Akademisyenin Kaleminden Buğday Masraf-Kâr Hesabı (2022)

Hocam 2023 ekim ayında buğdayın bir yıllık masrafını bizim muhtarla 3000 tl olarak hesapladım.O vakit çeyrek altın da 3000 civarı bir fiyatı vardı. Bu arada yıl döndü, çeyrek altın oldu 4200 tl.
Hocam bizim masraf 4200/9 tl den 466 kilo olmaz mı?
Eğer öyleyse biz yapacağımız masrafı olduğu gibi çeyrek altın a yatirsak daha iyi olmaz mı?

Hocam 2023 ekim ayında buğdayın bir yıllık masrafını bizim muhtarla 3000 tl olarak hesapladım.O vakit çeyrek altın da 3000 civarı bir fiyatı vardı. Bu arada yıl döndü, çeyrek altın oldu 4200 tl.
Hocam bizim masraf 4200/9 tl den 466 kilo olmaz mı?
Eğer öyleyse biz yapacağımız masrafı olduğu gibi çeyrek altın a yatirsak daha iyi olmaz mı?
Bizim tarlayı ana çayıra bırakma durumumuz olabiliyor.
Altın fiyatları, döviz olarak yükseldi ve göze göründü. Her dönem böyle olmaz, bir tren geçti, binen gitti, binemeyen baktı kaldı.
Sepette çeşitlilik olması gerektiği anlaşıldı.

Konu güncel,
Sezon başı beş yüz lira icar verip üç yüz kilo buğday biçersek ne kadar zarar ederiz.
El elde el başta çıkarsınız bu işten
Sene kaybetmiş olursunuz
Potansiyel karı ele alırsak potansiyel kardan zarar var gibi görünüyor
Benim hesabımdan buğdayın masrafı 250kg.siz artı 70 kg icar veriyorsunuz.
Önümüz sene mısır için ayırdığım parsellere buğday ekmeye karar verdim.bi hesap kitap çıkarıyorum, Mısır'a harcanan enerji buğdaya harcansa 1 ton buğday verimi alınır.
Böyle dönemde işleri kızağa almak mantıklı görünüyor, işlerin sonu uçurum, ihtiyatsız gidenin bi kazaya denk gelmesi an meselesi
Kazanç küçükse risk de küçük olmalı

Son düzenleme:
Enflasyon devalüasyon sarmalının çok yüksek oranda gerçekleştiği yıllarda malesef üretici boşa kürek çeker, bu gerçeği iki yıldır vurguluyorum , fakat iki yıldır kazanamayan üretici, eğerki faizsiz kredi kullanmış yada uzun vade ödemeli faizsiz traktör ekipman yenilemişse, bunlar sanki kazanmış gibi yanına kâr kaldı, tabi bunu yapan var yapamayan var, yapamayan yapanı görünce sanıyorki kazanan var, daha çok saldırıyor üretime,

Halbuki tarımsal faaliyetten bu ortamda kazanmak diye bişey sözkonusu bile değil, hatta bunun resmi göstergeside tarım sektörünün küçülme yapmasıdır , resmi olarak tüm sektörler büyüme açıklanırken, tarım küçülme yaşayan sektör olarak kayıtlara geçti, daha bunun başka göstergesi yok malesef, ne büyüse ne küçülse dersinki yılı kurtardı, ama küçülme demek yılı kurtarmak demek değil işte, hiç oraya buraya bakmaya gerek yok, her şey net ortada.

Son düzenleme:
50 dekar ekin (buğday/arpa)...
masraf,TL
tohum: 20 kg---240
gübre, dap 10 kg-100
üre, 5 kg--100
mazot, 5 lt--200
ot ilacı--100
hasad-200
işçilik-100

toplam 1040 tl

verim: 300 kg (arpa/buğday)
satış: 300 x 10 tl/kg=3000 TL

net gelir: 2000/dekar
50 dekar: 100 000 TL

500 dekar arazide:
1 000 000 TL

bu hesap kağıt üstü,
harcamalar, kazanç farklı olabilir...

1 trabzon ekmek 55 tl
1 pide, 35 tl

Son düzenleme:
masraf,TL
gübre, dap 10 kg-100
üre, 5 kg--100
mazot, 5 lt--200
ot ilacı--100
hasad-200
işçilik-100

toplam 1040 tl

500 dekar arazide:
1 000 000 TL

bu hesap kağıt üstü,
Lütfen böyle (kusura bakmayın ama) saçma - eksik - yanlış hesaplar yapmayın.
1. Tarla kirası yok
2. Amortisman yok
3. Tarla hazırlığı yok-eksik
4. Gübre yok-eksik
...
...
...

masraf,TL
gübre, dap 10 kg-100
üre, 5 kg--100
mazot, 5 lt--200
ot ilacı--100
hasad-200
işçilik-100

toplam 1040 tl

500 dekar arazide:
1 000 000 TL

bu hesap kağıt üstü,

1 trabzon ekmek 55 tl
1 pide, 35 tl
Ot ilacı dönüme en az maliyeti bu yıl 150 200 lira, biçim Trakya için en az 450 lira olacak gibi duruyor. Kira zaten bu yıl 1000 1500 lira arasıydı. Üre en az 30 kg atarız iki seferde. Üstüne Amonyum Sülfat veya CAN atılır. DAP kilosu şu an 25 lira civarı.

Buğdayı 10 lira hesapladında, harmanda TMO ya 9,25 satamayıp 8.3 den tüccara zor verdi çiftçi, depolasa depo maliyeti, 10 kilo taban gübresi 5 kilo üst gübresi ile ekim yapıp 300 kilo alamazsın, belki ülkenin sayılı ovalarından çukurova, suluova, harran, yada ege de olabilir, Tr nin hububat ambarı konya ovasında bile su vermeden bu kadar az gübre mazot ve girdi ile mümkün değil 300 kilo verim alınmaz.
masraf,TL
gübre, dap 10 kg-100
üre, 5 kg--100
mazot, 5 lt--200
ot ilacı--100
hasad-200
işçilik-100

toplam 1040 tl

500 dekar arazide:
1 000 000 TL

bu hesap kağıt üstü,

1 trabzon ekmek 55 tl
1 pide, 35 tl

Bu işleri yapmadığın çok açık belli oluyor behçet, kağıt üzerinde hayvancılık, kulaktan duyma hububat ütetimi yapmasan iyi olur burada.

Şu enflasyon devalüasyon ortamında benim diyen çiftçi hesabı yapamazken bu işi üstlenmiş olman, kusura bakma ama cahil cesaretinden öte bişey değil görünüyor, vazgeç artık.

Son düzenleme:
Lütfen böyle (kusura bakmayın ama) saçma - eksik - yanlış hesaplar yapmayın.
1. Tarla kirası yok
2. Amortisman yok
3. Tarla hazırlığı yok-eksik
4. Gübre yok-eksik
...
...
...
Önüne gelen hesap yapıyorda, 2 yıl önce bile dap gübresini kilosunu 18.30 a aldık tarım krediden, bu çıkmış 10 kilo dap 10 liradan 100 lira maliyet yazmış, şuan fiyatı 25-26 liralarda, herşey yarı fiyatındanda ucuz hesaplarsan maliyetin yarısını hesaplarsın, üstelik direk çiftçinin cebinden peşin çıkan girdiler, ne kazanacağını bilmeden yaptığı peşin harcamalar.

Yazdığın görünmeyen girdilerle birlikte bunun hesabından tam 3 kat fazla çıkar masraflar ondan haberi yok, traktörün bakımı 20 bin lira dan aşağı değil, ithaller 50-60 ı bulur, ortalık öyle toz duman olmuşki sanayide traktör servisi bomboş dükkanda oturuyor, traktör bayisi 200-300 saatte satılık traktör kıyamet kadar ben satamam tabi diyor, bu işleri uzaktan yapanların artık sahaya inip bu işleri yapması lazımki gelip buraya seçmelerden saçmalar yazmak neymiş öğrenmesi gerekir.

Son düzenleme:
ZENGİNLER ARTMIŞ...
10 milyon dolar (360 milyon TL) ve üstünde serveti olanların sayısı, 6 bin küsür kişi olmuş...
bu zenginler arasında, tarım hayvancılık yapanların (çiftçi) sayısı kaç olmuştur...:D

yoksa, çiftçiler, borçlu mu...

Önüne gelen hesap yapıyorda, 2 yıl önce bile dap gübresini kilosunu 18.30 a aldık tarım krediden, bu çıkmış 10 kilo dap 10 liradan 100 lira maliyet yazmış, şuan fiyatı 25-26 liralarda, herşey yarı fiyatındanda ucuz hesaplarsan maliyetin yarısını hesaplarsın, üstelik direk çiftçinin cebinden peşin çıkan girdiler, ne kazanacağını bilmeden yaptığı peşin harcamalar.
2024-2025 ekim mevsiminde,
hububat (ekin) ekme ve hasat harcaması, ya da ekin ekme maliyeti nedir?
1 dekar ya da 100 dekar için ekim maliyeti nedir...
bilgili çiftçilerimizden, bir kağıt üstü hesap bekliyorum...
bilme, öğrenme amaçlı...
tarlada, ekinin koyun sürüleri tarafından otlatılmadığı hallerde, muhtemel/beklenen gelir ne olur....:D

Bu yıl başka köyde iki tarlamda zabrus kurdu zararlısı oldu, birkaç gündür toprağı sıkıştırma ve iki çeşit ilaç uygulaması yapmak zorunda kaldım, geçen yılda bir tarlamda olmuştu, bu yıl kendi köyümüzdeki yerlerde yok bu zararlı, eski ilaçlarda yok artık tohumu ekerken uygulardık ve bu zararlının önüne daha iyi geçebilirdik ama şimdi olay çok değişti bilen bilir, bu yıl tohumlarıda başka memleketten amasyadan getirtmiştim, kaz yemese kurt yer tarla havaalanı gibi dümdüz olabilirde, bakmak ilgilenmek gerekir, masraf etmek işçilik yapmak emek vermek gerekir.

Bu işlerde muhtemel diye bişey yok, oldu diyelim, reel olarak bu gelirle bu kadar hayat standardım olabilir gibi çıkarımda yapamayız, maaşlı insanların yaptığı hesaplar sökmez, zaten sürekli değer kaybeden ₺ ile hesap hiç doğru sonuca çıkarmaz, sonucun yakınından bile geçmeyen durum ortaya çıkar, istikrarlı piyasa koşulları olursa, girdiler amortisman düş kazanç yapar, üç aşağı beş yukarı bir çıkarım yapar ve muhtemel beklentiye yakınsama veya yüzde 15 sapma ile olursa gelir bu kadar olur diyebilirsin, ama malesef üretici birde malını satmanın derdi ile uğraşmaktadır, bolluk olsa üreticinin malı ucuz olur al diye yalvarır herkeze, yokluk olsa ithalat olur yine malı ucuz olur.

Kısaca çiftçinin malı para etmez vesselam, muhtemel beklenti hep bu, başka bişey bekleme.

Yanlış (eksik) hesapları gören gençler ''aman bu iş altın yumurtlayan tavukmuş,nasılda farkedemedim'' deyip en az 1000 dekar olmak üzere tarla icarlayıp üreticiliğe soyunuyor.Kırk yıllık Ziraat Yüksek Mühendislerinin bile sözlerini hiçe sayıp bildiklerini okumaya çalışıyorlar.Şu anki fiyatlarla mazot,gübre,tohum,ilaçlar,sucu,barajın su parası,biçerdöver,nakliye dahil 3000 lira/dekar.
Tarla kendinin, işçilik şoförlük senden,amortisman ,traktör bakım,alet tamir bakım hesap dışı.Bu fiyat sonbahar masrafının bugüne ,hasat masrafının bugüne uyarlanması ile yapıldı.Paranın hasat zamanı (5 ay ) na kadarki erimesi de ayrıca maliyettir.

Yanlış (eksik) hesapları gören gençler ''aman bu iş altın yumurtlayan tavukmuş,nasılda farkedemedim'' deyip en az 1000 dekar olmak üzere tarla icarlayıp üreticiliğe soyunuyor.Kırk yıllık Ziraat Yüksek Mühendislerinin bile sözlerini hiçe sayıp bildiklerini okumaya çalışıyorlar.Şu anki fiyatlarla mazot,gübre,tohum,ilaçlar,sucu,barajın su parası,biçerdöver,nakliye dahil 3000 lira/dekar.
Tarla kendinin, işçilik şoförlük senden,amortisman ,traktör bakım,alet tamir bakım hesap dışı.Bu fiyat sonbahar masrafının bugüne ,hasat masrafının bugüne uyarlanması ile yapıldı.Paranın hasat zamanı (5 ay ) na kadarki erimesi de ayrıca maliyettir.
Kardeşim benim,biz 2023 ün Eylül ayında(bir çeyrek altın 3000 tl idi,ben 41 ceyrek,hesabi beraber yaptığımız muhtar arkadaşım 200 ceyregi topraga gömüyoruz demistik.)3000 tl dekar hesaplamistik ama 500 tl icar dahildi. Bu yil icarlar anormal arttı. 1000 tl diyorlar. Belki de ben dahil biraz canlar in yanması lazım. Bu zararlar yapılmasa millet karlı birsey sanıp saldırıyor. Ekmekten aciz tarla sahipleride naz ediyor isteyene fiyat yükseltiyor. Geçmişte cks siz altı kaya yerlere astronomik fiyat isteyenlere güldüğüm olmuştu.
Toztoprak arkadaşın hesabına katılıyorum, bugünkü enflasyon ortamında yüzde yüz kazanç bile zarar aslında.Sizin dediğiniz gibi emek,amortisman, bakım, tamir vs.unsurlarida eklenirse komple zarar.
Bizim buralarda yerini ekmeyene söverler. Bi bakıma kendimize sovdurmemek için devam ediyoruz. Üstüne cabası da sene kurak geliyor, bakalım napariz. Allah tan hayırlısı bakalım...
Haa, son olarak hiçbir tecrübe ve ekipman olmadan 1000 dekar :ROFLMAO:çok gülüyorum, gençler bizimle egleniyi...

Son düzenleme:
su meselesi, önemli...
bahar aylarında, nisanda, mayısda, haziranda görülecek yağışlar,
suzuz tarım yapılan tarlalarda, verimi büyük ölçüde belirler...
buğday kadar, sap verimi de önemli...
saman, balya sap, hayvancılıkta, yemleme ile hayvanların beslenmesinde, samanın besin değeri az olsa da...
önemli...işkembe sağlığı bakımından...
buğday, arpa, mısır gün geçtikçe değeri anlaşılacak ürünler...

ekonomiyi olumsuz etkileyen...
bir başka durum, yüksek faiz uygulaması...
kırediye erişmeyi, borçlanmayı zorlaştırmakta...

birçok şirketin, %4-5 faizle döviz kıredisi kullandğı söyleniyor (basında)...
faizlerin, %40-45 lerde tutulması halinde, enfilasyonun %60-65 çıkması normal...
bunun, ücretlere ve ürünlerin fiyatına yansıtılması....da önemli...
yansıtılmazsa, çiftçiler, besiciler, süt çiftlikleri etkilenir, sıkıntı yaşar...