Buğdayda çalınma...

Değerli bilgiler için teşekkür ederim. Şuan ki son durum böyle. Geçen hafta ester ve graster ot ilacı ile birlikte sıvı gübre attım. 1 ay önce de 8-10kg aralığında üre attık.
Toprak analizi bidaki sezon kesin yaptıracağım. Köyde bilinçli tarım yapan yok. Tek bilinen taban gübre üre birde ekin ilacı. Herkez bir yol tutturmuş kendince gidiyor. Bu aşışagrlmiş düzen ile gitmeyeceğim

Sanirim ,Yalnış anlaşılma durumu var.Tabiki toprak tahlili yapılmalı bu doğru.
Vuum arkadaş ekerken toprağın altına taban gübresi atarız,üzerine de üst gübre olarak 10 kg ure atarız demek istiyor .Bu uygulama doğru zaten,hatta ikinci defa olarak bir üst azotlu gübreleme daha yapmali .

• Beğen
Tepkiler: ebay06
Şimdi süne böceği için ilaç kullanılınca kalite mi düşüyor orayı çözemedim

hayır süne emgisi olan buğday kalitesizdir un bile olmaz o nedenle süne ilacı şart.ancak işte süne ilacı başak zamanı yapılınca buğday eziliyor ve bu ilacı attığın zaman sadece süne değil yararlı yararsız birçok canlıyı katlediyorsun ama yapacak bişey kalmıyor mecburen ilaç atıyoruz yoksa tüccar almıyor buğdayı (düşük vasıflı buğday) diye geçiyor

• Beğen
Tepkiler: VuuuuM

Üre ağırlıklı bir gübreleme ile toprağa sadece azot veriyorsunuz. Bu da bitkinin gelişiminin hızlı bol yapraklı ve uzun boylu olmasını sağlıyor. Buğdaya ihtiyaca göre taban gübresi olarak Dap yaprak gübresi olarak da yapısında azot, makro elemen ve potasyum içeren gübre kullanabilirsiniz.
Yaprak gubresi olarak boyle bi gübre varmi bitkinin hem azot hem besin ihtiyacini karşılayacak

Dostlar benim buğday tarımında edindiğim en temel bilgiler şöyle gerisi boş
1-iyi bir toprak işleme ve iyi bir tohum yatağı hazırlığı
2-iyi ve doğru bir tohum seçimi ve dengeli tohum atımı
3-tohumların dengeli çıkması
4-yeterli miktarda yağış ve imkan varsa zamanında sulama
5-tabiki toprak cinsi
NOT:gübreymiş yaprak gübresiymiş hümik asitmiş bunların etkisi çok düşük ve bana göre para tuzağı. Kolay gelsin arkadaşlar

Dostlar benim buğday tarımında edindiğim en temel bilgiler şöyle gerisi boş
1-iyi bir toprak işleme ve iyi bir tohum yatağı hazırlığı
2-iyi ve doğru bir tohum seçimi ve dengeli tohum atımı
3-tohumların dengeli çıkması
4-yeterli miktarda yağış ve imkan varsa zamanında sulama
5-tabiki toprak cinsi
NOT:gübreymiş yaprak gübresiymiş hümik asitmiş bunların etkisi çok düşük ve bana göre para tuzağı. Kolay gelsin arkadaşlar

vallahi paşam o kadar şey yazmışsın ki bunlar olsa zaten kimyasallara gerek kalmaz. Yazmadık bişey bırakmamışsın daha ne olsun bunlar olduktan sonra humik asitin var olmasın.

vallahi paşam o kadar şey yazmışsın ki bunlar olsa zaten kimyasallara gerek kalmaz. Yazmadık bişey bırakmamışsın daha ne olsun bunlar olduktan sonra humik asitin var olmasın.
Dostum benin demek istediğim kök gübre yaprak gübre vb sözde gübrelerin boş ve gereksiz olduğunu boşuna masraf ederek onlara umut bağlanmaması gerektiğini söylemeye çalıştım

Yazılanların hepsini okudum trakyada yapılanları kısaca yazayım
Buğday tohumunu 18-20 kg arası ekiyoruz
Tabana 20-20 ve benzeri gübreler atıyoruz (mikro granüle geçecğiz artık)
Şubat ayında ilk üreyi atıyoruz 15 kg ı geçiyo genelde
İlaçlam martta başlıyor kökboğaz ilacı bit ilacı kök kuvvetlendiriciler ve ot ilaçları
Sonra ilk gübreden takriben 40 gün sonra 2.üreyi atıyoruz
Sonra mayıs ayında 2.ilaçlama pas septoria ve küllemeye karşı mantar ilacı atıyoruz bu ilaçlar aynı zamanda kurakta bitkinin daha az su kaybedip uzun yaşamasını sağlıyor
Başak sütte iken bi yağmur ihtimali varsa 20 kg nitrat atıyoruz
Yine başakta eksiklikleri gidermek için yaprak gübresi kullanıyoruz
Bu günlerde de tarım ilçe süne ilaçlaması yayını yapacak girip süne ilacı atacağız
Trakyadaki klasik buğday tarımı bu daha büyük çiftçilerinkini yazmayayım oraya daha var :)

Yemek yiyorum bisküvi vb abur cubur şeyleri yemiyorum :)

Sen protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, minerale abır cubut diyorsan birşey diyemem. İnsan gibi bitkilerinde temel besin ihtiyaçları vardır. Toprakta da toprak yapısına göre bu temel besinler mevcuttur. Lakin çok uzun yıllardan beri yoğun bir tarım yapılmaktadır. Bu yoğun tarım neticesinde toprakta var olan bitki besin elementleri ve en önemli olan Organik Madde hızla tükenmektedir. Sen eğer ki dengeli bir gübreleme yapmazsan, toprağını organik madde olarak yükseltmezsen Sürdürülebilir bir tarım yapamazsın. Ha sürdürülebilir tarım nedir dersen onu da açıklayayım. Eğer çıkarttığın mahsülün verimi giderek düşüyorsa, giderek daha fazla gübre kullanıyorsan, giderek çıkarttığın ürünün kalitesi düşüyorsa, giderek daha fazla mazot harcıyorsan, giderek toprağın çoraklaşıyorsa sen bu işi daha fazla yapamaz hale gelirsin.

Bu iş eskisi gibi tohumu at olur mantığı ile olmaz. Eğer sen çiftçilik yapıyorsan en bilimsel en ileri en doğru şekilde yapmalısın. Aksi halde bu işler yapılamayacak yahutta bu şekilde yapan kişiler ayakta kalacak.

O beğenmediğiniz işe yaramaz dediğiniz humik fulvik asitler tarımın vazgeçilmezidir. Toprağa attığınız hayvan gübreside kimyasal reaksiyonlar sonucu humus yapılarına dönüşür ve bu şekilde verimli hale gelir. İçindeki besin elementleri ile faydalı hale gelir.

Kusura bakmayın ama bu işi yapan bir dostunuz olarak bunları söyleme mecburiyeti hissettim kendimde. Ha bu iştede sahtekarlar var. Onlara denk gelmiş olabilirsiniz o ayrıdır. Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer. Ama durum budur ve artık bu şekilde olmak zorundadır. Topraklarımız 50-60 yıl önceki topraklar değil artık.

Bunun farkına varalım ve hep birlikte el ele vererek ilerleyelim. Türk tarımını ilerletelim.

Saygı ve sevgilerimle.

Sen protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, minerale abır cubut diyorsan birşey diyemem. İnsan gibi bitkilerinde temel besin ihtiyaçları vardır. Toprakta da toprak yapısına göre bu temel besinler mevcuttur. Lakin çok uzun yıllardan beri yoğun bir tarım yapılmaktadır. Bu yoğun tarım neticesinde toprakta var olan bitki besin elementleri ve en önemli olan Organik Madde hızla tükenmektedir. Sen eğer ki dengeli bir gübreleme yapmazsan, toprağını organik madde olarak yükseltmezsen Sürdürülebilir bir tarım yapamazsın. Ha sürdürülebilir tarım nedir dersen onu da açıklayayım. Eğer çıkarttığın mahsülün verimi giderek düşüyorsa, giderek daha fazla gübre kullanıyorsan, giderek çıkarttığın ürünün kalitesi düşüyorsa, giderek daha fazla mazot harcıyorsan, giderek toprağın çoraklaşıyorsa sen bu işi daha fazla yapamaz hale gelirsin.

Bu iş eskisi gibi tohumu at olur mantığı ile olmaz. Eğer sen çiftçilik yapıyorsan en bilimsel en ileri en doğru şekilde yapmalısın. Aksi halde bu işler yapılamayacak yahutta bu şekilde yapan kişiler ayakta kalacak.

O beğenmediğiniz işe yaramaz dediğiniz humik fulvik asitler tarımın vazgeçilmezidir. Toprağa attığınız hayvan gübreside kimyasal reaksiyonlar sonucu humus yapılarına dönüşür ve bu şekilde verimli hale gelir. İçindeki besin elementleri ile faydalı hale gelir.

Kusura bakmayın ama bu işi yapan bir dostunuz olarak bunları söyleme mecburiyeti hissettim kendimde. Ha bu iştede sahtekarlar var. Onlara denk gelmiş olabilirsiniz o ayrıdır. Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer. Ama durum budur ve artık bu şekilde olmak zorundadır. Topraklarımız 50-60 yıl önceki topraklar değil artık.

Bunun farkına varalım ve hep birlikte el ele vererek ilerleyelim. Türk tarımını ilerletelim.

Saygı ve sevgilerimle.
Benimde demek istediğim zaten tohumu at olursa olur değil tabi ben arazilerim bölge bölge ayırarak denemeler yaptım uzun yıllar.fakat benim şahsi tespitim de en iyi sonuçları derin sürüme alıştırılmış topraklarda belli aralıklarla takviye edilen hayvan gübrelerinde en iyi ve en maliyetli sonuçları aldım.bu uygulamalarımı toprak analizi yaptırarak ta yaptım.dap gübreside kullandım hümik asitte fülvik asitte.ve bunun gibi diğer tüm ürünleri de kullandım dediğim gibi en iyi ve etkili sonucu dediğim yöntemlerde aldım diğer tüm yöntemler hikaye

Bilmemezlik diyelim, analiz yapmadan deneme yanılma yoluyla tarım yapılırsa böyle olur.Ayrıca kalıntı etkisi ne oluyor, bilgi veren yok, insanlarda çekiniyor. toprak kimyası hakkında daha açıklayıcı programlar yapılırsa bu işler biraz çözülür.
Koyun yatan yerde iyi buğday olur.Dedem öyle derdi.:)

• Beğen
Tepkiler: ilhan_mkp