Bakan Pakdemirli: "Alım fiyatlarını dünya piyasalarına yakın açıklayacağız"

Ne enflasyonundan bahsediyon neyin eflasyonu gübre fiyatlarından bahset aradaki enflasyon farkı ozaman çıkar % 128 artış var geçensene 146 tl den aldım dap gübresini eylül ayında varmı bu sene alacak baba yiğit ekipman ilaç fiyatları almış başını gitmis oda biliyor kuraklığın tarımı vurduğunu rusyadan veya baska yerden alacakları firmalar bellidir simdiden. boş konuşuyon be sana yazdıkların gerçekçi değil türkiyedenmisin imasında bulunarak yazdım art niyetle değil. ergen gibi sana neresi lazım diye cevap veriyon işi argoya bel altına getirme kazananımız olmaz günaha gireriz yok yere
Hangi gübrede % 128 artış var? Daha fiyatlar açıklanmadan doğru fiyat tahmini yaptım. Tam tersine yazdıklarım da gayet ciddiyim senin gibi hayal aleminde yaşamıyorum. Asgari ücrete gelen zam belli, buğday fiyatlarına %36 zam geldi. Bize bu işi yaparken kimse kazanç garantisi vermiyor rızkı veren Allah'tır.

Hangi gübrede % 128 artış var? Daha fiyatlar açıklanmadan doğru fiyat tahmini yaptım. Tam tersine yazdıklarım da gayet ciddiyim senin gibi hayal aleminde yaşamıyorum. Asgari ücrete gelen zam belli, buğday fiyatlarına %36 zam geldi. Bize bu işi yaparken kimse kazanç garantisi vermiyor rızkı veren Allah'tır.
hangi gübrede %128 artış var diyor ya sen bu dünyadan değilsin heralde bi dapın fiyatına ürenin fiyatınada bakıp geliver kardeşim2700 2800 tl olan dap şuan 4800 ne konuşuyorsun hala kuraklık var mahsul yok buğday para yapsa nolur ülkenin iç anadolu ve güneydoğu anadolusunda mahsul olmadıktan sonra buğday 5 tl olsun isterse ne fark eder

Forumda bulgaristandan yazan ve hatrı sayılır yer işleyen bir arkadaş vardı hatırlayamadım şimdi bizim hesap petrol yok gaz yok ee ülkenin kapasite belli her yönüyle bi yazı verse gübre fiyatlarını maz8otu açıklanan fiyatları oradada salgın ve kendince ekonomik sorunlar vardır elbet asgari ücret diyon gercek enflasyon belli gıdaya temel ihtiyaç maddelerine arabaya traktöre ekipmana yem fiyatlarına ilaç fiyatlarına gelen zam da belli
Sen saat buğdayı ekim zamanı alacağın gübree eskileri tamir edip bir kaç yıldaha dayanalım bunu pompaya yanaştımı söyler sana hayal dünyasımı gerçekmi adam yazmış 40 kg arpa ezmesine ttk da 100 TL para verdim diye dapın fiyatını sor şimdi birde ekim zamanı fiyatı sor traktör fiyatı takım taklavat daha düne kadar neydi ne oldu kimin neyin bilincinde nasıl yaşadığı belli sen rahat ol

hangi gübrede %128 artış var diyor ya sen bu dünyadan değilsin heralde bi dapın fiyatına ürenin fiyatınada bakıp geliver kardeşim2700 2800 tl olan dap şuan 4800 ne konuşuyorsun hala kuraklık var mahsul yok buğday para yapsa nolur ülkenin iç anadolu ve güneydoğu anadolusunda mahsul olmadıktan sonra buğday 5 tl olsun isterse ne fark eder
2800lük gübre 5600 olunca bile %100 artış oluyor sayıları abartmayalım lütfen. Yalan yanlış bilgi vererek burada kendimizi kandırırız.

Forumda bulgaristandan yazan ve hatrı sayılır yer işleyen bir arkadaş vardı hatırlayamadım şimdi bizim hesap petrol yok gaz yok ee ülkenin kapasite belli her yönüyle bi yazı verse gübre fiyatlarını maz8otu açıklanan fiyatları oradada salgın ve kendince ekonomik sorunlar vardır elbet asgari ücret diyon gercek enflasyon belli gıdaya temel ihtiyaç maddelerine arabaya traktöre ekipmana yem fiyatlarına ilaç fiyatlarına gelen zam da belli
Sen saat buğdayı ekim zamanı alacağın gübree eskileri tamir edip bir kaç yıldaha dayanalım bunu pompaya yanaştımı söyler sana hayal dünyasımı gerçekmi adam yazmış 40 kg arpa ezmesine ttk da 100 TL para verdim diye dapın fiyatını sor şimdi birde ekim zamanı fiyatı sor traktör fiyatı takım taklavat daha düne kadar neydi ne oldu kimin neyin bilincinde nasıl yaşadığı belli sen rahat ol
Buğdayı 5 lira açıklasa gübreyi 10 liraya alacağız. Buradaki sorun fiyatlar değil yani başka bir şey var. Çözüm önerin varsa söyle. Ben senin halinden anlarım sen de benim. Ben bu işi zevk alarak yapıyorum. Satabiliyorsan buğdayı 5 liraya sat ama dediğim gibi gübreyi 10 liraya alacaksın bu seferde.

Yahu arkadaşlar şu fiyatlar üzerinden neden tartışıyorsunuz?

Bu işin hesabı açık ve net. Gübre mazot ilaç vs dekar maliyetini çıkartırsın. Kaç kg buğdaya tekabül ediyor o önemli.

Şimdi 2000 yılında 100 bin destek veriyorduk 2020 yılında 255 milyon milyar destek veriyoruz demek de buna benzer böyle hesap olur mu ? Milli gelirin %kaçı diye sorarlar adama. Bu işlerin hesabı cari para üzerinden yapılmaz. Oran ve miktar üzerinden yaparsanız doğru hesap olur.

Benim geçen yılki buğday için kira hariç tüm maliyetim 280-330 tl arasıydı. Harman fiyatlarından 190-200 kg, kışın sattığım fiyattan 150-160 kg buğdaya tekabül ediyordu.
Bu yıl biraz daha iyi bakım yaptım ama tahmini 380-420 arası bir maliyet çıkacak. 2000 liradan versem buğdayı 190-200 kg buğday yapar. 2500 tlden verirsem yine 150-160 kg buğday yapar.

Şu fiyatlara rakamlara takılmayın. Tohum, gübre, ilaç, makina-ekipman bu hesaba oranla artacak. Arkadaşın dediği gibi buğday 5tl olursa gübre 10 tl olur.

Aslında bu fiyat artışları iyi verim alanlar için her zaman avantajlı olur. Makas açıldıkça kardayız yani. Çünkü 400-500 kg verim alan adam 40-60 kg gübre atar. Gübre iki kat artsa ne olur attığın gübrenin 8-10 katı buğday alıyorsun.

Yani kısacası sabit maliyet yükseliyor ancak kar marjı artıyor. Küçük çiftçi için ve düşük verim olan dönemlerde zor olacak. Verim alabilenler için ise fahiş karlılık ortaya çıkacak. Allah küçük çiftçimize ve kuraklıktan verim alamayanlara yardım etsin diyelim.

Mazot fiyatına bakacak olursak yıllara göre buğday fiyatı ile bir kıyas tablosu yapabilirse biri daha iyi görürüz. Bu buğday fiyatı ile bence mazot çok ucuz. 3-5 yıl önce buğday 1 tl mazot 5 tlidi. Bu sene buğday 2 mazot 7 dersen buğdaya göre mazot ucuzluyor.

Biz ne yapabiliriz? Bu dönemden sonra gidişat nasıl olacak? Bakın dünyada suda çözünür fosfor üretimi sürekli sıkıntıya girecek fosfor kaynakları tükeniyor. 20 sene sonra Dap diye bir gübre olmayacak bence. Azot fiyatları da fosforun arkasına takılıp yükselmeye devam edecek. Biz daha az gübre kullanarak mikrobiyal ürünler ile maliyetlerimizi düşürerek aynı verimleri almayı becerebilirsek çok karlı çıkarız bu işten. Bu konuyla ilgili vakit bulabilirsem detaylı anlatım yapacağım bir başlık açacağım inşallah. Bu sene olmasa da önümüzdeki tohum zamanına yetiştirmeye çalışırım. Çok gereksiz azot kullanıyoruz ve bunu yaparken de toprağı mahvediyoruz. Bu yıl güzel denemeler yaptık, bunu herkesin uygulayabileceği gibi basitleştirip en azından fayda/maliyet-işgücü performansı yüksek olan uygulamaları elimden geldiğince tek tek ve detaylı anlatmaya çalışacağım. %20-30 maliyetleri düşürmek ve aynı verimleri alabilmek mümkün. Bunu yapabilsek bize yeter, fiyatları siyasi söylemleri vs kafaya takmak zorunda kalmayız inşallah.
Üstat sen bari deme yaa elinde kırbaç canı sıkılsa vur vatandaşa millete çukur büyük üç beş kamyon toprakla dolmaz 151 tl olan üre bir günde yok oldu ertesi gün 185 tlden piyasaya tekrar çıktı giden 19 yaptı faizi de gelen tekrar 17 yemi çekti yooo gelen 17 ve aşağısına cekmeyecektide giden niye gitti de ozaman 7 lere çekilen dolar 8 küsurlara fırladı üre yok bir gunde ertesi gün oldu geri bas fiyatım bu oldu haa dedi kararının cezasını vatandaş ve üreten her sektör çekecek ahanda %10 zam pompaya bi okadar daha gelecek eli kulağında hadi hayırlı olsun sadece tarımla alakalı değil bu iş bursada üretilen araba yanı başımızdaki komşuda bizden daha ucuza satılıyor ve bizim ülkemizin ilinde üretilen arabaya % 80 daha pahalıya vatandaşına satıyor akıl almıyor usta bu halk bu vatandaş layık değilmi bunlara orta segment bir telefona asgari ücretlinin parası yetmiyor almaya elinizin altında internet araştırması size kalmış kanıtlarımda bunu o ülkedeki asgari ücretlinin maaşının %30 %40 na tekabül ediyor bizde maaş yetmiyor almaya almasın az yesin binmesin ne gerek var çözüm üretemeyince vur kırbacı çukur dolacak

Üstat sen bari deme yaa elinde kırbaç canı sıkılsa vur vatandaşa millete çukur büyük üç beş kamyon toprakla dolmaz 151 tl olan üre bir günde yok oldu ertesi gün 185 TL'den piyasaya tekrar çıktı giden 19 yaptı faizi de gelen tekrar 17 yemi çekti yooo gelen 17 ve aşağısına çekmeyecekti de giden niye gitti de o zaman 7 lere çekilen dolar 8 küsurlara fırladı üre yok bir günde ertesi gün oldu geri bas fiyatım bu oldu haa dedi kararının cezasını vatandaş ve üreten her sektör çekecek ahanda %10 zam pompaya bi o kadar daha gelecek eli kulağında hadi hayırlı olsun sadece tarımla alakalı değil bu iş Bursa' da üretilen araba yanı başımızdaki komşuda bizden daha ucuza satılıyor ve bizim ülkemizin ilinde üretilen arabaya % 80 daha pahalıya vatandaşına satıyor akıl almıyor usta bu halk bu vatandaş layık değil mi bunlara orta segment bir telefona asgari ücretlinin parası yetmiyor almaya elinizin altında internet araştırması size kalmış kanıtlarımda bunu o ülkedeki asgari ücretlinin maaşının %30 %40 na tekabül ediyor bizde maaş yetmiyor almaya almasın az yesin binmesin ne gerek var çözüm üretemeyince vur kırbacı çukur dolacak
Bugün alışverişe şehire gittik.
Bir çuval şeker , 225 TL, un 190 TL , gübre 190 TL.
5 demet(10 kg) : 50 kg süpürge *15TL : 750 TL.

Şuanda kullandığımız mazot dünya piyasasının yarısı zaten
Bu hesaplamalarda yapılan genel yanlış o ülkenin para birimini kendi ülkemizdeki kura göre hesap yapmaktır ve çıkan rakamı görünce oooo demek oluyor o ülkenin vatandaşı euro kazanıyor onu harcıyor asgari ücretleri ortalama genel 2000 ve 2200 arası resmiyette 1700 civarı piyasa kendini 2000 2200 euro olarak belirlemiş asgari ücretle çalışan sayısı % 1.8 civarı şimdi 2000 euro maaşla kendi ülkelerinde ne kadar mazot alınır 2830 tl ile bizim ülkemizde ne kadar alınır varsa bir yanlış hesabım düzeltin

2800lük gübre 5600 olunca bile %100 artış oluyor sayıları abartmayalım lütfen. Yalan yanlış bilgi vererek burada kendimizi kandırırız.
yahu ben geçen yıl aldım mayıs ayında, 2200

yalanmı söyliycez

şimdi mayıs ayında değilmiyiz

aynı satıcı 5 lira dedi dap gübresini

eee 1 yılda yüzde kaç artmış hesapla

ekim ayında almak zorundamıyım, mayıs ayında param oluyor, parasız verenmi var gübreyi hayret bişeysiniz yahu.

2020 ekim ayında 2800 olmuştur orası beni ilgilendirmez, ekim ayının üzerine hele 1 yıl geçsin ekim 2021 tarihi gelsin görelim bakalım.

fiyatlar füze gibi artıyor diyoruz adam ekim ayındaki 2800 liradan hesap yapıyor hayret bişeysniz yahu...

her ay gidiyor füze oldu füze...

Son düzenleme:
LİNK : https://tr.globalpetrolprices.com/diesel_prices/

yukarıda verdiğim linkten dünyada hangi ülkede motorin kaça satılıyor görebilirsiniz

petrolü dolarlan alıyor bütün ülkeler, haa euro ilede aynı liste düzenliyor site,

gün gün motorin benzin dahil tüm petrol ürünlerinin fiyatını bütün dünya takip ediyor

ülke ülke fiyatlar burada gün gün yazıyor

şimdi aşağıya ülkelerin motorin fiyatını en ucuzdan en pahalıya sırlamasının bir kısmının resmini atıyorum, 17 mayıs 2021 fiyatları bu listede

linke tıklarsanız yarın 18 mayısın fiyatlarını görürsünüz, rakamlar 3-4 gün gecikmeli ama doğru bir şekilde veriyor, ülke ülke sıralıyor

buna göre 17 mayısta ABD deki fiyattan ucuz bizde motorin

ama bir başka ülke Tunus dan pahalı, Vietnam dan pahalı, kırgızistan dan, afganistandan, hatta suriyeden pahalıya mazot fiyatı var ülkemizde...

yani kimse diyemezki dünya fiyatının yarısı mazot var ülkemizde

bütün ülkeler petrolü dolarlan alıyor, vietnam sanki petrolü kendi parasıylamı alabiliyor?

Tayland ile arka arkayayız fiyatta

ama şimdi 17 mayıs dan sonra bir zam var, bikaç gün sonra listeye bakınca görücez listenin neresindeyiz.

tamam bir zamanlar (2008-2010 yılı gibi) o listenin en sonundaydık, yani dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanıyorduk, yada biraz ucuz kalsa bile zammı yapıp yetiştiremezlerse dünyadaki en pahalı ilk 5 ülke içinde oluyorduk.

fakat gerçekte olması gereken, bu ekonomik büyüklük ile gelişmekte olan ülke olabilmemiz için şimdiki gibi akaryakıtta pahalılıkta orta sıralarda olmamız gerektiğidir,

çünkü bilindiği gibi satış fiyatında vergilendirme en önemli faktör.. ÖTV yine ayarlamaya girdi zam oldu

yoksa petrolün fiyatı tüm dünya ülkelerine petrol piyasalarında aynı fiyat...dolarlan yani.

sen benim kardeş ülkemsin al sana dünya piyasalarından daha ucuz petrol diye hangi ülke hangi ülkeye vermiş?

diyeceğim oki, dünya fiyatının yarısı mazot diye bişey yok, senden ucuza mazot satılan bir sürü ülke var.

1621702433366.png

dizel 17 mayıs 2021 -1.png

Son düzenleme:
Siyaset yapıyorsunuz katılmayacaktım ama katılayım ya pandemi de zengin %30 daha zengin oldu fakir %35 fakirledi hala ama hala sistemi savunuyorsunuz yazık.
Fransız ortalama ikiyüz yıl önce monarşiyi yıktı biz yirminci yüzyılda yıkamadık.
yazık vallahi billahi yazık ne desem bilmedim.

Milletin sabrıyla da aklıyla oynamayın. Rakamlarla oynayınca karnı mı doyacak herkesin. 128 değil de 100müş bilmem ne.
Ağustos 2020’de akrabam 2250’den dap aldı. Ben Ekim’de 2700’den aldım. Şu an aynı gübre 4900 tl/ton. 9 ayda %118 zam. Bunun nesini savunuyorsun daha. Ha yok 4500 olsa zam %100de kalsa mutlu mu olacaktık.
Bu kadar enflasyonla ürünümüz de zamlansa faydası yok. Meblağlar büyüdükçe alım gücü geriye gidiyor.

Milletin sabrıyla da aklıyla oynamayın. Rakamlarla oynayınca karnı mı doyacak herkesin. 128 değil de 100müş bilmem ne.
Ağustos 2020’de akrabam 2250’den dap aldı. Ben Ekim’de 2700’den aldım. Şu an aynı gübre 4900 tl/ton. 9 ayda %118 zam. Bunun nesini savunuyorsun daha. Ha yok 4500 olsa zam %100de kalsa mutlu mu olacaktık.
Bu kadar enflasyonla ürünümüz de zamlansa faydası yok. Meblağlar büyüdükçe alım gücü geriye gidiyor.
Sen okuduğunu anlamıyorsun herhalde benim bir şeyi savunduğum filan yok. Sayılar asla yalan söylemez. Hesap neyse onu yaz yorum katacaksan sayı vermeyebilirsin.