Merhaba, Olaya farklı bir açıdan yaklaşmak gerekirse; 1980 sonrası ülkemizin karma ekonomik sisteminden (Devletçilik ilkesinden vazgeçerek) ani şekilde tam liberal ekonomiye geçiş kararından en çok tarım sektörü olumsuz etkilendi. Çünkü, buna gerek köylümüz, gerekse şehirsel alt yapımız hazır değildi. Tarımı destekleyen tüm kurumlar, TZDK, Gübre fabrikaları, Tekel, Şeker Fabrikaları v.b devlete aitti. Köylümüzünde ürününü pazarlayacak, ticari kabiliyeti oluşmamıştı çünkü kooperatifçilik kavramamı bugünde olduğu gibi satış mağazası şeklindeydi. Özellikle endüstriyel tarım ürünleri taban fiyatlarını devlet belirler ve alırdı. Yakıt desteğide mazot daha çok üretim ve ticari taşımacılıkta kullanıldığı için, bezin fiyatının yarısı şeklinde olurdu. Tarıma destek veren K.İ.T ler özelleşince, haliyle bu kurumları alan şirketler olaya sadece para kazanmak amaçlı baktılar. Alelacele yapılan işler her yerde sorun olarak karşımıza çıktı. Her toplumun üretim, tüketim, ticaret kültürü farlı oluyor. Maalesef bizimde doğruları görmemiz için madur olmamız gerekiyor galiba.