2014 sezonu mısırlarım(baltalı mibzerle sırta ekim)

Ynt: 2014 sezonu mısırlarım(baltalı mibzerle sırta ekim)

Hemşo maaşallah mısırlar gayet güzel görünüyor.Benimkiler de seninkilerle aynı ayarda sanıyorum.Senin damlama dediğine biz şırlama diyoruz.Çukurova için en ideal sulama sisteminin bu sistem olduğunu düşünüyorum.Salma sulama kadar israf yok, damlama sulama kadar da maliyet yok.İkisinin arası ayrıca toprak doyuyor.Allah herkese bereketli harmanlar nasip etsin.Ben tavaları çektim,yabancı ot ilacını attım bekliyorum.Sabah kısmetse bir de aminoasit,izelement kurt ilacı uygulaması yapar sonrasında tekrar gelişimini izlemeye koyulurum bakalım hayırlısı...

A.Berke ÇULHA link=topic=74840.msg882769#msg882769 date=1398115489' Alıntı:
Hemşo maaşallah mısırlar gayet güzel görünüyor.Benimkiler de seninkilerle aynı ayarda sanıyorum.Senin damlama dediğine biz şırlama diyoruz.Çukurova için en ideal sulama sisteminin bu sistem olduğunu düşünüyorum.Salma sulama kadar israf yok, damlama sulama kadar da maliyet yok.İkisinin arası ayrıca toprak doyuyor.Allah herkese bereketli harmanlar nasip etsin.Ben tavaları çektim,yabancı ot ilacını attım bekliyorum.Sabah kısmetse bir de aminoasit,izelement kurt ilacı uygulaması yapar sonrasında tekrar gelişimini izlemeye koyulurum bakalım hayırlısı...
saol hemşo
bugün itibariyle mısıırların üst gübre hariç tüm işlerini bitirdim 2defa çapa bir defa ot ilacı ve direklerinide çektim lazım olan tarlalara
gübreyide atarsam allah büyük gerisi allaha kalmış
ben kurt ilacı belki atmam temiz duruyor bizim köy :)

hemşo ben iyice baktım kurt yok çok şükür fakat kelebek gördüm.Ben de vakit kaybetmeden kurt ilacı,yaprak gübresi ve geniş yapraklı (eşşek turpu, hardal) için post Amin kokteyli hazırlayıp bitkilere ikram ettim :D işe yaramış gibi görünüyor.Amin mısırın gelişimini kısa bir süre durdursa da geniş yapraklıları öldürüyor.Dozunu iyi ayarlamak lazım. Kısmet olursa ben de yarın ve birgüne 2. çapayı çekip üre atımı için son rötüşü yapmış olacağım.Sonra Mayıs ayı içinde bir kez daha yaprak gübresi ile kurt zehiri atıp yüce Allaha teslim eder sadece su veririz.Tabi gerekirse bir daha leylek ile kurt zehiri atabiliriz.Kısmet artık...

A.Berke ÇULHA link=topic=74840.msg883849#msg883849 date=1398373483' Alıntı:
hemşo ben iyice baktım kurt yok çok şükür fakat kelebek gördüm.Ben de vakit kaybetmeden kurt ilacı,yaprak gübresi ve geniş yapraklı (eşşek turpu, hardal) için post Amin kokteyli hazırlayıp bitkilere ikram ettim :D işe yaramış gibi görünüyor.Amin mısırın gelişimini kısa bir süre durdursa da geniş yapraklıları öldürüyor.Dozunu iyi ayarlamak lazım. Kısmet olursa ben de yarın ve birgüne 2. çapayı çekip üre atımı için son rötüşü yapmış olacağım.Sonra Mayıs ayı içinde bir kez daha yaprak gübresi ile kurt zehiri atıp yüce Allaha teslim eder sadece su veririz.Tabi gerekirse bir daha leylek ile kurt zehiri atabiliriz.Kısmet artık...
kurt ilacını yüksek tekerli traktörle düşünüyorum piyasaya çalışanlar var komşu köylerde
eeger mısır büyüdükten sonraolursa kurt vs
ozaman traktörlerle halledecegim
bende geniş yapraklılar için dekara 50gram amin attım ama hem mısır büyüktü hemde içindeki ayçiçekleri büyüktü 50 gram yetersiz gelmiş gibi birkısmını öldürmüş ama birkısmı hala canlı bakalım su işi başlamadan duruma göre bir ot ilacı daha verebilirim
benim egimli tarldaki mısır ın 2. çapasını bugün çektimdegil mayıs ayı 1 haftasonra bile girilmez içine acil gübre atılması lazım çok iştahlı maşallah :)
ama diger msırların daha 10-15 günü var gübreye

konuyu açmışım ama açtıktan sonra fazla bilgi vermemişim sanırım :)
bu arada zaman geldi geçti hasat zamanı geldi ve mısır hasadını tamamladık şükür
verimler benim bekledigimden iyi oldu
ben 1200-1300kg alsak dekara iyi diyordum 1500kg verimleri gördük şükür
burdan yani buseneki mısır sezonundan çıkardıgım sonuçlar şu oldu
1-sırta ekim verime azda osla etki ediyor artıyor verim(dolaylı etkisi var)
2 tabana ve üste atılan gübre miktarı ve gübre çeşidi ve gübrenin atılış şekli verime ciddi miktarda etki ediyor ve ertıyor verim (dogrudan etkisi var)
3-yapılan zirai mücadele ve kimyasal ilaçlar ve yaprak gübreleri verime etki ediyor ve artıyor verim(dogrudan etkiliyor verimi)
4- sulama zamanı ve sulama şekli ve yagışlar verime etki ediyor özellikle yagışlar bizim yaptıgımız sulamadan daha etki ve verim artıyor (dogrudan etkisi var)

GELELİM OLUMSUZ DURUMLARA
mısırlarımın ekilişi çıkışı gelişimi gübresi ilacı sulaması ve yagış durumu gibi faktörler çok iyiydi fakat bazı olumsuzluklarda vardı
bunlarıda yazayım
1-mısır hasadına 15-20 gün kala yagan yagmur ve şiddetli şekilde esen rüzgar sonucunda bazı tarlalardaki mısırlarda yatma oldu ve yatan mısırlar küflendi çürüdü tahminen dekara 15-20kg verim kaybı olmuştur bundan dolayı
2-bölgemizde yapıla yogun mısır ekiminden dolayı hasat önemi biçerdöver sıkıntısı yaşadık 15 rutubette biçilmesi gereken mısırı biçer buamadıgımzıdan yaklaşık 1 hafat geç biçtirdik rutubet haliyle iyice düştü mısır kurudu tahminimce bundan dolayıda dekara 40-50 kg verim kaybı oldu
3-tarlaların başında nöbet tutma gib birdurum söz konusu olmadıgından hayvancılık yapan hayvanların gazabına ugradı birçok çiftçi benimde birtarlamı harap etmişler dövsen olmuyor sövsen elhamdülillah çok şükür diyorlar öldürsen degmez canımzı sıktıgımız yanımıza kar kaldı ve hayvanların zarar vrdigi tarladan 3 römork dolusu mısır başagı yaptık koçanlı. mısırın hepsi yerdeydi bu olay o tarlada tahminimce dekar verimini düşürdü benim hesabıma göre 150kg falan etkiledi dekara
4-biçer sıkıntısı oldugunu belirtmiştim bundna dolayı farklı günlerde parça parça hasat yapıldı tarlalar biçerci buldukça
ve son tarlada(35 dekar) mikrop bir biçerciye denk geldim malesef adam ya bu işi bilmiyor yada biçerdöverine kıyamıyor yada çiftçiye garezi var tablayı indirip kaldırıyor kafasına göre bazen de egri gidiyor sıraya giremiyor sürekli msıırları yere serdi yani az daha dövecektim sonra adam hatasını anladı parayı almadı ama tarlayı da mundar etti gerçi ebnde vermezdim istesede parayı
hasattan sonra tarlayı yakıp işçiye toplattım 4 römorktan fazla koçanlı mısır topladılar işçiler tahminen dekara zararım 100kg yi geçti 150kg falan da olmuştur belkide

toplamda mısır tarlalarının tamamı yakılıp işçiye toplatıldı ve 11-12 römork civarı koçanlı mısır toplandı boş biçer döver buldugmda koçanından ayırttıracagım bu hafa denk getirebilirsem
koçanlar mısırdan ayrılınca her römork ortalama 1500-2000kg arası gelse hesap ortada nerdeyse 18-20 ton yanık mısır demek yani direk hayvan yemi olarak satılacak oda 50kuruşu geçmez kg fiyatı can sıkıntısı huzursuzluk cabası

ektigim mısır çeşidi ile ilgilide birkaç yorumda bulunayım
1-genel itibariyle bana göre verimli bir mısır çeşidi bukadar olumsuzluga ragmen 1500kg leri gördü demekki normal şartlarda rahatlıkla 1700kgleri görebilecekti
2- mısırın gövde boyu kısa koçan yüksekligi pionerin çeşitlerine göre yere daha yakın mısırın gövde boyuda pionerlerden kısa ayrıca koçanların dane sayısı dane büyüklügü ve koçan büyüklügü pionerden büyük fakat olumsuz yönü bukadar çok dane ve koçan büyüklügüne ragmen dane agırlıgı olarak pioner daha agır bu kalumet hafif geliyor yani insan dah çok verim alacagını sanabiliyor ve yanılabiliyor daneleri hafif oldugu için
ben yinede memnunum zarar etmedi epeyde kar bıraktı bukadar olumsuzluga ragmen

ama mısırdan sogudum biraz
seneye ekermiyim ekmezmiyim kararsızım şimdilik
bunada şükür demekten başka birşey gelmiyor elden

herkese bol ve bereketli hasatlar dilerim

Konunun adı değiştirilmeli bence.

'Dane ' lik Mısır Tarımı ve Püf Noktaları' olabilir mesela. Çünkü hakkı, da doğrusu da o.

Moderatör arkadaştan ricam konunun sabitlenmesi. Böyle faydalı bir konu arada kaynamasın.

Yavuz. Bilgine, klavyene sağlık. Çok güzel olmuş.

ufukk link=topic=74840.msg916619#msg916619 date=1409862516' Alıntı:
bereketli olsun , geçmiş olsun

hüseyin35.5 link=topic=74840.msg916638#msg916638 date=1409866417' Alıntı:
bereketli olsun abi onca probleme rağmen iyi verim almışın valla

sebazios link=topic=74840.msg916639#msg916639 date=1409867157' Alıntı:
Konunun adı değiştirilmeli bence.

'Dane ' lik Mısır Tarımı ve Püf Noktaları' olabilir mesela. Çünkü hakkı, da doğrusu da o.

Moderatör arkadaştan ricam konunun sabitlenmesi. Böyle faydalı bir konu arada kaynamasın.

Yavuz. Bilgine, klavyene sağlık. Çok güzel olmuş.

Ali SARAÇ link=topic=74840.msg916650#msg916650 date=1409869383' Alıntı:
Maşallah güzel verimler yavuz abi

saoalun arkadaşlar
inşallah sizlerinde mahsulleri bol ve bereketli olur

bu sene agustostan buyana yaşanan olumsuz iklim koşulları biçerdöverci ve hayvancıları saymazsak tam mısır senesiymiş
birazda ilgi alaka ve periyodik bakımlar sulama vs ilgilenince güzel oldu maşallah
bu konudan fayda gören olduysa ne mutlu bana keşke ara dönemleride fotoraf bilgi falan ekleseydim ama malesef biraz ihmal birazda odönemlerin iş yogunlugu derken kaldı hasat dönemide biraz sıkıntılı geçince aklıma gelmedi yoksa epey foto ve video ayarlardım

Maşallah Yavuz verimleri güzel, aksilikler ise biraz fazla olmuş ufak tefek aksilikler olduğu için çok üzerinde durma. Burada hasat başlamadı ancak fiyatlar hakkında güzel duyumlar alıyorum yerine teslim 16 rutubet mısırın CP yem tarafından 70 krş ' a alındığını duydum.
Mısır ekiminden vazgeçmek yerine ürün değişikliği için farklı bir ürün ekmeyi bende düşünüyorum ancak ne ekebilirsin ki? Domates bir nevi şans gibi ve işçi sıkıntısı. Pamuk desen biraz belirsiz. Havuç mu eksek ne yapsak acaba :)

Hemşo ereketli olsun,Allah güzel günlerde yemek nasip etsin.Ben yerini toplatmadım ama 20dekarlık tarlam dekara 1670 kg gibi verim verdi,35 dekarlık tarlam da 48500kg verdi.Toplamda 55dekardan 81000kg kadar verim aldık.Aslında 60dekar olarak ekmiştik ama maalesef hayvancılar ve dikkatsiz komşum sayesinde 5dekar kadar yer tamamen yok oldu.O kaybı sineye çektik.Sene erimli olunca her marka iyi verim yaptı aslında ama yine de pioneer bence tohumun kralı.Bakalım seneye ne olacak...

ydincbayram link=topic=74840.msg917632#msg917632 date=1410252493' Alıntı:
Maşallah Yavuz verimleri güzel, aksilikler ise biraz fazla olmuş ufak tefek aksilikler olduğu için çok üzerinde durma. Burada hasat başlamadı ancak fiyatlar hakkında güzel duyumlar alıyorum yerine teslim 16 rutubet mısırın CP yem tarafından 70 krş ' a alındığını duydum.
Mısır ekiminden vazgeçmek yerine ürün değişikliği için farklı bir ürün ekmeyi bende düşünüyorum ancak ne ekebilirsin ki? Domates bir nevi şans gibi ve işçi sıkıntısı. Pamuk desen biraz belirsiz. Havuç mu eksek ne yapsak acaba :)

saolasın abi
illaki küçük aksaklıklar olacak ama üst üste gelince bazen can sıkıyor işte :)
ben busene biraz soya fasulyesi düşünüyorum enazından mısırı biraz azaltıp mısır yerlerinin yarısını soyafasulyesi yapayım diyorum
destegi güzel kendi fiyatı normal verim olayıda çok büyük bir aksilik yada felaket olmazsa 300kg leri görür dekara masraf desen en büüyük masraf tohum ondan başka büyük masrafı yok :)
sende düşün abi soya fasulyesini bence

A.Berke ÇULHA link=topic=74840.msg921683#msg921683 date=1411589197' Alıntı:
Hemşo ereketli olsun,Allah güzel günlerde yemek nasip etsin.Ben yerini toplatmadım ama 20dekarlık tarlam dekara 1670 kg gibi verim verdi,35 dekarlık tarlam da 48500kg verdi.Toplamda 55dekardan 81000kg kadar verim aldık.Aslında 60dekar olarak ekmiştik ama maalesef hayvancılar ve dikkatsiz komşum sayesinde 5dekar kadar yer tamamen yok oldu.O kaybı sineye çektik.Sene erimli olunca her marka iyi verim yaptı aslında ama yine de pioneer bence tohumun kralı.Bakalım seneye ne olacak...
saolasın hemşo
maşallah bereketli olsun güzel verim almışsın ortalamada hemşo
pıoner konusunda sana katılıyorum ama şuan için daha belirlemedim ekecegim tohumun markasını
bakalım kış gelsin bir nabız yoklaması yaparız köyde kahvede komşu köylerde ve tohum satan tüccarlarla
ona göre bir karar veririz
ama şuda var ilk defa ekmeme ragmen kalumet beni üzmedi aksilikler olmasa verecegi verim miktarını azbuçuk görmüş oldum :)

Abi ms ms mısır çok güzel inceledim hepsini ins istediginiz gibi mahsul alirsiniz sıra arası kaç cm e ekim yaptınız ben silajlık 7221 ekmeyi düşünüyorum dekalp sıra arası kaç cm olsun sizce bide bizim tarlada domuz pitiragi sorunu var aşırı miktarda ekim öncesi veya hemen sonrası ilaçlama istiyorum onereceginiz bi herbisit varmi çıkış sonrası 2 6 yaprakken mısır ekip süper atmayı düşünüyorum çapında 4 kere yapcam inş damlamayla sulanacak

Yeni mısır sezonunun harmanına bir hafta on gün falan kaldı konu güncel kalsın belki lazım olan arkadaşlar olabilir
Bu sene pıoneer dekalp ve kws ektim yani 3 farklı tohum markası kullandım verim sonuçları nı harman sonunda paylaşırım

23 ağustosta başladım ve 24 ağustosta bitirdim mısır hasadını
Kısaca bazı bilgiler vereyim
Biçim ücreti dekara 20 lira
Tüccarada mısır fiyatı ilk çıktığında 70 kuruş civarında
Ben hasadı bitirdiğimde 67 kuruştu
Şuanda 65 kuruş civarı
Ayrıca 15 rutubete kadar fiyat düşmüyor 15 den yukarı her derecede 1 kuruş düşüyor
En kötü verim veren tarlam dekara 1400 kg
En iyi verim veren tarlam dekara 1650 kg
Ektigim tohumlar içinde en iyi verimi
pıoneer(1574 ve1921) verdi(1550-1650 arası)
Kws( kalumet )ortalama verim verdi(1500-1550 arası)
Dekalp yarışı üçüncü bitirdi (1400-1530 arası)

Fakat bazı önemli etkenlerden bahsetmek lazım
Mesela buyıl tarlada hiç mısır dökülmedi hasatta ve geçen yıl ki eziyeti yaşamadım
Ayrıca kws kalumet hariç Ektigim diger tohumların toprak seçme olayının çok aşırı oldugunu gördüm özellikle pıoneer 1921 toprak seçen bir tohum
Ayrıca toprak yapısı ve mısıra yapılan bakım ve hizmet ve sulama sayısı ve sulama şekli de verimi etkiliyor
Ayrıca dekalp sıralamayı üçüncü bitirsede geçmiş yıllardaki verimsiz tohumları epey geliştirmiş ciddi bir sıçrama var gibi geldi dekalp te bana göre
Uzun lafın kısası genel ortalamam 1500 kg civarı oldu
Ve allahın izniyle mısır sezonu nu kapattım
Bölgemizde hasat devam etmekte

Benim buğday ayçiçeği ve Mısır hasadı bitti sadece yerfıstıgı kaldı onuda Eylül sonu hasat edebilirsem yeni sezon hazırlıklarına ve buğday ekimleri başlar Ekim ayında falan
Herkese bol ve bereketli hasatlar dilerim

Bereketli olsun Yavuz. Verimlerinin çok guzel maşallah. KWS kalmıştı incelemeye almalimiyim. Zayif ve kumsal yerlerde nasıl sonuç verir sence?

ydincbayram link=topic=74840.msg1020618#msg1020618 date=1441041551' Alıntı:
Bereketli olsun Yavuz. Verimlerinin çok guzel maşallah. KWS kalmıştı incelemeye almalimiyim. Zayif ve kumsal yerlerde nasıl sonuç verir sence?
Saol abi bunada şükür
Kws nin tohumları suyu seviyor eğerki örnekle açıklamak gerekirse diger tohumları 10 günde bir defa suluyorsan kws nin tohumunu Ekersen 7-8 günde bir sulanan gerekir
Bu konu hariç hiç sıkıntısı yok
Heryere ekebilirsin
En kötü ihtimal herşey çok kötü gitse çok süper mısır olmasa bile zarar ettirmez ;-)
İllaki 1 ton alırsın dekara ölüsünden bile

2016 yılı 1.urun dane mısır ekimi 2 aya kalmaz başlar. mısırcı arkadaşların yeni sezonla ilgili düşünceleri neler (tohum gubre fiyat vs vs) ?