2017-2018 sezonu nohut Ekim tecrübeleri

10 aralıkta ekilmiş nohutlar...

Çiçek zamanı yaklaşıyor... Challenge'in nohut üzerindeki olumsuzlukları silindi şükür...

Tek tük çiçek görünüyor ama daha başlamadı

Dekara 15 kg civarı dap ve tohum olan bir tarla...

Kökleri baya kalinlasti yağmur ve fosfor birleşince güzel oldu 2 güne yağmur geliyor tekrar bakalım nasıl olacak Ekli dosyayı görüntüle 25596Ekli dosyayı görüntüle 25597Ekli dosyayı görüntüle 25598Ekli dosyayı görüntüle 25599Ekli dosyayı görüntüle 25600Ekli dosyayı görüntüle 25601
Mantar ilacı kullandinizmi

10 aralıkta ekilmiş nohutlar...

Çiçek zamanı yaklaşıyor... Challenge'in nohut üzerindeki olumsuzlukları silindi şükür...

Tek tük çiçek görünüyor ama daha başlamadı

Dekara 15 kg civarı dap ve tohum olan bir tarla...

Kökleri baya kalinlasti yağmur ve fosfor birleşince güzel oldu 2 güne yağmur geliyor tekrar bakalım nasıl olacak Ekli dosyayı görüntüle 25596Ekli dosyayı görüntüle 25597Ekli dosyayı görüntüle 25598Ekli dosyayı görüntüle 25599Ekli dosyayı görüntüle 25600Ekli dosyayı görüntüle 25601
Güney cephelerde çiçek başladı.

Ekim tarihi 11 Aralık... cins AKSU

Ekim sıklığı bu parça 13 kg tohum 13/14 kg kadar DAP gübre.

20 gün önce de hardal ve yabani yulaf için ilaç atılmıştı IMG-20180408-WA0005.jpgIMG-20180408-WA0004.jpgIMG-20180408-WA0003.jpgIMG-20180408-WA0002.jpgIMG-20180408-WA0001.jpgIMG-20180408-WA0003.jpg

Merhaba arkadaşlar. Geçen yil icin nohut bakımı çiceklenme dönemi için başlık açmıştım baya ilerledi idi. Şimdi de bu sene ekecek arkadaşlara yardımcı olması ve eken kişilerin de verimini artırması için paylaşımda bulunabiliriz başlık ile uyumlu olarak

-Bölgeniz neresi
-Ne zaman Ekim yapıp ne zaman hasat yapıyorsunuz
-Verim ortalamalarıniz nedir (tr ortalaması tüik verilerine göre 90-100 kg/da)
-gecen yıl eken kişiler sizce veriminizi artıran veya azaltan unsur ne oldu (tohum cinsi, ekim sıklığı, gübre ve ilaçlama...)
-nohut tarımı sırasında vaz geçilmez olduğunu düşündüğünüz unsurlar nelerdir?
Var mı yeni yorumu olan?

Bende 4-5 güne ekeceğim. Yerlere ahır gübresi attım dekara 2 ton düşecek şekilde bakalım nasıl olacak.

yer çorum

Normalde nisan sonu ekip temmuz sonu hasatını yapıyorduk ama geç ekimin verimi düşürdügü kanaatına vardık. O yúzden bu sene bu günlerde ektik.
10 -15 senedir her sene ort. 40 60 dönüm arası ekeriz tecrübemize göre yeşil aksam ilaçları verimi negatif yönde etkiliyor.
tohum cinsi olarak çagatay ekiyorduk ancak bu sene 15 dönüm sıfır azkan ve
40 dönüm civarı komşumuzun geçen sene konyadan getirttiği adını bilmediğimiz tohumdan ektik. (adını bilmiyoruz ama komşumuz geçen sene güzel verim aldı o yüzden ektik dönüme 180 kg civarı )
dönüme 12 -15 kg civarı ekeriz
taban gübresi 10 kg civarı dap veya dap üre karışımı kullaniyoruz.
yabancı ot ilacı olarak merlin flexx atıyoruz.

Nohutta önemli olan iyi tarla hazırlığı , mümkün olduğunca minimum seviyede ilaç kullanmak ve kaliteli ve düzgün hasat.

yer çorum

Normalde nisan sonu ekip temmuz sonu hasatını yapıyorduk ama geç ekimin verimi düşürdügü kanaatına vardık. O yúzden bu sene bu günlerde ektik.
10 -15 senedir her sene ort. 40 60 dönüm arası ekeriz tecrübemize göre yeşil aksam ilaçları verimi negatif yönde etkiliyor.
tohum cinsi olarak çagatay ekiyorduk ancak bu sene 15 dönüm sıfır azkan ve
40 dönüm civarı komşumuzun geçen sene konyadan getirttiği adını bilmediğimiz tohumdan ektik. (adını bilmiyoruz ama komşumuz geçen sene güzel verim aldı o yüzden ektik dönüme 180 kg civarı )
dönüme 12 -15 kg civarı ekeriz
taban gübresi 10 kg civarı dap veya dap üre karışımı kullaniyoruz.
yabancı ot ilacı olarak merlin flexx atıyoruz.

Nohutta önemli olan iyi tarla hazırlığı , mümkün olduğunca minimum seviyede ilaç kullanmak ve kaliteli ve düzgün hasat.
Güzel paylaşım teşekkürler

Nohut çimlendiğinde kök yapısını güçlendirdiğini ve nohutun direncini artırdığını düşünüyoruz.
Uygulamadan fayda gördünüz mü bilmiyorum ama dap ile üre birleşince baya bir azot stoğu oluşur üre yoğun azotlu olduğu için tohumun belli bir büyüklüğe ulaşıncaya kadar ki dönemi için oldukça fazla olur bence... 3/4 dal olunca noduller olusmaya başlıyor ondan önceki azot ihtiyacı için de üre aşırı fazla... Ayriyeten urenin dönüşüp amonyum ve nitrat formu ile bitki alabildiği için o süreçte kayıplar d a fazla olacaktır. Özet olarak üre tabana döşemek biraz israf gibi ama tabi ki de tercih meselesi

Uygulamadan fayda gördünüz mü bilmiyorum ama dap ile üre birleşince baya bir azot stoğu oluşur üre yoğun azotlu olduğu için tohumun belli bir büyüklüğe ulaşıncaya kadar ki dönemi için oldukça fazla olur bence... 3/4 dal olunca noduller olusmaya başlıyor ondan önceki azot ihtiyacı için de üre aşırı fazla... Ayriyeten urenin dönüşüp amonyum ve nitrat formu ile bitki alabildiği için o süreçte kayıplar d a fazla olacaktır. Özet olarak üre tabana döşemek biraz israf gibi ama tabi ki de tercih meselesi
Aslında bu dededen gördüğümüz duyduğumuz bir uygulama 3 veya 4 torba dapa 1 torba üre katıyoruz. Dediğim gibi kökü güçlendirmede faydası olduğunu düşünüyoruz.

Mesela ben bu sene üniversite nedeniyle nohut ekiminde bulunamadım babam hiç taban gübresi kullanmadı bu sene
Sadece ekti merdanesini çekip merlin flexx attı çok önemli bir hastalık olmazsa bir daha tarlaya girmeyeceğiz.

selaminaleykum abi nohudum cimlendi 4 parmak kadar oldu onereceginiz bi gubre ilac v.s bisey varmi yapmam gereken
Ot ilacını attınmı bilmiyorum ama ben kendi bölgemiz için konuşursam yeşil aksama atılan ilaçların çoğundan bir fayda göremedik.
Bu konuda sana Abdurrahman.kapl arkadaşımız yardımcı olacaktır

Aslında bu dededen gördüğümüz duyduğumuz bir uygulama 3 veya 4 torba dapa 1 torba üre katıyoruz. Dediğim gibi kökü güçlendirmede faydası olduğunu düşünüyoruz.

Mesela ben bu sene üniversite nedeniyle nohut ekiminde bulunamadım babam hiç taban gübresi kullanmadı bu sene
Sadece ekti merdanesini çekip merlin flexx attı çok önemli bir hastalık olmazsa bir daha tarlaya girmeyeceğiz.
Aslında kök gelişimini sağlayan temelde fosfor dur ve dap içinde bulunur ure de bulunmaz. Attığınız ure ise sadece azottan oluştuğundan dallandirir koklendirmez. Kokun güçlü olmasına katkısı yoktur.

Okuduklarımiz onu söylüyor ben de makalelerin/kitapların yalancısıyım