Yeni toprak Mendiz abiye..

Ynt: Yeni toprak Mendiz abiye..

Agri_King link=topic=16147.msg144886#msg144886 date=1233256647' Alıntı:
İki gün beklemeye gerek kalmadı.. Bizim olayımız işte budur. 'Sürdürülebilir Toprak Verimliliği' denen şey işte budur. Toprağın organik madde yönünden sürekliliğinin sağlanması, doku iyileştirilmesi, falan ve de filan. Bizim yapamadığımız işte bu. Ülkecek burnumuzun ucunu anca gördüğümüzden hiç bir tercihimizde 'bunun yarından sonrası ne olur?' diye bir soru gelmez aklımıza. Adamın iklimi bizden iyi, suyu bizden bol, 2 ya da 3 ürün açık şartlarda sağlanmakta, buna ramen bunun yıllar sonrası ne olacak endişesini hiç bir zaman göz önünden ayırmadıkları için yeşil gübre adına 4-5 yılda bir bir ürünü feda edip yarınlarını güvencede tutuyorlar. Biz bu arada ne yapıyoruz senin motor benim motor, o onu döver, bu şunu döver mantığı ile tek dirhem ot kalmayana kadar tarlayı soyuyoruz, maya bırakmıyoruz, yolduğumuz paraları da zerre bilim-mühendislik gibi şeyleri önemsemediğimizden gidip gene o adamlara veriyoruz. Sonra da çömel duvar dibine ellerin arasına al başını düşün. Nolacak çiftçinin hali.
Neyse.

İşte bunu görmenizi ve ifade etmenizi diledim. Sadece Atilla Hocam yazdı. Kendisine tekrar teşekkürler ederim.

Özeti; alet ekipman hikaye önemli olan yapılan iş.

ellerin dert görmeye meendiz abey

!!!!!!!!!!!!!!Toprağın organik madde yönünden sürekliliğinin sağlanması !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

olay budur

bizim toprağımızda bazı yıllar herg zamanı ( nisan-mayıs) burdakine yakın ot olmakta tarlada ... ama organik desteğin farkındayız lakin daha sonraları ikilemede ve ekimde fazla ot insanın başına bela oluyor ... yine buralarda kara iklimi olduğundan yazın kutuyor ot saman gibi oluyor ... ama bu fotoğraflardaki gibi nemli arazide bu yaş otu toprağa harmanlamak sanırım gayet zor oluyordur diye düşünüyorum ..

hatta bir yıl bu ot miktarı çokfazlaydı yabani çavdar özellikle motorun boyu kadar olmuştu ... makine ile biçip dışarı atmak zorunda kaldık ...

ama mazot ucuz olsa ve bir kaç kaç kez goble çekme imkanımız olsa otu slaj gibi ezip tarlaya harmanlamakta fayda var ... bu işlerdede alacağın fayda ile extra mazot giderleri uyuşmadığından yapamayız ...

bence bu tür detay zirai tekniklere türk çiftçisinin dikkat edebilmesi için yakıt fiyatlarının ve iyi çiftçilere devlet desteğinin en azından bir süre çok iyi olması lazım diye düşünüyorum ...

okkangal link=topic=16147.msg145445#msg145445 date=1233316767' Alıntı:
bizim toprağımızda bazı yıllar herg zamanı ( nisan-mayıs) burdakine yakın ot olmakta tarlada ... ama organik desteğin farkındayız lakin daha sonraları ikilemede ve ekimde fazla ot insanın başına bela oluyor ... yine buralarda kara iklimi olduğundan yazın kutuyor ot saman gibi oluyor ... ama bu fotoğraflardaki gibi nemli arazide bu yaş otu toprağa harmanlamak sanırım gayet zor oluyordur diye düşünüyorum ..
hatta bir yıl bu ot miktarı çokfazlaydı yabani çavdar özellikle motorun boyu kadar olmuştu ... makine ile biçip dışarı atmak zorunda kaldık ...

ama mazot ucuz olsa ve bir kaç kaç kez goble çekme imkanımız olsa otu slaj gibi ezip tarlaya harmanlamakta fayda var ... bu işlerdede alacağın fayda ile extra mazot giderleri uyuşmadığından yapamayız ...

bence bu tür detay zirai tekniklere türk çiftçisinin dikkat edebilmesi için yakıt fiyatlarının ve iyi çiftçilere devlet desteğinin en azından bir süre çok iyi olması lazım diye düşünüyorum ...
yorumunuza katılıyorum...Türk çiftçisi imkansızlıktan dolayı dededen kalma usülde tarımı zor yapar halde. modern tarım tekniklerinden bihaber ve devlet çiftçisini eğitemiyor...küçük bir örnek:bir zaman önce tarım bakanlığı bünyesinde oluşturulan her köye bir ziraat mühendisi projesi dahilinde köyümüze bir ziraat mühendisi atanmıştı.gelen mühendis arkadaş köyü incelemiş ve şöyle demişti ' ' bu köyde kahve yok ben sıkılırım, muhtar bey ben şehirde kalsamda sen beni köydeymişim gibi göstersen olmaz mı ' ' .sonuç olarak Türk tarımını modernleştirmek biraz uzun bir süreçte ve epey meşakatli olacak gibi....