İki sene önce Larende den dekarda 800 kilo gördüm, hem de hiç ummadık taşlı bir tarlada.. Dekara da 15 KG 33 Nitrat'tan başka bir gübre de atmadım. Tarla'nın tek artısı Patates sökülmüş tavı güzel bir halde olması idi.
Geçen sene olağanüstü iklim koşulları sebebi ile pek ölçüt değil. Sonbahar yağışı olmaksızın kışa girdi, kuruya ekim, darbızsız..
Dekarda ortalama 320 KG ile sezonu kapadım. Yalnız bunun içinde sel alıp 100 kg verime kadar düşen tarlalarda var, 600 kilo gördüğüm tarlalarda. Bakım olarak yaptığım tek şey Mart sonu, Nisan başı bir sefere mahsus Üst gübre ve ot ilacı ile birlikte Toz Gübreleri şelatlayıp sıvılaştırıp atmak.
Yanlış hatırlamıyorsam Arcanda 350-370 kg arasında kalmış idi. Yalnız dediğim gibi sel aldı tarla Sonbahar yağışı da görmedi. Bu yüzden dolayı bu sene Arcanda'dan ümitliyim.
Zamanında ve gerektiği kadar ilaç ve gübre atmak varken fazla fazla atıp mahsulü boğmak çözüm değil,
Allah vermeyince vermiyor. Üstüne yetmezmiş gibi daha çok kazanç sağlama hırsı ile Kimyacıları zengin ediyoruz o da yetmiyor doğaya zarar veriyoruz.