Ynt: Yemini kendin yap! Rasyon Örnekleri...
YAVUZ_13 link=topic=84674.msg1021065#msg1021065 date=1441327404' Alıntı:
Abi birkaç sorum olacak
- 1 tane besi hayvanı bu 1000 kg lik rasyonu kaç günde tüketir vede ilk yememeye başladığımız gün verdiğimiz yem miktarı günlük veya aylık nekadar artmalı bunu biraz detaylı anlatabilirmisiniz
- Besi başlangıç ve besi bitirme rasyonlarının kullanım süresi ve miktarı nekadar olmalı
- Bu rasyonu uygulayacagımız hayvanı kaç aylıkken yada canlı ağırlığı kaç kg ise almak mantıklı olur
- Alacağımız hayvana kaç ay bu rasyonu uygularsak en karlı besiyi yapmış oluruz
- Önemsiz gibi gözüksede merak ettigim şeylerden biriside bu rasyonu uygulayacagımız hayvana iki seçeneğimiz olsa buğday toz samanı mı vermek mantıklı yoksa buğday sapı balyası mı vermek mi mantıklı olur ayrıca günlük kaç kg saman veya balya verilmeli
- kaba yeme yerfıstıgı sapı balyası eklense sıkıntı olurmu veya başka ne eklenebilir
- diger sorum günlük 2 defa yemlemeyimi önerirsiniz yoksa 3 defa yemlemeyimi yoksa önlerinde sürekli yem olmasını mı önerirsiniz
- Bulunduğumuz zaman dilimi göz önüne alınırsa bu dönemde hayvan almakniçin hangi tarih mantıklı olur kurban öncesi kurban sonrası veya yılbaşı gibi bir tarih öneriniz varmı
- Benim sormayı unuttuğum sizin eklemek istediğiniz neler var
Şimdiden teşekkür ederim vereceğiniz bilgiler için
Yem tüketimi besi hayvanının kilosuna göre değişir.
Silaj, pancar vermiyorsan; sadece saman, ot ile yem veriyorsan normal şartlarda canlı ağırlığın % 2 - 2,5 oranında yem tüketir. Yani şöyle: diyelim ki padoktaki hayvanlar 300 kg civarı canlı ağırlıkta. O zaman bu hayvanlara ot ve saman haricinde hayvanbaşı günlük 7 kilo civarı yem vermek lazım. Hesaplaması şöyle: 300/100=3. 3*2,5=7,5. Bunu da sabah ve akşam olarak hayvanbaşı 3,5 sabah, 3,5 akşam şeklinde vercez.
Eğer silaj veya yaş pancar vereceksek, hayvanbaşı günlük 10 kg kadar verip, canlı ağırlığın %1-1,5 ' u kadar yem vercez. Yani 300 kg civarı hayvanlar için şöyle: ot, saman haricinde hayvanbaşı günlük 10 kg silaj VEYA yaş pancar küspesi ve 3-4 kg yem. Yani her öğün için hayvanbaşı 5 kg silaj, 1,5-2 kg da yem. Bu şekilde daha ucuza maledebiliriz ama et kalitemiz düşük olur.
Yem miktarı hayvanların kilo artışlarına göre ayda bir güncellenerek devam edilebilir.
Hayvanlar 6-7 aylık olana kadar buzağı yemi yemeli. Daha sonra yaşına kadar besi başlangıç, yaşından sonrada besi bitirme. 16-17 aylık yaştayken de kesime gönderilebilir.
Besiye alınacak hayvanlar satın alınacaksa 7-8 aylıkken almak mantıklı olabilir. Ama bu sana bağlı. Daha küçük de alınabilir. Ama küçük hayvanlar biraz kilolarına oranla pahalıya satılıyor.
Toz saman nasıldır bilemiyorum. Ama toz olan bişeyin iyi olabileceğini düşünmüyorum. Saman, ot gibi şeyler en az 4-5 cm uzunluğunda olacak ki işe yarasın. Yoksa bir anlamı yok. Saman serbest olabilir. Veya hayvanbaşı 2-3 kg yeterlidir diye düşünüyorum.
Yer fıstığı sapı hakkında bir bilgim yok.
Günlük 2 defa da yemlenebilir, sürekli yem de olabilir. Ben sürekli yem bulunduruyorum.
Ben hayvan alıp satmıyorum. Besiyi kendi ineklerimden doğan erkeklerle yapıyorum. Ne zaman alınır bilmiyorum. Ama yazın çok sıcak olduğu dönemde randımanlı besicilik olmuyor. Bir de pahalı dönemlerde çok yüksek fiyattan almak kazanç açısından riskli olabilir.