Selamlar Yılmaz,
Önce 2004 model İrtem vardı baltalı tip , geçen sene makinayı sıfırladık.
1. Ekici üniteler epeyce ağır , yol konumu , tarla konumu için bir kolaylık gerekli.
2. İrtemin son yaptığı bağımsız pistonlu klavuz sisteminde zaman zaman sroun oluyor , tarla tesviyesinde sorun olan yerlerde veya yan arazilerde belli bir seviyenin altına inmiyor, buda zaman zaman işaret yapmamasına sebep oluyor.
3. Ekici ünitelere çok tohum doldurulunca bazen tohum biranda aşağı iniyor , tek tek ekmek yerine makina tohumu bazen tarlaya sık biçimde boşaltıyor , biz çözümü tarlalar arasında seyyahat edince her tarlada tohumu çıkartıp , makinaya yeninden koymakta buluyoruz.
3. Sırası üzeri mesafe ayarı yapmak , 3 bilinmeyenli denklem çözmek gibi , her sene unutuyorum bu ayarı yapmayı , sonra klavuzu okuyup her sene yeniden yapmayı öğreniyorum. Buna kolay bir yöntem bulunmalı.
4.Ekim sırasında tohumun atılıp atılmadığını göstren , haznede tohum kalıp kalmadığını göstren bir sistem olsa çok iyi olur. ayrıca fan devrinide gösteren birşey olsa çok iyi olur , eski traktörler var kullanılıyor kuyruk mili devrini göstermiyor , eksik veya fazla dönebilir kuyruk mili devri , hep bunlar risk.
5. Yıl olmuş 2016 hala tekleme ayarı diye birşey var
30 senelik sistem bu , elbette artık teklesin makina , tohumu tek tek atsın , illa biz mi söyleyeceğiz makinaya
6.Ekici ünitelerin ağırlığı , bak gene aklıma geldi , gene yazıyorum , gardaşım şunlara bir çare bulun , sakat oldu çiftçi bee
7. Baskı tekerleri eskiye göre iyi olmuş , eski mikalar kırılıyordu birkaç senede bir , yanlız bağımsız çift teker olsa daha iyi olur , bazen sarma yapıyor nemli yerlerde , önüne kesek geliyor nazlanıyor dönmeye kürüyor sırayı.
8.Gübre koyma işi zor makinaya biraz , arkadan yaklaşma zor , buna kolaylık düşüncem demişsin , bekliyoruz bakt akip ediyoruz.
9.Yeni klavuz sisteminde disklerin takıldığı kısa miller , ana klavuzlara dik açıyla takılıyor haliyle , bunları hep yolda sökmek lazım, yoksa makinayı acaip genişleetiyor , özellikle köy içinden geçerken birinin kafasını gyotinle keser gibi uçurcam diye korkuyorum , eski sistem demode olmuştu , iyi oldu değiştiği , yanlız her tarlada uğraştırmayın bizi be kardeşim , daha afili bişi olsun.
10.Granül gübre işi yazılmış , güncele uydurun kendinizi , bu konu sık sık gelecek artık.
11.Tüm ayarları anlatan güzel bir video klavuz lazım , unutuyoruz ayarları , özellikle 3 bilinmeyenli matematik denklemi onlanları , artık herkezde bilgisayar var cd verin , youtube üzerine ekleyin , kendi sitenize koyun , hala makinalar ile kaç senelik siyah beyaz fotokopi klavuz geliyor , benim gibi klavuz okuma meraklılarının şevkini kırıyor bu.
12.Tohumu derine kaçırma riski , gerçekten önemli , tohumun kg si kaç para çıkmazsa , ayrıca işçilik ve zaman kaydı da cabası , derinlik ayarı daha basit ve işlevsel olsun , birçok çiftçi bu konuda doğaçlama yapıyor ayar tutturmak için. Bunu çok iyi anlatın kullanım klavuzu cd sinde , mümkünse tarla çalışmasını içersin , detaylı olsun. Fabrikada beton zeminde video çekip teorideki ayarları makina üzerinde göstermekle olmaz yani , tarlada detay bekliyoruz derinlik ayarları ve diğer ayarlar için.
13. Bak yine aklıma geldi , şu ekici üniteler için bir kolaylık düşünmeye unutmayın.
14. Yaylı balta opsiyonu yoktu geçen sene , sıfır makinada bunu isteyemedik , yok dediler , yeni makinalarda bu opsiyon vardır inşallah.
15.Ayna değişimi epeyce kolaylaşmış , bu iyi olmuş. Dahada kolaylaşırsa , hatta mısır ve ayçiçek aynı disk ile ekilse dahada iyi olur.
16. Gübre sandıkları biraz daha büyük olabilir , ben oralara ekeceğim ayçiçek tohumu çuvallarını koyuyorum rahatlık oluyor.
17. Gübre ayarı üniversal ekim makinaları gibi olsa daha kolay olur , uğraştırma bizi 3 bilinmeyenli şanzıman ile , bu bari basit olsun.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar , üretici bir firmanın bu konuyu açması bile büyük bir incelik.
Yetkililere burdan selamlar.