2014 sezonu mısırlarım(baltalı mibzerle sırta ekim)

2016 yılı 1.urun dane mısır ekimi 2 aya kalmaz başlar. mısırcı arkadaşların yeni sezonla ilgili düşünceleri neler (tohum gubre fiyat vs vs) ?

bizim buralarda normal toprak hazırlıklıkları sürüm artı karıştırma yapıldı
çok kurak giden bir sezondaydık 3 gün önce yağan kar yüzümüzü güldürdü
geçen yılın sapları bile zor çürüyecekti yoksa :)
biz buralarda hep dekalp ekeriz danelikleri slajı da lg ekeriz genelde verim ortalamamız toprak ve bakım şartlarına göre 1 ton ila 1750 kg arası değişir genelde 15 15 15 veya 20 20 0 50 kg taban gübresi. üzerine de 50 kg üre veya 30kg üre 20kg nitrat atarız genelde sulamalar tarla başına serilen poşet boruya takılan çeşmelerle yapılır toprağına göre 4 ila 6 su verilir
ekim 20 nisanda başlar hasat en erken 30 eylül de olur fa 700 grubu tohum kullanırız genelde.
ama rutubet ortalama 20 den aşağı satamayız buda fiyatı çok düşürüyor ama diğer çeşitlerde verim olmadığı için tercih edilmiyor karışık bir durumdayız yani.
toprak buralarda çok çeşitli kum var karatoprak var normal bünyeli toprak var kızılhaç dediğimiz kırmızı toprak var sarı toprak var çeşit bol yani tohum seçimi burada çok önemli 6876 şu anda bu saydığım toprak bünyelerinin bayağısına uyum sağlıyor yine dekalp 6630 karatoprakta denedim iyi bakımda yirmi sıraya dönebiliyor boy olarakta 40 sıraya kadar ilerleyebiliyor pioneer tohum biraz daha toprak seçtiğine inandığım için pek tercih etmiyorum dekalp daha sıcak geliyor bizim burada toprak ancak nisan sonu ısınmaya başlar biz martta nasip olursa yine tillerlerle toprak inceltme işlemi yaparız nisan 15 ten sonra aysan dediğimiz aletlerle toprağı hazırlar ekeriz nasip olursa

bu arada açtığın konu çok güzel faydalı ilerlemiş devamı gelirse gerçekten tecrübelerden faydalanan birsürü arkadaşımız çıkabilir

Pek bilgi veren olmamış bir arkadaşımız hariç
Bende buarada tohum ve gübreleri aldım
Gübre olarak
Taban gübresi dekara 50 kg olmak üzere 20-20 aldım ton fiyatı 1050 lira artı hamal ücreti
Üst gübresi dekara 50 kg olmak üzere üre aldım ton fiyatı 950 lira artı hamal ücreti

Mısır tohumunu birkaç çeşit aldım Çünkü tarla parça sayım fazlaydı ve toprak yapıları farklıydı
Aldığım tohumların çeşitleri
Pıoneer 1574
Pıoneer 1921
Pıoneer 2088
Kws kalumet
Tohumlar yüksek doz ilaçlıdır
Fiyat olarak pıoneer lerin hepsinin torbası 365 lira
Kws kalumet in torbası 340 lira

Not: yazdıgım gübre ve tohum fiyatları peşin dir
Mısır harmanı vadeli fiyatlar ise gübrelerde ortalama olarak tonda160-170 lira fazladır
Tohumda ise torbada 30-35 lira fazladır

mısır ekimini dün bitirdim arkadaşlar
busene yeni aldıgım diski mibzerle sırta ekim yaptım tüm mısırlarımı

birkaç bilgi vereyim

daha önceden(birkaç ay önce) yapmış oldugumuz sırtlara gübre serpme makinası ile gübre atıp sırtları tekrar tazeledik(yaptık)
daha sonra 1 gün bekleyip sırtlara log(makara) çektik
daha sonra ( 1 gün sonra) diskli mibzerle ekim yaptım
daha sonra(ekim yapıldıgı anda) ot ilacını(kaplamayı) sıktık

sıra araları 70 cm
sıra üzeri 15,5 cm
kuyruk mili devri 750
vites nhtd65d için 2nin 4ü ile ektim yani 3ün 1inden biraz daha hızlı
13-14 gazla ektim
mibzerin basınç göstergesi 60 daydı
yaklaşık olarak saatte 12-13 dekar ekim yaptım
gübre işini gübre serpme makinası ile yaptıgım için(dekara 50kg) mibzere gübre koymadım
dekara yaklaşık 450 gram mazot yaktı

son olarak 2 tane kısa video ekleyeyim ekim esnasında çektigim

[video=youtu;kkAor61WRrk]https://youtu.be/kkAor61WRrk https://youtu.be/a1TvMxgl01I[/video]

Hayırlı olsun birseyi merak ettim normalde butun mibzerlerde devir olaram max 540 kullanım derler siz neden 750 d/dak ile calıstırdınız?? Amac ne idi?

Hayırlı olsun birseyi merak ettim normalde butun mibzerlerde devir olaram max 540 kullanım derler siz neden 750 d/dak ile calıstırdınız?? Amac ne idi?
teşekkür ederim
normalde sizinde dediginiz gibi 540 denilir
fakat gerek yakıt sarfiyatı gerekse zamandan tasarruf için
daha yüksek devirlerde ekim yapıyoruz
burda dikkat etmemiz gerekekn nokta mibzer fanında bulunan basınç göstergesinin devrini 60 civarında(üç aşagı beşyukarı) tutmak
hatta geçenlerde 1000 devirle ekim yapan birini gördüm fan basıncını 60 olacak şekilde uygun vites uygun gaz seçenegini ayarlamış oşakilde ekiyordu

birde şu şekilde örnek verebilirim
misal 540 devirde ekim yapmak için vede fan basıncını 60lara sabitlemek için ortalama 16-17 gaz vermek gerekiyor traktöre
böyle oluncada traktörün vitesini enaz 1 vites bazen dahada çok düşürmek gerekiyor
buda dedigim gibi yakıt ve zaman kaybı

burda dikkat edilmesi gereken tek nokta fan a zarar vermeyecek kadar gaz vermek traktöre yani fanı parçalamamak yada fanın bilyesini dagıtmamak

onun dışında 750 bilinçli kullanımda daha iyi oluyor

Bereketli olsun.Adi gecen ;KWS ,dekalp ve pioneer tohumları verimli ama nem oranı %18-19-22 ve daha yukarı değerlerde olur.
LG nin 3607 tohumu hem verimli ortalama 1550-1666 kg/da. hemde nemi dusuk çıkıyor %14-16 aralığında

Bereketli olsun.Adi gecen ;KWS ,dekalp ve pioneer tohumları verimli ama nem oranı %18-19-22 ve daha yukarı değerlerde olur.
LG nin 3607 tohumu hem verimli ortalama 1550-1666 kg/da. hemde nemi dusuk çıkıyor %14-16 aralığında

saol abi
bizde mısırları genelde 14-16 nem civarı hasat ediyoruz abi
nem 20 civarlarındayken hasat pek yapılmaz bizim burda abi

YENİ FOTOĞRAFLAR YOK MU ARKADAŞIM
DİZ BOYU OLMUŞTUR MISIRLARIN HAYIRLISIYLA

aynen 1 metre civarı oldular hatta bazı tarlaların suyunu bile verdik :cool:
son geç ekim mısırlarında çarşamba günü son gübresini bitirdim son ilaçlamasını yaptıgımda onalrında işi bitecek
ve sulamaya başlayacagız
kısmet olursa 2 gün içinde yeni fotograflar yüklerim

dikkatimi çekti buyıl ektigim mısırlar hakkında detaylı bilgi vermemişim
biraz bilgi paylaşayım

sıra arası 70 cm
sıra üzeri 15,5 cm
erken ektiklerim 19-20 şubat geç ektiklerim 1 mart
tüm mısırlar sırta ekim ve diskli mibzerle ekilmiştir
birkısmını mibzerim teslim edilmediginden başkasına ektirdim birkısmını teslimden sonra kendim ektim

yapılan işlemler
tapana 50 kg 20-20 gübre verildi gübre serpme makinası ile
birkaç gün sonra ekim başladı
mısırlar ekilir ekilmez ot ilacı(kaplama) atıldı tüm tarlalara
daha sonra
mısrlar 1 karış(20-25 cm ) civarıyken dekara 20 kg üre gübresi verildi
birkısmı gübreli çapa ile bir kısmı gübre serpme makinası ile verildi
daha sonra arta çapa işlemi yapıldı 1er defa tüm mısırlara
daha sonra aşırı ot olan bazı tarlalara ot ilacı sıkıldı bazı tarlalarda ot azdı elle çapa yapılarak temizlendi otlar
daha sonra geç ekim mısırlarda aşırı miktarda yeşil kurt oldugu için ilaçlama yapıldı bunlara

daha sonra ekim tarihlerine ve bitki gelişimlerine göre gübreli çapa ile dekara 50kg üre gübresi verildi tüm mısırlara

daha sonra erken ekim olup tüm işlemleri biten mısırlara kurt zenk ve kırmızı örümcek için 3 adet ilaç karıştırılıp ilaçlama yapıldı ve sulama işlemleri ilaçlamada işleminden birkaç gün sonra başladı

geç ekim mısırların son 3lü karışım ilaçlamasıda bu hafta sonu yapılacak ve onlarda ilaçlamadan birkaç gün sonra sulanmaya başlayacak

NOT: sulamaların yapılış şekli müsait olan tarlalarda 4lük(110luk) ve 2,5lik(75lik) borulara 70 cm aralıklarla takılan musluklar vasıtasıyla karık sulama şeklinde yapılacak
bazı tarlalar ise buna uygun olmadıgı için salma sulama( vahşi sulama) yapılacak
salma sulama yapılacak tarlaların tavalarıda son gübre atımından 1 hafta önce yapıldı

NOT: busene tesviye yapılan bazı tarlaların aşırı toprak alınan kısımlarında msıır gelişi çok zayıf oldu
bu yerlere yani topragı çok zayıf olan yerlere 33 nitrat atacagım her sulamada enaz 2 suda zayıf yerlere elle atılmak üzere 33nitrat vermeyi düşünüyorum

birkaç güne mısırların yeni halinin fotograflarını paylaşmaya çalışacagım

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10208847764572294&id=1259512636
30 Nisan Cumartesi günü mısırın son işlemlerini yaparken çektigim bazı fotografları yükledim facebook a
Normal resim olarak yükleyebilecek varsa daha yararlı olur sitedeki arkadaşlar için
Ben denedim yine yükleyemedim

Buarada bu son fotoğraflarda yapılan işlemi anlatayım
Mısır yeterince boylandıgı ve daha sonra traktörle giremeyecegimiz için
Bu uygulamada
Kurt
Pas
Zenk
Kırmızı örümcek
Ve yaprak gübresi karıştırılıp tüm mısırlarımı uygulandı
Artık sulamak için fırsat kolluyoruz

Son düzenleme:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10208847764572294&id=1259512636
30 Nisan Cumartesi günü mısırın son işlemlerini yaparken çektigim bazı fotografları yükledim facebook a
Normal resim olarak yükleyebilecek varsa daha yararlı olur sitedeki arkadaşlar için
Ben denedim yine yükleyemedim

Buarada bu son fotoğraflarda yapılan işlemi anlatayım
Mısır yeterince boylandıgı ve daha sonra traktörle giremeyecegimiz için
Bu uygulamada
Kurt
Pas
Zenk
Kırmızı örümcek
Ve yaprak gübresi karıştırılıp tüm mısırlarımı uygulandı
Artık sulamak için fırsat kolluyoruz