UÖZKAN.77 link=topic=74740.msg880385#msg880385 date=1397584954' Alıntı:bu destek bi İLK.. burası güzel.. ama çok eksik, üstünde kafa yorulmamış..
çobanlık eskiden çok mağdur, açıkcası sömürülen bi meslekti şimdi onun intikamı alınıyo sanki.. 2-3 bin tl ' ye bulunamayan bi hal aldı!
Fransada galiba çoban sürünün yasal olarak %10 ' u galiba hak sahibi oluyo.. vs..
Çoban sıkıntısı çekenler biraz da bu tarafa bakmalı.. mesela biz kendi hayvanlarına da bakmaya izin verdik gibi..
UÖZKAN.77 link=topic=74740.msg880385#msg880385 date=1397584954' Alıntı:bu destek bi İLK.. burası güzel.. ama çok eksik, üstünde kafa yorulmamış..
çobanlık eskiden çok mağdur, açıkcası sömürülen bi meslekti şimdi onun intikamı alınıyo sanki.. 2-3 bin tl ' ye bulunamayan bi hal aldı!
Fransada galiba çoban sürünün yasal olarak %10 ' u galiba hak sahibi oluyo.. vs..
Çoban sıkıntısı çekenler biraz da bu tarafa bakmalı.. mesela biz kendi hayvanlarına da bakmaya izin verdik gibi..
Abilerim yaşça benden büyüksünüz sizin daha çok görmüşlüğünüz var ama en basiti adamın 20 koyunu oluyo kuzulama zamanı gece eve gidiyosun koyunun ikiz doğuruyor,çobanın koyunu doğuruyor yavrusu ölüyo senin ikiz doğuran koyunun yavrusunu kendi koyunun önüne atıyo yada senin ikizi alıp kendi koyununa atıyosebazios link=topic=74740.msg880415#msg880415 date=1397586911' Alıntı:Umut Abi söylediğin gerçekten yeni sürü sahiplerinin önemli bir eksiği.
Çevremde bu işe yeni girenlere bakıyorum. Sürü içerisinde, çobanın tek bir kuzusunu bile istemiyor. Varsa eğer, o çobanın bir hayvanı bile gözüne batıyor. Yediği yem dokunuyor.
Adam çalıştırmak da bir sanattır. Kolay da öğrenilmez.
Biz bu işi çekirdekten yapıyoruz. Hiç çalıştırmadıysak 100 ' ün üzerinde çoban çalıştırmışızdır şimdiye kadar. Bizimkiler, bırakın çobanın hayvanına laf etmeyi, eğer hayvanı yoksa bile her gelen çobana muhakkak bir 1-2 hayvan verirdi. Bunu neden yaptığını soranlara dedemin ,ok güzel bir cevabı vardı:
'Bir hayvan, bir sürüye baktırır'
Aynı geleneği ben de devam ettiriyorum. Yıllık olarak tuttuğum her adama en az 1 koyun verdim. O andan itibaren çoban da sürünün bir kısmına sahip oluyor ve çok tehlikeli olan 'boşvermişlik' psikolojisinden sıyrılıyor.
Verdiğim o 1 hayvan, çobanın sürüyü benimsemesi, daha iyi otlatması, kurda-kuşa karşı tüm sürünün kollanması, bakımlarının ihmal edilmemesi gibi parayla yaptıramayacağınız faydalar sağlıyor.
Insan nefsine her zaman yenilir. Ister çoban olsun, ister başbakan..
ahmtkskr link=topic=74740.msg880507#msg880507 date=1397593749' Alıntı:Abilerim yaşça benden büyüksünüz sizin daha çok görmüşlüğünüz var ama en basiti adamın 20 koyunu oluyo kuzulama zamanı gece eve gidiyosun koyunun ikiz doğuruyor,çobanın koyunu doğuruyor yavrusu ölüyo senin ikiz doğuran koyunun yavrusunu kendi koyunun önüne atıyo yada senin ikizi alıp kendi koyununa atıyo
Zaten yılda kazandığımız 20-30 bişey adam 10 kuzunu çalsa 5 milyar
Ben mi çok sığ düşünüyorum acaba yada bizim buranın adamınamı güvenemiyoruz bilemedim gitti
biz besi zamani diyelim 38 kg kuzuyu teslim ettikten sonra kuzuya ayda 6 kg aldır ona gore bizde sana prim verelim deriz o ay satılan kuzu 6 kg aldiysa coban basi 300 tl fazla veririz,fakat hic bi zaman şu kuzu veya kuzular senin demeyiz.Şu kuzu senin,şu koyun senin mantığı yanlış benceDeHLiZ link=topic=74740.msg880687#msg880687 date=1397656691' Alıntı:Hocam, ben de şöyle söyleyeyim o zaman.
Sen çobana hangi koyunu verdiğini söylemeyeceksin. Kesilecek 300 tane varsa kesim zamanı geldiğinde ona 3 kuzu kesim parası fazladan vereceğini söyleyeceksin. %1 gibi düşün. Bu neye yol açar: Çobanın koyunları kendi koyunları gibi benimseyip hiçbirinin kaybolmasına ve hastalanmamasına çalışmasına, hayvanların bakımlarını aksatmamasına. Maaşını düzenli ödeyeceksin, mutlu edeceksin ki kaygısı olmasın, kesim zamanı geldiğinde de o parayı alacağını bilsin.
Ben şöyle bir şekilde anlatayım sana: Benim arkadaş müteahhit, kendi işçilerinin yemeklerini de bir aşçı tutup yapıyor, aynı zamanda da denetleyici firmadan da yemek başına para alıyor. Yanındaki aşçı hıyarı öyle bir soyuyormuş ki, neredeyse hıyar kalmıyormuş yine aynı şekilde patlıcanı, domatesi vs. diğer malzemeleri de bu şekilde yapıyormuş. Arkadaş da bilmediği için 'abi neden böyle yapıyorsun ince soysana' dediğinde adam' kabuk kalın böyle yapmak gerek' falan diyormuş Arkadaş baktı olacak gibi değil, diğer inşaatta yemek işi için adama ortaklık verdi, adam şimdi soyarken hepsini zar gibi soyuyormuş
sebazios link=topic=74740.msg880832#msg880832 date=1397671933' Alıntı:O kadar ince hesaba girmeyin. 'Siz çobana bakacaksınız ki, çoban da malınıza baksın.'
Sizi sevmeyen, sizinle arkadaş gibi olmayan bir çoban, bilin ki siz arkanızı döndüğünüz an hıncını hayvanlardan çıkartırır.
Arada ekstra izin verin, köyü uzak yada vasıta problemi varsa, izninin yarısını köye gitmek için harcayacaksa, arada kendi arabanızla köyüne bırakın. Köy meydanında hususi araçla köye kadar getirilmesi onu ne kadar onore edecek, ne kadar mutlu edecektir bilemezsiniz. Zaten çoban olduğu için toplumda bir aşağılama, bir hor görme mevcut. Yaraya bir de siz tuz basmayın.
Ne bileyim, arada bir çikolata, baklava, kaliteli bir paket sigara gibi her zaman ulaşamadığı şeyler götürün. Biz sezonluk (yıllık) tuttuğumuz adamlara, çorabından donuna kadar 1 takım iş, bir takım da izinde giyebileceği gibi kıyafet alırız. Bunun dışında da sürekli çorap, don vs kıyafetler getirilir.
Arada bir düğüne götürün mesela, yada ilçede kasabada güzel bir yemek söyleyin.
Bunlar sizin için çok büyük şeyler değil ama onlar için çok büyük şeyler. Maddi olarak 10-20 liralık fedakarlıklarınız yeri geldiğinde kat be kat size döner.
Kuzusu altında güzel bir koyun 1000 liradır. Çoban, zamanında müdehale edip 3 tane bu tarz koyunu zarar olmaktan kurtarsa koca bir sene boyunca, zaten yıllık maaşının %20 ' sini amorti etmiş olur. %1, %3 nedir, ne kadar eder bunları kavramak zor. Çoban için daha zor.
Vereceğiniz bir koyun. İster maaşından düşün, ister malınızın sadakasını verin. Ama mutlaka çobanın sürü içinde en az 1 hayvanının olmasını sağlayın.
Siz yukarıda anlattıklarım gibi iyi niyetli oldukça, çoban bulmanız da emin olun kolaylaşır. Çünkü çevrede çobanlık yapan kişilerin kendi aralarında çok sağlam bir istihbarat ve haberleşme var. Sizin hayvanınız varsa, siz daha adam aramaya başlamadan, sizin hakkınızda kendi aralarında haberleşmeye başlıyorlar. Buna bizzat tanık oldum. Eğer bir kez, sizin halkınızda ön yargı oluşursa, bir daha adam falan bulamazsınız
Çünkü herşey para değil. Zaten inanılmaz zor bir meslek olan çobanlık, bir de stresli bir ortamda yapılıyorsa çekilecek dert değil. O yüzden bir çok çoban, gideceği yerdeki paradan çok ortama bakar.
Eğer çalışan adama o ortamı sağlanamazsınız, adam bulamazsınız. O zaman da 2500-3000 lira gibi rakamlarla, o da zaten bu işi sırf para için yapıyor olan çobanlara kalırsınız.
Dünyadaki en pahalı şey huzurdur.
Kısacası biz böyle gördük, böyle de uyguluyoruz. Şu an çevre işletmelerde çok ciddi çoban sıkıntısı yaşayanlar var. Adam bulamıyorlar. Bulamadıkları için hayvanları satacak, işi bırakacak olanlar var.
Ama nasıl iş ki bana hemen her hafta, 'çoban lazımsa geleyim' diyerek kendi gelen çobanlar var.
Şu an çalışan iki çobanımdan biri, bölgede nam salmış en iyi çoban.
Tüm merayı avucunun içi gibi biliyor.
Elleri küçük olduğu için bir veterinerden daha iyi doğum yaptırıyor.
Mayıs ' ta sırtına bir battaniye alıp ahırdan çıkıyor, kasıma kadar açıkta kalıyor.
Koç ' a gelen, doğum yapan, rahatsızlık geçiren tüm hayvanları küpe numaraları ve tarihleri ile düzenli kaybedip cep telefonuma SMS atıyor.
Yemek seçmiyor, mükemmel yemek yapıyor, bir kadın kadar ev işlerinde titiz.
200 kuzu içerisinden istediğim kuzuyu tutayım, anasını sürü içinden gösteriyor. 3 kez iddiaya girdik, 3 ' ünü de kazandı.
30 yıldır aralıksız sadece koyun çobanlığı yapıyor.
Sürüde, merada, hava şartlarında anormal bir durum olduğunda anında fotoğrafını çekip E-mail atıyor.
Günde ortalama 3 kez tüm sürüyü sayıyor.
Geçen yıl doğurama, zehirlenme, sakatlanma gibi kazalara uğramış en az 5-6 tane hayvanı kurtardı.
Bir kuzuyu 10 dk içinde kesip, yüzüp, parçalıyor.
Paraya ihtiyacı varsa 3 ay önceden haber veriyor.
Benim elim ne zaman müsaitse maaşını o gün alıyor. Yani 5000 lira kapora da verdim, 5000 lira alacaklı da oldu. Hiç sıkıntı olmadı. (Bir tek 5000 kapora aldığı zaman başıma birşey gelir de ölürsem bu parayı nasıl öderim diye evham yapmıştı )
2 yıl boyunca hiç kavga etmedik. Yaptığı işi beğenmediğim için 1 kez kızdım. Onda da yanlış anlamışım. Boş yere kızmıştım. Benden 15 yaş büyük. 2 kat çevik
Bu adama gözümün önünde 2300 lira aylık teklif edildi. Kibarca geri çevirdi, gitmedi.
Bu adam şu an bende 1500 ' e duruyor.
O ufacık şeylerin sonucu..