Benzin ve motorine büyük zam

Ynt: Benzin ve motorine büyük zam

şaka gibi yaaa.dışrıdan ülkeye giripte fiyatı hep artan ürünler akaryakıt ve gübre.

5 yetmez 10 olsun , hepimiz rahatlayalım. Hesaplaması kolay olur.
Hele gene şu suriye savaşı olursa tam çift öncesi daha karışacak işler. Hiç unutmuyorum ilk körfez savaşı böyle çift zamanına gelmişti , mazot kıtlığı yaşamıştık , gidip uzak yerlerden mazot getirtmiştik , benzinliklerde mazot kuyrukları olmuştu. İnsanlar birbirinden ödünç mazot almışlardır.

Bu mozot ve gübre fiyatları ile bunlara karşın geçen yıla oranla düşen ürün fiyatlarına göre 2014 yılı çiftçilerin
yaprak dökümü yılı olur, Allah yardımcımız olsun arkadaşlar.....

Dolar 2.02.Mazot 5 liraya yolcu.Benzine bakan yok zaten.Ülkedeki durumun farkına o çok eğitimli ve çok bilen halkımız ne zaman varacak acaba.

Beyler kimseyi isyana sürüklemeyi istemiyorum ama bu işler tepki göstermeden düzelmeyecek bence.Böyle oturduğumuz yerden olmuyor. Türkiye ' de nedense hiçbir çiftçi örgütü ses çıkarmıyor bu duruma.Anca müdürlerle görüş,şunu şikayet et,adam da sana tamam desin.Oldu bitti,değişen bişey yok.Diğer ülkelerde,özellikle Avrupa ' da böyle büyük çaplı zamlar veya gelir düşüşlerinde herkes ayaklanıyor.Avrupa ' da herşey olur diyeceksiniz.Doğru.Bunu biraz dine bağlamak istiyorum.İslam inancında şükretmek önemlidir.Türkiye ' de şükretmeyi biliyor insanlar.Gelirimiz azalıyor.Buna da şükür.Ordan burdan zam geliyor.Allah ' a şükür geçiniyoruz. vs. Tabi ki şükretmeyi bilmeliyiz ama böyle yapa yapa da bu hallere düştüğümüzü düşünüyorum.

<<B.Özyurt>> link=topic=67698.msg769490#msg769490 date=1377879527' Alıntı:
Beyler kimseyi isyana sürüklemeyi istemiyorum ama bu işler tepki göstermeden düzelmeyecek bence.Böyle oturduğumuz yerden olmuyor. Türkiye ' de nedense hiçbir çiftçi örgütü ses çıkarmıyor bu duruma.Anca müdürlerle görüş,şunu şikayet et,adam da sana tamam desin.Oldu bitti,değişen bişey yok.Diğer ülkelerde,özellikle Avrupa ' da böyle büyük çaplı zamlar veya gelir düşüşlerinde herkes ayaklanıyor.Avrupa ' da herşey olur diyeceksiniz.Doğru.Bunu biraz dine bağlamak istiyorum.İslam inancında şükretmek önemlidir.Türkiye ' de şükretmeyi biliyor insanlar.Gelirimiz azalıyor.Buna da şükür.Ordan burdan zam geliyor.Allah ' a şükür geçiniyoruz. vs. Tabi ki şükretmeyi bilmeliyiz ama böyle yapa yapa da bu hallere düştüğümüzü düşünüyorum.
avrupa avrupa diyosunda bana anlatsana bi avrupayı sen sadece duvarı anlatıyosun bide duvarın arkasını anlat sıvayı anlat tuğlayı anlat gidip gördünmü ordaki çiftçilerin derdini dinledin mi ordada birtakım sorunlar var orda değil tüm dünyada var ...arkadaşlar dünya kapitalizm belasından kurtulmadıkça bu sorunlar devam eder... bu dünya öyle bi dünya olduki bi kaç şirketin elinde herşey... adam bi gecede mısırın fiyatıyla oynayabiliyo ayçiçeğinkiyle oynayabiliyo vs.( ha bide islam dinini bu işe karıştırmayın rica ediyorum...)

ya arkadaş siz hala tartışır durumdasınız neyi tartışıyonuz herşey ortada çıkıp hakkını aramadıkça sonuna kadar yüklenecekler bu insanlara çifçi bitmiştir hayırlı olsun çıkıp hakkımızı aramalıyız sesimizi duyurmadan olmayacak bu iş

Sorunu söylemiştim daha önce.Amaç küçük çiftçiyi bitirmek diye.Bazı arkadaşlar da karşı çıkmıştı.Bi dekar tarla satmam kimseye diye.

<<B.Özyurt>> link=topic=67698.msg769578#msg769578 date=1377895587' Alıntı:
Sorunu söylemiştim daha önce.Amaç küçük çiftçiyi bitirmek diye.Bazı arkadaşlar da karşı çıkmıştı.Bi dekar tarla satmam kimseye diye.

gaggoş link=topic=67698.msg769561#msg769561 date=1377892211' Alıntı:
avrupa avrupa diyosunda bana anlatsana bi avrupayı sen sadece duvarı anlatıyosun bide duvarın arkasını anlat sıvayı anlat tuğlayı anlat gidip gördünmü ordaki çiftçilerin derdini dinledin mi ordada birtakım sorunlar var orda değil tüm dünyada var ...arkadaşlar dünya kapitalizm belasından kurtulmadıkça bu sorunlar devam eder... bu dünya öyle bi dünya olduki bi kaç şirketin elinde herşey... adam bi gecede mısırın fiyatıyla oynayabiliyo ayçiçeğinkiyle oynayabiliyo vs.( ha bide islam dinini bu işe karıştırmayın rica ediyorum...)
avrupa mükemmel olmayabilir ama bizden yani ülkemizden tarım olarak ve çiftçiye verilen destekler olarak iyi yönde bunu inkar ederek elimize birşey geçmez kapitalizm varsa dışa bagımlı olmayacaksın yada az olacaksın minumum seviyeye düşüreceksin
ülkemizde aşagı yukarı bütün tarım üürünleri yetiştirilebiliyor iklim ve toprak koşulları uygun oldugu için
ozaman çözüm basit devlet ve kısaca tarım bakanlıgı dogru düzgün adam gibi bir tarım politikası izleyecek ve ülkemizin hangi üründen nekadar ihtiyacı varsa okadar ektirecek dışa bagımlılıgı enazından tarımda azaltacak
din konusuna gelince bence o arkadaş dogru demiş şükretmeyi bir kaçış aracı bahane aracı işin içinden sıyrılma aracı olarak görüyor bazı kesimler ve halkı bu şekilde kandırıyor
kaldıki böyle masum bir konuya dinle alakalı 2 çift söz yazınca dini karıştırmayalım diyoruz ama elin şerefiz siyasetçileri 11-12 senedir din din diye diye memleketin anasını aglattı ona neden itiraz etmiyorsunuz

akaryakıt fiyatlarına gelince harbiden zıvanadan çıktı bu iş
bizim ürettikelrimiz habire geriye giderken akaryakıt fiyatları yarış atı gibi hızla koşuyor daha yukarılara dogru ve üst limitin nerde duracagıda mechul
bu işin sonu komşu devletlerden farklı olmaz buraya yazıyorum

evet neden korkuyoruz anlamadım ekmeğinin peşinde koşmak mı suç oldu hakkımızı aramalıyız bence

diyecek bir şey bulamıyorum ne söylesekde hep boşuna kızıyoruz ama yinede alıyoruz birde beni hep şaşırtan ateşli kızanların traktör alması 2 gün önce köyümüzden biri çiftçiliği bırakacağını söylüyordu duydumki traktörü verip yeni bir john deere almış neden aldığı sordum bana şunun duruşuna baksana nekadar tatlı duruyo dedi :)

YAVUZ_13 link=topic=67698.msg769583#msg769583 date=1377896009' Alıntı:
avrupa mükemmel olmayabilir ama bizden yani ülkemizden tarım olarak ve çiftçiye verilen destekler olarak iyi yönde bunu inkar ederek elimize birşey geçmez kapitalizm varsa dışa bagımlı olmayacaksın yada az olacaksın minumum seviyeye düşüreceksin
ülkemizde aşagı yukarı bütün tarım üürünleri yetiştirilebiliyor iklim ve toprak koşulları uygun oldugu için
ozaman çözüm basit devlet ve kısaca tarım bakanlıgı dogru düzgün adam gibi bir tarım politikası izleyecek ve ülkemizin hangi üründen nekadar ihtiyacı varsa okadar ektirecek dışa bagımlılıgı enazından tarımda azaltacak
din konusuna gelince bence o arkadaş dogru demiş şükretmeyi bir kaçış aracı bahane aracı işin içinden sıyrılma aracı olarak görüyor bazı kesimler ve halkı bu şekilde kandırıyor
kaldıki böyle masum bir konuya dinle alakalı 2 çift söz yazınca dini karıştırmayalım diyoruz ama elin şerefiz siyasetçileri 11-12 senedir din din diye diye memleketin anasını aglattı ona neden itiraz etmiyorsunuz

akaryakıt fiyatlarına gelince harbiden zıvanadan çıktı bu iş
bizim ürettikelrimiz habire geriye giderken akaryakıt fiyatları yarış atı gibi hızla koşuyor daha yukarılara dogru ve üst limitin nerde duracagıda mechul
bu işin sonu komşu devletlerden farklı olmaz buraya yazıyorum

Ben ara sira sizlere norvecten ornekler veriyorum,avrupadaki ciftcilerin aldigi destekler konusunda fikir sahibi olmaniz icin.

2012 yilinda norvecli ciftcilere devletin sagladigi destek 1,5 milyar dolar..Bu direk uretim destegidir..Mazota saglanan subvansiyon destesi dahil degil..Norvecte yaklasik 45 bin ciftci var..Ortalama kisi basina odenen uretim destegi 33 bin dolar..
Bu sartlarin elbette turkiyede olmasi hayal..Ama kiminle ne sartlarda rekabet ettiginizi bilin diye yazdim..

Osman Musaogullari link=topic=67698.msg769593#msg769593 date=1377906366' Alıntı:
Ben ara sira sizlere norvecten ornekler veriyorum,avrupadaki ciftcilerin aldigi destekler konusunda fikir sahibi olmaniz icin.

2012 yilinda norvecli ciftcilere devletin sagladigi destek 1,5 milyar dolar..Bu direk uretim destegidir..Mazota saglanan subvansiyon destesi dahil degil..Norvecte yaklasik 45 bin ciftci var..Ortalama kisi basina odenen uretim destegi 33 bin dolar..
Bu sartlarin elbette turkiyede olmasi hayal..Ama kiminle ne sartlarda rekabet ettiginizi bilin diye yazdim..

benim o msjım gakkoş nickli arkadaşa cevap olarak yazılmıştı sizin söylediginiz durumun farkındayız avrupa olamayız fakat biraz çaba gösterip biiziezenleride başımızdan atmalıyız yada akıllarını başlarınaalmalarını saglayacak birşeyler yapıp çiftçinin gelir seviyesinin artmasını saglamalıyız

YAVUZ_13 link=topic=67698.msg769594#msg769594 date=1377907003' Alıntı:
benim o msjım gakkoş nickli arkadaşa cevap olarak yazılmıştı sizin söylediginiz durumun farkındayız avrupa olamayız fakat biraz çaba gösterip biiziezenleride başımızdan atmalıyız yada akıllarını başlarınaalmalarını saglayacak birşeyler yapıp çiftçinin gelir seviyesinin artmasını saglamalıyız

Ben size elestiri mahiyetinde yazmadim..Avrupadaki ciftcilerin elbette bize gore cok daha buyuk imkanlari var.Ama hicbir avrupa ulkesinde tarimla ugrasanlarin yuzdesi toplam nufusun onunu gecmez..Bizde malesef bu rakam cok yuksek..Dolayisiyla sadece buyuk toprak sahipleri bu isten para kazanir ve gerisi yok olmaya mahkum..
bizdede nufusun yuzde onu tarimla ugrassa ciftci basina ortalama 600 dekarlik bir tarim alani duser..O zaman ciftcilerin gelir seviyesi yukselir..Sanirim mevcut hukumet tarafindan yapilmak istenen de bu..Kucuk ciftcileri ortadan kaldirip daha buyuk tarim isletmeleri kurmak..Tabi geriye kalanlar ne yer ne icer o da ayri bi konu..

Osman Musaogullari link=topic=67698.msg769595#msg769595 date=1377908096' Alıntı:
Ben size elestiri mahiyetinde yazmadim..Avrupadaki ciftcilerin elbette bize gore cok daha buyuk imkanlari var.Ama hicbir avrupa ulkesinde tarimla ugrasanlarin yuzdesi toplam nufusun onunu gecmez..Bizde malesef bu rakam cok yuksek..Dolayisiyla sadece buyuk toprak sahipleri bu isten para kazanir ve gerisi yok olmaya mahkum..
bizdede nufusun yuzde onu tarimla ugrassa ciftci basina ortalama 600 dekarlik bir tarim alani duser..O zaman ciftcilerin gelir seviyesi yukselir..Sanirim mevcut hukumet tarafindan yapilmak istenen de bu..Kucuk ciftcileri ortadan kaldirip daha buyuk tarim isletmeleri kurmak..Tabi geriye kalanlar ne yer ne icer o da ayri bi konu..

yalnız bu yazdıgınız msjın katıldıgım noktala elbette var fakat şunuda belirtmeden geçemeyecegim tarımı sadece devletin verdigi destek miktarı ve tarımla ugraşan nufusla orantılayıp gelirleride ona göre belirtmişsiniz fakat malesefki avrupada degil türkiyede yaşıyoruz tarımı bıraksak ne iş yapacagız dediginiz kişi sayısı veya dediginiz %10u tutturmak için ciddi bir şekilde istihdam oluşturmak lazım başka sektörlerde buda imkansız şuanda 800liraya çalışıyor insanımız
sizin dediginiz %10 tutturmak için diger seçenekte nufusun azalması ki hükümet istihdam yaratamadıgı halde millete 3-5 çocuk yapın diyor o çocukların sonu nolacak bunu düşünen hiç yok nufus artsında bu çocuklar ne olursa olsun mantıgı var
ayrıca ben de ataması yapılmayan ögretmenim 2006 mezunuyum benim gibi durumda olan birsürü insan var ben ögretmenlik için çok ugraşmadım 1defa denedim ondada olmadı bende belki iyi olur çiftçilik dışarda 800liraya çalışmaktansa baba meslegimi yaparım dedim 7senedir aktif olarak yapıyorum bu işi ve çok büyük risklerimiz var 1 sene işler aksi giderse diger seneye vay halimize ve özellikle 3-4 yıldır hep aksi gidiyor
çok degil bundan 15-16-17 sene öncesini daaha dün gibi hatırlıyorum devlet ve devleti yöneten hükümetler çiftçiye ozamanalr çokda ahım şahım destek vermezdi hibe vs gibi konular yok denecek kadar azdı fakat ektigimiz ürün para ediyordu hatta çok iyi ihatırlarım çiller döneminde 3 haneli enflasyon varken öyle paralar kazanıyorduk ki akıl işi degildi çiftçi harbiden emeginin karşılıgını alıyordu
şuanda ise çiftçi birikimini yiyor
miras yiyor dedesinden babasından kalanı yiyor çocuguna torununa bırakacagını yiyor
dediginiz miktardan daha fazla arazi işliyorum ama durum hiçde iç açıcı degil malesef

Arkadaşlar bence bu sene bütün yatirimlari durdurun fazla masraftan kaçin icar kiralik arazi tutmayin bu gidişle zarar çok olur geçen sene 465 dönüm kiralik tutum bu sene mahsülü kaldirsam birakacam masraf çok hesapta olmadik şeyler çikiyor