Yeni süt işletmesi açacaklara Tavsiyeler...!!![SORU-CEVAP]

Bu işe merak salmış yatırım yapmayı düşünen yatırımcıların ve işini büyütüp işletme statüsüne getirmek isteyen bir çok arkadaşımız olduğunu gördüm foruma geldiğim günden beri.Bir konu altında merak edilenleri ve cevaplarını toplamak hepimizin yararına olur diye düşünüyorum.İnşallah güzel bir paylaşım olur[emoji4]
İlk soruyla başlayayım.250Başlık bir çiftliğim var ve kapasite arttırmak istiyoruz.Şu anki sistemimiz açık sistem.Yeni yapılacak yeri 200 başlık olarak tasarladık ama kapalı sistem mi açık sistem mi olsun karar veremedik.Bu konu hakkındaki düşünceleriniz nelerdir ?

Bu işe merak salmış yatırım yapmayı düşünen yatırımcıların ve işini büyütüp işletme statüsüne getirmek isteyen bir çok arkadaşımız olduğunu gördüm foruma geldiğim günden beri.Bir konu altında merak edilenleri ve cevaplarını toplamak hepimizin yararına olur diye düşünüyorum.İnşallah güzel bir paylaşım olur[emoji4]
İlk soruyla başlayayım.250Başlık bir çiftliğim var ve kapasite arttırmak istiyoruz.Şu anki sistemimiz açık sistem.Yeni yapılacak yeri 200 başlık olarak tasarladık ama kapalı sistem mi açık sistem mi olsun karar veremedik.Bu konu hakkındaki düşünceleriniz nelerdir ?
Abi suanki sisteminizden memnundan yap geç. Seyi sormak istiyorum sagmallarda hangi irkla calisiyorsunuz

250 baş açık sistem ve sağmal merak ettim açıkcası birkaç resim paylaşmanız mümkün mü
ben 3 yıl açık toprak üstü yem yedikleri yerin üstü kapalı ve kapalı bağlı ahırda besi yaptım rezillik diz boyu
şuan alt beton sundurmalar var yarı açık gene içime sinmiyor bence ahır dediğin kapalı olacak dışarda da gezinme alanları olacak
hayvanın altı kuru sırtı kuru temiz hava serbest sistem ister besi ister damızlık ne olursa olsun

250 baş açık sistem ve sağmal merak ettim açıkcası birkaç resim paylaşmanız mümkün mü
ben 3 yıl açık toprak üstü yem yedikleri yerin üstü kapalı ve kapalı bağlı ahırda besi yaptım rezillik diz boyu
şuan alt beton sundurmalar var yarı açık gene içime sinmiyor bence ahır dediğin kapalı olacak dışarda da gezinme alanları olacak
hayvanın altı kuru sırtı kuru temiz hava serbest sistem ister besi ister damızlık ne olursa olsun

En kısa zamanda resimlerini atıcam Hocam. Evet dediğin gibi açık sistemde kışın ekstra çaba göstermek zorunda kalıyoruz.Hayvanların altları sürekli temizlenip talaş döktüğümüz zaman ıslaklık çok nadir oluyor ama insanın içi rahat etmiyor tabi.Kapalı sistemde de yazları sıkıntı yaşar mıyım diye düşünüyorum.Konya-Karapınar gibi bir yerde yazları aşırı sıcak ve kışları aşırı soğuk oluyor.Ama büyük ihtimal dediğin gibi yeni yapacağımız ahırı kapalı sistem düşünüyoruz

Holsteinla çalışıyoruz.Simentali denedik yaklaşık 10 hayvan kadar alıp ama süt açısından verimi düşük kaldı holsteina göre.Süt açısından kesinlikle holstein tercih etmenizi öneririm
Abi zaten simental besleyen kişinin hedefi yüksek süt verimi değildir ki. Erkek yavrusunun besi kabiliyetinden yararlanmak çikan buzagilari yuksek paralara satmak ve sütten yağ pirimi almak gibi amaclar güder simentalciler. Size bise sormak istiyorum ayip sormasi ama holsteinden senelik süt veriminiz ne kadar? Simentalden ne kadar aldıniz?

Abi zaten simental besleyen kişinin hedefi yüksek süt verimi değildir ki. Erkek yavrusunun besi kabiliyetinden yararlanmak çikan buzagilari yuksek paralara satmak ve sütten yağ pirimi almak gibi amaclar güder simentalciler. Size bise sormak istiyorum ayip sormasi ama holsteinden senelik süt veriminiz ne kadar? Simentalden ne kadar aldıniz?

Hocam dediğim gibi besiye yerimiz yok sıkıntısını çok çekiyoruz onun için sütten kesildiği an satıyoruz.Holsteinde 10400 civarında senelik süt verimi alıyoruz ama simentaller hakkında bi bilgim yok.

Hocam dediğim gibi besiye yerimiz yok sıkıntısını çok çekiyoruz onun için sütten kesildiği an satıyoruz.Holsteinde 10400 civarında senelik süt verimi alıyoruz ama simentaller hakkında bi bilgim yok.
Maşallah süt veriminizi iyi yakalamışsıniz herkes bu verimleri yakalayamaz Allah nazardan saklasın. Brown swiss denedinizmi hiç? Bide Rasyonunuzu sorabilirmiyim??

Ahır maliyetiniz ne kadar ve kaç metrekare ahır

Dun bir sempozyuma katıldim adam diyorki 85 ineğim var diyor sizce bu isletmenin günlük karı sizce ne kadar olur ortalama 2000 litre süt alsa 1.4 ten veriyormus 2800 tl eder gunluk ne kadar yem verir
Sadece inekler mı işletmede buzagilar genc hayvanlar da yem tuketir
Sadece süt mudur geliri cikma inek kesimi canlı hayvan satışı
Deriz ya hep dogru yerde doğru is
Bu sene süt iyiye gidiyor gecen sene et iyidi
Çok ince hessp zor
Secim yapmadan once bolgesel imkanlar iyi arastirilmali
Dogru seçim yapinca istikrarli calisma para karlilik zaten bunun peşinde

• Beğen
Tepkiler: ilhan_mkp
Yani ismail abi ben soyle bir hesap yaptim dogru o genc hayvanlar felanda yem yiyor ama onlar kendine yiyor hadi 15 tane inek kuru dönem de olsun ben sunu merak ettim. 70 inek 2 ton süt verse 2800 lira eder bu inekler 85 inek 1500 kg yem yerse oda 1750 tl etse hadi 250 tl sini bosver en asagi 800 lira mi kalir ben oyle dusundumde sanki guzel para diye dusundum

Yani ismail abi ben soyle bir hesap yaptim dogru o genc hayvanlar felanda yem yiyor ama onlar kendine yiyor hadi 15 tane inek kuru dönem de olsun ben sunu merak ettim. 70 inek 2 ton süt verse 2800 lira eder bu inekler 85 inek 1500 kg yem yerse oda 1750 tl etse hadi 250 tl sini bosver en asagi 800 lira mi kalir ben oyle dusundumde sanki guzel para diye dusundum
Bende tam bu noktada bunu anlatmak istedim
Aylik hesap yaparsan yanilirsin
Bazen yillik hesap bile yaniltir

Anladim abi senin demek istedigini sence hayat var mi bu isin icindesin birde ismail abi sizin oralardan bazen bizim buraya ucuz dana gelirdi aceba gercekten simdilerde de bir fiyat uygunlugu var mi ki
gelir kısmından çok. gelen paranın ne kadarını işletmenin devamlılığı için kullandığınız önemli.
sürekli yeni makina yeni ırk et para etti etçi ırka dönelim koyun para etti koyuna dönelim demezseniz. süt işletmesi kurduysanız sürekli süt üretir konunuzda uzmanlaşırsanız evet çok iyi para bu iş yapılır.

• Beğen
Tepkiler: çiftcigardo
Abi bisey soracagim. Sut isletmesinde doğumhane, revir, buzagi bölmeleri de sagmallarla ayni çatı altinda olması sorun yaratirmi? Yani soyle soyleyim yem yolundasiniz sol tarafinizda sagmal padoklar var sag tarafinizda kurular, düveler ve devaminda buzagi yerleri dogumhane ve revir olmasi sorun yaratirmi?
c83beff522c0b5c9146112091f9f0bd0.jpg
bunun gibi mesela?