Mısır artışta ama, menuniyet düşüşte
Peki bunun sebebi nedir?
Geçmiş yıllar mısır ekenler ballandıra ballandıra anlattılar, neyi? en verimli tarlasından aldığı 1500-1700 kilo mısırı 2 ton dedi, çünkü başka yerde 1900 kilo alanlar vardı, kim ekse yüksek verim alıyordu her ne hikmetse.
Bunu duydujça sulu tarımda damlama ile mısıra geçiş hızlı oldu, tabi adam derin kuyu vurmuş suyu var para kazandıracak ürün yok, daha doğrusu kalmamıştı, ne ekerse yüksek vergili mazot, gübre işçilik amortisman girdi masrafından ötürü kazanamaz haldeydi, dışarıdan gelen yüksek sübvansiyonlu yada düşük fiyatlı ürünler kaliteli diye yurtiçi üretilenler hep fiyat olarak ekstra ezildi, sonuçta mısıra aşırı kayma yaşandı çünkü umut vardı, ucunda para kazanmak vardı.
3-5 yıldır mısırı ekiyor adam alıyor 1300 kilo, alamasa 900 kilo yada 1 ton, etrafada diyemiyor hani mısır işini beceremedi amma acemi çiftçi bişeyden anlamıyor denmesin diye aldım 1500 diyor, herkes uçuyor, kimse toz kondurmuyor yaptığı işe hep iyi verim alıyor, bu hikaye devam ettikçe mısır akiliş artıyor bir taraftanda sürekli ne gübre etıcam ne su vericem vay bu sene olmadı onu bunuda atayım kullanayım hep umut, gerçekler bunlar.
Aslında masraf dekara 5500, aldığı ürün dekara 1300 dersek bile, mısır ülkemizde fiyat ortalaması şuan 4600-4800 TL, diyelim 4700 den verse 1170 kilosu masrafına gitti, kaldı elinde 130 kilo kazanç mısırı.
eee bu yıl yine masraf edecek, nasıl diyorum durum iyimi, burun kıvırmaya başladılar bu yıl, verim ne diyorum ortalama1300 diyor, menunmusun diyorum dudaklarını aşağıya büküyor kafasını yukarı kaldırıyor göz ucuyla kaçamak bakış atıyor bana, umut hep seneye 2 ton verim almak zaten biliyorum ama malesef bu verimi alacak yerler Türkiyede belirli yerler.
Yani bizde bu step iklim kuşağındaki memelektin su kıtlığı içindeki arazilerinde tarımdan illaki para kazanmak isteyenler şunu bilmeli, birkere üretici olarak o kadar yüksek vergili mazot tüketiliyorki bunun farkında bile değil, gübre derseniz zaten kimlerin elinde oyuncak olmuş kim gübreyi dışardan getirse kazanacak, üretici için bu durumda gübrenin ucuz olması ihtimali yok, elektrik pahalı, verim iklim ve su yetersiz arazilerden dolayı düşük, ama gelde anlat, adam illaki kazanır üretim yapıcam iyi traktör iyi ekipman iyi çalışıcam vs vs.. kendini kandırıyor, iyi verim alamasa dahi oyunu sürdürüyor daha iyisini yapan varsa bende yaparım diyor, halbuki iyisi yokki bunu anlatamıyoruz.
Evet Mısırında illaki ülkemizde 2 ton alabilen yerleri vardır, ama malesef ben diyorumki bu yüksek mazot gübre elektrik vs girdiler ile orda bile üretici kazandım diyemez durumda, haa şu var, evet mısır üretiliyor yeraltı sularıda muazzam tüketimle bitiriliyor bakalım sonu ne olacak, kazanan kazanmayan illaki çıkacak ortaya fakat gerçekte bu mısır işi havzaları bitiriyor korkuç yeraltı su kaynakları kullanımından dolayı ülke zararda ve gelecek yıllar karanlıkta.
Aslında şu an kimse abartıldığı gibi kazanmıyor, idareten çarkı döndürür karnı doyar o kadar, haa birde çark büyüdü daha çok çalışmak zorunda buda ekstrası, o kadar işi yapmak yeraltında suyu bitirmek çaba gerektirir kimse gelip yapmaz, ancak umut yaptırır bu işleri insanoğluna.