Ezilen üretici, kazanan Tüccar”
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar Uzunköprü Türkobası Köy merasında çeltik hasadının yapıldığı
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar Uzunköprü Türkobası Köy merasında çeltik hasadının yapıldığı tarlada çiftçilerle bir araya geldi. Burada konuşan Şemsi Bayraktar, TMO tarafından açıklanan çeltik alım fiyatlarından çiftçinin memnun olmadığını dile getirerek, “Bugün Osmancık pirincini TMO 3 lira 05 kuruşa satın alacak. Bu pirincin yüzde 55 randımanı var. Bu randımana göre pirincin maliyeti 5 lirayı bulmaktadır. Osmancık pirinci piyasada 10 liraya satılıyor. Bizden pirinci 5 liraya alıp 10 liraya satanların hiçbir maliyeti yok.” dedi.
Türkobası köyünde Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Yıldız Kılıç ve Yönetimin düzenlediği Çeltik hasat törenine Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın yanı sıra Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, Uzunköprü Ticaret Odası Başkanı Ercan İhtiyar, Uzunköprü Ticaret Borsası Başkanı Egemen Aslan, Edirne İl Genel Meclis Üyesi Nedret Akbulut, ilçe ziraat odası başkanları, köy muhtarları ve çiftçiler katıldı.
Törende konuşan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Ülkenin belirli bölgelerinde böyle hasat etkinliklerine katılıyorum. Çiftçilerimizi sorunlarına ortak oluyorum. Çeltiğin çok miktarda suya ihtiyacı vardır. O nedenle masraflı bir ürünümüzdür. Çeltik üretimimizin yüzde 70’i Marmara Bölgemizde yetişiyor. Son on yılda çeltik ekim alanlarında yüzde 20 artış sağlandı. Ekili alan bir milyon 200 bin dekara çıktı. Üretim 753 bin tondan 940 bin tona yükseldi. Topraklarımızda çeltik rekoltesi de artmaktadır. Bu yıl üretimde yüzde 7 artış bekleniyor.” dedi.
Bayraktar, açıklanan çeltik alım fiyatlarının da beklentilerin altında kaldığını belirterek konuşmasını şöyle tamamladı:
“TMO FİYATI REVİZE ETMELİ””
“Maliyet çiftçimizin üzerindedir ama kazanan tüccarından, marketine çiftçimizin dışındaki herkestir. TMO’nun açıkladığı fiyat revize edilmeli, makul bir düzeye yükseltilmelidir. Başta elektrik, sulama, ilaç, gübre, mazot olmak üzere girdi maliyetleri acilen düşürülmelidir.
Çeltikte özellikle sulamada elektrik tüketimi yüksektir. Anlaşılmaz bir şekilde konutlarda 60 kuruş olan elektriğe çiftçimiz 70 kuruş ödemektedir. Tarım ve hayvancılıkta, elektrik üzerindeki yüzde 18’lik KDV sıfırlanmalı, yüzde 1 Enerji Fonu ve yüzde 2 TRT payı kaldırılmalıdır. Elektrik tahsilatı aylık olarak ödenmemeli, hasada göre ödeme tarihi belirlenmelidir. 2009 yılından bu yana değişmeyen ve kilogramda 10 kuruş olarak uygulanan çeltikte prim desteği, o tarihten beri yaşanan enflasyon da göz önünde bulundurularak tatmin edici bir rakama çıkarılmalıdır."
Ülkede pirinç üretiminin artmasına rağmen ülke ihtiyacının karşılanmadığını belirten Bayraktar, “Pirinç üretimi açığımız yüzde 32,8 oranında. Bunu kapatmak için ithalata 145 milyon dolar döviz ödendi. Bu yıl çeltik üretimini etkileyecek bir afet yaşanmadı. Girdi maliyetleri faiz oranları üretim maliyetini artırmıştır. Çiftçilerimiz ekime borç ile başladı. Gübre ve ilacını borçla almaktadır. Çeltik üretiminde en önemli kalem sulamadan gelmektedir. Bu pay yüzde 19’u bulmaktadır. Sulama maliyeti üretimde yüzde 82, gübre maliyeti yüzde 64, ilaç maliyeti ise yüzde 34 oranında artış göstermiştir. Banka kredi faizlerinde büyük artış oldu. Kurak bir mevsimden sonra çiftçilerimiz borçlarını ödeyemez duruma gelmiştir. Çitçilerimizin bu yılki borcunun yanında geçen yıldan ertelenen borçları da vardır. Bu borçların bir hasat döneminde ödenmesi mümkün değildir. Hükümetimizden çiftçi borçlarını ertelemesini bekliyoruz. Bu sağlanmazsa borçlar takibe alınıyor. Bugünlerde borçlar yapılandırılmalı.
Çeltik alım fiyatı açıklandı. Alım fiyatlarındaki yüzde 17.3’lük artış maliyet artışından geri. Çiftçilerimiz ürün alım fiyatlarından memnun değil. Maliyetin gerisinde kalmıştır. Bugün Osmancık pirincini TMO 3 lira 05 kuruşa satın alacak. Bu pirincin yüzde 55 randımanı var. Bu randımana göre pirincin maliyeti 5 lirayı bulmaktadır. Osmancık pirinci piyasada 10 liraya satılıyor. Bizden pirinci 5 liraya alıp 10 liraya satanların hiçbir maliyeti yok. Baldo pirinç maliyeti 6, satış fiyatı ise 14 lira” dedi.
“ÇİZMELERİNİ GİYEREK HASADI GERÇEKLEŞTİRDİ”
Konuşmaların sonunda çizmelerini giyen Bayraktar, Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Yıldız Kılıç ile biçerdövere binerek çeltik hasadını gerçekleştirdi.
24 Eylül 2019 Salı, 11:05