Peki ülkemizde sadece büyükbaş hayvan gübresinden mi yapılıyor bu tesisler.Almanyadaki gibi mısır silajından yapan tesisler var mı ve bunu ülkemizde mısır silajıyla yapsak mantıklı mıdır sizce.
Mısır slajı zaten ekonomik değer, böyle bir işte mısır slajı kullanmak saçmalık olur.Peki ülkemizde sadece büyükbaş hayvan gübresinden mi yapılıyor bu tesisler.Almanyadaki gibi mısır silajından yapan tesisler var mı ve bunu ülkemizde mısır silajıyla yapsak mantıklı mıdır sizce.
Tabiki de ekonomik değer bunda sorun yok ancak Almanyada ki tesislerde yaygın olarak mısır silajı kullanılıyor diye biliyorum.Sanırım fayda maliyet oranından dolayı olabilir.1 tondan kaç m3 gaz elde edebileceğimiz gibisinden.
Biyogaz tesisinde şunu merak ediyorum.
Şimdi atıkların fermante olduğu tanklar ver ve gübre-su karışımı burda ortalama 30 günde beklediğinde metan gazı ortaya çıkmakta.
Peki bu tanka hergün hergün sürekli gübre takviyesi mi yapıyoruz yoksa bu gübrelerin hepsi tek seferde sulandırılıp bekletmeye geçiriliyor.
Merak ettiğim başka konu da her türlü biyokütleyi ve gübreyi aynı yerde sulandırıp biyogaz elde edebilir miyiz?
Beğenmeyen istifa eder de diyemezsin ki beyfendilere
Şimdi anladığım kadarıyla sürekli beslemeli sistemde ,tanka hammaddeyi koyduktan sonra 45 gün bekletiyoruz ve ondan sonra mı besleme yapıyoruz.
Ayrıca bu çıkan gazı ne kadar basınç altında depoluyoruz. Yüksek basınçta mı yoksa daha düşük basınçlarda mı depolanıyor biyogaz.
Peki var mı murat hocam hiç böyle bir tesis ülkede.l ? Ufak çaplı olarakŞöyle ki 45 gün boyunca 5.000-10.000m3 tutan reaktörleri besleyerek dolduruyoruz. Sonrasında bu arada gaz çıkmaya dewam ediyor zaten... Dolumdan sonra her gün girdiği kadar çıkıyor sistemden. Bu işlemi hızlandırma metodları da war tabiki ama bu kadar hammaddeyi zaten belli bir sürede tedarik edebiliyorsun.
Biyogaz çok düşük basınç altında depolanabilmektedir...
Peki ya antibiyotik verdiğimiz ineklerin B...ları da etkilemez mi o zaman, o kadar hassaslar sa?Aynı sığırlardaki gibi...Sert geçişler yapılamıyor. Bakteriler kafayı yiyorlar sonra, istifa ediyorlar gaz çıkarmıyorlar
Peki var mı murat hocam hiç böyle bir tesis ülkede.l ? Ufak çaplı olarak
Peki bu biyogazla elektrik üretim tesisi şu anda en yüksek teşviği alan enerji üretim sistemi.Güneş enerjisiyle aynı oranda sanırım.İkisi de en yüksek desteği görüyor devlet tarafından.
Bu destekleri biyokütle ile elektrik üreten kojenetasyon tesisi olarak kurduğumuzda da alabiliyor muyuz?
Yani safkan sadece elektrik üreten tesisler mi destek alabiliyor yoksa hem elektrik enerjisi hem ısı enerjisi üreten bir tesiste bu devlet desteklerinden yararlanabiliyor mu?
Peki ya antibiyotik verdiğimiz ineklerin B...ları da etkilemez mi o zaman, o kadar hassaslar sa?
Benim demek istediğim güneş enerjisi ile biyogaz enerjisine ödenen destek aynı.Sanırım kw başına ikisine de en yüksek ve aynı fiyattan alım yapıyor devlet.Aynı şekilde alınabiliyor bu açıdan bir sıkıntı yok Kojen olarak.
GES yılda tam rantabl olarak ışıma süresine bulunduğu yere göre en fazla 2500Saat çalışabilir. Güneş yok sistem çalışmaz...
BES santralleri baz yük santralidir. Yılda 8000Saat çalışırlar. Dolayısı ile GES ile kıyaslamak bence yanlıştır. Atık warsa BES daha mantıklıdır. Maliyeti ne olursa olsun...