Ynt: Avrupa Çizeller
Ali SARAÇ link=topic=72156.msg837037#msg837037 date=1391015364' Alıntı:
Derinliğini iyi ayarlarız bunlarda sıkıntı yok abi peki bunun yaptığı işi gördün mü beğendin mi tercih edermisin alacak olsan?
Bu çizelden bir abimde var. Denemek için çizel 6460 ' a koşuluyken 1-2 saat çalıştım. Şöyle özetleyim:
Bu ekipmanın üretilmesinin ve kullanılmasının iki amacı var:
1-) Topraktaki dikey su hareketini sağlamak. Diğer bir deyişle toprağın su tutma kabiliyetini arttırmak.
2-) Toprağın taban yapmasını engellemek, varsa taban kayasını kırmak. Hepsinden önemlisi bunu, alt katmanlardaki verimsiz toprağı yüzeye çıkarmadan yapmak.
Peki bu çizel nerde kullanılır?
Toprağın su tutma potansiyelini arttırmak istediğin her durumda kullanılır ama özellikle hasattan sonra kurakta, yani tavsız toprakta en iyi sonucu veriyor. Bizde kullananlar çoğunlukla bu şekilde kullanıyor.
Peki tavlı toprakta kullanılmaz mı? Elbette kullanılır ama bence tam randıman vereceğini sanmıyorum.
Burda randımanını kasıt, çizeli derine batırmak değil, amaca uygun çalıştırmak.
Bu çizeller toprağın alt katmanlarını iyice parçalıyor, bir nevi toprağın altında, tarla genelinde bir su kanalı oluşturuyor. Bu sayede ne kadar yağmur yağarsa yağsın, tarlada su basma, su durma yada su yarması olmuyor. Amaç bu yani.
Şimdi sen fazla batsın diye tavda sürdüğünde bu kanallar yine açılıyor ama ilk yağmurda kapanıyor. Bütün mevzu bu.
Kolların ucundaki yan bıçaklar aşağıya doğru eğimli olduğu için alet sürekli batma eğilimi gösteriyor. Normal çizeller gibi değil yani. Hidrolik ayarını biraz kaçırdığında yada toprak ağırlaştığında bir anda gömülüyor. Doğal olarak traktör de sanki çiviyle çakılmış gibi olduğu yere yığılıyor. Bu da traktörün aşırı zorlanmasına yada hiç çalışamamasına sebep oluyor.
Derinlik ayarı yapabilen arka merdanelerle ilgili ısrarım da bu yüzden. Bu ayar merdanesi olmadan iyi bir işçilik çıkartıcam diyorsan kullandığın traktörün, ekipmanın istediği beygir gücünden en az %30 güçlü olması gerekli. Yoksa sonuna kadar salayım çeksin yok öyle.
Zaten dikkat ettiysen Avrupa çizellerde arkadaki merdaneler tezeği dağıtsın diye değil, ekipmanı sabit derinlikte yürütsün diye yapılıyor. Bizde ise bazı firmalar mantığı anlayamayıp amacına aykırı olarak teceğiz kırsın ve toprağı dağıtsın diye aksesuar olarak koyuyorlar. Mantıksızlık yani.
Ayrıca toprak yapısına göre de fayda değişiyor. Kumsal ve hafif topraklarda o kadar etkili değil mesela ama kepim, killi, ağır ve sert topraklarda çok daha faydalı oluyor.
Bence merdanesiz kullanacaksan 140 hp ve üstü traktörün olacak, ha yok daha güçsüz traktörlerde kullanıcım diyorsan ayarlı merdane şart. Sende bildiğim kadarıyla TD110 var ve merdanesiz alırsan sıkıntı yaşarsın. Nerden biliyorum, merdanesiz hali MF 6460 ' ın canını çıkartıyor. Kendin kıyasla.
Işe yarıyor mu dersen amacına uygun kullanınca özellikle kurak geçen senelerde farkı daha iyi anlaşılıyor. Bitkiler kuraklıktan daha az etkileniyor. Ama amacına uygun kullanılmadığında traktörü zorlamaktan başka işe yaramıyor.
Bir kötü özelliği de sap örtme yada parçalama yapmadan, dikey işleme yaptığı için tarla yüzeyine bakıldığında işlenen yerde estetik bir görüntü olmuyor. 70-80 cm derinden bile işlesen, sanki üsten üsten karıştırmışsın yada anıza hafif bir tiller çekmişsin gibi biçimsiz bir görüntü oluşuyor. Yani pullukla sürmüşsün gibi temiz bir görüntü yok ama bence mühim olan görüntüsü değil, işlevi.
Kısaca Ali sana tavsiyem eğer deneme şansın varsa mutlaka dene ve öyle al. Çünkü göründüğü gibi bir alet değil bu.