Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "TZOB 2020-2021 Tarımsal Üretim dönemi kuraklık risk tahmin raporu"nu açıkladı.
Şemsi Bayraktar:
- “Ülkemizde 22 ilde tarımsal kuraklık yaşanıyor. Kuraklığa bağlı olarak geçen yılın buğday rekoltesine göre yaklaşık 2 milyon ton kayıp beklenmektedir. Geçen yıl 20 milyon 500 bin ton olan rekoltenin yüzde 9,75 azalarak 2021 yılında yaklaşık olarak 18 milyon 500 bin ton olması tahmin edilmektedir” dedi.
- “TMO bu yıl hububatta maliyetlerdeki artışı, döviz kurundaki değişim ve yurt dışı fiyatlarını gözeterek çiftçilerimizi mağdur etmeyecek bir fiyat açıklamalıdır”
- “1 Ekim 2020 – 30 Nisan 2021 döneminde yağışlar geçen yıla göre İç Anadolu Bölgesi’nde yüzde 20,3, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yüzde 46,5, Akdeniz Bölgesi’nde yüzde 31,5, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yüzde 27,5 ve Karadeniz Bölgesi’nde yüzde 7,6 azaldı. Sulu tarım alanları da riske girdi."
- “Çiftçiler yağışın olmaması ve baraj su seviyelerinin düşük olması nedeniyle hangi ürünü ekeceği konusunda kararsız kaldı”
- “En fazla kuraklık İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde. Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi, Ege Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi’nin bazı illeri olmak üzere toplam 22 ilde tarımsal kuraklık yaşandı: " dedi.
Türkiye’de Kuraklıktan Zarar Gören İller ve Buğdayda Üretim Kayıpları
Şemsi Bayraktar:
- “Ülkemizde 22 ilde tarımsal kuraklık yaşanıyor. Kuraklığa bağlı olarak geçen yılın buğday rekoltesine göre yaklaşık 2 milyon ton kayıp beklenmektedir. Geçen yıl 20 milyon 500 bin ton olan rekoltenin yüzde 9,75 azalarak 2021 yılında yaklaşık olarak 18 milyon 500 bin ton olması tahmin edilmektedir” dedi.
- “TMO bu yıl hububatta maliyetlerdeki artışı, döviz kurundaki değişim ve yurt dışı fiyatlarını gözeterek çiftçilerimizi mağdur etmeyecek bir fiyat açıklamalıdır”
- “1 Ekim 2020 – 30 Nisan 2021 döneminde yağışlar geçen yıla göre İç Anadolu Bölgesi’nde yüzde 20,3, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yüzde 46,5, Akdeniz Bölgesi’nde yüzde 31,5, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yüzde 27,5 ve Karadeniz Bölgesi’nde yüzde 7,6 azaldı. Sulu tarım alanları da riske girdi."
- “Çiftçiler yağışın olmaması ve baraj su seviyelerinin düşük olması nedeniyle hangi ürünü ekeceği konusunda kararsız kaldı”
- “En fazla kuraklık İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde. Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi, Ege Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi’nin bazı illeri olmak üzere toplam 22 ilde tarımsal kuraklık yaşandı: " dedi.
Türkiye’de Kuraklıktan Zarar Gören İller ve Buğdayda Üretim Kayıpları
NO | İller | Toplam Üretim Miktarı (Ton) | Yüzde 80 Kuru Tarım | Kayıp Oranı (Yüzde) | Üretim Kaybı (Ton) |
1 | Gaziantep | 299.010 | 239.208 | 40 | 95.683 |
2 | Diyarbakır | 1.007.508 | 806.006 | 40 | 322.403 |
3 | Şanlıurfa | 1.538.904 | 1.231.123 | 40 | 492.449 |
4 | Batman | 155.202 | 124.162 | 40 | 49.665 |
5 | Adıyaman | 205.681 | 164.545 | 10 | 16.454 |
6 | Siirt | 94.762 | 75.810 | 40 | 30.324 |
7 | Mardin | 724.535 | 579.628 | 40 | 231.851 |
8 | Kilis | 58.810 | 47.048 | 40 | 18.819 |
9 | Şırnak | 152.711 | 122.169 | 40 | 48.868 |
10 | Erzurum | 168.333 | 134.666 | 20 | 26.933 |
11 | Malatya | 110.128 | 88.102 | 30 | 26.431 |
12 | Elâzığ | 133.533 | 106.826 | 40 | 42.731 |
13 | Erzincan | 95.295 | 76.236 | 40 | 30.494 |
14 | Van | 84.144 | 67.315 | 30 | 20.195 |
15 | Tunceli | 20.196 | 16.157 | 40 | 6.463 |
16 | Kütahya | 308.129 | 246.503 | 20 | 49.301 |
17 | Burdur | 113.390 | 90.712 | 20 | 18.142 |
18 | Amasya | 294.856 | 235.885 | 20 | 47.177 |
19 | Konya | 1.920.700 | 1.536.560 | 25 | 384.140 |
20 | Sivas | 585.838 | 468.670 | 20 | 93.734 |
21 | Aksaray | 214.881 | 171.905 | 20 | 34.381 |
22 | Denizli | 211.625 | 531.200 | 20 | 31.447 |
Toplam | 8.298.161 | 6.650.437 | 2.182.63 |