Anket - Gübresiz Ekim ?..

Gübreye yapılan zamlardan sonra, buğday ekiminde gübre kullanımıyla ilgili;

• Gübresiz ekim yapacağım

Kullanılan: 16 14.5%
  • Yarı yarıya az gübre kullanacağım

Kullanılan: 46 41.8%
  • Tam miktarda gübre kullanacağım

Kullanılan: 48 43.6%

• Kullanılan toplam oy
    110
  • Anket kapatılmış .

Yanlış bilinen bişeyde şu işte, tarla fiyatları

Kazandırmayan gelir getirmeyen para etmez kuralı buradada işliyor

70 li yıllarda alınan yerlerimiz var mesela, o yıllar Almanyaya gurbete gidenler yatırım yapıcaz memlekete diyerek memleketein tarlasına alıcı olarak çıkış yaptığı yıllar, tabi üreticininde kazandığı yıllar, petrolün varili 2,5 dolar, buğdayın kilosunun 1 dolar olduğu yıllar...

O yıllarda 1 kamyon parasına yada şehirde 1 daire parasına 100 dönüm tarla alınırken, şimdi aynı işi yapan bir kamyon olmuş 1,3 milyon, daire 1 ila 1,5 milyon, hadi ver o tarlayı bu fiyatada görelim diyor piyasa...

ancak sulanabilir olursaki derin kuyu masrafını yapmış olman lazım en az 300 bin lira yapar bu masraf bugünlerde, üstelik suyudaçıkmış iyi olacak ki 100 dönüm tarla satabilesin bu fiyatlara, oda iyi yerdeyse, geçmişte sulanabilir havzalardaki tarlalar dahada fiyatlıydı, bunu ayrıca araştırabilirsiniz.

tüm bunlara bakacak olursak yerinde saymak şöye dursun tarla fiyatı girdi fiyatı işçilik maliyeti hepsinde gerilmenin haddi hesabı yok vesselam...

makas üreticiye çalışmamış hep makas kapanmış üreticiye,

tabi nüfus bu kadar artrasa, üstelik işsiz güçsüz çoğunluk nüfus şehirlerde asgari ücretlen yaşamak zorunda kalırsa olacağı bu, o nüfus şimdi yöneticilerin düşündüğü tek şey, ama elllerinden iş gelmez dünyaya mal satamaz para kazanamaz, düşük gelirle yaşamak zorunda, artı teknoloji takibedip iphone almak, woswogen yapmış yaa diye krediyle tospağa araba almak durumunda, tüm bunlardan arta kalmayan paraylanda karnını doyuracak, hemde 3 öğün sabah öğlen akşam, körboğaz her gün ister 3 öğün her gün kolay değil...

Kimin aklı kesiyor bunları?

Hesap dogru ama eksik. Babaniz o tarlalari aldiginda ,hepsi 20-30.000 ediyordu bu arada gecinsi de ve o tarlalar oldu 6 milyon, yani degerlendi. Bankaya koysaydi bugun faiziyle beraber bir traktoru alamazdi.
P zamanki para 10 katını alırdı komşum faizle 240dölüm aldı öldüğünde bankada 300dölüm alacak kadar parası çıktı deli faiz alıyordu ne kadar para o kadar faiz

Hesap dogru ama eksik. Babaniz o tarlalari aldiginda ,hepsi 20-30.000 ediyordu bu arada gecinsi de ve o tarlalar oldu 6 milyon, yani degerlendi. Bankaya koysaydi bugun faiziyle beraber bir traktoru alamazdi.
O dönemin 20 30 bin lirası da o paraya denk geliyordu.Çiftçilik ve üretim sektöründe rakipleri hükümet bu durumda.Sen diyorsun ki küçül ayağını yorganına göre uzat.Ama adamın 100 dönüm yeri var ne yapsın ? 3 traktörü var 60 ineği var bu ne yapması gerekiyor ? Bu da mı kayısı kurutsun ? Sizin anlattıklarınız aynı tarım bakanının anlattıklarıyla aynı.Aslında kazanıyor da çiftçi kafasını kullanmıyor doğru kafasını kullanmıyor da başka anlamda kullanmıyor.Bir ülke de bu herhangi zengin fakir ülke olabilir.Kendi ekonomisini kendi içerisinde % olarak çevirebilmeli.Bunu afrikanın en ücra devletlerinde bile görebilirsiniz.Ama biz bu işi yapamıyoruz.Yaşım gereği önce ki hükümetleri bilmiyorum ama bu hükümet ne tarım da ne de üretim de bunu başaramıyor.Sanayii ve organize sanayii söylemeyin bana oraları herkesten daha iyi bilirim.Bir ülkenin sanayiisi güçlüyse önce yetişmiş personellerine bakılır.Örnek Almanya,Japonya gibi.Bizde durum farklı her sene işkur üzerinden 200 300 kişi emeklilik sigorta primleri yatırılmadan çalıştırılıyor 10 fabrika arasında değişmeli olarak il ya da ilçeler de mekik dokuyorlar.Eskiden neredeyse her köyde mandıra vardı.Ve köylü öyle bir durumdaydı ki mandıradan gelecek süt parası ile ev geçindirmeye çalışmıyordu.Demek ki o zamanlar Süt ve yem paritesi yeterliydi.Şimdi mandıra çiftçiye 3.70 tl den süt parası da verse kazanamıyacak bu adamlar.Eğer ürünlerinizi işleyin diyorsan orada iş daha fazla iş gücü,pazarlama,paketleme yapmak zorundasınız.Ve böyle bir tesisiniz yoksa kuru kayısıyı da tüccarın insafıyla bırakırsınız.Durum değişmeyecek.Bu çiftçi bu üreticiler 100 koyuyorsa 250 300 alması gerekiyor.Yeter değil yetmez kazanıcak ki daha çok yapıcak.O daha çok yapılanı devlet olarak ihracat yaparsın.Ama napılıyor çiftçi üretiyor ürünü maliyeti 1000 lira daha tarladayken dışarıdan ithal gelicek diyorlar 1100 lira paraya alıyorlar.Ama tüketici ekmeği zamlı üretici unu zamlı alıyor nerede planlama ? Yabancı yatırımcı nasıl gelicek bu ülkeye ? Sana yabancı yatırımcı geldi bende 1 milyon dolar para var bana Türkiye de tarım ya da inşaat sektöründe fizibilite raporu ver dese veremezsin.Çünkü demir ya da mazotun ücretini sende kestiremezsin.O yüzden bırak yabancı yatırımcıyı adam 6 milyon tl ye tarlalarını satıp kolay para peşine düşmüş en azından yorulmam diyor

O dönemin 20 30 bin lirası da o paraya denk geliyordu.Çiftçilik ve üretim sektöründe rakipleri hükümet bu durumda.Sen diyorsun ki küçül ayağını yorganına göre uzat.Ama adamın 100 dönüm yeri var ne yapsın ? 3 traktörü var 60 ineği var bu ne yapması gerekiyor ? Bu da mı kayısı kurutsun ? Sizin anlattıklarınız aynı tarım bakanının anlattıklarıyla aynı.Aslında kazanıyor da çiftçi kafasını kullanmıyor doğru kafasını kullanmıyor da başka anlamda kullanmıyor.Bir ülke de bu herhangi zengin fakir ülke olabilir.Kendi ekonomisini kendi içerisinde % olarak çevirebilmeli.Bunu afrikanın en ücra devletlerinde bile görebilirsiniz.Ama biz bu işi yapamıyoruz.Yaşım gereği önce ki hükümetleri bilmiyorum ama bu hükümet ne tarım da ne de üretim de bunu başaramıyor.Sanayii ve organize sanayii söylemeyin bana oraları herkesten daha iyi bilirim.Bir ülkenin sanayiisi güçlüyse önce yetişmiş personellerine bakılır.Örnek Almanya,Japonya gibi.Bizde durum farklı her sene işkur üzerinden 200 300 kişi emeklilik sigorta primleri yatırılmadan çalıştırılıyor 10 fabrika arasında değişmeli olarak il ya da ilçeler de mekik dokuyorlar.Eskiden neredeyse her köyde mandıra vardı.Ve köylü öyle bir durumdaydı ki mandıradan gelecek süt parası ile ev geçindirmeye çalışmıyordu.Demek ki o zamanlar Süt ve yem paritesi yeterliydi.Şimdi mandıra çiftçiye 3.70 tl den süt parası da verse kazanamıyacak bu adamlar.Eğer ürünlerinizi işleyin diyorsan orada iş daha fazla iş gücü,pazarlama,paketleme yapmak zorundasınız.Ve böyle bir tesisiniz yoksa kuru kayısıyı da tüccarın insafıyla bırakırsınız.Durum değişmeyecek.Bu çiftçi bu üreticiler 100 koyuyorsa 250 300 alması gerekiyor.Yeter değil yetmez kazanıcak ki daha çok yapıcak.O daha çok yapılanı devlet olarak ihracat yaparsın.Ama napılıyor çiftçi üretiyor ürünü maliyeti 1000 lira daha tarladayken dışarıdan ithal gelicek diyorlar 1100 lira paraya alıyorlar.Ama tüketici ekmeği zamlı üretici unu zamlı alıyor nerede planlama ? Yabancı yatırımcı nasıl gelicek bu ülkeye ? Sana yabancı yatırımcı geldi bende 1 milyon dolar para var bana Türkiye de tarım ya da inşaat sektöründe fizibilite raporu ver dese veremezsin.Çünkü demir ya da mazotun ücretini sende kestiremezsin.O yüzden bırak yabancı yatırımcıyı adam 6 milyon tl ye tarlalarını satıp kolay para peşine düşmüş en azından yorulmam diyor
Kucul demedim, anlamamissiniz.
Bes donum seranin kazanci yuz donum bugday tarlasindan fazladir. Yuz donumle ugrasip riske girecegine bes donumle ugras dedim. Sebebi acik, olenin yuz donumu bes cocuga bolunuyor bir sonraki olumde cocuk basina 4-5 donum dusuyor. O bes donumde ancak sera kazandirir. Tarimin bir sorunu da bolune bolune azalan tarlanin bir aileye yetmemesi degil mi? Hollanda, Israil gibi ulkeler tarimda bizden cok fazl kazaniyor ,serayla calisiyor, ama siz gormek istemiyorsunuz. Hollanda Konya kadar ama bizden fazla tarim geliri var nasil oluyor? Bir bakin oralara , yuzlerce binlerce dekar eken Amerikalinin bir traktoru var, biceri yok, mibzeri yok, diskarosu yok. Hepsini para verip sirketlere yaptiriyor, daha ucuza bugday uretip bize satiyor. Cunku sermayeyi traktore ekipmana baglamiyor.

Kucul demedim, anlamamissiniz.
Bes donum seranin kazanci yuz donum bugday tarlasindan fazladir. Yuz donumle ugrasip riske girecegine bes donumle ugras dedim. Sebebi acik, olenin yuz donumu bes cocuga bolunuyor bir sonraki olumde cocuk basina 4-5 donum dusuyor. O bes donumde ancak sera kazandirir. Tarimin bir sorunu da bolune bolune azalan tarlanin bir aileye yetmemesi degil mi? Hollanda, Israil gibi ulkeler tarimda bizden cok fazl kazaniyor ,serayla calisiyor, ama siz gormek istemiyorsunuz. Hollanda Konya kadar ama bizden fazla tarim geliri var nasil oluyor? Bir bakin oralara , yuzlerce binlerce dekar eken Amerikalinin bir traktoru var, biceri yok, mibzeri yok, diskarosu yok. Hepsini para verip sirketlere yaptiriyor, daha ucuza bugday uretip bize satiyor. Cunku sermayeyi traktore ekipmana baglamiyor.
Herşey çok güzel de dayıcım bu forumda ki üyelerin hepsi Antalya da mı ? Ben Kütahyadayım gel Kütahya soğuğun da yap serayı.Birde seracı arkadaşlar yorum yapsın kazanıyorlar mı ne kazanıyorlar.Fikrinize göre büyük baş ve küçük baş hayvancılığı yapmayın.Tabi bunlara ek buğday arpa yonca ekmeyin.100 Dönüm tarlanızın küçük bir kısmını sera yapın paraya para demezsiniz diyorsunuz.Benim yonca ektiğim tarlamı tamamen size ayırayım eğer sera dan istenilen verimi alabilecek misiniz ?

Herşey çok güzel de dayıcım bu forumda ki üyelerin hepsi Antalya da mı ? Ben Kütahyadayım gel Kütahya soğuğun da yap serayı.Birde seracı arkadaşlar yorum yapsın kazanıyorlar mı ne kazanıyorlar.Fikrinize göre büyük baş ve küçük baş hayvancılığı yapmayın.Tabi bunlara ek buğday arpa yonca ekmeyin.100 Dönüm tarlanızın küçük bir kısmını sera yapın paraya para demezsiniz diyorsunuz.Benim yonca ektiğim tarlamı tamamen size ayırayım eğer sera dan istenilen verimi alabilecek misiniz ?
Merhaba, Kutahya da seracilikla ilgili, Google a girip "Kutahya seracilik" yazdim bakin neler cikti.
Ben heryere sera yapin demiyorum, olabilen yere diyorum, malini durumu ve yeri musait olan pazarda satsin diyorum.

Neyse, Kutahya da seracilik varmis demekki, bu mesaj hayirlara vesile olur insaallah .

Resimler ve ekler

• Screenshot_20211004-212024.png
    Screenshot_20211004-212024.png
    419.9 KB · Görüntüleme: 6
  • Screenshot_20211004-212015.png
    Screenshot_20211004-212015.png
    319 KB · Görüntüleme: 5
  • Screenshot_20211004-212009.png
    Screenshot_20211004-212009.png
    380.3 KB · Görüntüleme: 5
Ekici ol, bilici olma demişler.
Tam gubre ile ekeceğim allah izin verirse. Ya nasip diyerek bir kez daha ekeceğiz.
elbette nasibi veren yüce ALLAH tır
aldığın attığın ektiğin ve sattığının hesabını tut (bi kenara not aldığından eminim) ne kazandırmış öncelerinde kar markajın neydi makas ne kadar açılmış veya daralmış

elbette nasibi veren yüce ALLAH tır
aldığın attığın ektiğin ve sattığının hesabını tut (bi kenara not aldığından eminim) ne kazandırmış öncelerinde kar markajın neydi makas ne kadar açılmış veya daralmış
Bu harmanda tarımdan zarar ettim , şimdi gubreyi uçuk fiyata aldık , tohumluk desen havalarda. Eğer seneye kurak gider verim dusuk olursa , yada girdi fiyatlarına gore buğdayın fiyatı artmazsa ciddi sıkıntı yaşayabiliriz.

Ziraat mühendisleri odasının çalışmasında ülkemizde toprak ve bitki için gerekli olan azot, fosfor ve potasyum miktarlarının ülke olarak sadece yarısını kullanmaktayız diyor, bu gübre fiyatlarıyla gübre satışında ülke toplamında en az yüzde 35-40 düşüş olur, sonuçta birim alanda kullanılan gübre miktarının düşmesi veriminde düşmesi demektir, bu noktaya odaklanamayan bir ülkeyiz, meselenin esası burada.

Yıl geçer gider, zaman su gibi akar, su akar o bakar bu bakar mı diyeceğiz hep, vakit nakittir ve totalde potansiyel varken vakti boşa geçiren ülke olmakmı iyi? bu tarlalar az gübrelide olsa tam gübrelide olsa ekilecek, yeterli gübreleme olmasınmı yani?, gübre kullanımı 6 milyon tondan 4 milyon tona düşen yıllar oldu, yine olacak ve niye olsun? Haa zaten gereken miktarların yarısını kullanıyormuşuz işte araştıranlar söylüyor, o haldeyken kullanım bi yüzde 35-40 daha düşünce hiç kimse oralı olmayacakmı, böyle gelmiş böylemi gidecek işlerimiz...