YONCA EKİMİ HK.BİLGİNİZ VAR MI?

Ynt: YONCA EKİMİ HK.BİLGİNİZ VAR MI?

bizim buralarda 20 senedir huhubat mibzeri ile ekiliyo zaten elle tohum saçmayı bilen kalmadı.

TT 55 link=topic=48954.msg480147#msg480147 date=1322808081' Alıntı:
toprağın dilinden biz anlarız.çoğu ziraat mühendisine çiftçilik yaptırsan bir yılda iflas eder.bu bizim sanatımız.biz ziraat mühendisi değiliz çiftçiyiz.zorunuza gitmesin.

Zoruna gidenin ..... gitsin saygı duyarız yaptığınız işten güçten bu bir senin değil toplam üye sayımız 36925 kişinin mesleği yukarıdaki ziraat mühendisi lafım sadece yonca makina ile ekilmez el ile ekilir diyen kişi ve kişilere idi atıyorum 200 dk tarla el ile ekmeye kalksan kaç günde bitirebilirsin az bi yer olur tamam dedikleriniz doğru olabilir ama hemen ön yagılı davrananlarımız var geçen yıl bizde hububat mibzeri ile ektik ve yorum yapan arkadaşlarımız içerisindede ekenler var

Bu arada ben de bir bilgi vereyim:

Şu an Tarım bakanlığı yoncaya oldukça güzel destekleme veriyor.

Sulu yonca ekiminde dekara 75 lira
Susuz yonca ekiminde dekara 70 lira gibi oldukça güzel bir destekleme.

Bu şu demek. Sulu yada susuz 15 dekar yonca ektiğinizde, yoncadan kazandığınızın yanında tam 1000 lira da destekleme alıyorsunuz. 100 dekar ektiğinizde bu rakam 7000 -7500 liraya tekabğl eder. Özellikle yoncanın protein değerinin yüksek olmasından dolayı büyükbaş hayvancılık yapanlar tarafından hem silajlık, hem de kuru ot olarak oldukça aranmakta.

Yonca ikinci mahsul olarak da ekilebildiği gibi gerçek getirisini tek ekim ve düzenli biçimle gösterir. Düzgün sulandığında yılda 8 hatta 10 biçim yapma imkanı verir. sulanmayan ve iyi bakılmayan arazilerde bu 3e kadar düşer. Sürüm ve ekim maliyetiniz olmadığı için tek maliyetiniz gübre ve sulama olur ki desteklemeyi de eklediğinizde asıl getirisi o zaman göster kendisini.

1 dekar yonca yılda 10-11 ton yaş ot, 1,500 kg - 2,500 arası da kuru ot verebilir. Her iklim ve toprak tipinde yetiştirilebilir. Bu gün sibiryadan tutun ekvatora kadar hemen her bölgede yetiştiriliyor yonca.

Özellikle son yıllarda silaj mısır ile temiz kaliteli kuru yonca ve uygun rasyondaki kesif yemler ile yapılan beselnme rejimleri, büyükbaş hayvancılıkta mükemmel sonuçlar verdiği için bu bitkilerin ekimini ve değerini arttırmıştır.

surumden sonra keseksız tarlaya hububat mıbzerı işi halleder cıkıs ıcın yagmur veya yagmurlama cıktıkdan sonra zaten korkmaya gerek yok 8 ıla 10 bıcım arası hangı bolgede acaba merak ettım dogrusu 4 u bıcen sapka atar konyada

sebazios link=topic=48954.msg480247#msg480247 date=1322825631' Alıntı:
Bu arada ben de bir bilgi vereyim:

Şu an Tarım bakanlığı yoncaya oldukça güzel destekleme veriyor.

Sulu yonca ekiminde dekara 75 lira
Susuz yonca ekiminde dekara 70 lira gibi oldukça güzel bir destekleme.

Bu şu demek. Sulu yada susuz 15 dekar yonca ektiğinizde, yoncadan kazandığınızın yanında tam 1000 lira da destekleme alıyorsunuz. 100 dekar ektiğinizde bu rakam 7000 -7500 liraya tekabğl eder. Özellikle yoncanın protein değerinin yüksek olmasından dolayı büyükbaş hayvancılık yapanlar tarafından hem silajlık, hem de kuru ot olarak oldukça aranmakta.

Yonca ikinci mahsul olarak da ekilebildiği gibi gerçek getirisini tek ekim ve düzenli biçimle gösterir. Düzgün sulandığında yılda 8 hatta 10 biçim yapma imkanı verir. sulanmayan ve iyi bakılmayan arazilerde bu 3e kadar düşer. Sürüm ve ekim maliyetiniz olmadığı için tek maliyetiniz gübre ve sulama olur ki desteklemeyi de eklediğinizde asıl getirisi o zaman göster kendisini.

1 dekar yonca yılda 10-11 ton yaş ot, 1,500 kg - 2,500 arası da kuru ot verebilir. Her iklim ve toprak tipinde yetiştirilebilir. Bu gün sibiryadan tutun ekvatora kadar hemen her bölgede yetiştiriliyor yonca.

Özellikle son yıllarda silaj mısır ile temiz kaliteli kuru yonca ve uygun rasyondaki kesif yemler ile yapılan beselnme rejimleri, büyükbaş hayvancılıkta mükemmel sonuçlar verdiği için bu bitkilerin ekimini ve değerini arttırmıştır.
Hocam bilgileriniz için teşekkürler ama hermevsim sıcak bir yer olursa bizim ülkemizde 6-7 belki biçilir bizim bölgemizdeyse 'Aksaray' çok biçen 5 biçebiliyor oda 5. biçim çok az çıkar (sulu tarım) hayvancılık olarak olmassa olmazlar arasında olmalı bence

yoncayı elle saçmak işini eski adamlar bilir.çoğu artık yaşamıyor.
hububat mibzeri ile ekimde çeşitli yöntemler var.
1,mibzerin tohum gözüne saf tohum doldurulur.tohum ayarı sıfıra getirilir.derinlik ayarı da sıfıra getirilir.hortumlar sökülür.dez avantaj olarak;yonca tohumu çok ince taneli olduğu için eski mibzerlerdeki laşkalaşmış boşluklardan dökülmektedir.
2.yukardaki şekilde tohum çok gidiyorsa depodaki tohum gözlerinin birer tanesi bantla yapıştırlır.bir boş bir dolu olacak şekilde.yukardaki işler aynı şekilde tekrarlanır.
3.gübre ile karıştırılır.ve tohum gözüne doldurulur.mümkün olduğu kadar ince taneli gübre seçilmelidir.ben kendi ekimimde dekara 20 kilo gübre atıp,mibzerin tohum ayarını 8-10 a getirir iki kat ekerim.bu ayar mibzer markasına göre değişir.​

manas link=topic=48954.msg480441#msg480441 date=1322843252' Alıntı:
surumden sonra keseksız tarlaya hububat mıbzerı işi halleder cıkıs ıcın yagmur veya yagmurlama cıktıkdan sonra zaten korkmaya gerek yok 8 ıla 10 bıcım arası hangı bolgede acaba merak ettım dogrusu 4 u bıcen sapka atar konyada

Evreşe Ovası, Demirci Gölü altında (sulanabilir alüvyal çeltik arazisi) sulamadan 7, sulayarak 10 bicim yapıldığına bizzat şahit oldum. 7 dekar yerden 95 ton yonca aldilar bir senede. Tabi bahsettigim yerler Türkiye ' deki en verimli tarım arazilerinden. Dekar fiyatı 5000 lira civarında su an.

sebazios link=topic=48954.msg480477#msg480477 date=1322846184' Alıntı:
Evreşe Ovası, Demirci Gölü altında (sulanabilir alüvyal çeltik arazisi) sulamadan 7, sulayarak 10 bicim yapıldığına bizzat şahit oldum. 7 dekar yerden 95 ton yonca aldilar bir senede. Tabi bahsettigim yerler Türkiye ' deki en verimli tarım arazilerinden. Dekar fiyatı 5000 lira civarında su an.
Mutlaka doğrudur kardeş,7 dekardan kuru olarakmı yaş olarakmı 95 ton şayet kuruysa inanılmaz bir rakan bence literatürlere geçmesi gerek

hacimmet link=topic=48954.msg480612#msg480612 date=1322855562' Alıntı:
Mutlaka doğrudur kardeş,7 dekardan kuru olarakmı yaş olarakmı 95 ton şayet kuruysa inanılmaz bir rakan bence literatürlere geçmesi gerek

Yas olarak tabiki. Kuru olarak alınabilmesi icin her dekara 70 ton, toplamda 500 ton yas yonca alınması lazım ki böyle bı verim fizik kurallarına aykırı olur :)

bir söz vardır güneş giren eve doktor girmez diye bencede yonca giren ahıra veteriner girmez.

ertuğrul link=topic=48954.msg480651#msg480651 date=1322857259' Alıntı:
bir söz vardır güneş giren eve doktor girmez diye bencede yonca giren ahıra veteriner girmez.

Kesinlikle. Özellikle mısır silajı ile birlikte harikalar yaratabiliyor.

sebazios link=topic=48954.msg480477#msg480477 date=1322846184' Alıntı:
Ben de ilk defa duydum bu kadar çok biçim,hakikaten enteresan,çok güzel verim almışlar.Bizde sulama koşulları sınırlı olduğu için genellikle 3 biçim hava şartlarına göre de 4 olabiliyor.

http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/10674299.jpg[QUOTE=Çağrı link=topic=48954.msg480714#msg480714 date=1322860348]
Ben de ilk defa duydum bu kadar çok biçim,hakikaten enteresan,çok güzel verim almışlar.Bizde sulama koşulları sınırlı olduğu için genellikle 3 biçim hava şartlarına göre de 4 olabiliyor.
[/QUOTE]

Bahsettiğim evreşe ovasından bir görünüm:

10674299.jpg

Yas olarak tabiki. Kuru olarak alınabilmesi icin her dekara 70 ton, toplamda 500 ton yas yonca alınması lazım ki böyle bı verim fizik kurallarına aykırı olur

Bizim buralarda (trakyada) sulanan yonca 25 ,28 günde biçime gelir. biçimin ardından üre gübre ile birlikte tabancayla sulanıp biçimin 13. gününde de 2.yağmurlama yapılır.biçim işlemi taslı ile biçersen yoncayı kurutmak için çevirme ,balyalama işi 10 günü alır.BİÇİMİ taslı makina yerine biçer tablası gibi olan makinayla biçip hiç çevirmeden 3.günün öğleden sonra BALYAları kaldırıp öteki biçime hazırlanılır.Her biçimde de 6 gün gibi bir süre kazanılmış oluyor.Buda yılda 1,2 biçim kazanılmış oluyor. Yoncada ilk yıl bir biçimde 10ila 20 balya alınabiliyor .ikinci ve diğer yıllar bu 20 ila 30 balya ya her biçimde dölümünde (1000 m karede) alınabiliyor.

anlş-*s eyvallah teşekkürler peki bizim buralarda kesan civarı en verimli ve dayanıklı yonca çeşidi ve zamanı hk.da bilginiz varsa çok sevinirim...

FEHİM link=topic=48954.msg480839#msg480839 date=1322896629' Alıntı:
Yas olarak tabiki. Kuru olarak alınabilmesi icin her dekara 70 ton, toplamda 500 ton yas yonca alınması lazım ki böyle bı verim fizik kurallarına aykırı olur

Bizim buralarda (trakyada) sulanan yonca 25 ,28 günde biçime gelir. biçimin ardından üre gübre ile birlikte tabancayla sulanıp biçimin 13. gününde de 2.yağmurlama yapılır.biçim işlemi taslı ile biçersen yoncayı kurutmak için çevirme ,balyalama işi 10 günü alır.BİÇİMİ taslı makina yerine biçer tablası gibi olan makinayla biçip hiç çevirmeden 3.günün öğleden sonra BALYAları kaldırıp öteki biçime hazırlanılır.Her biçimde de 6 gün gibi bir süre kazanılmış oluyor.Buda yılda 1,2 biçim kazanılmış oluyor. Yoncada ilk yıl bir biçimde 10ila 20 balya alınabiliyor .ikinci ve diğer yıllar bu 20 ila 30 balya ya her biçimde dölümünde (1000 m karede) alınabiliyor.
Arkadaşlar ben hayvancılıkve yonca tarımı yaptığım için konu ilgimiçekti o yüzden irdeliyorum konuyu.bizde mayıs15-25 arası aşağı yukarı ilk biçimler alınır ve aşağı yukarı ayda birkez biçilir ve her biçime 2-3 su verilir ideali 3 bence ama 10 defa biçim lması için 15 günde biçilmesi gerek bide bunun kuruması felan nasıl olacak o kadar biçile bilmesi için nisan ayı başlarında biçilmesi gerek birde balyede çok zor bence kuruma süresi var ama yonca sılaj olarak yapıldıysa olabilir belki
ertuğrul link=topic=48954.msg480651#msg480651 date=1322857259' Alıntı:
Güzel sözmişte giriyor kardeş be,neredeyse kaba yem olarak hep yonca veriyoruz,Yoncanında fazlası zarar mesela kuru dönemdeki hayvanlar için sıkıntılı

10 bicim yapılabilmesi icin kurutma ile zaman kaybetmemen lazım. Biçilen yonca, biçilir biçilmez silindir balya yapılıp tarladan kaldırılır ve tarla daha o gün sulanır. Kaldırılan silindir balyalar, folyo paketleme makinası ile 24 kat sarılıp silaja dönüştürülür.

Paketlenmis silaj yonca dış mekanda müsait bir yere istiflenir. yağmur, su, güneş, kar, don yada nemden etkilenmeden tam 2 yil tazeliğini korur.

Bahsettigim 7 dekar yerden çıkan 95 ton yas yonca, bu yöntemle alınır. Aynı sekilde bicildikten sonra bildigimiz balya makinası ile de bağlanır ama bunda bicim basına 3-4 gün, o da yılda ortalama 1 bicim zaman kaybettirir.

Hava müsait ise Mart ortasında bicime başlanıp, hava durumuna gore Kasım ortasına kadar devam eder. Genel olarak normal bir çiftçi 7-8 bicim rahat yapar. Çiftçi isin ehli ise, havalar da imkan verdi ise (çok ender de olsa) 10 bicime kadar çıkıldığı olur.

Bu arada Sulu yonca ekimine verilen desteklemelerin fiyatı artmış durumda. Dekara 130 Lira. Oldukça iyi rakam.

alk-*s teşekkürler arkadaşlar ama hala hangi tohumu ne şartlarda ekiceğim konusunda kesan şartlarına göre bilgi sahibi olamadım...:((