Akademisyenin Kaleminden Buğday Masraf-Kâr Hesabı (2022)

Hocam 2023 ekim ayında buğdayın bir yıllık masrafını bizim muhtarla 3000 tl olarak hesapladım.O vakit çeyrek altın da 3000 civarı bir fiyatı vardı. Bu arada yıl döndü, çeyrek altın oldu 4200 tl.
Hocam bizim masraf 4200/9 tl den 466 kilo olmaz mı?
Eğer öyleyse biz yapacağımız masrafı olduğu gibi çeyrek altın a yatirsak daha iyi olmaz mı?

Hocam 2023 ekim ayında buğdayın bir yıllık masrafını bizim muhtarla 3000 tl olarak hesapladım.O vakit çeyrek altın da 3000 civarı bir fiyatı vardı. Bu arada yıl döndü, çeyrek altın oldu 4200 tl.
Hocam bizim masraf 4200/9 tl den 466 kilo olmaz mı?
Eğer öyleyse biz yapacağımız masrafı olduğu gibi çeyrek altın a yatirsak daha iyi olmaz mı?
Bizim tarlayı ana çayıra bırakma durumumuz olabiliyor.
Altın fiyatları, döviz olarak yükseldi ve göze göründü. Her dönem böyle olmaz, bir tren geçti, binen gitti, binemeyen baktı kaldı.
Sepette çeşitlilik olması gerektiği anlaşıldı.

Konu güncel,
Sezon başı beş yüz lira icar verip üç yüz kilo buğday biçersek ne kadar zarar ederiz.
El elde el başta çıkarsınız bu işten
Sene kaybetmiş olursunuz
Potansiyel karı ele alırsak potansiyel kardan zarar var gibi görünüyor
Benim hesabımdan buğdayın masrafı 250kg.siz artı 70 kg icar veriyorsunuz.
Önümüz sene mısır için ayırdığım parsellere buğday ekmeye karar verdim.bi hesap kitap çıkarıyorum, Mısır'a harcanan enerji buğdaya harcansa 1 ton buğday verimi alınır.
Böyle dönemde işleri kızağa almak mantıklı görünüyor, işlerin sonu uçurum, ihtiyatsız gidenin bi kazaya denk gelmesi an meselesi
Kazanç küçükse risk de küçük olmalı

Son düzenleme:
Enflasyon devalüasyon sarmalının çok yüksek oranda gerçekleştiği yıllarda malesef üretici boşa kürek çeker, bu gerçeği iki yıldır vurguluyorum , fakat iki yıldır kazanamayan üretici, eğerki faizsiz kredi kullanmış yada uzun vade ödemeli faizsiz traktör ekipman yenilemişse, bunlar sanki kazanmış gibi yanına kâr kaldı, tabi bunu yapan var yapamayan var, yapamayan yapanı görünce sanıyorki kazanan var, daha çok saldırıyor üretime,

Halbuki tarımsal faaliyetten bu ortamda kazanmak diye bişey sözkonusu bile değil, hatta bunun resmi göstergeside tarım sektörünün küçülme yapmasıdır , resmi olarak tüm sektörler büyüme açıklanırken, tarım küçülme yaşayan sektör olarak kayıtlara geçti, daha bunun başka göstergesi yok malesef, ne büyüse ne küçülse dersinki yılı kurtardı, ama küçülme demek yılı kurtarmak demek değil işte, hiç oraya buraya bakmaya gerek yok, her şey net ortada.

Son düzenleme: