Tartışma olarak görmeyin bilgi alışverişi olarak görelim daha doğru olur.Magnezyum sülfattan gelen %25SO3 % 10 saf kükürt demektir.Yani dekara 5 kg magnezyum sülfat atarsanız bildiğimiz sarı kükurtten 500 gram vermiş gibi kükürtlü gübreleme yapmış olursunuz.Sizde takdir edersiniz ki bu dozdaki kükürt ph değerine istatistiki olarak etki etmez.Buğdaygiller ortamda az miktardada olsa kil bulunması halinde kalsiyum magnezyum potasyum alım yeteneği yüksektir.Bu yüzden genelleme yaparak magnezyuma gerek yok dedim.Aslında en doğrusu toprak analizine dayanarak yorum yapmaktır.Selçuk üniversitesi ziraat fakültesi toprak bilimi bitki besleme bölümünden bir hocamız şöyle demişti.Saç tellerim kadar toprak analizi yaptım.Daha kükürtün yetersiz olduğu bir analize rastlamadım demişti.Ayrıca bitki stomolarindanda atmosferden H2S absorbe eder.Çinko,bor,mangan gibi özellikle mikro besinlerin yapraktan etkinliği ve ihtiyacı karşılama oranı yüksektir.Meyve ağaçlarında da yapraktan verilen özelikle potasyum ve kalsiyumun kaliteyi,verimi önemli bir ölçüde arttırdığıni görüyoruz.Bu yüzden yaprak gübrelerinin etkisi yok demek doğru olmaz.Hocam amacım bir tartışma başlatmak değil, sadece öğrenmek için soruyorum.
Magnezyum sülfatın içeriğinde Kükürt trioksit (SO3) %25 iken bu gübrenin ph düşürmeye faydası olmayacağını belirtip, ardından ph düşürmek için en etkili kaynak kükürttür demenizde ki mantık nedir? Evet magnezyum sülfatın içeriğindeki kükürtün çok yetersiz olacağını bende biliyorum ama sonuçta azda olsa kükürt vermiş oluyoruz. En azından Ph ın dahada yükselmesini engellemiş oluyoruz.
Ayrıca buğdayda magnezyum sülfat kullanmaya gerek yok demişsiniz. Ben kumsal tarlalarımda ciddi manada fosfor eksikliği olduğunu biliyorum ve bu nedenle tabanda 18-46 kullanıp fosfor eksiğini tamamladığımı düşünüyorum. Peki bu durumda bitkinin kükürt ihtiyacını nasıl karşılayacağım? Bu bitki kükürt olmadan ne kadar verimli olabilecek? Bu durumda yine magnezyum sülfatın kükürt ihtiyacını belirli oranda karşılayacağını düşündüğüm için benim mantığıma uyuyor. Yanlış bir uygulama yapıyorsam lütfen doğrunun ne olacağını birlikte belirleyelim. Çok doğru bitki beslemesi yaptığımı iddia etmiyorum ancak yaptığım uygulamanın bir mantığı olduğunu düşünüyorum. Yaprak gübrelerinin içeriğinin çok yetersiz olduğuna inandığım için gerekli olan bitki besin elementlerini mümkün olduğu kadar topraktan vermeye çalışıyorum.