Aslında ekimden önce, Magnezyum Sülfat ve Çinko Sülfat (her ikisi de granül formda var) atıp tırmığı çekmek ve ekime 18/46 ile girmek en doğrusu. Magnezyum sülfatın içeriğinde %25 SO3 (kükürt trioksit) var zaten. Dönüme 3-4 kg magnezyum sülfat, 2-3 kg çinko sülfat vermek yeterli olacaktır. Hem bitkinin tüm ihtiyacı karşılanır, hemde ph düşürülmesine yardımcı olur. Mevsim uygun giderse bu uygulama ile ciddi verim almak mümkündür.
Bahsettiğim gübreler granül formda bulunabildiği için uygun miktarda 18-46 ile karıştırılıp gübre kovası ile uygulanabilir. Bana göre en doğru uygulama bu ama ürettiğimiz ürün ne kadar para edecek? Acaba bir afet olur mu gibi düşüncelerden dolayı bu uygulamayı yapma konusunda çok tereddüt e düşüyoruz. Ben normal şartlarda iyi verim alamadığım kıraç arazilere bu uygulamayı yapacağım, geçtiğimiz yıllarda faydasını gördüm ama taban arazilere 18-46 yı basıp geçmem yeterli oluyor. Pas ilacı döneminde yaprak gübresi atarsam taban araziler zaten 500-600 kg verimi yapıyor.
Yukarıda da belirttiğim gibi her şey maddiyat. İyi hesap kitap yapıp uygulamak lazım. Ben çinkosülfat ve magnezyum sülfat atıp dönümden 50 kg fazla buğday ve daha fazla sap alabilirsem yaptığım masrafın neredeyse 3 kat fazlasını çıkarmış oluyorum. Ama mevsim tutmazsa yapacak bir şey yok.