Ynt: 2014 sezonu mısırlarım(baltalı mibzerle sırta ekim)
konuyu açmışım ama açtıktan sonra fazla bilgi vermemişim sanırım
bu arada zaman geldi geçti hasat zamanı geldi ve mısır hasadını tamamladık şükür
verimler benim bekledigimden iyi oldu
ben 1200-1300kg alsak dekara iyi diyordum 1500kg verimleri gördük şükür
burdan yani buseneki mısır sezonundan çıkardıgım sonuçlar şu oldu
1-sırta ekim verime azda osla etki ediyor artıyor verim(dolaylı etkisi var)
2 tabana ve üste atılan gübre miktarı ve gübre çeşidi ve gübrenin atılış şekli verime ciddi miktarda etki ediyor ve ertıyor verim (dogrudan etkisi var)
3-yapılan zirai mücadele ve kimyasal ilaçlar ve yaprak gübreleri verime etki ediyor ve artıyor verim(dogrudan etkiliyor verimi)
4- sulama zamanı ve sulama şekli ve yagışlar verime etki ediyor özellikle yagışlar bizim yaptıgımız sulamadan daha etki ve verim artıyor (dogrudan etkisi var)
GELELİM OLUMSUZ DURUMLARA
mısırlarımın ekilişi çıkışı gelişimi gübresi ilacı sulaması ve yagış durumu gibi faktörler çok iyiydi fakat bazı olumsuzluklarda vardı
bunlarıda yazayım
1-mısır hasadına 15-20 gün kala yagan yagmur ve şiddetli şekilde esen rüzgar sonucunda bazı tarlalardaki mısırlarda yatma oldu ve yatan mısırlar küflendi çürüdü tahminen dekara 15-20kg verim kaybı olmuştur bundan dolayı
2-bölgemizde yapıla yogun mısır ekiminden dolayı hasat önemi biçerdöver sıkıntısı yaşadık 15 rutubette biçilmesi gereken mısırı biçer buamadıgımzıdan yaklaşık 1 hafat geç biçtirdik rutubet haliyle iyice düştü mısır kurudu tahminimce bundan dolayıda dekara 40-50 kg verim kaybı oldu
3-tarlaların başında nöbet tutma gib birdurum söz konusu olmadıgından hayvancılık yapan hayvanların gazabına ugradı birçok çiftçi benimde birtarlamı harap etmişler dövsen olmuyor sövsen elhamdülillah çok şükür diyorlar öldürsen degmez canımzı sıktıgımız yanımıza kar kaldı ve hayvanların zarar vrdigi tarladan 3 römork dolusu mısır başagı yaptık koçanlı. mısırın hepsi yerdeydi bu olay o tarlada tahminimce dekar verimini düşürdü benim hesabıma göre 150kg falan etkiledi dekara
4-biçer sıkıntısı oldugunu belirtmiştim bundna dolayı farklı günlerde parça parça hasat yapıldı tarlalar biçerci buldukça
ve son tarlada(35 dekar) mikrop bir biçerciye denk geldim malesef adam ya bu işi bilmiyor yada biçerdöverine kıyamıyor yada çiftçiye garezi var tablayı indirip kaldırıyor kafasına göre bazen de egri gidiyor sıraya giremiyor sürekli msıırları yere serdi yani az daha dövecektim sonra adam hatasını anladı parayı almadı ama tarlayı da mundar etti gerçi ebnde vermezdim istesede parayı
hasattan sonra tarlayı yakıp işçiye toplattım 4 römorktan fazla koçanlı mısır topladılar işçiler tahminen dekara zararım 100kg yi geçti 150kg falan da olmuştur belkide
toplamda mısır tarlalarının tamamı yakılıp işçiye toplatıldı ve 11-12 römork civarı koçanlı mısır toplandı boş biçer döver buldugmda koçanından ayırttıracagım bu hafa denk getirebilirsem
koçanlar mısırdan ayrılınca her römork ortalama 1500-2000kg arası gelse hesap ortada nerdeyse 18-20 ton yanık mısır demek yani direk hayvan yemi olarak satılacak oda 50kuruşu geçmez kg fiyatı can sıkıntısı huzursuzluk cabası
ektigim mısır çeşidi ile ilgilide birkaç yorumda bulunayım
1-genel itibariyle bana göre verimli bir mısır çeşidi bukadar olumsuzluga ragmen 1500kg leri gördü demekki normal şartlarda rahatlıkla 1700kgleri görebilecekti
2- mısırın gövde boyu kısa koçan yüksekligi pionerin çeşitlerine göre yere daha yakın mısırın gövde boyuda pionerlerden kısa ayrıca koçanların dane sayısı dane büyüklügü ve koçan büyüklügü pionerden büyük fakat olumsuz yönü bukadar çok dane ve koçan büyüklügüne ragmen dane agırlıgı olarak pioner daha agır bu kalumet hafif geliyor yani insan dah çok verim alacagını sanabiliyor ve yanılabiliyor daneleri hafif oldugu için
ben yinede memnunum zarar etmedi epeyde kar bıraktı bukadar olumsuzluga ragmen
ama mısırdan sogudum biraz
seneye ekermiyim ekmezmiyim kararsızım şimdilik
bunada şükür demekten başka birşey gelmiyor elden
herkese bol ve bereketli hasatlar dilerim