Biz 1 Mayıs ta ekim işlemini yapık. 14 Haziran gibi karık çekildi 25 kg araya üre atıldı. 16 Haziranda ilk su verildi. En son su 5. su 15 Ağustos ta yaptık.
Taban gübresi 50kg 13.24.12
Karık 25 kg üre
Mısır döllenme-tozlanmadayken dane dolumunda mısırın içine girip elle 25kg %21 lik can verildi dönüme 20-25 kg kadar.
Acaba diyorum ilk suyu vermekte çok mu geç kalıyoruz ? 30. gününde hemen bi sulama mı yapmak gerekiyor. Son suyuda seneye 15 Ağustos gibi kesicez son suda bi sıkıntı çekemdik zaten anca 17-18 rutubetlere düşürüyoruz.
Mısır püskül çıkarırken üst üste yakın sulama daha mantıklı galiba o sürede baya su çekiyor zaten. Sizde ekim sıklığı ne kadar oluyor ?Biz bu sene 17,5 cme ektik acaba karık sulamada çok mu sık oluyor ? Damlama bu iş için en iyisi galiba. Çünkü dane dolumu ve püskül döneminde potas atan mısırın daneleri baya fark ediyor. E bizde karıktan verdiğimizden her istediğimizde gübre atamıyoruz. Damlama konusunda bilginiz var mı ?
26 Mayıs'ta, 17 cm ekim yapıldı. 6 Haziran'da karık çekildi, 12 Haziran'da sulama başlandı. 15 gün civarı ara ile sulandı.
Karık sulamada en büyük dezavantajı azot bir seferde verildiği için dane dolum zamanında azotun yıkanması ile azalması. Sen 2. sulamada elle nitrat vererek bu dezavantajı azaltmişsin. Bir de potasyum nitrat verilse daha iyi olurdu ama 1300 kg, 1350-1400 olurdu diye düşünüyorum. Çünkü toprakta potasyum vardir az bile olsa, yaban gübresi de vermişsin, potasyum topraktan yıkanması zor. En önemlisi azot. Buna rağmen 1300 kg az.
Acaba ilk sulamayı geç mi veriyorum diye ben de düşündüm, o sebeple üst gübreyi normal üre yerine nitropower ile yaptım, bi kısmı üre, bı kısmı amonyum sülfat. İlk sulamada ürenin toprakta nitrata dönüşme süresi iki haftayı bulacağı , bu yüzden amonyum sülfat ile bı hafta kazanıp gübre açlığı cekmesin diye. Benim bi sorun da yarısından fazlasının çift koçan çikarma oldu, ikinci koçanlar 17 cm de haliyle dolmadi, bitkiler boşa enerji harcadı.
Ömür yeter nasip olur ekersem ;
1- Bitkilerin aynı anda çıkması için daha tavlı toprağa ekim yapabilmek.
2- Ekim öncesi ot ilacı
3- Mısır küçükken suyu sevmiyor, havalanması için Ara çapayı 1-2 yaprak iken yapcam.
4- ikinci sulama öncesi elle azot vermek
Bursa'nın neresinden bu arada?