Topraktaki bazı besin maddelerinin birbirleri ile ara arasında 'antagonistik' bir bağ vardır. Daha açık bir değiş ile bir madde, diğerinin alımını güçleştirir yada yavaşlatır.
Mesela topraktaki kalsiyum (kireç) arttıkça, potasyum çok daha yavaş şekilde alınmaya başlar ve meyveler renk, koku ve tat bakımından değer kaybeder.
Çinko ile fosfor arasında da aynen böyle bir bağ mevcut. Bu nedenle ne yaparsanız yapın, birbirlerini etkileyecekler.
Eğer eksiklik var ise, her iki maddenin de verilmesi gerekli. Biri için diğerinden feragat etmek olmaz.
Bunun için en iyi çözüm, bu maddelerin kullanım zamanlarını olabildiğince birbirinden uzak yutmaktır.
Tavsiyem fosforu olabildiğince erken, çinkoyu da olabildiğince geç vermek yönünde olur. Çünkü hububatlar, kardeşlenme sonuna kadar ihtiyaçları olan fosforun tamamını alırlar. Oysa çinko daha geç dönemlerde de alınabiliyor. Zaten taban gübresinde anlık olarak ihtiyacı görecek miktarda Zn olduğundan herhangi bir stres durumu oluşacağını sanmıyorum.
Son olarak hem fosfor hem de çinko, kalsiyum tarafından hızla bağlanarak yarayışsız forma dönüşürler. Özellikle kireçli topraklarda bu sorun daha fazladır. Bu nedenle yapılacak yaprak takviyelerini azar azar ve çok sayıda yapmanız alacağınız faydayı artırır.
Eğer 15kg/da kullanılıyorsa bu 'yaprak gübresi' değil, 'üst gübre'dir. Karışıklığın çıkma sebebi terimden kaynaklanmış.
Toprak sana vereceği her 100 kg buğday için, senden 2 kg saf azot ister. Bizim sadık yarimiz çok kanaatkardır anlayacağın. Azot yanında diğer maddelere de ihtiyaç duyar ama bunların içinde en çok ve en önemli olanı, tartışmasız azotur.
Şimdi eğer 100 kg Bupday biçmek istiyorsak dekara 2kg saf azot, yani 4kg üre atarak bunu sağlayabiliriz.
Ama 600 kg istiyorsak iş değişiyor. O zaman dekara 12 kg saf azot. Vermek gerekecek. Bunun bir de kayıpları var ki iyi şartlarda %25-30 ' dur bu kayıp. Öyle ise dekara 16-17 kg saf azot vermemiz lazım.
Peki bunu nasıl vericez?
Bunu vermenin en ucuz yolu üre ' dir. 16 kg saf azot için dekara 33 kg üre vermek kafi olurdu. (Mısır gibi yetişme süresi kısa olan bazı bitkilerde yöntem uygulanıyor. Bitkinin ihtiyacı olan tüm azot tek seferde taban gübresi olarak veriliyor ve bir daha gübreleme ile uğraşılmıyor. Yani örnekleri var) Ama buğday 9 ay gibi bir gelişme süresine sahip olduğundan azot, yıkanma ve buharlaşma ile sürekli olarak kayba uğrar. Bu yüzden tek seferde yerine 3 seferde vermek en doğru yol.
Bunun için saf azotu
4kg tabana (dekara 20kg 20-20 yada 18-46 ile)
8-10kg kardeşlenmede (dekara 20-22 kg üre ile)
3-5 kg sapa kalkımda (dekara 15 kg 33 ' lük AN yada 20kg 26 ' lık cAN)
Şeklimde vermek gerekiyor. Eğer azotu yeterli vermemişsek, istediğimiz yaprak gübresini kullanalım, istediğimiz kadar çırpınalım istediğimiz verimleri alamayız.
Kısaca hangi bitki olursa olsun, gübrelemedeki ilk öncelik her zaman azotur.
Bunları anlattım çünkü sizdeki sorunun kaynağı burada.
Kısaca sizdeki durumun sebebi uygulama zamanı falan değil, doğrudan doğruya yeterli miktarda azotun verilememiş olması.
Komşu gübre atarken sizin tarlaya taşan noktaların yığın şeklinde verim yapması, sadece azotu yeterli miktarda almalarından. Başka hiç bir şey değil.
Dekara değil 15kg, toplam 30kg bile 33 ' lük yada 26 ' lık nitrat kullansanız, yine de o azot yeterli gelmez. Çünkü toplamda üstten maksimum 10 kg azot vermiş olursunuz. Oysa bizim en az 12-14 kg vermemiz gerekiyor.
Kısaca kardeşlenmede kullanacağınız gübre tartışmasız üre olmalı ve dekara da 20kg ' dan az atılmamalı.
Sapa kalkımdaki 2. üst gübresini yağış durumuna göre 33 yada 26 ilk nitrat olarak dekara 15 kg civarında kullanmak yeterli olacaktır. Çok fark yaratmaz.
Fehim Abi, yukarıdaki mesajlarda en az 3 kere toz çinkonun, sıvıya göre 5-6 kat daha ekonomik olduğunu yazmıştım.
Biz zahmet edip yazdık, sen de zahmet edip okusaydın bu soruyu sormamış olurdun
Hem sıvı, hem de toz çinko hiçbir sıkıntı olmadan karıştırılabilir. Sadece fosfor ve kalsiyumu içerikler ile şbşrlikte kullanmamaya çalışın.
İlaç karışımları konusunda dikkat edilecek en önemli husus, kalsiyumdur. Eğer katılacak maddlerin herhangi birinde kalsiyum var ise onu başka ilaç yada gübreler ile karıştırmamaya özen gösterin.