Bakan Pakdemirli: "Alım fiyatlarını dünya piyasalarına yakın açıklayacağız"

Çiftçinin yanında olurlarsa;

Ekmeklik buğday 2.500
Makarnalık buğday 2.750
Arpa 2.000 açıklanır.

Değillerse 250-500 aşağısı. Aradaki fark aracılara gider.

Değillermiş... 250 aşağısı

bakanın yakın fiyat dediği buymuş öğrendik...

neden dünya piyasalarındaki fiyat değil

ee çünkü dünya piyasalarındaki fiyattan ithal edecekler ve devletin kurumuna zarar ettirmek için aşağıdan iç piyasaya verecekler, hep öyle olmuyormu?

Ben, verilen fiyatlari BEĞENMEDİM. kac kisi var 100 tondan fazla mal cikaracak. cikarsa da hepsi kâr mı sanki, hele birde gecen yildan borçları varsa... Çiftçi karnını doyurdumu şükredecek, ama ev araba almasi hayal... motoruna akü alip canlandiracak, hararet yapan motoru ile gündüz değilde geceleri fazla sıkıştırmadan sürecek veya az durumu varsa sanayide radyotörü şişleticek, deden kalma pulluklarıda elden geçirtip 2 de kaplama lastik taktimi yeter, daha ne olsun.
kazandiklari ile allaha şükrederken çiftçiler, değersizleştirilen tarım ile düşen alim güçlerinin sahibi olan sorumlularida ayni zamanda allaha havale etmeyide unutmasinlar...

Dünya piyasasında buğday fiyatı 2,500 TL/ton.
Destek parası için %10 kesinti yapılıyor bu fiyattan. Yani açıklanacak maksimum ücret 2,250 TL/ton.

Kuraklık nedeniyle %20 rekolte düşüklüğü nedeniyle 14 milyon ton buğday üretimi bekleniyor. Yani 4,5 milyon ton yurtdışından almak gerekecek. Yurtdışı fiyatı 2,500 TL'den ve 500 TL gemi taşımacılık maliyetiyle 3,000 TL olacaktır, satarlarsa.

Gübre fiyatının 2 katına çıktığı bu dönemde çiftçimize 2,250 TL para verip yurtdışından 3,000 TL'ye ürün alınması büyük tepki doğurabilir.

Bu nedenle kesinti yapılmadan Türk çiftçisine Ekmeklik Buğday için 2,500 TL/ton
Makarnalık Buğday için 2,800 TL/ton
Arpa için 2,000 TL/ton
fiyat açıklanmasını bekliyorum.

Tüketici için düşük fiyat açıklanmasını destekleyen abilerimize de şunu söyleyeyim. Önceki yıllarda da ülkemizde oluşan fiyatlar dünya piyasasına göre şekillendi. Yani un üreticisi de ekmek fiyatları da dünya piyasasına göre şekillendi, şekillenecek yine. Bize verilmeyen para aracıların cebine gidiyor. Bu sene devletimizden talebimiz bizi görmesidir.

Şu sıralar dünya piyasasında Ekmeklik Buğdayın tonu 296,8 dolar.

Bugün kü dolar kuru 8,31 TL

Yani 1 ton buğday 2.466 TL

buğday.png

TMO alım fiyatı 2250 TL olarak açıklandı. Ton başına 100 TL destek ve 100 TL mozot-gübre desteği verilecek yani 2450 TL gibi bir rakam elde edilecektir.

Yani gerçekten dünya piyasasına yakın fiyat açıklandı. Teşekkür ederim. Lakin gönül kesti yapılmadan direk 2.45 olarak açıklanmasını isterdi bu zor zamanlarda. Umarız piyasa 3000 TL'yi gördüğünde TMO yabancıları zengin etmez.

İnsana teşekkür etmeyen, Allah'a şükretmesini de bilmezmiş. Allah kuraklık nedeniyle zorluk yaşayacak çiftçilerin yardımcısı olsun.

Yahu desteklen dünya piyasaları fiyatının arasındaki ilişkiyi kuran zekaya ben ne diyim, Allah bildiği gibi yapsın diyip geçeyim...

Son düzenleme:
Yaw her sene bugdaya verdigi 2 kuruş destegi fiyat açıklarken gundeme getiriyorlarda, çiftci bugdayı sattiginda neden pesin olarak vermiyorlar bu destegi,
İkincisi başka hangi sektorde verilen destek hesaba katiliyor, mesela esnafa diyor mu sen ekmegi 1.5 ga satacaksin 20 kurusta ben destek verecem diye

Bu baskılama fiyatı olabilir. Eğer rekolte düşükse fiyat dünya fiyatlarının üstüne kendiliğinden çıkar. Bu açıklanan fiyat acil borcu olanların ürünü satarken ezilmesinin önüne geçilmesi alınan bir önlem. Kimse senin malını 2250den zorla alamaz ama açıklanan fiyat %36 artmış enflasyonun üzerinde yeterli fiyat bence.

Bu baskılama fiyatı olabilir. Eğer rekolte düşükse fiyat dünya fiyatlarının üstüne kendiliğinden çıkar. Bu açıklanan fiyat acil borcu olanların ürünü satarken ezilmesinin önüne geçilmesi alınan bir önlem. Kimse senin malını 2250den zorla alamaz ama açıklanan fiyat %36 artmış enflasyonun üzerinde yeterli fiyat bence.
enflasyon %36 nın altında Allahtan 2800 e aldığım dap 4800 olmuş %36 zam diyorsun traktör fiyatı öyle ekipman fiyatı öyle

Bugün Sivrihisar dan Eskişehir e gittim 100 km yol boyu kuru tarım arpalar çok kötü çoğuna biçer girmez arpa için açıklanan fiyatın hiç önemi yok piyasada mal olmayınca 2 TL üzerini hemen görecektir bunun bir diğer sebebi arpaya alternatif olan mısır ın fiyatları da yüksek o yüzden arpa fiyatları bu açıklanan rakamların çok üzerinde olacaktır kanaatindeyim

Fiyatları geçtim kuraklık mahvetti bu iç ana doluyu bizim köyde insanlar arpa alamayacağız diye tamburla biçmeye başladılar direk balya yapıp hayvana vermek için en azından samandan kâr yapalım diyorlar.
İlerleyen günlerde kurursa hiç bişey kalmayacak diyorlar.
Bu yıl zor geçecek.

Sanki düşük fiyat açıklasalar seneye bu tarlalar ekilmeyecek.Yine ekecek bu çiftçi eli mahkum.Onlarda biliyor.Gübre 4 lirada olsa tabana gübre atmayacak üste biraz kısarak atacak yine ekecek.Sertifkalı tohum kullanıyorsa kendi tohumunu ekecek.Ama o tarlalar yine buğday arpa görecek.
Kendi tarlası olanlar nadas yapabilir bu yılda şu kadarı boş yatsın der ama icara ekenler elimden gitmesindiye eli mahkum ekecek

enflasyon %36 nın altında Allahtan 2800 e aldığım dap 4800 olmuş %36 zam diyorsun traktör fiyatı öyle ekipman fiyatı öyle
geçen yıl tamda mayıs ayında aldım ben dap 2200 liradan, tam bir yıl geçti fiyat sordum aynı yerden 5 lira dendi,

mayıs ayından mayıs ayına yüzde yüzyirmisekiz (rakamla %128)

taban gübresinde yüzde yüzden fazla artış var ne yüzde 36 sı

üretici fiyat endeksi az artıyor yani üreticide ürünün satış fiyat bir türlü artmıyor, tarımsal girdiler ise füze gibi artıyor aslında...

haa nooluyor üretici karnını doyuracak kadar kazanca şükür deyip yılı kurtardığına seviniyor,

Sn. Özgür ün dediği gibi

Çiftçi karnını doyurdumu şükredecek, ama ev araba almasi hayal... motoruna akü alip canlandiracak, hararet yapan motoru ile gündüz değilde geceleri fazla sıkıştırmadan sürecek veya az durumu varsa sanayide radyotörü şişleticek, dede den kalma pulluklarıda elden geçirtip 2 de kaplama lastik taktimi yeter,

Tarımı değersizleştirenleri ve çiftçinin düşen alım gücünün sorumlularını Allaha havale ettim...

geçen yıl tamda mayıs ayında aldım ben dap 2200 liradan, tam bir yıl geçti fiyat sordum aynı yerden 5 lira dendi,

mayıs ayından mayıs ayına yüzde yüzyirmisekiz (rakamla %128)

taban gübresinde yüzde yüzden fazla artış var ne yüzde 36 sı

üretici fiyat endeksi az artıyor yani üreticide ürünün satış fiyat bir türlü artmıyor, tarımsal girdiler ise füze gibi artıyor aslında...

haa nooluyor üretici karnını doyuracak kadar kazanca şükür deyip yılı kurtardığına seviniyor,

Sn. Özgür ün dediği gibi

Çiftçi karnını doyurdumu şükredecek, ama ev araba almasi hayal... motoruna akü alip canlandiracak, hararet yapan motoru ile gündüz değilde geceleri fazla sıkıştırmadan sürecek veya az durumu varsa sanayide radyotörü şişleticek, dede den kalma pulluklarıda elden geçirtip 2 de kaplama lastik taktimi yeter,

Tarımı değersizleştirenleri ve çiftçinin düşen alım gücünün sorumlularını Allaha havale ettim...
Kardeş eskişehir buğday arpa nasıl.Ankara konya kurak diyorlar.

Silibanlı yazmış geçtiği o yol üzerindede yerim var, tekrarlamıyım....

millet sürekli sulama imkanı olan yerlerini su verme telaşında, kıraçta yerler yandı.:(

Hemen belirtmek lazım enfilasyon hesabı tarımsal girdi maliyetine göre yapılmiyor, ( nasil hesaplaniyor kimse bilmiyor ayrı mevzu) dolayısıyla tarımdaki artışı-eksilmeyi enfilasyonla ilişkilendiremeyiz.

Değeri neyse devlet karşılığını verir, boşa evham yapmayalım. Enflasyon belli dövizin artışı belli geçen sene 1350den 1650 arttı bu senede 2250den aşağı gelmez.
Ne enflasyonundan bahsediyon neyin eflasyonu gübre fiyatlarından bahset aradaki enflasyon farkı ozaman çıkar % 128 artış var geçensene 146 tl den aldım dap gübresini eylül ayında varmı bu sene alacak baba yiğit ekipman ilaç fiyatları almış başını gitmis oda biliyor kuraklığın tarımı vurduğunu rusyadan veya baska yerden alacakları firmalar bellidir simdiden. boş konuşuyon be sana yazdıkların gerçekçi değil türkiyedenmisin imasında bulunarak yazdım art niyetle değil. ergen gibi sana neresi lazım diye cevap veriyon işi argoya bel altına getirme kazananımız olmaz günaha gireriz yok yere