetteki tüm fındıkları ( bankalarda ve kooperatiflerde kulllanılabilecek kredileri) bitiriyoruz :)
Son halimiz bu :D

Kredi kullanma şansımız hiç kalmamış, kullandıklarımızı da ödeyememişiz :)

Son durum; o dünyadan çıkabilmek için en başa döneriz.

Ya da; :(

stulu abim.. inan temizse o samara ÇOK daha güzel işinizi görür.. rus malı boru değil :)

Nail abi olayı şekil A ' da görüldüğü gibi çok net bitirmiş.. konu kapatılabilir :)

Kabahati biraz da kendimizde aramalıyız.taksitle veya krediyle olunca sanki bedava gibi geliyor insana sonuçta 3 veya 5 sene içinde o para ödenecek.çevremde çok insan var ihtiyacı olmadığı halde traktör yenileyen veya büyüten.kimine göre sebep herkesde var bende alim kimine göre satınca traktör para etsin.ben geçen yıl sıfır traktöre niyet ettim 65 bin liraya bıraktılar peşin para.düşündüm vereceğim para traktörden ağır gelir dedim vazgeçtim. 37 bin liraya 2010 model orijinal kabinli klimalı 1100 saatte bi motor buldum ve onu aldım.yuvarlak hesap 30 bin lira cebime kaldı ve aynı zamanda 2004 model başak ta kurulukta kaldı.hemde sıfır alacağım traktörden 10 beygir büyük oldu.

Aynen böyle devam edelim.

Ürün fiyatları konusundaki memnuniyetimizi her platformda anlayalım ki, bakanımız açıklama yapsın, 'çiftçi fiyattan memnun' diye.

82 kuruş olan buğday önce 72, ardından 65 kuruşa düşsün.

1 hafta sonra tüm fabrikalarda 'alım dursun'. Hiç satamayalım.

Doğru Yoldayız. Aynen böyle. Durmak yok, yola devam..

UÖZKAN.77 link=topic=81633.msg968478#msg968478 date=1423498174' Alıntı:
ahmet.. işin itikadi yanı var elbette..

ama SADECE iktisadi olarak bile ÇOK sakat bi iş..

DÜNYA tarihi, bütün ihtilal, karmaşa, sosyal çalkantı ne varsa.. 2 cümle;

'..sen çalış ben yiyeyim..' (faiz ve bu işin piri Yahudilerdir.. altın+elmas+faiz=yahudi.. topraksız olduklarından yükte hafif pahada ağır ve akçeli TÜM işlerin başını ezelden tutmuşlardır..)

'.. ben tok olayım başkası açlıktan ölsün bana ne..' bu 2 cümle milleti-insanı hem maddi hem manevi zayıflatıyo..

yalnız 'uzun vade düşük faiz' dedi mi akan sular duruyo insanı cezbediyo.. tanıdık esnaflar var huzurları düzenleri bozuldu.. 'ÇOK cazip geldi bi girdik çıkamadık' diyolar..
Abi iktisadi yönü Kuran ' da yine açıklanmis.Yahudilerin bu işleri yapması nedeniyle bi sürü güzel şeyin haram kılındığı ayetlerde yazmakta.
Yahudiler faizin soy atasıdır onlar bulmuşlardır ve faiz insanlara zarar verdiği içinde haram kılınmıstır.
Balon ateşte nasıl patlıyorsa,faizle kazanilan servette öyledir bence.

Açıkçası son 5-6 yilda dusmeye baslayan faiz oranlari ile birlikte kredi kullanarak işlerin hacmini buyutebildik. Ancak bunu yaparken de gelire uygun bir şekilde borclanmaya özen gösterdik. Önemli olan sürdürebilir bir şekilde ihtiyaca göre borclanmak. Kısacası ayak ve yorgan durumu. Allah hepimize yardimci olsun. Sonuçta tarladaki tüm ürünler bulut altında. Ne olacağını bilemiyoruz.

Iyi aksamlar.

devletin de, kredi verenlerin de.. bu 'ayak/yorgan' dengesini gözetmesi.. yol gösterip yardımcı olması lazım..

ha bankanın umrumda değil 'en iyi müşteri borcunu ödeyemeyendir' malını haczederim mantığına karşı devlette devletliğini göstermeli..

Yazılan ( hukumet yanlısı) yorumları okuyunca ıcınde bukundugumuz durumu hakkettıgımızı ve bu durumdan dahada kotu olmamız gerektıgıne ınanmaya basladım eeee ne demısler seven dikilir diken sevilir....kısacası hakederıoz.. Dewamını beklerım. :)

böylesine önemli bir hususta...
birbirimizi yemeden ....
buraya kadar gelen harika yorumlar..
anlamlı örnekler...
ve karşılıklı iyi alıntılar için...
herkese çok teşekkür ediyorum...

değistiğimizi ve basamak atladığımızı gördüm

HARİKA ADAMLARSINIZ..

UÖZKAN.77 link=topic=81633.msg968670#msg968670 date=1423515563' Alıntı:
devletin de, kredi verenlerin de.. bu 'ayak/yorgan' dengesini gözetmesi.. yol gösterip yardımcı olması lazım..

ha bankanın umrumda değil 'en iyi müşteri borcunu ödeyemeyendir' malını haczederim mantığına karşı devlette devletliğini göstermeli..
küfür okuyacağımı zannettim o ne hızlı bir girişti öyle :D :D :D

YUSUFTUYLUOGLU link=topic=81633.msg968674#msg968674 date=1423515747' Alıntı:
böylesine önemli bir hususta...
birbirimizi yemeden ....
buraya kadar gelen harika yorumlar..
anlamlı örnekler...
ve karşılıklı iyi alıntılar için...
herkese çok teşekkür ediyorum...

değistiğimizin ve basamak atladığımızı gördüm

HARİKA ADAMLARSINIZ..

Yusuf Abi dedim ben sana. Bi bu tartışma kültürünü öğrenicez. Öğrenmezsek, birlikte hareket edip birlikte durmaz, doğru ile yanlışı birlikte ayırımazsak, birileri öpe öpe öğretecek.

ÇOK ÖNEMLI İPUCU: Bir tartışmada doğrudan şahsa itham olmadığı sürece kavga çıkmaz.

sebazios link=topic=81633.msg968677#msg968677 date=1423516028' Alıntı:
Yusuf Abi dedim ben sana. Bi bu tartışma kültürünü öğrenicez. Öğrenmezsek, birlikte hareket edip birlikte durmaz, doğru ile yanlışı birlikte ayırımazsak, birileri öpe öpe öğretecek.

ÇOK ÖNEMLI İPUCU: Bir tartışmada doğrudan şahsa itham olmadığı sürece kavga çıkmaz.
doğrudan traktörüne itham olursa kavga çıkar yine de :D
geçen gün bi mf265 tt55 kavgası vardı ki hala sürüyor olabilir :D

Bizim köyde bir tanıdık vardı. Adam normalde pek çalışmaz, öğlene kadar uyur, devamında da televizyon başında geçirir. Bazen de ilçeye gider filan. 20-30 adet inekleri vardı. Adam gitti tümosan traktör aldı borçla. Yalan olmasın 40-50 bin Tl civarında bir şeye aldı. Tabi ilk gün çocuğu traktörü dağıttı hor kullanarak bir de durduk yere onla uğraştılar filan neyse... 10 bin TL ' lik mazot almış traktöre. Durduk yere hiç ihtiyacı yokken 50-60 bin TL borca girdi. Eski traktörü Same idi, o da gayet idare ediyordu.

Tabi havası oldu. Bizim civar köylerdeki en yeni en güçlü traktördü. Birden ağa oluverdi :D. Zaten çalışmıyordu, borçtan sonra da aynı düzen devam etti. E borca girdin mecbur ödeyeceksin, e çalışmıyorsun da... Kuyruk yavaştan sıkışmaya başladı. Sonra oğlunu evlendirdi bir de öyle borçlandı. Borçları ödemek için sağdan soldan para istedi, bir çok kişiden borç aldı (bunlardan biri de biziz 5 sene oldu hala verecek :D.). Bunları da ödeyemeyince ağalık, paşalık kalmadı tabi. Kaçar gibi hayvanları satıp köyü terketti Ankara ' ya geldi. Köyde annesinin babasının alın teriyle yaptığı evi kardeşlerine rest çekerek sattı. O da yetmedi borçlara. Şimdi kapıcılık yapıyor milletin pisliği ile uğraşıyor.

Halbuki baştan köyde iken çalışsaydı, ayağını yorganına göre uzatsaydı bunlar olur muydu? Bence olmazdı.

Geçen sene bir tanıdık daha traktör aldı. Bana sordular alalım mı filan diye. İşi büyüteceksen, tarlaları büyüteceksen al, yoksa gerek yok boş yere dedim. Adamlar almış. İşi büyütmediler, tarlayı büyütmediler ama 40 bin TL masraf ettiler. Ondan önce de ev yaptılar, ahır yaptılar, ford transit aldılar. Onlar da epey tuttu. Benim tahminim 150 bin TL ' den fazla borçları var. Yine durduk yere. Halbuki evleri, ahırları, traktörleri, minibüsleri vardı. Hayvan sayısı artmadı, tarlaları büyümedi, işleri büyümedi ama durduk yere yapılan şu borçlanmaya bakın Allah aşkına...

Sonra battık, bu işte para yok hiç köye filan gelme diyorlar bana :D.

sebazios link=topic=81633.msg968655#msg968655 date=1423514586' Alıntı:
Aynen böyle devam edelim.

Ürün fiyatları konusundaki memnuniyetimizi her platformda anlayalım ki, bakanımız açıklama yapsın, 'çiftçi fiyattan memnun' diye.

82 kuruş olan buğday önce 72, ardından 65 kuruşa düşsün.

Doğru Yoldayız. Aynen böyle. Durmak yok, yola devam..
haklısın biz millet olarak birbirimizi yeme alışmışız yukardaki arkadaşların bir kımı bence siysi nedenlerle memnuniyet ilan ediyor
(on yıllardır iktidarı destekleyen kişi olarak) asasen tarım bakanımızın yanlış politikaları çoktur.
enbasit şekilde anlatayım size
arkadaşlar bizim bölgemizde hayvanlar doğar doğmaz il tarım ekipleri gelir küpesini vurur gider di
durum bu haldeyken neden küpe affı getirildi?
cevap. çünkü güneydoğu bölgelerden kaçak getirilen hayvanların kayıt altına alınması için.... emin olun
önceden karkas kg başına destek verilirdi. sonraki yıllarda bundan vaz geçildi . neden ?
cevap. çünkü bazı bölgedeki hayvanların karkas ağırlığı 200 kg yi geçmiyordu teşfile onlar yrarlandırıldı. oysa ne kadar yanlıştı durum bu hale gelince bizim köyün hayvan ıslahı yerli ırka dnüşmeye başladı çünkü anaç desteğini alıyorlar

ben 600 dak. yerde çifçilik yaparım ama bu arazilerin 200 dak. çks kayıtlı . dolasıle taban tarlalara yem bitkisi ekerim yani a. ekip b. gösririz
bakanlık bu teşfikleri vermemek için cipi aresle tarla kordinatlarını okuyorlar.
sonuç. mesele üzüm yemek değil bağcıyı dövmekmiş

arkadaşlar biraz siyasi gibi oldu ama iyi düşünün meselyi bana hak verirsiniz

Abi Dünyanın '103 ÜLKESINDEN' tarım ithalatı yapıyoruz.

Istanbulun un yarısı kadar İsveç (bi tek doğal madenleri milka ineğidir) bizim 1.5 katımız ihracat yapıyor.

Utançtır bu.

Başarısız tarım politikası falan değil. Bildiğin 'HAZİMETTİR'.

wallace22 link=topic=81633.msg968666#msg968666 date=1423515116' Alıntı:
Açıkçası son 5-6 yilda dusmeye baslayan faiz oranlari ile birlikte kredi kullanarak işlerin hacmini buyutebildik. Ancak bunu yaparken de gelire uygun bir şekilde borclanmaya özen gösterdik. Önemli olan sürdürebilir bir şekilde ihtiyaca göre borclanmak. Kısacası ayak ve yorgan durumu. Allah hepimize yardimci olsun. Sonuçta tarladaki tüm ürünler bulut altında. Ne olacağını bilemiyoruz.

Iyi aksamlar.
bu hukumetten once faiz 16 yıllık buyume 8
BU HUKUMETTE FAİZ 8 YILLIK BUYUME 4 bugun cnn turk de soyledı bılgınıze! ılerlıyen turkıye yok gerılıyen turkıye var.

haklısın ne diyeyiki ama bizim bu bölgede çok kızıyo özellile çifçiler bunlar bizi çok enayi yerine koydular yeter artık mehdi bey gider ayak ooy kaybettirecek partiye

sebazios link=topic=81633.msg968696#msg968696 date=1423518025' Alıntı:
Türkiye büyüyor mu?
Ne kadar büyüyor?
Nasıl büyüyor?

Tavsiyem hepsini izlemeniz. Ama sıkılırım derseniz 6. Dakika ' dan itibaren durum özetleniyor:

http://youtu.be/DHPw6lMecU8
eger bana soluyorsan abı bnde buyuyo demıorm kı cnn turk de yuzde dort buyuyo demıs o bıle fazla bnce o kadar bıle buyumuyorz.