Böyle bir davanın sonucunu merak ederim. Komşu parselin ön alım hakkı kaldırılmışken, medeni kanunda nasıl böyle hak tanınmış bilmek isterim. Detayları bekliyorum abi, konuyu takipteyim..
Medeni Kanun bu hakkı tanımıyor. Toprak ile ilgili kanunlara bakalım
5403 sayılı kanuna göre (19.07.2005)
Önalım hakkı
Madde 8/İ - (Ek: 30/4/2014-6537/5 md.) 8/C maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi uyarınca aile malları ortaklığı veya kazanç paylı aile malları ortaklığı kurulduğu takdirde, ortaklardan birinin payını üçüncü bir kişiye satması hâlinde, diğer ortaklar önalım hakkına sahiptir. (Mülga fıkra: 28/10/2020-7255/20 md.) Önalım hakkının kullanılmasında Türk Medenî Kanunu hükümleri uygulanır.
Daha sonra 5403 sayılı kanunda yapılması istenen değişiklik kanunu 6537 sayılı kanun (30.04.2014) yapılan değişikliğe göre madde
Önalım hakkı
MADDE 8/İ – 8/C maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi uyarınca aile malları ortaklığı veya kazanç paylı aile malları ortaklığı kurulduğu takdirde, ortaklardan birinin payını üçüncü bir kişiye satması hâlinde, diğer ortaklar önalım hakkına sahiptir.
Tarımsal arazilerin satılması hâlinde sınırdaş tarımsal arazi malikleri de önalım hakkına sahiptir. Tarımsal arazi, sınırdaş maliklerden birine satıldığı takdirde, diğer sınırdaş malikler önalım haklarını kullanamaz. Önalım hakkına sahip birden fazla sınırdaş tarımsal arazi malikinin bulunması hâlinde hâkim, tarımsal bütünlük arz eden sınırdaş arazi malikine önalıma konu tarımsal arazinin mülkiyetinin devrine karar verir.
Önalım hakkının kullanılmasında Türk Medenî Kanunu hükümleri uygulanır.
Ve en son 04.11.2020 tarihinde yapılan değişiklik
MADDE 20 – 5403 sayılı Kanunun 8/İ maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
Yani Kanunun ilgili maddeleri yürürlükten kalkmıştır.
Önalım hakkının kullanılmasında Türk Medenî Kanunu hükümleri uygulanır. Bu kısımda yürürlükten kalmıştır.
Bu Daha kısası önalım hakkı kalmamıştır.
Ve iki ay önce sınırdaşım olmayan 7 hissedarı olan bir tarlanın (hisse oranları değişiklik gösteriyor).
3 hissedardan %58 ini satın aldım. Hissedarlar da itiraz etti, komşu parsel sahipleri de itiraz etti bir sonuç çıkmadı ve tapuda satış işlemini gerçekleştirdik.
Şimdi bazıları kızabilir. Neden aldın, yanlış yapmışşın gibisinden ben alırken %58 hisseye 160.000 tl verdim, aynı hisseye işleyen hissedar 5000-10000 lira vereyim diyordu. Ben aldıktan sonrada aynı hissedar bana aldığım hisseler için 200.000 liraya sat diyor. Aslında tarlanın gerçek değerini hissedarlarına verseydi o alırdı. Devlet işte hisse sahiplerinin bu zararını önlemek için bu ilgili kanun maddesini iptal etti.
Not: İşleyen hissedarın hisse oranı 6 da 1