500 dönüm arsam var buğday ekmeyi düşüniyorum.?

Şöyle zarar olabilir;
Mesela ben adam çalıştırıyorum. Onun maliyeti, mazot, gübre, ilaç, traktörlerin arızası, her yıl yeni bir malzeme aldığım için onun parası, malzeme bakım ve arızası vs. Ekili yerlerimin Çoğu ayçiçeği olmasına rağmen (ki ayçiçeği buğdaya göre daha az maliyetlidir) ortalama 352 tl dekar maliyetim vardı bu yıl.
Toprağın zayıfsa yada hava şartları kötüyse dekardan 300 kg buğday alırsan 1,3 tlden satarsan dekardan ve de benim maliyetlerime bu işi yaparsan dekardan 38 tl + destek alırsın. 10 ayda bu kadar maliyete sadece bu kadar para kazanırsan bunun adı zarardır diye düşünüyorum
Abi bilgin için teşekkürler sana şöyle söylim doğu da en iyi en verimli toprak bizim buranın toprağıdır bizim köylü antep fıstığı ekti 20 dönüm hazır kurulu okadar iyi verim i oldu ki adam anlat anlat bitiremedi toprak açısından toprak çok verimli abi ve diğer türlü yani bizim köylüler yarısı ekiyor diğer yarısı uğraşmıyoe arsaları az olduğu için ama köyde en çok arsa sahibi biziz ve yeni geldik onca sene bos kaldı arsalar değerlendirmek istiyorum ne yapsam zrarlı çıkmam acaba

Bence çevrendekilere sor hngi türleri ekliyorlar ve bu sene deneme amaçlı cevrendekilerin dediklerini ayrıca da sertifikalı (tiziana buğday makarnalık v. S) sizin yöreye uygun tohumlardan bir deneme yap 2 şer 3 er dönüm Ekim yap verime göre hangi si avantajlı karlı geliyorsa sonraki sene bütün arazilerine dikersin.
Artizen yerin altındaki suyu yukarı çıkarmak için vurulan sondajdır. Eğer tarlaları suluyabilirsen yüksek verim alırsın ve tarla değer kazanır. İlk sene direk bütün sermayenle girme ufak ufak gir bilmem anlatabilmmi kendini Bi tartarsın
Abi cevremdekiler köydekiler hangisini ekiyorsa bende onu ekicem zaten yardım alıcam diğr türlü sulama işlemini nasıl yaparım artizen veya artizen olmasa başk türlü arsalrı nasıl sulayabilrm

Abi bilgin için teşekkürler sana şöyle söylim doğu da en iyi en verimli toprak bizim buranın toprağıdır bizim köylü antep fıstığı ekti 20 dönüm hazır kurulu okadar iyi verim i oldu ki adam anlat anlat bitiremedi toprak açısından toprak çok verimli abi ve diğer türlü yani bizim köylüler yarısı ekiyor diğer yarısı uğraşmıyoe arsaları az olduğu için ama köyde en çok arsa sahibi biziz ve yeni geldik onca sene bos kaldı arsalar değerlendirmek istiyorum ne yapsam zrarlı çıkmam acaba
Sulama yapmadığın sürece verim dediğin şey çok değişiyor. Tamamen aynı işçilikle son 3 yılda 650-350-650 kg verimler aldım. Hava şartları 300 kg oynattı arada. O yüzden imkanın varsa sula. Ha para kazanamazsın demiyorum. Sadece kar zarar hesabını işe başlamadan bilemezsin diyorum. 5-10 yıl yapınca ortalamadan çıkar kar zarar.

Bak kardeşim mevsim kacmiş deyil
kendine 2 traktör al ikinçiel 65 veya 70 hp tepe kıraç yerleri erkenci arpa ek hemen
düz yerlere mart sonu ayçiçek ek tecrübe et korkma zarar etmesin
gündüz küçük yerleri gece büyük yerleri çif şöfer tut 10 günde 1000 dlm sürülür ekilir
25 kg 20 ,20 gübre tabana at eker iken
tohum 25 kg yeterli dlme
bereketin bol olsun kardeşim
selaem. ............not bu yıl sulu tarım düşünme hiç

Bak kardeşim mevsim kacmiş deyil
kendine 2 traktör al ikinçiel 65 veya 70 hp tepe kıraç yerleri erkenci arpa ek hemen
düz yerlere mart sonu ayçiçek ek tecrübe et korkma zarar etmesin
gündüz küçük yerleri gece büyük yerleri çif şöfer tut 10 günde 1000 dlm sürülür ekilir
25 kg 20 ,20 gübre tabana at eker iken
tohum 25 kg yeterli dlme
bereketin bol olsun kardeşim
selaem.
Abi naptın şırnakta ayçiçeği ektirme adama

Abi selamlar elektrik ile sulama derken nasıl yapıyorsunuz sulamayı elektrik sudan çok hiçbirşey yok bizim köyde o açıdan çok zengin bizim köy
[emoji4] bizimki farklı sulama kanalı elektirik ile kanala veriliyor su tarla başına kadar hidrantlarla geliyor bizde 130 TL dekar başına senelik para ödüyoruz
Şimdi sende bir heves var anlıyorum
Ama bu iş su ve elektirik çok la olmuyor senin Tarlan nerede su nerede kod farkı nekadar uzaklık ne kadar bunlar önemli
Senin duymak istediğin
Su kaynağına pompa götür boruyu tak tarlaya su aksın bu iş böyle basit değil
Eğer köye birde yeni geldi isen böylede param var dersen kahvede art niyetli insanlar etrafına dolusur yolunacak kaz gibi bakarlar sana dikkat et
Bu iş boyacı küpü değil oldu bitti olmaz

Abi ayçiçeği dşünmiyorum ya bilmiyorum köyde herkes buğday ekiyor ve biraz bilgi sahibi olmak istiroum başlamadan önce zarar ettiğini duymadım kimsenin çünkü arsaların verimi cok yüksek herkes öyle diyor sadece kafama takılan şey sulamayı nasıl yapabilirim yakındasu yoksa

Yanlış anlamazsan bir şey soracağım. Sürekli tarlaların verimi çok yüksek, sudan elektrikten bol birşey yok diyorsun. Ama ekilmeyen araziler de var diyorsun. Ben bu işi anlamadım. Yanlışım varsa düzelt ama bahsettiğin yer çukurova, amik ovası, konya ovası, pasin ovası falan değil sonuçta. Şırnak’ın bu kadar iyi bir tarım havzası olduğunu bilmezdim

[emoji4] bizimki farklı sulama kanalı elektirik ile kanala veriliyor su tarla başına kadar hidrantlarla geliyor bizde 130 TL dekar başına senelik para ödüyoruz
Şimdi sende bir heves var anlıyorum
Ama bu iş su ve elektirik çok la olmuyor senin Tarlan nerede su nerede kod farkı nekadar uzaklık ne kadar bunlar önemli
Senin duymak istediğin
Su kaynağına pompa götür boruyu tak tarlaya su aksın bu iş böyle basit değil
Eğer köye birde yeni geldi isen böylede param var dersen kahvede art niyetli insanlar etrafına dolusur yolunacak kaz gibi bakarlar sana dikkat et
Bu iş boyacı küpü değil oldu bitti olmaz
Abi teşekkürler öğütlerin için senin söylediklerinde kafama takılan şey Sulama yı en başta nasıl yapabilirm hangi. Sistemle hangi yöntemlerle onu bana biraz daha açabilir misin hidrant falan diyorsun o dili bilmiyorum biraz daha türkçe anlatsan bide başka yöntem varmı sulama ile ilgili su ile arsaların uzaklığını bilmiyorum ama su deposu var bizim yani hepsinin ona uzaklığı 500 800 metre uzaklığı olsun en fazla oda diğer türlü arsalrımıza yakın evler de var yani köyün merkezine uzak değil okadar da

Yanlış anlamazsan bir şey soracağım. Sürekli tarlaların verimi çok yüksek, sudan elektrikten bol birşey yok diyorsun. Ama ekilmeyen araziler de var diyorsun. Ben bu işi anlamadım. Yanlışım varsa düzelt ama bahsettiğin yer çukurova, amik ovası, konya ovası, pasin ovası falan değil sonuçta. Şırnak’ın bu kadar iyi bir tarım havzası olduğunu bilmezdim
Abi ege bölgesine oturan bir arkadaşım geldi buraya toprağınıız okadar güzel ki dedi bizim oradakiler gibi değil dedi yani bizim köy cehennem deresinin hemen yanında kalıyor ve toprakları çok güzel yanişırnağa gel cehennem deresinin orayı sor toprakları herkesin dilinde buradaki köyler den de suyu elektriği eksik olmayan sadece bizim köy

Ayrıca bizim etraf yerlerde arsalarına antep fıstığı ekenler var yanından geçtim ağaçları okadar bol tutmuş ki görsen aklın hayalin şaşar

Abi teşekkürler öğütlerin için senin söylediklerinde kafama takılan şey Sulama yı en başta nasıl yapabilirm hangi. Sistemle hangi yöntemlerle onu bana biraz daha açabilir misin hidrant falan diyorsun o dili bilmiyorum biraz daha türkçe anlatsan bide başka yöntem varmı sulama ile ilgili su ile arsaların uzaklığını bilmiyorum ama su deposu var bizim yani hepsinin ona uzaklığı 500 800 metre uzaklığı olsun en fazla oda diğer türlü arsalrımıza yakın evler de var yani köyün merkezine uzak değil okadar da
Buğday susuz da yetişir su şart değil ama yağmur az olursa verim düşer. Yeterli yağış olursa verimin sulu arazi ye yaklaşır. Bu sene buğday Ekim zamani geçti. Baharda ekilen arpa lar var onu ekebilirsin susuz tarım la başla. Susuz tarım tamamen yağmura ve havanın sıcaklığı nemliliğine kalmış bişey 1 sene kar 1 sene maliyetine yaparsın ama kazanırsın