Sana fikir verir umarim.
Yakup hocam, ufaklıklar ne zaman dikilmiş fidanlar ?
200 km den bağcılık olur mu sorunuzun cevabı fotoğraflara bakarsak :evet olur
Kumulus DF (Basf) isimli su ile eritilip atılan mikronize toz kükürtte var.
Karakollara (kordon) ne zaman geçmeyi düşünüyorsunuz? Gövdedeki dalları almazsanız fidanlarınız çalı görünümü alır.
İlerde elinizdeki pompalarla ilaçlamayla başedemezsiniz.600 litrelik pülverizatör (tercihan turbo atomizer )ihtiyacınız görünüyor.
Aralık ve ocak sert donları (karadon) bölgenizde bağcılığa zarar veriyor mu? Geçmiş veya yakın geçmişte kitlesel bağ kayıpları (gövde donması ) görüldü mü? Orta Anadolu Goble tipi yer bağcılığında, dedem soğuktan korumak için gövdeyi kışa girerken toprakla kapatır baharda açardı.Yüksek sistemde gövdeler kışın açıkta kalıyor.
Daha önce dedim mi hatırlamıyorum ama, 45 tane ata sarısı var bunlar hızlı gelişiyor, geçen sene bile tele alınabilirdi. Fakat daha bağı dikmeden bi alacağım vardı, alamadım. Çok fazla Borçlanmak da istemedim. Traktör bile alamadım. 154 Leyland duruyor olsaydı, diyorum şimdi. Ama evdeki hesap çarşıya uymuyor. Şimdiye kadar yaklaşık 13 bin lira gibi masraf ettim. Daha 20-25 bin gibi masrafı var sistemin kurulması için.
Gövdedeki dalları (bunlara biz kel deriz)kasıtlı almadım şimdilik. Sebebi ise sütten ağzı yanan misali. Geçen sene 25 nisanda fare kulağı kadarken bi kırağı oldu. Bu sene de geçtiğimiz Cuma kırağı vardı diyor köylülerimiz. Allahtan pek hasar vermemiş. Bu işe biz kelleme deriz. Literatürde obur alma diyorlar. Bunu yapacağım ama hem kırağı için hem de bakırlı ilaç attım daha fazla yaprağına gelsin diye bilerek kellemeyi geç bıraktım. Bizim bölgemizde don olur ama bağları soğuktan öldürecek derecede don olmaz. Fotoğrafların birinde zeytin ağacı bile görünüyor. Yoksa zaten o ağaçlar olmazdı. Turbo yok da 400 litrelik hortumlu var köyde genellikle. Bizimde ortak var Leylanddan kalma. O pompalar da, 80li yılların sonuna doğru alındı. O zamana kadar hep sırt pompasıyla verdik, yani bu omuzlar, bu sırt bu pompaya alışık
Hem eşeğe semeri yük değilmiş derler ya
Ama beni düşündüğünüz için teşekkür ediyorum abi sağolun