Konumuz bu yıl gübresiz Ekim, tabiki sonuçlarınıda takibedeceğiz haliyle, işi yarım bırakmak olurmu?
Ekli dosyayı görüntüle 66911
Anket sonucuda böyle olmuştu, bende tam miktarda kullanırım işaretlemiştim ama her yıl kullandığım miktara tam kullanım diye adlandırırsam bi yüzde 10 kadar az oldu yapacak bişey yok, çevremde tam kullanan az oldu, yarı yarıya kulanan epey var ama genelde bübresiz eken oldu diyebilirim.
Bu şartlarda normal, gübresiz ekenlerin çoğunluğu baharda gübre ucuzlayacak ve tam üst gübresi kullanacağım diye ekende var, imkan bulamadık diyende var.
Şimdi üst gübresi fiyatlarının düşmesini dört gözle bekleyen çoğunlukta oldu dersek yeri, ben tabana gübreyi tama yakın kullandım misal üst gübresini bu fiyatlardan kafama silah dayasalar yine atmam, belirlediğim fiyatlara düşmesi lazım bir şekilde, maliyeti dahada artırarak maliyet fiyat sıkışması yaşamak istemiyorum.
Bu durumu tespit eden tarım yazarlarıda oldu, onlarıda takibettik, takibediyoruzda, umursamayanlarıda görüyoruz biliyoruz, yanlışı savunanlarda çıkıyor onlarda insan etten kemikten normaldir, anormal olan Tarım sektöründe belirli yerlerdeki mevki makam sahipleri, kurumlardaki insanlar, bunlar etten kemikten değilmi? Sesleri çıkıncada gübresiz ekimlen rekolteyi çok iyi bekleyeni bile oldu.Yalan dünya işte bugünlerde unutulup gidecek ya nasılsa hesap soran olmaz, niye böyle açıklama yaptın diyen olmaz, koltuk ya bu kim oturuyor üstünde oralı bile olmaz, gerçekler bunlar.
Bazı haberlerde gübreyi getirilen fiyattan çok daha pahalıya üreticiye satıldığı yazıldı, doğru veya yanlışı bırakın, araştıracağız tespit doğru hesap ne oldu yaptırım varmı hiçbirşey ses çıt yok. Öyle ya şimdi, oda nereden çıktı, duymaz bilmez görmez olunuyormu?
Şimdi gözatalım gübresiz ekenlere, ne dediler ne yaptılar.Bismillah dediler bereketli olsun diyerek ektiler, tabi gübresiz bereket beklemeninde ne olduğunu bilerek yaptıklarını söylediler, ekim sezonu bitti Hayırlı olsun dedik hepimiz birbirimize, tohum toprakla buluştu, Allah geleceğe yetiştirsin danesini artırsın dedik.
Gübre, tohum ve yakıt gibi girdi maliyetlerinin yüksek olduğunu belirten çiftçiler, kuraklığın etkisini iyice hissettirmesi nedeniyle Kasım ayı itibariyle birçok çiftçi tarlasını ekemedi.
www.urfadegisim.com
Takibe devam, hasat gelip ürün alınana toplanana kadar, fiyatlar oluşana, gübresiz ekerken ortalarda sesi çıkmayanlar ürün hasadı ve fiyat oluşumunda ortaya nasıl çıkacaklarına kadar takibe devam.
Bi lafımız var, tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmaz diye, bakalım gübresiz ekerken sesi çıkmayanların harmanda ve sonrasında fiyat oluşurken ne kadar sesi çıkacak.O günlerde gelir elbet çabuk gelir hemde, göz açıp kapayıncaya kadar gelir şaşar kalırız.