2017-2018 sezonu nohut Ekim tecrübeleri

Birçok kişi biliyordur belki ama naçizane tavsiye:

Etken maddesi aşağıda verilmiş ilaclar temelde nohut içindeki yabani yulaf ve buğday için kullanılıyor... (yeşil aksam için)

Mesela ben gecen yıl aynı etken maddeye sahip ser süper marka almıştım. Bu sene aşağıdaki listeden helga süper aldım.

Demem o ki ilaçları alırken etken maddesine bakarak güvendiğiniz markadan ucuz olanı alabilirsiniz...

İki katını verip kazık yemeyin diye yazdım... IMG_20180306_121650.jpg_20180306_120835.jpgIMG_20180306_121917.jpg

Resimler ve ekler

• IMG_20180306_121701.jpg
    IMG_20180306_121701.jpg
    69.6 KB · Görüntüleme: 191
Yeşil aksama atmak yeterli oluyor. Tabana atılan ot ilacı geniş yapraklar için. Bizim tarlalarda çok sıkıntı olmuyor sadece hardal var. Maliyetli biraz. Kar zarar dengesinde degmeyebilir...

Dar yapraklılar için de erken Ekim olduğu için baharda mecburen ot oluyor ve bugünlere atıldığında öldürüyor otları...

Attığım ilaç da nohutlari sarsmayan hafif ilaçlar...

Bu sene kullanacağım ilaç şu (helga süper)
maliyeti de az

Dekar maliyeti sadece ilaç 3/4 tl arası
Helga super in nohuta ruhsati yok acaba hangi dozda kullaniyosunuz zarar vermiyor mu?

Tomumluk nohut alacagim bir satici ayni mala sertifika istersem 2 tl fazla istiyor avantaj ve dezavantaji nedir aradaki fark icin kendi paramla alip nisanin ilk haftasi ekmeyi dusunuyorum

Bizim bolgede nisanin ilk haftasi nohut ekiminde bana yardimci olabilecek ciftci arkadas varmi ko naklama maliyet ve emeginiz karsilanir

O konuyu ben görmedim bence çok faydalı 3 sene öncesine kadar normal ekiyordum sonradan aşılama yöntemi ni öğrenince uyguladim ve faydasını gördüm en az %30 fark ediyor ve bununla bitmiyor peşine ekilen ürünlerde de etki ediyor
Toprak, Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü MüdürlüğüGayret Mahallesi Fatih Sultan Mehmet Bulvarı (İstanbul Yolu ) No: 32 P.K:5 Yenimahalle / ANKARA 06172Tüm Hakları Saklıdır [emoji767] 2018Telefon : 0312 315 65 60 - 65Faks : 0312 315 29 31E-Posta : toprakgubresu@tarim.gov.tr

Baklagil ve yem.bitkilerine kullanabilirsiniz rhizobium bakterisidir. Ozel bitkilerin koklerinde noduller olusturarak cogalirlar ve havadaki azotu bitkiye yarayisli hale getirirler. Bitkinin ihtiyavmci varmis yokmus bakmazlar surekli depolamaya devam ederler bu yuzden topraga da buyuk oranda fayda saglar. Dolayisi ile birsonraki urune de faydali olur. Dikkat edilmesi gereken nokta notr karakterli ph7 bir su ile karistirilip tohumu islatmak. Daha da onemli 2. Nokta direk gunes isigina maruz kalmamali hemen toprak altina girmeli. Asilama islemi golgede yapilmali. canli bakteriler direk gunes isiginda canli kalamazlar. Yukaridaki numara arandiginda ozellikle nohut icin yonca icin fig icin gibi belortilmeli. Birde ekim tarihinizden 15 gun once irtibat kurun cunku besi ortamlarinda cogaltip gonderiyorlar.

Toprak, Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü MüdürlüğüGayret Mahallesi Fatih Sultan Mehmet Bulvarı (İstanbul Yolu ) No: 32 P.K:5 Yenimahalle / ANKARA 06172Tüm Hakları Saklıdır [emoji767] 2018Telefon : 0312 315 65 60 - 65Faks : 0312 315 29 31E-Posta : toprakgubresu@tarim.gov.tr

Baklagil ve yem.bitkilerine kullanabilirsiniz rhizobium bakterisidir. Ozel bitkilerin koklerinde noduller olusturarak cogalirlar ve havadaki azotu bitkiye yarayisli hale getirirler. Bitkinin ihtiyavmci varmis yokmus bakmazlar surekli depolamaya devam ederler bu yuzden topraga da buyuk oranda fayda saglar. Dolayisi ile birsonraki urune de faydali olur. Dikkat edilmesi gereken nokta notr karakterli ph7 bir su ile karistirilip tohumu islatmak. Daha da onemli 2. Nokta direk gunes isigina maruz kalmamali hemen toprak altina girmeli. Asilama islemi golgede yapilmali. canli bakteriler direk gunes isiginda canli kalamazlar. Yukaridaki numara arandiginda ozellikle nohut icin yonca icin fig icin gibi belortilmeli. Birde ekim tarihinizden 15 gun once irtibat kurun cunku besi ortamlarinda cogaltip gonderiyorlar.

Ben konuştum. Üç gün içinde kargoya verebileceklerini belirttiler..

Bakteri aşısı yaptığın yere dap atma bakteri tembelleşir gübresiz ekim yapın dediler bende gübresiz ekmeyi göze alamıyorum sizce ne yapmalıyım
Birde ekimden sonra Merlin Flexx uygulayacağım bakteriye zararı olurmu acaba

Bakteri aşısı yaptığın yere dap atma bakteri tembelleşir gübresiz ekim yapın dediler bende gübresiz ekmeyi göze alamıyorum sizce ne yapmalıyım
Birde ekimden sonra Merlin Flexx uygulayacağım bakteriye zararı olurmu acaba
Öyle bir dünya yok dap bakteriyi tembelleştirmez azotu düşük fosforu yüksek bir gübredir. Tohumunuza bakteri uygulayıp dap ile ekebilirsiniz problem olmaz bende öyle yapacağım.

Öyle bir dünya yok dap bakteriyi tembelleştirmez azotu düşük fosforu yüksek bir gübredir. Tohumunuza bakteri uygulayıp dap ile ekebilirsiniz problem olmaz bende öyle yapacağım.

Kullanacağım gübre 12-22-0 artı 12so3 ihtiva etmektedir yorumunuzdan anladığım bu gübre ile gönül rahatlığıyla bakteri aşısı yapıp Ekim yapabilirim

GM Discovery II cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Kullanacağım gübre 12-22-0 artı 12so3 ihtiva etmektedir yorumunuzdan anladığım bu gübre ile gönül rahatlığıyla bakteri aşısı yapıp Ekim yapabilirim

GM Discovery II cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Evet bakteri uygulaması yapılırsa bakteri azot bağlayana kadar yetmesi için 2-3 kg azot verilir yani o gübreden 15 kg olabilir.

Merlin flex toprak yuzeyine kullanicaksiniz bakteriyi.tamemen oldurecek bir etki yapmaz. Bu soylenen kulaktan dolmus ama yanlis dolmus. Kullanilan bakterinin isi sadece azottur ve soylediginiz sey azotlu gubreleme icin gecerlidir. Atilan 15kd/da dap gubresi icerisinde 7kg fosfor 1kilo civari azot bakteriyi tembellestirmez bana gore.

Arkadaslar nohutu ektik bildiginiz üzere ama ilaci atamadik bir turlu bu bayerin pahali ilactan aldik ama bazilari nohut cimlendiyse o olmaz diyorlar yesil olunca baska ilac atiyorlarmis sizler ne dersiniz

10 aralıkta ektiğimiz tarlalara dar ve geniş yapraklı otlar için ilaçlama işlemine sabah 8 akşam 5 arası girdik çıktık 185 dekar alanı hallettik. Resimler 5/6 farklı tarladan... Yağmurlu bir sezon geçiyor marasta dolayısıyla otlanma zirve yaptı...

1 günlük ilaçlama Tecrübem=

1. İlaçlama için biraz geciktik yağmurdan dolayı gidemedik tarlalara.. Otlar bazı tarlalarda cok be kartlasmis inşallah ölür. Biraz umutsuz olsam da. Nohutlarin büyümüş olması sarılmayı azaltır ama otlarin sarılma direnci de yükseliyor bunu da unutmayın. Girerseniz ne erken ne geç bu zamanı yakalayın.

3. Küçük tarla (5/6 dekar) her yönü ile masraflı. Bugün ilaçlama deneyiminden gördüm. Depo büyük tarlada 25 dekarda bir biterken küçük parçalarda uğraşırken 20 dekar ancak yetiyor. Özellikle büyük makinelerle girdiğiniz de (ilaçlama ekim makinesi vb) masraflarınız %20 ye yakın artıyor. Büyük tarlalar kirası pahali olsa da seneye inşallah büyük tarla tarımı yapmak isterim (en az 20/25 dekarlık parça)

3. Sürümü güzel olmayan tarla otdan geçilmiyor. Aman dikkat...

Kullandığım ilaçlar

Geniş yaprak için= Bayer challenge 600 (aclonifen etken maddesi) ben 155e buldum ama 180/200 arası diyorlar 1 kg suine
Dar yaprak için = helga süper (25e aldım) 30/35 piyasası...

Otların ölüm durumunu paylaşırım inşallah 10 güne belli olur...
IMG_20180313_081415.jpgIMG_20180313_082246.jpgIMG_20180313_092539.jpgIMG_20180313_162504.jpgIMG_20180313_173149.jpgIMG_20180313_123537.jpgIMG_20180313_100617.jpgIMG_20180313_150930.jpg