Yani kendi malağını beslersin kesersin dışardan almazsın ama kendi hayvanınıda besler büyütürsün eğer etrafın genişçeyse o sucuklara bi defa alışsa insanlar devamlı alırlar yani bi malaktan 6-7 lira gelir olmuş olur. Bununda 1-2 lirası sana kalır ki allah bereket versin. Ama tabi alıpda besi çekmek çok karlı değil.
Sağım konusundada; kardeş bu koyun gibi değil yani inek gibi mevsime aya bağlı değil doğurduktan sonra 7,5-8 ay mandasına göre belki 9 ay sağınır yani mevsimsel değil. Manda fiyatlna gelincede bu çok çeşitli yani 5.000 e de alırsın 15.000 e de mandasına göre ama herzaman için önceki yazımdada ömere yazmıştım, yani bu kadar paralar vermek mantıksız yani boşver sen 10-12 litre süt veren mandaya 13-15 milyar vereceğine 5-6 litre süt veren mandayı al 5-6 milyara. O mandaya hem kolay bakarsın hem devletin desteklemesi de var.
Bakımında bak ben napıyordum:
Doğudan biraz saman getirtirdim yada bursadan mısır harmanı sonunda mısor saplarını balyalatırdım 20-22 kiloluk mısır başyasını 6-7 liraya malederdim. Yada babamın arkadaşı vardı edirnede çeltik saplarını balyalatordım ve nakliyesi bana 7-8 liraya gelirdi bi balya yani mandanın desteklemesiyle manda başına 70-80 balya böyle saman alırdım yıllık o bedavaya gelirdi. Ki sen samana daha kolay ulaşırsın muş,kızıltepe,diyarbakır,siverek burda harmanda toz saman 180-200 liralara kadar düşerdi tonu .
Tarlalarada buğday/triticale ekerdim tohum kendimden, 20 kilo tabana 20-20 üzerinede 10-15 kilo üre atar biçerdik yani masrafsız olurdu. Bunu silaj yaparız mesela sağınan hayvana 20 kilo kadar verirdim ordan protein ihtiyacını büyük oranda alır zaten hayvan . Birazda kendi yerlerimden 3-5 kilo yulaf/fiğ/yonca/buğday otu eklerdim hayvanlar olur giderdi. Süt Verimi yüksekken doğundan sonraki mesela ilk 5-6 ay ilaveten birkaç kilo elinde artık ne varsa buğday,arpa,mısır,yulaf,kepek ekler karıştırır verirdim 5-6 kilo süt alırdık hem süt de çok kalın olur az veren hayvanda yani 3,5-4 kilodan kaymak düşerdi. Fabrika yemine çok şükür ihtiyacım olmazdı, millet kahvede yem şu kadar olmuş diye kıyameti koparırken benim umrumda olmazdı [emoji3][emoji3]