Yeraltı suyu ve yonca


Ynt: Yeraltı suyu ve yonca

Hocam kusura bakma yeni gördüm konuyu tabiki ekmeden ekerken ve sonrasında birçok kes görüştük telefonla zaman uymadığı için biraz geç ekmek zorunda kaldın abi benim tavsiyem şu şekilde kesinlikle nisan ayında üzerinden akim yapma bölgemiz aynı aşağı yukarı nisan geç donları her yıl olur genelde yoncada nisandaki dondan çok etkileniyor zaten bahar yağmurlu geçerse şayet ilk biçimin en azından suyunu yonca diz boyu olunca verirsin ozamanda tuz etkilemez pek 2. biçimdede kök güçleneceği için tuz çok fazla etkilemez,ilk biçimden sonra yoncanın durumuna göre mibzerle üzerinden ekim yapabilirsin,ben nisan başında gübre atmanı tavsiye etmiyorum yonca ortalama bir karış boyuna gelince sıvı fosfor,hümik fulvik asit kombinesi ve mutlaka yonca kurdu ve hortumlu böceği için (hepsini karıştırabilirsin karışıyor) böcek ilacı holderle uygulama yap genelde bölgemizde ilşk biçimlerde yonca kurdu çok olur,sıvı fosfor yoncaya çok iyi oluyor birde naptın destek işini hallettinmi.
 
Ynt: Yeraltı suyu ve yonca

Halettim dekardan kaybettik ekili 40 dekar tapulu 18 dekar onun desteğini alacağım martta yatar dediler... ilk biçimi mayıs sonuna doğru yapıp elimden geldiği kadar geç suya gireyim sonra belki ekim yaparım dediğin ilaç ve sıvı gübreleride ilk biçimden sonra yapayım olmaz mı
 
Ynt: Yeraltı suyu ve yonca

benim yoncada 1 karış olan yerlerde ver 2-3 dal olan yerleride var 2-3 dal olanlar sana telefon açtığımda çıktı yani 12-13 ekimden beri ( 50 gün )toprak üstündeler onlar baharın büyümeye devam eder mi yoksa ölür mü ?
 
Ynt: Yeraltı suyu ve yonca

Tuzlu Toprağın Etkileri

Hormon Dengesi

Oksinler: Tuzlu koşullarda azalır. Oksinler tohum yada büyüme döneminde uygulanırsa gelişmeye etkili olur.
Giberellinler: Tuz stresi atında oldukça azalır. Ürüne tuz stresi altında iken uygulandığında gelişmeye etkili olur.
Sitokininler: Tuz stresi altında yapraklardaki sitokinin seviyesi düşer. Bu etilenin kontrolü için kritik bir durumdur.
Etilen: Tuz stresi altında hemen artar. Bu olay bitki dokularını olumsuz etkiler ve bitkinin hastalıklardan kolay etkilenmesine neden olur.
Absisik asit: Tuz stresi altında hemen artar. Bu hormon şekerin taşınmasına yardımcı olsa bile, erken ölüme neden olabilir. Kuraklık stresinde de hemen artar. Bu bitkinin üst bölgeleri ve köklerinde gelişmeyi olumsuz etkiler.

Çevre Koşullarına Bitkinin Adaptasyonu

Bitki hücrelerinin adaptasyonu çimlenmeden sonraki 5-10 gün içinde oluşur. Bu adaptasyon büyüme dönemi boyunca sürer.
Görüldüğü dönemlerde bitki hormon dengesini tekrar ayarlar. Normal koşullar altında bu “yeni denge” son yıla kadar görülür.

Tuzlu toprakları ele aldığımızda hatırlanması gereken bazı şeyler vardır:

1. Kalsiyum oldukça iyi çözünürlükte olmalıdır.
2. Topraktaki sodyumdan kurtulmayı yada sodyumu azaltmayı denemeyin...sadece bitkide kalsiyumu arttırın.
3. Kalsiyum uygulamalarında bant uygulaması açık alan uygulamalarından çok daha etkili olmaktadır.
4. Bitkinin genç olduğu dönem kalsiyum uygulamasındaki en önemli dönemdir.
5. Genç kök saçakları için az miktarlarda kalsiyum uygulaması gerekli olabilir. Bu saçak kökler bitkinin besinleri aldığı yerlerdir. Ayrıca bu alanda bitki hormonları üretilmektedir.
6. Stres koşulları altında oksin, sitokinin ve giberralik asit uygulanması hormonların kontrolünde yardımcı olacaktır.

Sonuç:
1. Tuzlu topraklarda yetiştirilen bitkilere çimlenme döneminde maksimum adaptasyon için kalsiyum ve azot içerikli sıvı gübre uygulanmalıdır
2. Çimlenme ve çimlenme sonrasındaki kısa bir süre boyunca bitki tarafından kalsiyum ve azot içerikli sıvı uygulanmalıdır.
3. Bitkinin kuraklığa toleransı için çimlenmede 15 gün sonra kuru toprağa uygulanmalıdır.
4. Topraktan uygulama yerine yapraktan uygulamayı seçmek isterseniz;KALSİYUM-AMİNOASİT karışımı sıvı gübreleri kullanırsanız olumlu sonuç alırsınız..
ilaveten yapraktan her gübrelemede DENİZ YOSUNUNU kullanırsanız farkı gözlemleyebilirsiniz..

*yonca tuza karşı duyarlı bir bitkidir,zehirlenme veya kurumasına sebep verdiği gibi büyümesine de engel teşkil eder..
**2 ton kuru yonca topraktan ;
55 kg... K
39 kg...Ca
7 kg...Mg
6 kg...P
6 kg..S ................ kaldırdığı ifade ediliyor..özellikle sizin KALSİYUMU yapraktan muhakkak kullanmanız gerekiyor gibi...
 
Ynt: Yeraltı suyu ve yonca

gece sulamayı deneyeceğiz tuzlu su yaprakta güneş görmeden kuruduğu için gündüz sulamaya göre olumlu sonuçlar alanlar var 125 dekar ayçiçeğini gece suladılar gündüze göre olumlu sonuçlar aldılar
 

Benzer Konular


Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt