YONCA EKİMİ HK.BİLGİNİZ VAR MI?


Ynt: YONCA EKİMİ HK.BİLGİNİZ VAR MI?

sebazios link=topic=48954.msg481284#msg481284 date=1322945522' Alıntı:
10 bicim yapılabilmesi icin kurutma ile zaman kaybetmemen lazım. Biçilen yonca, biçilir biçilmez silindir balya yapılıp tarladan kaldırılır ve tarla daha o gün sulanır. Kaldırılan silindir balyalar, folyo paketleme makinası ile 24 kat sarılıp silaja dönüştürülür.

Paketlenmis silaj yonca dış mekanda müsait bir yere istiflenir. yağmur, su, güneş, kar, don yada nemden etkilenmeden tam 2 yil tazeliğini korur.

Bahsettigim 7 dekar yerden çıkan 95 ton yas yonca, bu yöntemle alınır. Aynı sekilde bicildikten sonra bildigimiz balya makinası ile de bağlanır ama bunda bicim basına 3-4 gün, o da yılda ortalama 1 bicim zaman kaybettirir.

Hava müsait ise Mart ortasında bicime başlanıp, hava durumuna gore Kasım ortasına kadar devam eder. Genel olarak normal bir çiftçi 7-8 bicim rahat yapar. Çiftçi isin ehli ise, havalar da imkan verdi ise (çok ender de olsa) 10 bicime kadar çıkıldığı olur.


yoncayı en fazla 6 biçim yapılabilir öyle tarladan biçer biçmez kaldırmak çok fazla bi fark yaratmaz ama 1 karış boydayken biçerseniz eğer 10 biçim yaparsınız heralde o da bence fazla masraftan başka bişeye yaramaz
 
Ynt: YONCA EKİMİ HK.BİLGİNİZ VAR MI?

kesanlı22 link=topic=48954.msg481362#msg481362 date=1322949441' Alıntı:
alk-*s teşekkürler arkadaşlar ama hala hangi tohumu ne şartlarda ekiceğim konusunda kesan şartlarına göre bilgi sahibi olamadım...:((

Nasıl bilgi sahibi olamadığına anlam veremedim. Arkadaşlar mibzer ile ekimi en küçük ayrıntısına kadar anlattı.

Tohum olarak (çok yıllık ekeceksen) Keşan'ın kışına, donuna dayanıklı bir tohum alırsın, gider ekersin. Ziraat odası, Tarım ilaçları bayileri ve tohum bayileri vb nereye gidersen git uygun tohumu söylerler.

Ha gidip dükkandan tohum olmak istemiyorsan, aşağıda linkini vereceğim tohumu internetten sipariş verdiğin taktirde 4-5 günde kapında olur. Fiyatı yüksek ama dekara 2 kg yeterli olur. İyi tohumdur. sizin oraya uygun. O tohumu alıp at tarlaya, o kendi biter zaten :)

O da olmaz dersen zaten yonca ekmememn daha hayırlı olur. Çünkü yonca çok emek isteyen senede hiç girmem desen 20 kez seni tarlaya sokan bir mahsuldür. Bir de sulu yapacağım diyorsun. Bir kez daha düşün derim.

http://www.tarimtedarik.com/urun/cimsan-yonca-tohumu-alpha25-kg.aspx
 
Ynt: YONCA EKİMİ HK.BİLGİNİZ VAR MI?

ERKUNT_TRAKTÖR link=topic=48954.msg481384#msg481384 date=1322951955' Alıntı:
yoncayı en fazla 6 biçim yapılabilir öyle tarladan biçer biçmez kaldırmak çok fazla bi fark yaratmaz ama 1 karış boydayken biçerseniz eğer 10 biçim yaparsınız heralde o da bence fazla masraftan başka bişeye yaramaz

Mutlak 10 biçim için senenin uygun olması lazım. 7 biçim garantidir bizim burda. Bu arada her biçimde dekara 1.5 ton yonca almak için boyunun ne civarda olduğunu tahmin edersin.
 
Ynt: YONCA EKİMİ HK.BİLGİNİZ VAR MI?

teşekkürler arkadaşlar ama hala hangi tohumu ne şartlarda ekiceğim konusunda kesan şartlarına göre bilgi sahibi olamadım...(

tarım ilçeye,beyami topçuya,pancar şirketinde Necati ye danışabilirsin.Yanlızca biçimden sonra çabuk kuruyup kaldırabilmen için yonanın sapının ince ve kadeşlenmesi fazla olanı tercih etmeni tavsiye ederim.not:Necati nin sana yardımcı olacağından eminim.hem fikir hem tohum edinebilmen için.
 
Yonca Yetiştiriciliği

YONCA TARIMI NASIL YAPILIR?

Yurdumuzda adi yonca veya kısaca yonca olarak tanınan bu bitki, dünyada en çok yetiştirilen yem bitkisidir. Yem bitkilerinin kraliçesi olarak adlandırılan yonca, tarımı yapılan hemen tüm yem bitkilerinden daha yüksek bir yem değerine sahiptir. Birim alana protein verimi de yüksek olan yoncanın kuru ve yeşil otu her türlü hayvan için lezzetli ve besleyicidir. Otlatılmaya da oldukçæ dayanıklıdır. Otu vitaminlerce çok zengindir. İçerisinde en az 10 vitamin bulunduğu bilinmektedir.

Özellikle karotin (provitamin A), tokoferol (Vitamin E), vitamin K, piliç derileri ve yumurta sarısı rengini iyileştiren Ksantofil (Xanthophyll), maddeleri yönünden zengindir. Ayrıca, yonca otunda et, süt ve döl verimini artıran birçok madde bulunur. ABD ' nde süt sığırlarının beslenmesinde yonca otu+mısır silajı kombinasyonu yaygın olarak kullanılır. Otu yeşil veya kurutularak hayvanlara yedirildiği gibi, silo yemine ve pelet yeme işlenebilir. Yonca, örtücü bitki, yeşil gübre veya toprak ıslah edici bitki olarak ekilebilir.

Yonca çık yıllık otsu bir bitkidir. Boyu 50-80 cm dir. Derin bir kök sistemi vardır. Uygun koşullarda 8-10 metre derine gider. Etkili kök derinliği 120-180 cm dir. Köklerinin çok derinlere kadar inmesi nedeni ile derinlerdeki su ve bitki besin maddelerinden kolayca yararlanır.

Diğer birçok bitkinin alamadığı bitki besin maddelerini üst katmanlara taşır. Kendisinden sonra ekilen yüzlek köklü bitkiler için organik madde ve azotça zengin, su tutma kapasitesi iyi bir tarla toprağı bırakır. Yonca, köklerindeki yumrucuklar ile toprağa fazla miktarda azot biriktirme özelliğine sahip bir bitkidir.

YONCA YETİŞTİRİCİLİĞİ
A) İklim İsteği
Yoncanın Alaska ve Sibirya gibi çok soğuk bölgelerde yetişen türleri olduğu gibi en sıcak bölgelerde de yetişen türleri vardır. Sıcak olan gün sayısı ne kadar fazla ise biçim sayısı ve buna bağlı olarak ot verimi de o oranda artar.

B) Toprak İsteği
Yoncanın en iyi yetiştiği topraklar; tınlı, kumlu-tınlı, kumu çok fazla olmayan ve yeter derecede kireç içeren topraklardır. Taban suyu yüksek ve PH ' nın 6.5 dan aşağı olmaması gerekir. Yoncanın normal ürün verebilmesi için toprağın fosfor ve potas kapsamı bakımından iyi olması gerekir.

C) Toprak Hazırlığı
Yonca kurulacak alan, her şeyden önce drenajlı ve tesviyeli olmalıdır. Aksi halde yüksek taban suyu ve durgun su yoncada verim düşüklüğüne ve giderek de seyrekleşmeye neden olmaktadır. Fazla eğimli arazilerde yonca yetiştirilmek istenirse önce teraslama, sonra da tesviye gereklidir.
Yoncalık toprağı ekime hazırlanırken ilk ele alınacak konu arazinin yabancı bitkilerden temizlenmesidir. Çünkü yonca fideleri, diğer bitki fidelerinden daha yavaş gelişmekte, zamanla yonca bastırılmakta ve yok olmaktadır.
Yonca kökleri derine gittiğinden toprakta alt tabakaların da gevşek yapılı olması istenir. Alt toprakta sıkışma varsa, önce “dipkazan” denen aletle pulluk tabanı yırtılarak gevşetilmelidir. Bu işlemden sonra toprak önce yüzlek olarak sürülür ve yabancı bitki tohumlarının çimlenmesine ortam hazırlanır. Sonra da derin sürüm yapılarak yabancı bitkiler toprağa gömülürler. Yonca tohumlarının küçük olması nedeniyle, yonca ekilecek tarla çok iyi hazırlanmalıdır. Pullukla sürümden sonra, toprağın iyice ufalanması için diskharrow veya kazayağı çekilmeli, tırmık merdane veya sürgü ile de toprak düzeltilerek tohum yatağı hazırlanmalıdır.
Yonca ağır topraklardan kumlu topraklara kadar her tip toprakta yetişmesiyle birlikte en iyi kireççe zengin, tınlı-kumlu, kumlu-tınlı yapıda ve yeterince nemli bulunan topraklarda yetişmektedir. Taban suyu en çok 1,5-2 m yükseklikte olmalı ve durgun olmamalıdır.
Yonca ekilecek toprak ağır killi bir yapıdaysa, toprağın sıkışmasını önlemek için, ya ekimden 1 yıl önce öncü bitki olarak bir çapa bitkisi yetiştirilir ve bu bitki dekara 3-5 ton hesabı ile ahır gübresi ile gübrelenir, ya da olgunlaşmış ve yanmış olmak koşulu ile 2-3 ton ahır gübresi doğrudan yonca toprağına verilir.
Yonca ekimden önce toprağın pH derecesine de bakılmalı, pH 6.5’den düşükse gerektiği oranda kireçlenmelidir.

D) Ekim
Ekim zamanının belirlenmesinde toprak sıcaklığı ve nemi etkilidir. Ekimler sonbaharda ilk donlardan en az 4 hafta önce (Eylül - Ekim); ilkbaharda ise son donlardan sonra ve kurak yörelerde de son yağmurlardan en az 4 hafta önce tamamlanmalıdır. Ekimler imkanların elverdiği ölçüde erken yapılmalıdır. Böylece bitki sonbahar ekimlerinde kışa karşı, ilkbahar ekimlerinde de kuraklığa karşı daha dirençli olabilir.
Yonca pratik olarak küçük (1-5dekarlık) alanlarda serpme olarak, 5 dekardan büyük alanlarda ise mibzerle sıraya ekilmektedir. Sıraya ekimlerde hem tarlanın her tarafına tohumlar homojen dağıtılmakta ve gereğinden fazla tohumluk kullanılmamış olmakta; hem de tohumlar istenen derinliğe bırakılabildiğinden çıkış güvence altına alınabilmektedir.
Sıraya ekimde sıra arası mesafe ve ekim derinliği önemlidir. Genel olarak ot üretiminde sıra arası 15-20 cm, ekim derinliği ise toprak yapısı ve tav durumuna göre 0,5-2 cm arasında olmalıdır.
Ekim yonca mibzeri ile yoksa sıfıra ayarlanmış hububat mibzeri ile yapılır ve üzerinden baskı (merdane) geçirilir. Dekara 2-2.5 kg tohum yeterli olmaktadır.
Serpme ekimde ise, usulüne uygun olarak hazırlanmış tohum yatağına yeterli oranda (3-3.5 kg/da) tohumluk serpilir ve tohumların toprakla karışmasını sağlamak için üzerinden tırmık ve silindir

E) Gübreleme
Bitkinin gelişimi, topraktan alacağı besin maddelerine bağlıdır. Toprakta besin maddesi çokluğu oranında, bitkide kuru madde oluşumu da artar.
Yonca, topraktan fazla miktarda besin maddesi kaldıran bir bitkidir. Yonca da ekim dönemi ve ekimden sonraki dönemler için olmak üzere 2 tip gübreleme yapılır.

F) Ekim dönemi :
En iyisi ön bitkinin (mısır) ahır gübresi ile gübrelenmesidir. Ahır gübresinin bulunmadığı yerlerde, genel olarak toprak işleme sırasında dönümüne 28 kg Triple Süper Fosfat, ekim sırasında ise dönümüne 12 kg Amonyum Nitrat (%26) verilmesi uygundur.

G) Ekim sonrası :
İkinci yıldan itibaren Aralık-Şubat ayları arasında dönümüne 15 kg gelecek şekilde Diamonyum Fosfat (DAP) m gübresi verilmelidir. Ayrıca her biçimden sonra dönümüne 8-10 kg Amonyum Nitrat verilmeli ve sulama yapılmalıdır.

H) Sulama
Bir yılda 6-8 kez biçim yapılabilmekte ve yıllık su tüketimi sıcak yörelerde 2500 mm ye kadar varmaktadır. Nisan,Mayıs ve Eylül aylarında 15 gün arayla, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında ise 10 günde bir sulanmalıdır. Her sulamada toprağın 0-120 cm si tarla kapasitesine getirilecek şekilde su verilmelidir. Yonca sulamasında dikkat edilecek önemli bir husus her biçimden sonra mutlaka sulanmalıdır. Sulamalar uzun tava veya yağmurlama metoduyla yapılmalıdır.

I) Bakım
Temiz bir yonca tarlasına sahip olmanın en doğru yolu temiz ve küskütsüz tohum ekmek ve tarlayı ekimden önce yabancı otlardan temizlemektir. İlk yıl yoncanın gelişmesi için gerektikçe çapa yapılmalıdır. Diğer yıllarda ise tarlanın yabancı otlardan temizlenmesine özen gösterilmelidir.

J) Hastalıkları, Zararlıları ve Mücadelesi
Yoncanın en önemli hastalık etmeni virüstür. Virüsten sakınmak için en etkili önlem, sertifikalı tohum, daha önceden virüsle bulaşık olmayan toprak ve temiz sulama suyu kullanılmalıdır.
Yoncanın en önemli iki zararlısı yaprak biti (Püseron) ve yonca hortumlu böceğidir. Yoncanın en büyük düşmanı küsküt otudur. Küsküt, ince sarı sülükleri ile yoncanın gövdesini sararak besinini alır,zayıf düşmesine yol açar. Küsküt görüldüğü zaman tohum bağlamadan yonca biraz dipten biçilmeli veya küsküt az ise elle toplanıp yakılmalıdır.

K) Hasat, Harman ve Depolanması
Otu için yetiştirilen yoncanın en uygun biçim zamanı %10 çiçeklenme devresidir. Biçim yüksekliği 8-10 cm olmalıdır. Son biçim daha yüksekten yapılmalıdır. Biçimden sonra yoncanın hayvanlarda şişkinlik yapmaması için güneşte 1-2 gün soldurularak verilmesi gerekir.
Yoncanın depolanıp saklanacak ise fazla kurutulmadan ve balyalanarak saklanmalıdır. Yonca fazla kurutulursa hem yaprakların dökülmesi hem de A vitamini kaybına yol açar.
Yonca sılajı da yapılabilir. %25-50 çiçeklenme döneminde biçilip silolanmalıdır.

L) Biçim Yüksekliği ve Sayısı :
Yonca hasadında biçim zamanı kadar, biçim yüksekliği de önemlidir. Biçim alçaktan yapıldığında yeni sürgünler zarar görmekte, yüksek yapıldığında ise ürün tarlada bırakılmaktadır. Normal koşullarda bölgelere göre değişmek üzere yoncada biçim yüksekliği 5-10 cm dir.
Ancak kıştan önce yapılan son biçimde, yüksekliğin 15 cm olması gerekmektedir. Bu yükseklik kökün besin maddeleri bakımından zenginleşmesini sağlamakta ve böylece bitki kışı daha güvenli geçirip, ilkbaharda daha kuvvetli gelişebilmektedir.
Yonca öğle sıcaklığında değil sabah veya öğleden sonra serinde biçilmelidir. Biçme sırasında özen gösterilecek bir diğer konu da özellikle nemli havalarda, yoncalığın fazla çiğnenmemesidir. Aksi halde yoncalığın toprağı sıkışmakta ve verim düşmektedir.
Yoncada biçim sayısı, yoncanın çeşidine, yetiştirildiği bölgeye ve biçim zamanına göre değişmektedir.

M) Verim :
İlkbaharda kurulan bir yoncalık ilk yıl fazla ürün vermemektedir. Sonbaharda kurulan yoncalık, bir sonraki yaz başından itibaren ürün vermektedir. Yonca en yüksek verimi üçüncü yılda vermekte ve daha sonra verim düşmektedir. Bu nedenle yonca, ekim nöbetinde en az 3 yıl kalmalıdır.
Ot verimi, toprağın verimine, gübrelemeye, sulamaya göre değişir. Her biçimden dekara ortalama 1 ton yeşil ot alınabilir. Bunun kuru ot karşılığı 250 kg’dır. Sulama koşullarında bir yoncalıktan yılda 1200-1800 kg/da kuru ot alınabilmektedir.


(alıntıdır)
 
Ynt: Yonca Yetiştiriciliği

Şu an iç anadoluda kuru yokncanın kilosu 55-65 kuruş civarında. Trakya ' da ise en uygun 50-55 kuruş. Hayvanlara 100 balya almaya niyetlendim. 1300 lira + nakliye tutuyor. Yanına yaklaşılacak gibi değil. 30 kiloluk balya 15 ile 19 lira arasında satılıyor. Şu an tüm türkiyede en ucuz yonca balyası Tokat Turhal civarında. Orda bile en uygun fiyat 12.5 lira.

Kısaca imkan olduğunda, sulama ve gübreleme (ki en ucuz bulanabilecek çiftlik - hayvan gübresini çok sever) haricinde tohum, tohum ekimi ve sürüm gibi dertleri olmadığı için maliyeti çok uygun olan bu bitkinin tarımı çok ama çok karlı.

İyi bir bakımda dekara 2000 kilogram balya alırsınız senede. İyi muhafaza edip aralığa kadar saklasanız dekardan alacağınız ciro 1000 - 1300 lira arasında olur.

Tek kötü yanı çok yıllık (ideali 5 yıl) bir bitki olduğu için içar ile alınabilecek arazi temini zor. Sulanabilir araziler en çok 2 yıllık icara veriliyor. 5 yıl icara verilen sulak bir 10-20 dekar arazi bulunduğunda kaçırılmadan yapılabilecek bir tarım. Hele kendi hayvanınız varsa, resmen tadından yenmez.
 
Ynt: Yonca Yetiştiriciliği

Hayvancılıkta bir numaralı kullanılabilecek ot,ama imkansızlıklar yüzünden pek yetiştiremiyoruz.Biçim zamanı haricinde bu zamanlar çok pahalı oluyor,ancak biçim zamanı almak biraz daha mantıklı oluyor bana göre.
 

Ynt: Yonca Yetiştiriciliği

Çağrı link=topic=49955.msg496561#msg496561 date=1324646229' Alıntı:
Hayvancılıkta bir numaralı kullanılabilecek ot,ama imkansızlıklar yüzünden pek yetiştiremiyoruz.Biçim zamanı haricinde bu zamanlar çok pahalı oluyor,ancak biçim zamanı almak biraz daha mantıklı oluyor bana göre.

Sağolasın. Uygun düştü, 50-60 tane gebe koyun aldım geçen hafta. Hayvanlara iyi bakmamışlar, zayıf düşmüş garipler. Paket silaj, besi yemi, süt yemi, arpa ezmesi, üzüm cibresi vb iyi bir rasyon için birşeyler topladım ama yonca eksik kaldı. O yüzden bu vakitte almak zorunda kaldık.

Şimdilik protein ihtiyacını üzüm cibresi ve besi yemi ile karşılıyoruz. Yonca kadar olmasa da işimizi görecek.
 
Ynt: Yonca Yetiştiriciliği

Hayvancılıkla ilgili bir proğramda yaşlı bir profosörü dinlemiştim, kaba yem olarak eğer sulamalı tarımın varsa yonca, sulamalı tarım imkanın yoksa da korunga ekeceksin diye tembihlemişti. Şu korunga işini bir düşünmek lazım. :S
 
Ynt: Yonca Yetiştiriciliği

Yonca satış piyasası olarak göreceli bazı yıllar iyi para ediyor bazende ucuza gidiyor yanca tarımını ticari amaçlı düşünüyorsanız şayet İzmirli arkadaşların mısır sılajını kapatıp kışın iyi para ederken sattıkları gibi yonca balyelerini depolayacaksınız şubat-mart aylarında satacaksınız çok iyi fiyatlara satılır,bende yonca ekiyorum fazlada olsa satmıyorum hayvanların rasyonunu zenginleştiriyorum,bu yıl Aksarayda çifçiden kilosunu 35-40 lira arasında aldılar tüccarlar kaçliralara sattı bilmiyorum.Arkadaşlar yonca tarımı yapmayı düşünüyorsanız mutlaka kendi tarlalarınıza ekin yonca çok yıllık bitki olduğu için toprağı yabancı ottan arındırıyor ve çokta zenginleştiriyor neden başkasının tarlasını değerlendireceksinizki.
 
Ynt: Yonca Yetiştiriciliği

Gecen sene bizim orda yüzüne bakmadilar. Ilk bicimini 5 tl den verdik. Kisin fazlasini 8 den sattik. Bu sene 800 balye attik yine. 500 ü gider, kalani artik kaca veririz bilmiyom ama 10 nu gecmez sanirim. Tesvik zamani daga tasa yonca ekti millet. Zamani dolduda söktü cogu, artik para eder..
 
Ynt: Yonca Yetiştiriciliği

768 link=topic=49955.msg496593#msg496593 date=1324653394' Alıntı:
Hayvancılıkla ilgili bir proğramda yaşlı bir profosörü dinlemiştim, kaba yem olarak eğer sulamalı tarımın varsa yonca, sulamalı tarım imkanın yoksa da korunga ekeceksin diye tembihlemişti. Şu korunga işini bir düşünmek lazım. :S
bizim burada kırşehir mucurda seyfe gölünün etrafındaki arazilere devlet çatak diye bir proje ile korunga ekimi yaptırdı destek olarak 150 dolar verdiler amaç göldeki su seviyesi kuruma noktasına gelmişti korumga su istemeyen bir bitki ilk yıl biçim olmaz eğer suluya ekerseniz biçile bilir susuz yerde senede bir biçim veriyor buralarda dönüme 20 balye veren tarlalar var hayvanlar çok iştahla yiyor ve çok yarayışlı eğer ekim yapacaksanız devlet 75 lira destek veriyor yalnız 4 yıl tarlayı bozmayacaksınız.
 
Ynt: YONCA EKİMİ HK.BİLGİNİZ VAR MI?

Sevgili keşanlı kardeşim; geçtiğimiz hafta kasabamıza yonca tarımını anlatmak için erciyes üniv. Prof. Yunus Serin hoca geldi.Hocanın raadikal fikirlerini ben sana aktarayım ister inan dene istersen deneme .Yalnız hoca tüm kasabayı ikna etti.yonca tarlasını güzden 2-3 ton/ dekara yanmış ahır tersi ile tersle ve derin sür.baharın kaz ayağı+ ağır tapan la topr. hazırla.dekara 1 kilo yonca tohumu +20-25 kg/dap gübre +7-8 kg tahıl (arpa,yulaf buğday) la birlikte eh üzerini silindirle sıkıştır.tahıl hem çıkmayı kolaylaştırıyor hem verimi hemde proteinini yükseltiyormuş.Yonca büyüdükten sonra güzleri fosforlu gübre at .baharın atmana gerek yok.Yoncayıda mümkünse sıkmalı çayır biçme makinası ile 5 cm den biç.HAYIRLI MAHSÜLLER.
 
YONCA TARIMI HAKKINDA BİLGİ VERİRİMİSİNİZ ?

[size=12pt]MERHABALA ARKADAŞLAR,

BEN EDİRNE - İPSALA DAKİ 64 dönüm ARAZİMİ YONCA TARIMI YAPARAK DEĞERLENDİRMEK İSTİYORUM.
BU KONUDA SİZLERİN BİLGİSİNDEN FAYDALANMAK İSTİYORUM.
BANA MALİYETİ, GETİRİSİ NE OLUR ?
O BÖLGEDE YONCA VERİMİ NASIL ?
TARLA YI BAŞKA NASIL DEĞERLENDİRMEMİ ÖNERİRSİNİZ ? (HAFİF EĞİMLİ )
EN İYİ GELİRİ HANGİ ÜRÜNDE ALABİLİRİM ?

ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDİYORUM. ok-*-s[/size]
 

Ynt: YONCA EKİMİ HK.BİLGİNİZ VAR MI?

FEHİM link=topic=48954.msg479718#msg479718 date=1322759943' Alıntı:
yonca mimzerle ekilemez. Çünkü yonca toğumu susam tanesi gibidir .yonca toğum yatağı hazırlandıktan sonra elle gübre serpmeye benzer ancak bir avuç toğum 6,7 seferde serpilir. ince diş tırmıkla karıştırılıp daha sonra sıyırgı çekilir.
all alla senelerdir biz ekiyoruz gayetde ekiliyo ekilemez demi$sin bide .. gram gram ekiyoruz bide fehim hocam .. ekiliyoda geçiyo bile elle ekimin di$ini kırar mibzerle ekim ..
 
Ynt: YONCA TARIMI HAKKINDA BİLGİ VERİRİMİSİNİZ ?

dermaz link=topic=48954.msg531256#msg531256 date=1328707272' Alıntı:
[size=12pt]MERHABALA ARKADAŞLAR,

BEN EDİRNE - İPSALA DAKİ 64 dönüm ARAZİMİ YONCA TARIMI YAPARAK DEĞERLENDİRMEK İSTİYORUM.
BU KONUDA SİZLERİN BİLGİSİNDEN FAYDALANMAK İSTİYORUM.
BANA MALİYETİ, GETİRİSİ NE OLUR ?
O BÖLGEDE YONCA VERİMİ NASIL ?
TARLA YI BAŞKA NASIL DEĞERLENDİRMEMİ ÖNERİRSİNİZ ? (HAFİF EĞİMLİ )
EN İYİ GELİRİ HANGİ ÜRÜNDE ALABİLİRİM ?

ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDİYORUM. ok-*-s[/size]
şimdi su durumu ekipman durumu vs çok etkiler sorunuzu siz en iyisi 'çiftçi muhabbetleri' bölümüne bir konu açın orda fikir danışın bu konu da amacından sapmamış olur.Ayrıca büyük harfle yazmak sitemizde yasaktır,dikkat ederseniz seviniriz.
 

Benzer Konular


Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt