Bizim buralarda aşırı gübre yukleyemezsin yanar o ekin pas ilacı yok kira ucuz
Anakara Polatlı kilcikli buğday gerek Altay ikibin kırmızı sönmez pehlivan ekilir
Kunduru bile herzaman olmaz kış yakar
Tarla kirası kiraç ta yarım külek dir 9 kg buğday verilir dekara veya parası ne tutarsa
20 kg Dap tabana kış ılık geçerse 7 kg üre bir atılır 10 kg sonra tekrar
Bu çeşit buydaylara fazla gübre atsanda fazla fark goremiyoruz hepsi denenmiş
Başka diğer verimli çeşitler bu bölgede olmuyor buğday ekersin son baharda geri nohut fiğ veya arpa biçersin kış yakıyor
250 kg biçersin veya 50 kg kötü senelerde 5 senede birde 400/500 kg biçilen zaman da gelir arada bir
İç Anadolu malesef böyle, yağmur yağmur diye ağlıyor e haliyle verim hedefine göre maliyet de daha düşük oluyor. Biz de hastalıktan kafayı kaldıramıyoruz.
Orda 150-200 kg buğday maliyeti olur en fazla 300kg + alırsan çok olmasa da para kazanırsın. Burda da en az 300 kg buğday maliyetin olur 400kg alırsan zarar etmezsin. Haliyle verim olduktan sonra nerde ne ekersen para kazandırıyor toprak çok şükür. Toprağa nankörlük ediyormuş gibi en ufak bi sözden kaçınmaya çalışırım ancak çiftçinin hali de ortada.
Büyük çaplı çalışan için değil ama küçük çiftçi için cidden zor bu maliyetler.
Konuyu açan arkadaş için ise ;
Bir arkadaş yazmış bir kısmını bilen birine kiraya ver bir kısmı ile de işi öğrenene kadar sen ek gibisinden. Bence mantıklı riski bölmek her zaman iyidir.
Ya da tecrübeli ve anlaştığınız bir çiftçi ile ortak ekim yapabilirsiniz. O süre sizin de stajınız olur. 1 2 yılda bir kaç öneriyle öğrenilecek bir iş değil çiftçilik. 45-50 yıl bilfiil çiftçilik yapan insanlar her yıl yeni birşeyler öğrendiğini anlatır. Allah yolunuzu açık etsin inşallah hakkıyla yapmak nasip olur üretmek çok güzel bişey.