Ayçiçeği bitki besleme


Bu gün uygulamamızı yaptık.
 

Resimler ve ekler

  • IMG-20210612-WA0006.jpeg
    IMG-20210612-WA0006.jpeg
    86.9 KB · Görüntüleme: 32
  • IMG-20210612-WA0008.jpeg
    IMG-20210612-WA0008.jpeg
    94.5 KB · Görüntüleme: 31
Estağfurullah rica ederim.

Hocam şimdi sülfatlı tüm gübreler sıcak ve kurak havalarda yakma yapma ihtimali var. Kükürt sonuçta yaprak üzerinde kalıntısı kalıyor ve güneşi görünce yaprağı daha çok ısıtıyor. Geceleri çiğ varsa çok problem olmaz. Havalar serin gidiyorken biraz daha yüksek dozda verilebilir ama havalar ısındıkça ben düşürüyorum dozu. Tüm sülfatlı gübrelerin toplamı dekara kışın 300-400 gram baharda 250-300 gram yazın ise 150-250 gramı çok geçmemesi gerekiyor benim üst limitlerim denemelerimde bu şekilde. Fazlası biraz riskli olabiliyor. Bir kaç gün sonra yağış olacak olursa tabi çok problem olmuyor kükürt yıkanırsa.

Kullandığımız hazır combilerde de demir ve bakır var. Ben bugüne kadar problem yaşamadım. Genelde demiri topraktan aldığı söylenir yapraktan gerek yok gibi bir algı var ancak demir-mangan-bakır gibi metalik + değerlikli elementler su ve oksijenle temas ettiğinde oksitlenme yapar. +2 olan kimysal formülü +7ye kadar yükseltgenir. Bitki içerisine alınır ancak bitki içerisinde yarayışlı olmaz bitki kullanamaz. Hatta yaprak analizine gönderirsiniz demir bakır mangan eksikliği çekmez bitki ancak bünyesindeki bu elementleri kullanamıyordur yapraklarda demir bakır mangan eksikliği çektiğini gösterir.

Demir ve bakırı zaten çok az ilave ediyoruz. Bu kadar az miktar fazla gelmez ama bariz eksiklik yaşadığında çok faydası olur. Çinkoyu verdiğimiz sürece diğerlerinde eksiklik çekme ihtimali de artıyor onu nötralize etmek için bence illaki olmalı. Bu söylediğim oranlar çok ortalama oranlar her bitkiye verilebilir türden. İşte ekilen ürüne göre bitkinin ihtiyacına göre artırılıp eksiltilebilir. Bakırın da bu oranda ilaçlara da bitkiye de zararı olmaz. Zeytinlerde falan çok daha fazla bakır sülfat kullanıyoruz iyi bir şelatlama yapılmışsa çok faydalı oluyor.

Ziraat mühendislerinin her dediğine takılma, uygulama ve sonuç önemli. Sorsan hepsi eddta şelatlı olan ürünleri önerir ancak edta şelatın molekül boyutu çok büyük. Bitki alırken bir de karışımda üre varsa yaprakta doku hassasiyeti artıyor. Soğuk-sıcak stresine hatta mantari hastalıklara da daha duyarlı hale geliyor atıldığı andan sonraki 10 gün bitki o stresi atamıyor. Edta şelat hiç kullanmamak gerek. Organik şelatların molekül boyutu çok daha küçük. Bitki farkına bile varmıyor neredeyse 0 stres yaşıyor.

Amino asitler de hepsi genel itibari ile organik asit diye adlandırılır. Şelatlamak için her amino asit çok faydalıdır. Ancak kimisi daha etkili. Glutamin ve glutamik asit bunlardan en iyisi. Glisin de bitkinin çok sevdiği büyüme tetikleyici bir amino asit çeşidi. Hayvansal amino asitlerde glisin miktarı genelde çok yüksektir. Hatta aklınızda olsun hayvansal amino asitleri vejetatif gelişim döneminde bitkiyi büyütmek için kullanın. Bitkisel veya maya tabanlı amino asitler ise çiçeklenme tane tutma meyve-tohum büyütme aşamalarında daha faydalı olur. Neyse betain de bir çeşit b vitamini gibi düşün. Fazlası bitkiyi durdurur. Ancak çok az eser miktarda bitkiye değmesi çok faydalı olur. Bitki topraktan kobalt alarak bunu b vitaminine çevirir. Ancak kobaltın analizini ne yapan labaratuvar var ne herhangi bir yaprak gübresi var. İllaki bir eksiklik çekiyordur tahminim. O yüzden az bir ekstra b vitamini stres durumlarında çok çok faydalı oluyor bitkiye.

Glisin-betain için;

Glutamin için;

Kaliteli bir glutamik asit için;

Bunları tedarik edebilirsin.

Bunlar direk saf haldeki organik asitler. Çok fazla kullanmana gerek yok. Bunlardan dekara 5er gram yeterli olur. Ya da 10 kglık herhangi bir şelatlanması gereken toz gübre için 100er gram fazlasıyla yeterli olur.

Molibdeni de şurdan tedarik ediyorum;

Bunun dışında diğerlerini heryerde bulabilirsin.
Aklıma gelen genel geçer şeyleri yazdım, takıldığın bir ayrıntı olursa tekrar sorarsın.
Uğraşmasını sevene zor gelmeyene 1/5 1/10 maliyetine getirmek mümkün.
İnsan işin içine girince anlıyor Şu yazdıklarız o kadar kıymetli bilgiler ki ben bu konuda iki yıldır araştırma ve uygulama yapıyorum belki bu konuda okuduğum kaynak binlerce sayfaya ulaşmıştır ama sizin geldiğiniz seviyenin henüz yüzde onunda bile sayılmam. Umarım sitedeki arkadaşlar verdiginiz muazzam bilgilerin kıymetini bilirler.

Sağlıcakla kalın..
 
Bu işlerde yaprak gübresi amino asit fulvik asit bor falan filan size kim ne derse önce attığımız taş urkuttugumuz kuşa bakalım benim tek mantığım budur arkadaşlar abilerim ağalar paşalar bı dekara ilave maliyet 50 TL hizmet yaptınız yapraktan sonunda da biçim geldi 50 TL farklı mal aldınız anlamı var mı yapmasanda zaten o hizmeti masraf etmeden de para harcamadan alacaksın önemli olan 50 TL masraf yapıp emeğine çalışmama değecek 100 TL fark almakta çünkü arada olan 50 senin olacak hesap yaparken o yapmış bu yapmış değilde doğru şekilde yapmakta aradaki fark memnun ediciyse eğer kabulde kafa kafaya olduktan sonra atmanın ne alemi var
15 dekar ova yerde sulamadan iki depo doldurdu 21.50 laverda yanimdaki de 113 ekmisti 190kg bicti sence fark etmismi 250tl maliyetle 6000tl fark etti kotulemeden once bi dusunun kimse aptal degil bosuna para versin bu tur gubrelere ve son sey aycicegi gece yapraktan beslenir gunduz atarsan bitki gozleri kapaliyken almaz gece yapican uygulamayı aksam ezanindan sonra sabaha kadar olan saatlerde faydasini gormek istersen
 
Reklam yapıyormus gibi olucak ama dekara 200 ml megafol + 200 ml yieldon+150 gr nutrıbor efsane iş çıkarıyor evet pahalı toplamda dekar masrafı 30 -35 tl gibi oluyor ama yaptıgı iş efsane bosa atmamıs oluyorsunuz.
 
Magsul en ucuz toz gübrelerden. 100 Tl civarıdır diye tahmin ediyorum. Bence kullanırken demiri de eklemeyi unutmayın. Demir,magnezyum ve kükürt (sülfat) klorofilin üç bileşeni. Ben ilk uygulamada 10 gr kadar dekara koydum. Bugün ikinci uygulamayı yaparken yeşili parlak koyuya dönmeye başlamıştı. Ekildikten sonra 35. günde yapılan yapraktan üre uygulamasının %1 lik konsantrasyonda (yaklaşık 220 gr) daha sonra yapılan benzer uygulamalara göre verime daha fazla etki yaptığı ortaya çıkmış. https://www.researchgate.net/public...th_and_Yield_of_Sunflower_Helianthus_annuus_L
Ahmet abi makaleyi okudum. 130kg/ha uygulaması yapılmıs topraga. Bunun %1'i 130gr/da yapmaz mı, 220gr fazla gibi geldi gozume. ben mi yanlıs okudum acaba. yardımcı olabilir misin
 

İlçe tarimdaki ziraat mühendisi ayçiçeği saçak köklü olduğu için kesinlikle çapa yapmamamızı önerdi.
Ayçiçeği kazık köklü bir bitkidir. Bitki saçakları sıra ortalarına kadar gelişmez. Mesela tütün de kazık köklüdür ama saçakları sıra ortasına uzanır.
İlçe tarımlardaki ziraat mühendisleri büyük oranda vasat ne yazık ki :/
Yani günün sonunda çapa yapılmalıdır derim ben yalnız küçük bir not boğaz doldurma adı altında sıra ortasına dere yapan ( toprağın kuruyup çatlamasına neden oluyorlar- yağan yağmur akıp gidiyor ) makineleri kullanmayın, akıllı tabir edilen silindir şeklindeki ot kıyıcılı makineler idealdir. İmkan varsa frezeli makinelerin kullanılması daha da iyi olur.
 
Bugün uygulama yaptım
 

Resimler ve ekler

  • IMG-20220525-WA0015.jpeg
    IMG-20220525-WA0015.jpeg
    122.8 KB · Görüntüleme: 61
  • IMG-20220525-WA0013.jpeg
    IMG-20220525-WA0013.jpeg
    104.3 KB · Görüntüleme: 56
  • 20220525_131622.jpg
    20220525_131622.jpg
    380 KB · Görüntüleme: 54
  • IMG-20220525-WA0030.jpg
    IMG-20220525-WA0030.jpg
    130.2 KB · Görüntüleme: 55
  • IMG-20220525-WA0017.jpeg
    IMG-20220525-WA0017.jpeg
    86.1 KB · Görüntüleme: 57
Ayçiçeği kazık köklü bir bitkidir. Bitki saçakları sıra ortalarına kadar gelişmez. Mesela tütün de kazık köklüdür ama saçakları sıra ortasına uzanır.
İlçe tarımlardaki ziraat mühendisleri büyük oranda vasat ne yazık ki :/
Yani günün sonunda çapa yapılmalıdır derim ben yalnız küçük bir not boğaz doldurma adı altında sıra ortasına dere yapan ( toprağın kuruyup çatlamasına neden oluyorlar- yağan yağmur akıp gidiyor ) makineleri kullanmayın, akıllı tabir edilen silindir şeklindeki ot kıyıcılı makineler idealdir. İmkan varsa frezeli makinelerin kullanılması daha da iyi olur.
Vasat konusunda genel olarak haklısınız galiba. Maalesef.
Şu akıllı, ot kıyıcılı makinenin fotoğrafını paylaşır mısınız zahmet olmazsa
 
İlçe tarimdaki ziraat mühendisi ayçiçeği saçak köklü olduğu için kesinlikle çapa yapmamamızı önerdi.
Burda da çapasız diye eken oldu ama çapa kazmadan olmuyo bizim ayçiçekler 50 günde 15 17 cm kadar büyuduler sonra çapa kazdik 3 gunde 5 cm büyüdüler renkleri bile değişti ben inanmıyorum çapasız olacağına.
 

Benzer Konular

Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt