Çiftçi borç batağında

Ynt: Çiftçi borç batağında

YUSUFTUYLUOGLU link=topic=81633.msg968311#msg968311 date=1423471463' Alıntı:
çiftçi neyine güveniyor...
15 dekar tarlası olan gidip 100 hp lüks traktör alıyor.
komşusunda gören kiskıskanıyor..
hooppp aksama daha iyisi kapıda..
adamın yıllık 30 bin tl kazancı var..
gidip girdiği kredi dilimi 30 bin tl.
sonrada açım.... tabi aç kalırsın.
sana kim dedi git bat borca...

hiç şöyle çiftçinin boğazına bıçak dayayıp ta zorla kredi veren
bankacı gördüzmü..
sabah köyde erken kalkan bankanın kapısında bekliyor..
Bırakın abiler bırakın suç bizim..
Ürün para etmezse alınır diyorsunuz..
amenna buna eyvallah.
ben hiç petrol yada gübre borcunu ödemek için kredi alanı
görmedim..

hadi itiraf edin..
hazır toplu parayı hepimiz seviyoruz.. kanıyoruz..

ha burda suç dönercidemi..
yoksa ona bakan aç hüsodamı bilinmez..
ama bazen kendimize hakim olmayı bilmeliyiz..
arasıra ihtiyaç olur..
ama biz her iş gibi bununda mokunu çıkardık değilmi :)
kısmen haklısın
kendi adıma20 dak. arazi var lakin kralık 600 razi var toraksız çifçiyiz işin aslı
ama şunu bilki asıl suçlu devletin kendisidir
hayvancılk yapıyorduk hayvanımız azdı ma borcumuz hiç yoktu. günün birinde tarımm il müd. insanlar geldiler yemkarma makinasını balya makinasını tanıttılar bunlarla daha iyi verim alırsınız diye ve devlet destekte veriyor demezlermi...
derken damızlık birliğine üye olduk.ve çağrıldık toplantıya bizim başkan demezmi devlet birlik üyelerine düşük faizli kredi veriyor....
önce balya makinasi adırdılarmı bize ..halende aldırmaya devam ediyor devlet baba
damızlık birliği bizi bursa civarına geziye götödü işletme böyle olacak diye heves edip işletmeyi tadilatıda oldu
derken yem karma remorku
şimdide vidanjör eksik
bu ekipmanlar her seferinde bizi - ye düşürdü
şu anda işletmede hayvan yok . mecburen bankalara ütüleceğim
senein dediğin gibi bir traktö aldık
yani sizin anlayacağınız biz çalıştık kazandık sanaiciye verdik
şimdi söylermisiniz
suçlu çifçiye destek hibe verdim diyen devletmi yoksa benmi suçluyum

önceden bu ekipmanlara sahip değildim ama borcumda yoktu 40 baş hayvana sahipdim

ismail_17 link=topic=81633.msg968309#msg968309 date=1423471125' Alıntı:
Var çevremde borca bulaşmayıp kendi ekonomisini iyi yönetip geçinenler, ama çok zor öyle yaşamak çok sabırlı olmak gerekiyor, aynı traktör aynı pulluk belki 20 yıldır.

Borca bulaşıp vaktinde ödeyenler de var sıkıntı çekmeden.

Borçlanıp borcunu borçlan ödeyenlerde az değil , zaman sistem bizi borçlanmaya itiyor , alırken borçlanıpta almak kolaylaşıyor günümüzde ödemek çok zor.

40 defa düşünüp öyle imzayı atalım , bende borçlu sınıfındayım hiç saklamam, ödüyorum ama kuru tarım ve büyük baş hayvancılığı birlikte yapmaya çalışıyorum çocuklarımda büyüdü biri üniversite biri lise okuyor masraflar dahada artıyor bu dönemde , birde faiz vade farkı ödüyoruz, keşke almasaydım , demeden önce çok iyi yere yatırım yapmalıyız hata yapmamalıyız devamlı ikinci bir çıkış yolu olmalı elimizde .

Zaman böyle tapun varsa elinde bir kaçta güçlü kefil tamam para sıkıntısı yok , ama gerçekte karlılık çok az ödemek çok zor hele çiftçilik hayvancılık doğada olan işler , hiç evdeki hesap çarşıya uymuyor.
İsmail Aga durumu özetlemişsin, yok aslında bir birimizden farkımız. Daha öncelerde yine trakyalı bir üye konularında bahsederdi; ' mali disiplin ' .
Ne yazık ki çoğumuzdan bu hesaptan uzak yaşıyoruz, ' ben bilirim hesabımı ' deyip haksızda olsak, yanlışta yapsak, hep haklılığın peşindeyiz. Bu bizde birazda ırk ile alakalı, malum muhaciriz.
Nerdeyse tüm muhacir köylerinde aynı fikir hakim, yalnız gözden kaçan bu köylerin süratle boşalması, genç nüfusun yok denecek kadar az olması.
Neredeyse; ' okeye dördüncü 3 köyden çıkmaz o derece.
Ata erkil bir yapı var, yönetimi kim kaç yaşında ele geçirdiyse ölene kadar bırakmıyor.
Senin yazında en dikkatimi çeken kısım; ' devamlı ikinci bir çıkış yolu olmalı elimizde . ' bölümüydü, ne yazık ki hemen hemen her gün bunu düşünme me rağmen böyle bir yolu
keşfetmiş değilim.
Kısa ve öz; çok çalışıp çok üretmek kadar, zor kazanılan paranın idaresi de önemli.
Kısa bir anı anlatayım; geçen günlerde çok kış oldu malum, bizim süt makinası arızalanmış, neyse sabah tamire götürüyorum :) Babam bu olmaz yenisini al gel diyor, Annem daha yeni bizim makinamız sen tamir ettir diyor.
Eve geldiğimde bi hesap yaptık; süt sağım makinasını alalı 18 sene olmuş :) Yani tarım ve hayvancılık öyle bir şey ki; zamanın nasıl geçtiğini ömrün nasıl tükendiğini anlayamıyorsun.

Güzel bir konu olmuş yorumları okuyunca 'kabahatin çoğunun kendimizde olduğunun bilindiğinin' farkına vardım bu güzel bişey

Açık konuşmak gerekirse borçlular kervanında seyreden biri olarak borçlanmak kötü hele hesapsız borçlanmak çok daha kötü özel banlaların kredi vermekteki çabalarını hepimiz biliyoruz ama kimsede illa kredi verelim demiyor adamın kapısına sen gidiyorsun sonuçta kapıya gelen müşteriyi çevirecek hali yok oda kredi verip prim yapacak bu konuda hepimiz bizmi istedik deyip işin içinden çıkıyoruz evet kredi almayı biz istedik

Şuan şahsım adına yaklaşık 90bin tllik ödenecek kredşm var babamın üzerinede yaklaşık 150bin tl var yani 5yılda 240 bin tllik ödememiz söz konusu buda yıllık 48bin tl yapıyor ama evdeki hesap çarşıya her zaman uymuyor geçen yıl sebzeler iyi olmadı hiçbirini ödemedik bu yıla aktardık sadece 1 yıllık aktarmanın bize cezası 5bin tl oldu ama yapacak bişey yok öyle yada böyle tarımsal üretime devam etmek gerekli

Şahsen kredi sistemini bilinçli kullanırsak bize + lar sağlayacağı yönünde düşünüyorum yeter ki öderiz ya deyip imza atmayı seriye bağlamayalım

Küçük bi olay anlatayım 2004 yılında 1.5 dekarlık bir cam sera kurduk özel banka kredili sera maliyeti 200bin tl civarıydı sanırım bankaya 2 yılda 350 bin tl olarak geri ödedik faiz miktarını siz düşünün ama ona göre de getirisi vardı bu işin o zamanlar 5 dekar yerden yılda 175 bin tl civarı kazanç sağlanıyormuş şimdiler bu pek mümkün değil durum iyiye gitmiyor fakat şartlar eskisi kadar sabit değil herşey değişken hem faiz anlamında hemde teknolojiler yapılan uygulamalar anlamında....

Son olarak günümüz ekonomisinde borçlanmadan pek bişey yapmak mümkün olmuyor maalesef yapanlar var mı var ama onlara göre geriden gelipte şartları eşitlemek için bir miktar borçlanmak gerekiyor fakat ödeyebileceğimiz kadar...

FatihEFE link=topic=81633.msg968357#msg968357 date=1423481636' Alıntı:
kredi batağına battı diye çiftçi bile çiftçiye kızar kabahati kardeşinde bulur olmuş ben daha size ne diyeyim
bu oyunu tezgahlayanla buna göz yumanın hiç mi suçu yok kardeşler

Oyunu tezgahlayanın ne suçu olacak bizleri kullanıp bizlerin sırtından lüks içinde yaşayabilmenin başka bir yolu mu var?

2. Sure (Bakara Suresi), 275. Ayet
Faiz yiyenler, ancak şeytanın çarptığı kimsenin kalktığı gibi kalkarlar. Bu, onların, 'Alış veriş de faiz gibidir' demelerinden dolayıdır. Oysa Allah alışverişi helal, faizi haram kılmıştır. Bundan böyle kime Rabbinden bir öğüt gelir de (o öğüte uyarak) faizden vazgeçerse, artık önceden aldığı onun olur. Durumu da Allah ' a kalmıştır. (Allah onu affeder.) Kim tekrar (faize) dönerse, işte onlar cehennemliklerdir. Orada ebedi kalacaklardır.

2. Sure (Bakara Suresi), 276. Ayet
Allah, faiz malını mahveder, sadakaları ise artırır (bereketlendirir). Allah hiçbir günahkâr nankörü sevmez.

Müslüman olanlar için KUR ' AN ın faizin kredinin ne kadar belalı olduğunu açıkladığı 2 ayet.
Kredide faizde bereket olmuyor.Uzak durun saadeti bereketi görün abilerim kardeşlerim.

Bakın, şu anda çiftçilik yapmıyorum ama, ben size şöyle bir şey söyleyeyim, her iş parasal yönden aynıdır. Nasıl derseniz, çalışmadan para kazanılmaz, taşıma suyla da değirmen dönmez! Çok kazanacağım diye deli gibi kredi çekip iş kuranlar, arkalarında hiçbir bilgi birikimi, tecrübe olmadan işlere atlayanların sonu pek iç açıcı olmuyor.

Bildiğiniz üzere ben diş hekimiyim, her yerde özel büyük klinikler açılırken, ben 3 yıl önce (Geçen hafta ayın 2 ' sinde tam 3 yılı doldurdum :) ) küçük bir muayenehane açtım. Harcadığım para sadece 80 bin TL, yerim kira değil neyse ki. Öte yandan, şu anda içinde bulunduğum muayenehaneyi o dönemde ipotek edip, orta ölçekli bir klinik açabilirdim 500 bin TL ' ye.

Diğer yandan da Sülün Osman ' ın anlattığına bakalım

'Benim dolandırdığım insanlar dolandırıcıydı aslında. Yani bana yaklaşma sebepleri beni dolandırmaktı. On tane bilezikle geliyorum adamın önüne akşam vakti. Kuyumcunun kapısındayız. Ve dükkân kapalı. Karımın hastalığını anlatıyorum, acilen bilezikleri bozdurmam gerektiğini, o an nöbetçi eczaneye gidip hastaneden istedikleri ilaçları almamın şart olduğunu söylüyorum falan. Hakiki olsalar bileziklerin fiyatı bin lira. Diyorum ki 300 liraya ihtiyacım var. Paranın gerisi umurumda değil, yeter ki karım ameliyat masasında kalmasın... Adam sabah kuyumcuya gidip bilezikleri bin liraya bozdurabileceğini ve birkaç saat içinde havadan 700 lira kazanacağını düşünüyor. O arada benim ayakçım da ortaya çıkıyor ve o almak istiyor bilezikleri. Telaşlanıyor adam kazanç imkânı kaybolacak diye. 300 lirayı verip alıyor bilezikleri, be de kayboluyorum ortalıktan. Adam ertesi sabah kuyumcuya gidip de bileziklerin sahte olduğunu öğrenince, dolandırıldım, diye karakola gidiyor. Ben aranıyorum. Demiyorlar ki ona, be adam 1000 liralık bileziği 300 liraya almayı düşünürken aklında ne vardı, diye. Gayet açık ki, beni dolandırmayı planlamıştı. Ben hayatım boyunca beni dolandırmaya kalkışmamış tek bir kişiyi dolandırmadım.'

Herkes kolay yoldan zengin olma peşinde, bankadan kredi al, iş kur oohhhh zengin oldum san :)

Yahu ben hayatımda muayenehane işletmemişim hiç, ödemeler var, şu parası bu parası var, düşünün bir de klinik açtığımı, yanımda en aşağı 4 kişi çalıştırmam lazım, bunların maaşları, en aşağı 4000 TL ' lik kira ki bu 8000-10000 TL ' ye kadar çıkabilir. Elektriği, suyu vs. kattığında kapısını açmam 20000 TL demek.

İster çiftlik olsun, ister fabrika ister klinik ne olursa olsun işi bilmeden, bilsen bile paran olmadan, gereksiz gereksiz malzemeler alarak bir işe başlanırsa o işin sonu çok iyi olmaz. 100 hayvan alırsın, onlara alacak yem paran ya da yemi yapacak arazin yoksa 100 hayvan alma, 20 hayvan al, 100 dekar arazin varsa ona uygun traktör al, kredi kullanacaksan ödeyebileceğim kadar al. Kalkıp 'Bir biçerdöver alayım, dışarı iş yaparım' diyerek biçeri alma, eğer dışarı iş yapıyorsan, hazır müşterin varsa biraz daha fazla arazi biçerim ya da daha hızlı biçerim diye üst modelini al, ya da yürür patozun vardır küçük, talebe yetişemiyorsundur öyle al, aynı şey silaj makinesi için de geçerli.

Dediğim gibi parasal yönlerden her iş aynıdır, şu anda hangi iş sektörü olursa olsun durgun, işim gereği her sektörden hastam var haliyle, hepsiyle konuşuyorum, hepsi aynı şeyi söylüyor. Emlakçı ev satamıyorum diyor, kasap et satamıyorum diyor, tekstilci kıyafet satamıyorum diyor, insanlar diş tedavilerini 2. 3. sıraya koyuyor. Gıda sektörünün en büyük lokomotifi lokantalar, fast foodlardır. Eskiden tıka basa dolu olan yerler şimdi yarıya kadar bile dolu değil, et yemek yerine insanlar sebze yiyor, ekmek yiyor. Meyve artık lüks oldu çoğu aile için. Dolar cumhurbaşkanı her ağzını açtığında daha da yükseliyor, neredeyse 2,50 oldu :( Rusya deseniz buhranda Ruble dolara karşı %50 değer kaybetti, bizim tavuk eti üreticileri ihracatını vurdu, almıyorlar, aynı şekilde meyve de almıyorlar. Bu dönemde ne yatırım yapılır ne de yeni bir iş yapılabilir, herkes mevcut işini koruyabilmenin derdinde.

çiftçiyi ,çiftçi olan kişi anlamadıktan sonra ötesi berisi ne tınlıycak.
batan batar kalan sağlar ,sağılmaya devam eder olay bu kadar basit .
memlekette tüm çiftçiler batsa yine , demokraside care tükenmez misali her ne ürün olursa ithal gelir olur biter .

bence butür konuları hiç açmayın forumda
sonuçta birşekilde ucu siyasete dokunuyor
ve işin kömik tarafı

bazı arkadaşlar hala padişahım çok yaşa modunda

ve 2 arkadaşımız ürünlerinin para ettgini söylüyor devletin destek de verdigini söylüyor

soru 1: para eden ürünleri ve bu ürünlerin yetiştirme şeklini anlatırsanız ve alım garantisini verirseniz hemen bu yıl bizde başlayalım o ürünü ekmeye ve ayrıca bugdaya kaç kuruş destek evriliyor masraflar çıkınca kaç kuruş kalıyor mazot gübre destegi kaç lira masraf çıkınca ne kalıyor verilen desteklerin çiftçiye faydası nekadarumarım bunalrdan baeriniz vardır dedenizin babanızın arkasından konuşmuyorsunuzdur umarım

1 arkadaşımız foruma açılan butür buna benzer konuların ve bu konulara yazılan msjların saçma olugunu söylüyorlar

soru 2: acaba saçma olmayan konular nelerdir hangi tür konu açılırsa dogru yapar konuyu açan arkadaş veya diger arkadaşlara netür konular önerirsiniz

butür konuları saçma olmakla itham eden arkadaşımız msjının sonunda az arazisi oldugu halde yüksek fiayta traktör alanları kastederek
sen hesabını yapamayacak kadar cahilsen ALLAH ne yapsın demiş

şimdi rahim avcı isimli allahın yarattıgı cahil kardeşim öncelikle seni kınıyorum tüm forum üyeerinin açıkça görebilecegi bu sayfada
çünkü
seninki bir alışkanlık olsa gerek taraftarı oldugunuz partililerden ögrenmişsiniz sanırım
bakara makara diyen resmen kuranla alay eden bakanınız gibi
hz ibrahim ve hz muhamedi akpartili milletvekilleriyle eş tutan şirk koşan milletvekili gibi
tayyip peygamber gibi adam birdaha eşi benzeri gelemz diyen milletvekili gibi
cahil insanlarla yani bizlerle allahı kıyaslayıp cahil insanlar düşünmüyorsa cahil insan hesabını yapamıyorsa allah ne yapsın diyerek cahil insanı allahtan üstün tutup şirk koşuyorsun
yüce rabbimin bizleri var edende odur gücünün yetmeyecegi yapamayacagı veya degiştiremeyecegi birşey yoktur
ol derse olur
bence msjınızın o cümlesini degiştirin
ve ayrıca bu konudan dolayı kendinizi de savunmayın bilinçli müslüman bu hatayı yapmaz bilinçsiz müslüman ise başka insanlar ıcahillikle suçlayamaz
1 arkadaşımız koçun ürettigi traktörlere kendi bankasından daha kolay kredi verdigini söylemiş
öncelikle bu arkadaşımıza önerim günceli takip etsin biraz şuanda koçla cumhurbaşkanı ve başbakan dolayısıyla hükümetin arası iyi kanka modundalar kaldıki farzet o şirketin o bankası madem böyle bir kredi veriyorsa deniz bank ve benzeri bankalarda adam olsun onlarda düşük faizli kredi versin millette koçun
bankasından almasın krediyi
yine aynı arkadaşımız dünyadaki bazı ülkelerdeki faizlerin eksilerde oldgunu söyleyip sanrıım kendince cumhurbaşkanı ve hükümetin son dönemdeki hedef tahtası olan mermez bankası başkanına laf atmak istemiş
ama unuttugu bir nokta var o adamı oraya siz getirdiniz adamı araştırırsan eskiden ne iş yaptıgını kimin onu oraya atadıgını falan hep ögrenirsin
ve faiz hespalaması bakkaldan 1 kilo çay 2 kilo şeker aldıgımızda yaptıgımız hesaba benzemez
butür işleri senin gibi benim gibi çiftçiler anlamaz anlasaydı herkes ozaman üniversitelerin matematik istatistik iktisat işletme ve ekonomi gibi bölümleri boşyere açılmazdı ve boşyere ögrenci mezun etmezdi
birara herkes tarihçi oldu halada herkes kendince tarihçi
birara herkes çiftçi oldu çogu batsada hala bir kısmı çiftçi
şimdide herkes kendini merkez bankası başkanı sanıyor özellikle hükümet yandaşları

konunun özü olan banka kredileri ve çiftçinin borçları konusudada şunu söyleyebilirim
ben maddi durumu iyi olupta bankadan zevk için kredi alan adam görmedim
kimse aldıgı kredi nakit olarak alıpta parayı cebine koyup pavyona gidip orda harcamıyor
harcayan varsa beter olsun zaten öyle kişiler
illaki herkesin bir açıgı oluyor o açıgı birşekidle kapatmak için malesef bankalara koşuyoruz
tabi istisna kişilere birşey demiyroum komşusuna özenne yada tarlası olamyan kişiler bile bazen banakdan kredi alıp traktör vs alıyor ama bu işin özü ihtiyaçtır gelir gider dengesi birtürlü artıya çıkmadıgı için açıgı kapatmak için tefeciye gitmeyipte bankaya gidiyor çiftçi
bankaya gitmese gidecegi yer direk tefeci

bu durmda bile birçok çiftçinin tarlasna bankalar elkoymuş durumda bu işin sonunun iy iolacagını düşünen biraz abartmıştır polyannacılıgı

YAVUZ_13 link=topic=81633.msg968428#msg968428 date=1423491390' Alıntı:
bence butür konuları hiç açmayın forumda
sonuçta birşekilde ucu siyasete dokunuyor
ve işin kömik tarafı

bazı arkadaşlar hala padişahım çok yaşa modunda

ve 2 arkadaşımız ürünlerinin para ettgini söylüyor devletin destek de verdigini söylüyor

soru 1: para eden ürünleri ve bu ürünlerin yetiştirme şeklini anlatırsanız ve alım garantisini verirseniz hemen bu yıl bizde başlayalım o ürünü ekmeye ve ayrıca bugdaya kaç kuruş destek evriliyor masraflar çıkınca kaç kuruş kalıyor mazot gübre destegi kaç lira masraf çıkınca ne kalıyor verilen desteklerin çiftçiye faydası nekadarumarım bunalrdan baeriniz vardır dedenizin babanızın arkasından konuşmuyorsunuzdur umarım

1 arkadaşımız foruma açılan butür buna benzer konuların ve bu konulara yazılan msjların saçma olugunu söylüyorlar

soru 2: acaba saçma olmayan konular nelerdir hangi tür konu açılırsa dogru yapar konuyu açan arkadaş veya diger arkadaşlara netür konular önerirsiniz

butür konuları saçma olmakla itham eden arkadaşımız msjının sonunda az arazisi oldugu halde yüksek fiayta traktör alanları kastederek
sen hesabını yapamayacak kadar cahilsen ALLAH ne yapsın demiş

şimdi rahim avcı isimli allahın yarattıgı cahil kardeşim öncelikle seni kınıyorum tüm forum üyeerinin açıkça görebilecegi bu sayfada
çünkü
seninki bir alışkanlık olsa gerek taraftarı oldugunuz partililerden ögrenmişsiniz sanırım
bakara makara diyen resmen kuranla alay eden bakanınız gibi
hz ibrahim ve hz muhamedi akpartili milletvekilleriyle eş tutan şirk koşan milletvekili gibi
tayyip peygamber gibi adam birdaha eşi benzeri gelemz diyen milletvekili gibi
cahil insanlarla yani bizlerle allahı kıyaslayıp cahil insanlar düşünmüyorsa cahil insan hesabını yapamıyorsa allah ne yapsın diyerek cahil insanı allahtan üstün tutup şirk koşuyorsun
yüce rabbimin bizleri var edende odur gücünün yetmeyecegi yapamayacagı veya degiştiremeyecegi birşey yoktur
ol derse olur
bence msjınızın o cümlesini degiştirin
ve ayrıca bu konudan dolayı kendinizi de savunmayın bilinçli müslüman bu hatayı yapmaz bilinçsiz müslüman ise başka insanlar ıcahillikle suçlayamaz
1 arkadaşımız koçun ürettigi traktörlere kendi bankasından daha kolay kredi verdigini söylemiş
öncelikle bu arkadaşımıza önerim günceli takip etsin biraz şuanda koçla cumhurbaşkanı ve başbakan dolayısıyla hükümetin arası iyi kanka modundalar kaldıki farzet o şirketin o bankası madem böyle bir kredi veriyorsa deniz bank ve benzeri bankalarda adam olsun onlarda düşük faizli kredi versin millette koçun
bankasından almasın krediyi
yine aynı arkadaşımız dünyadaki bazı ülkelerdeki faizlerin eksilerde oldgunu söyleyip sanrıım kendince cumhurbaşkanı ve hükümetin son dönemdeki hedef tahtası olan mermez bankası başkanına laf atmak istemiş
ama unuttugu bir nokta var o adamı oraya siz getirdiniz adamı araştırırsan eskiden ne iş yaptıgını kimin onu oraya atadıgını falan hep ögrenirsin
ve faiz hespalaması bakkaldan 1 kilo çay 2 kilo şeker aldıgımızda yaptıgımız hesaba benzemez
butür işleri senin gibi benim gibi çiftçiler anlamaz anlasaydı herkes ozaman üniversitelerin matematik istatistik iktisat işletme ve ekonomi gibi bölümleri boşyere açılmazdı ve boşyere ögrenci mezun etmezdi
birara herkes tarihçi oldu halada herkes kendince tarihçi
birara herkes çiftçi oldu çogu batsada hala bir kısmı çiftçi
şimdide herkes kendini merkez bankası başkanı sanıyor özellikle hükümet yandaşları

konunun özü olan banka kredileri ve çiftçinin borçları konusudada şunu söyleyebilirim
ben maddi durumu iyi olupta bankadan zevk için kredi alan adam görmedim
kimse aldıgı kredi nakit olarak alıpta parayı cebine koyup pavyona gidip orda harcamıyor
harcayan varsa beter olsun zaten öyle kişiler
illaki herkesin bir açıgı oluyor o açıgı birşekidle kapatmak için malesef bankalara koşuyoruz
tabi istisna kişilere birşey demiyroum komşusuna özenne yada tarlası olamyan kişiler bile bazen banakdan kredi alıp traktör vs alıyor ama bu işin özü ihtiyaçtır gelir gider dengesi birtürlü artıya çıkmadıgı için açıgı kapatmak için tefeciye gitmeyipte bankaya gidiyor çiftçi
bankaya gitmese gidecegi yer direk tefeci

bu durmda bile birçok çiftçinin tarlasna bankalar elkoymuş durumda bu işin sonunun iy iolacagını düşünen biraz abartmıştır polyannacılıgı
yavuz abi faiz konusunda sen benim x partisini savunduğumu söylemişsin ya ne diyeyim abi sana ben...cumhurbaşkanı 2x2=4 dese yok değilmi diyeceğiz böyle bi bakış açısı olamaz kusura bakma faizi bizim dinimiz yasaklamış abi hatırlatırım...

YUSUFTUYLUOGLU link=topic=81633.msg968311#msg968311 date=1423471463' Alıntı:
çiftçi neyine güveniyor...
15 dekar tarlası olan gidip 100 hp lüks traktör alıyor.
komşusunda gören kiskıskanıyor..
hooppp aksama daha iyisi kapıda..
adamın yıllık 30 bin tl kazancı var..
gidip girdiği kredi dilimi 30 bin tl.
sonrada açım.... tabi aç kalırsın.
sana kim dedi git bat borca...

hiç şöyle çiftçinin boğazına bıçak dayayıp ta zorla kredi veren
bankacı gördüzmü..
sabah köyde erken kalkan bankanın kapısında bekliyor..
Bırakın abiler bırakın suç bizim..
Ürün para etmezse alınır diyorsunuz..
amenna buna eyvallah.
ben hiç petrol yada gübre borcunu ödemek için kredi alanı
görmedim..

hadi itiraf edin..
hazır toplu parayı hepimiz seviyoruz.. kanıyoruz..

ha burda suç dönercidemi..
yoksa ona bakan aç hüsodamı bilinmez..
ama bazen kendimize hakim olmayı bilmeliyiz..
arasıra ihtiyaç olur..
ama biz her iş gibi bununda mokunu çıkardık değilmi :)
Yusuf abi sana aynen katılıyorum.Bende çoğu kişi gibi gönlüm ne isterse almaya çalışan birisiyim diye bilirim maalesef.Ama babam hesabını bilir ve kimseye özenmez işini bilir misal ;
bu yıl net 250 dönüm yer işliyoruz bunun 120 dönümü icar.Traktörümüz 1973 model fiat 640 ahım şahım ekipmanımız yok daha 4 lü pulluğumuz bile yok.Neyse mal varlığımıza girmek istemiyorum bu 250 dönüm yeri 15 binlik traktör ve toplam max.20 bin tl değerinde ekipmanlarla yani toplamda 35 binlik sermaye ile işliyoruz komşumuzda 100 dönüm arazi var traktör ve ekipman sermayesi en az 100 bin.Hesabına göre davranmak en akıllıca aklını kullanırsan işini bilerek yaparsan para kazanıyo hemde çok güzel.

yahu yine suçlu çiftçi diyorsunuz da kamil abi ve gürsel arkadaşın anlattıklarını bir birleştirin bakalım
şimdi bir memur bankaya kredi çekmeye gitse maaşının yüzde bilemkaçını geçimi için ona bırakıp aylık ödeyebileceği tutarı hesaplayıp ona göre kredi veriyorlar ama iş çiftçiye geldimi malının teminatı kadar kredi veriyorlar çoğununda ödenemeyeceği biliniyor ama onlar verdikleri paranın peşinde değiller zaten onlar alacakları malların peşindeler sadece ön ödeme yaptıklarını düşünüyorlar
bizim oradan bi örnek vereyim
gazlı ferguson kullanan hayvancılkla geçinen adam cebinde hiç doğru düzgün birikmişi olmazdı
komşun olrak gelse borç istese valla o kadar yok falan diyip az bi miktar verebilirsin ancak dahasına vermene ne durumun nede mantığın izin verir çünkü bilirsin zamanında ödeyemeyecek sallayacak
adam bankaya gidiyor bey gibi davranıyorlar çiftçeker traktör kredisini veriyorlar birde hibeden makina veriyor devletimiz onun içinde oğlunun kızının üstüne kredi çekiliyor 5 yılın sonunda ne hayvan kalıyor ne tarla yürü milletin tarlasına ırgatlığa önünde de 3 5 koyun kaldı akşama kadar onları güdüyor kafasını taşlara vuravura
haa bu ders oldumu köylüye hayır
herkes onun salaklığı ve onun suçu olduğunu düşünüp bıyık altından gülüyor
yetmedi bir diğeri 54 cyi sattı geçen yıl nhtd75d aldı dönerli pulluk mibzer falan filan derken dışarıya iş yapıp para kazanmaya çalışıyorlar çünkü gelirleri karşılamayacak yine kredilerini ödeseler ne yiyip ne içecekler zeytinliğin birini satışa çıkardılar bakalım daha da 4 yılları var ne kadar kurtarabilecekler belli değil
hayatında hiç bi zaman saygı görmemiş adam bankada ağa bey muamelesine kanıp atıyor imzayı 5 yıl goca motorlu ağa olarak kalıyor 5 yıl sonra ırgatlık eldeki emektar traktörde gitmiş tarlaların bir kısmıda gitmiş
traktörü alınca herkese benden çay diyen kahvede yamacına sokulup çay boşunu masana bırakma derdine düşüyor
tamam kabahatin çoğu onun ama tek kabahatlide o değil
devletin bankalar üstünde yetkisi var bu verilen kredilerin düzenlenmesi herkesin ödeyebileceği yükün altına sokulması taraftarıyım
kredi zengin adam işidir herkese önü açılmamalı arazilerin tarım değerleri hesaplanmalı o getiriler ölçüsünde kredi sağlanmalı bu getiriler sigortayla teminat altına alınmalı ve kuraklık yada doğal afetin yanı sıra verimsiz geçen yıllar sonucunda fatura vatandaşa değil bankaya çıkarılmalı bakalım o zaman kredi verirken bankalar nasıl kılı kırk yarıyorlar
geçen gün kardeşimle galerilerin önünden geçiyorduk bir bakalım bize uygun traktör varmı diye girdik
60 70 binlira paramız var biz bunun yarısını traktör için ayırıyoruz kalan yarısıyla yıl içerisindeki ihtiyaçlar yada fırsatlara göre elimizde dursun istiyoruz
gübre parası mazot parası işçi parası lazım olunca sıkışmayalım diye galericiler sitesinde gezerken bi baktık 60 binin hepsini traktör için ödeyecek duruma gelmişiz
yok diyorum ben o traktörü almam hastalık olur kuraklık olur adamlar bu defa kredi verme derdine düştüler şu kadar yıl ödemeli şu kadar şu kadar ödeyeceksiniz hiç bişey gidelim bankaya falan filan derken attık kendimizi biraderle dışarı bi yerde çay içiyoruz
ulen dedim az daha hesap kitap bilmesek bunlar bize 2 tanede satarlar bankada da beyefendi beyefendi deyip deste deste kağıtları senetleri imzalatırlar ipotekleri bindirirler
her yıl ben yiyemedim sen ye diye veririz kazancımızı bunlara
yazın 60 bin falan geçiyordu 65hp bir traktör şimdi onada zam gelmiş ikinci elide fiyatlanmış daha uzun bi sürede almayı düşünmüyorum
temiz bi ikinci el denk gelirse bildiğim bir traktör falan olursa keyfe keder alırım yoksa devam 240la

gaggoş link=topic=81633.msg968431#msg968431 date=1423492220' Alıntı:
yavuz abi faiz konusunda sen benim x partisini savunduğumu söylemişsin ya ne diyeyim abi sana ben...cumhurbaşkanı 2x2=4 dese yok değilmi diyeceğiz böyle bi bakış açısı olamaz kusura bakma faizi bizim dinimiz yasaklamış abi hatırlatırım...
kardeşim ben faizi savunmuyorum haramdır faiz
ben şunu diyorum
geçen yıl dolar ve faiz fırlamıştı ve faizin artması gerektgini söyelyen kişi şuanki cumhurbaşkanı olan kişiydi
ve bu işin kısa özeti nedir onuda söyleyim önce çiftçinin bogazını sıktılar sonra bankalara bir talimat tüm kredileri açtılar
çiftçide zaten bogazına sıkılmış durumdayken tefeci ile banka arasında tercih yaptı ve bankayı seçti
hükümet bunu bilinçli olarak yaptı küçük çifçtiyi öldrümeyi ehdefliyordu ve bunu başardı
orta çiftçiyide iyice zayıflattı ömrünü azalttı orta çiftçinin
japonların ve ingilizlerin ortak oldugu bazı bankalar çukurovayı parselliyo resmen artık
okadar çok arazileri olduki
inan insna fantanzi olsun diye keyfinden kredi almaz illaki bir ihtiyacı vardır benimde epey var bankaya kredi borcum nakit param olsa kredi kullanırmıyım

birde hatırlatma yapayım bilmiyorum kaç kişi farkında ama benim yıllardır dikkatimi çeker havuz medyası yada hükümeti savunan kanallarda sık sık bir hacı hoca çıkar anlatırda anlatır bazen soru cevap yaparlar tel baglantısı falan alırlar
bu hocalar hep dikaktimi çekti ev araba vs gibi şeyler için bankadan alınan kredileri teşvik ediyor resmen ve kredi alınabilir ihtiyaç bunlar diyor
düşün yani insanları resmen alenen harama teşvik eden hocalar var havuz medyasında :)
konuyu çok uzatma taraftarı degilim çünkü iyice siyasete kayacak gibi :)
sadece şunu söyleyim
azönce yazdıgm msjı da belki yazmazdım ama cahil insanlar düşünemiyorsa allah ne yapsın cümlesine patladım resmen o arkadaşımzıı no cümelsi okadar agır bir cümleki belkide insanı yani söyleyen kişiyi dinden çıkarır

mazota destek veriliyo diyenlere gelsin...
Motorin fiyatlarına 9 kuruş zam
Petrol ve döviz fiyatlarındaki artışla birlikte akaryakıt fiyatlarına bir zam daha geldi. Motorinin pompa fiyatı 9 kuruş artırıldı.
Motorin fiyatları geçtiğimiz hafta gelen 15 kuruşluk iki zammın ardından İstanbul Avrupa yakasında 3.71 TL ' den satılmaya başlamıştı.

Zamlı fiyat bugün gece yarısından itibaren geçerli olacak.

ahmtkskr link=topic=81633.msg968379#msg968379 date=1423485725' Alıntı:
2. Sure (Bakara Suresi), 275. Ayet
Faiz yiyenler, ancak şeytanın çarptığı kimsenin kalktığı gibi kalkarlar. Bu, onların, 'Alış veriş de faiz gibidir' demelerinden dolayıdır. Oysa Allah alışverişi helal, faizi haram kılmıştır. Bundan böyle kime Rabbinden bir öğüt gelir de (o öğüte uyarak) faizden vazgeçerse, artık önceden aldığı onun olur. Durumu da Allah ' a kalmıştır. (Allah onu affeder.) Kim tekrar (faize) dönerse, işte onlar cehennemliklerdir. Orada ebedi kalacaklardır.

2. Sure (Bakara Suresi), 276. Ayet
Allah, faiz malını mahveder, sadakaları ise artırır (bereketlendirir). Allah hiçbir günahkâr nankörü sevmez.

Müslüman olanlar için KUR ' AN ın faizin kredinin ne kadar belalı olduğunu açıkladığı 2 ayet.
Kredide faizde bereket olmuyor.Uzak durun saadeti bereketi görün abilerim kardeşlerim.
amenna ve saqatna innıyor ve iman ediyorum
peki neden bu bankacılar dğilde bizler zarar ederiz halbuki faizi alan onlar

çifçilik zor iş link=topic=81633.msg968448#msg968448 date=1423494601' Alıntı:
amenna ve saqatna innıyor ve iman ediyorum
peki neden bu bankacılar dğilde bizler zarar ederiz halbuki faizi alan onlar
“Olur ki siz bir şeyden hoşlanmazsınız, hâlbuki hakkınızda o bir hayırdır. Ve olur ki bir şeyi seversiniz, hâlbuki hakkınızda o bir şerdir. Allah bilir, siz bilmezsiniz.” (Bakara, 2/216).

Abi bu ayet referans alınarak benim yorumum,biz onların hayırlı yaşadığını sanıyoruz ama bilmiyoruz ki nasıl bi yaşam içindeler.
Çoğumuza hayırlı gelen Rabbin huzurunda acaba hayırlımı ?
Allah ' ın bize bu dünyada verdiği zarar bizim gözümüzde belki hayırsız ama Allah ' in katında belki çok hayırlı.

ahmet.. işin itikadi yanı var elbette..

ama SADECE iktisadi olarak bile ÇOK sakat bi iş..

DÜNYA tarihi, bütün ihtilal, karmaşa, sosyal çalkantı ne varsa.. 2 cümle;

'..sen çalış ben yiyeyim..' (faiz ve bu işin piri Yahudilerdir.. altın+elmas+faiz=yahudi.. topraksız olduklarından yükte hafif pahada ağır ve akçeli TÜM işlerin başını ezelden tutmuşlardır..)

'.. ben tok olayım başkası açlıktan ölsün bana ne..' bu 2 cümle milleti-insanı hem maddi hem manevi zayıflatıyo..

yalnız 'uzun vade düşük faiz' dedi mi akan sular duruyo insanı cezbediyo.. tanıdık esnaflar var huzurları düzenleri bozuldu.. 'ÇOK cazip geldi bi girdik çıkamadık' diyolar..

Bana maddi durumumum berbat olmasina rahmen odeyemeyecegim buyuklukte borc verdiler diye dava etmisti Norvecten bir sahis bankasini..Mahkeme borc veren bankayi haksiz buldu..Yurt disinda kefilsiz,ipoteksiz bankalardan alabileceginiz en yuksek kredi miktari yillik kazancinizin yuzde onunu gecmez..Ama turkiyede neredeyse zorla veriyorlar..Ikea nin sahibinin cok guzel bir sozu var,,bulabileceginiz en ucuz kredi kendi paranizdir der..Cok mecbur kalmadikca almayin..