Ynt: Balya Makinası Periyodik Bakımları Nelerdir?
brhnztrk86 link=topic=73186.msg1002502#msg1002502 date=1432037361' Alıntı:
yılmaz abi konuyu hortlatmış olucam ama ip sandığını 4 ten 9 a çıkarmayı anlatırım demiştin aradım bulamadım, zahmet olmaz ise nasıl yapabiliriz bunu anlatabilirmisin.diğer bir konu da sente ayarı gürkan hoca anlatmış fakat bir kaç farklı yol daha varmış ben gürkan hocanın yaptığı şekilde yaptım geçen yıl fakat iğne kırdırdım, içinde balya yokken yapılıyormuş bunun hakkında bilgin var mı ?
Zaman sıkıntısı var. Bu yüzden (daha acil olduğu için) sente ayarını hızlıca anlatayım. Sandık konusunu zaman bulunca yazarım:
1-) Piston kolunu 90 derece dik konuma getir.
2-) büyük yaba krankının arka tarafında otomatik dişlisi bulunur. Bu dişlinin üzerinde karşılıklı duran 2 adet alyan civatayı sök. (bazı makinalarda alyan yerine 17 No civata da olabiliyor)
3-) Otomatik dişlisini, mandal (daha doğrusu otomatik kampana mandalı) 'çıt' diye düşene kadar çevir. Düştüğü an bırak.
4-) bir tornavida (yada alyan cıvatayı söktüğün alyan anahtarını) alıp otomatik dişlinin deliklerinin içine sıra ile sok. Arkadaki dişlinin cıvata yuvası ile aynı izaya gelmiş bir delik bulduğunda işlem tamamdır. Doğru deliği buldun.
5-) Başta söktüğün alyan cıvatalardan herhangi birisini o deliğe yerleştir. Diğer alyan cıvata da tam karşısındaki deliğe takılır.
6-) iğnelerin piston ile uyumlu çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için makinayı bağlamaya verip volanı elinle döndürerek bir tur bağlama yapmasını sağla. O esnada çalışmalarını izle. Piston en geride iken iğnenin en uç noktaya çıkması lazım. Eğer piston ile iğneler birbirlerine tehlikeli şekilde yaklaşıyorlarsa ayarda hata var demektir. örneğin piston kolunda yada yaba krankının ekseninde kayma olabilir.
Not 1: ayar sonrası ilk bağlamayı (bir zor olsa da) 'kesinlikle' volanı el ile döndürerek yaptır. Gürkan sente ayarını nasıl yapıyor bilmiyorum. Lakin ilk kontrolü traktör yerine 6. adımda anlattığım gibi el ile yapsaydın iğnen kırılmamış olurdu.
Not 2: Bildiğim en basit sente ayarı bu. makinanın içindeki otu samanı boşaltmana gerek yok. direk yapabilirsin.
Not 3: aktarma organlarında yada yaba krankının ekseninde kayma varsa senta tutmayabilir. bu tarz durumlarda kayık parçayı değiştirmek doğru yol ama her zaman mümkün olmuyor. bu durumda yapabileceğin ikinci yöntem, alyan cıvatayı bir öne yada bir arka deliğe alarak tekrar denemek.
ÖNEMLİ: Sente ayarının tek amacı iğne ile pistonu birbirinden uzak tutmaktır. Bunu gerçekleştirdiğinde işlem tamamdır.