VERİM DEĞERLERİNDE GERÇEK OLAN NE

çiftçi arkadaşlar abiler öncelikle şunu belirtmek isterim burada bazen öyle verim değerleri yazılıyo ki anlamak mümkün değil mesela dönüme (1000 metrekare) 900 kg buğday aldım diyo. bizim arazilerde maksimum 500 kiloyu geçmez oda su sıkıntısı çekmediği dönemde yada sulu arazilerde. buğdayın cinsi ne olursa olsun aşşağı yukarı verim değerleri aynıdır. türkiye ortalamasına baktığımızda 288 kilo verim değeri var en kurak bizim iç anadolu dur burda mesela bu sene ortalama 250 kg diyebılırız. ben şimdi neyi yanlış düşünüyorum iç anadolu en düşük ise ve ortalama 200 diyelim hadi diğer bölgelerde 900 ise nasıl bir ekili alan varki ortalama 288 i geçmiyor ve cumhuriyet tarihinin en yüksek ortalaması diyor. toprak kötü olsa bile gübre ile bu durum ortadan kalkıyo sulu arazı sulanıyo fakat 500 kg geçmiyo 900 kg nasıl oluyo bırı ızah edebılırmı üstelik burda buğday nadas şeklinde olur önünden ayçiçeği ekimide olmaz hatta pancar yerinde bile bu değerin çok üstüne çıkmaz

• Beğen
Tepkiler: jx55c ve Aygün 10
O ortalama verimi masa başındakiler belirliyor nasıl çks de su kadarda fazlasina destek vermiyorum bu kadar çıkar tarladan fazla çıkmaz diyorlar ya öyle ...Bn bazı tarlada verim ortalamamız 420 kg Bazı yerde 300 bazı yerde 350 ayni gün ekildi aynı tohum aynı gübre aynı gün ilaç yapıldı verimi birazda toprak yapısı belirliyor 64 dönüm yerin tüm işçiliğini aynı gün yaptım yanlız çift sürümünü 1 hafta ara ile yaptım

• Beğen
Tepkiler: Aygün 10
İzmir menemen en az 850 kg en fazla 1100 kg,Bilecik bazı ilçeler 900 kg, Sakarya 650 kg , Trakya 900 kg yerine göre buğdayın 1400 kg verim kapasitesi var, ama tohum çeşidi, iklim ve toprak yapısı sonuçları değiştirir.

• Beğen
Tepkiler: ziyaretci50
Bizim biçerdöver var adiyaman adana maraş konya malatya hatay kayseri kirsehir kirikkale eskisehir yozgat sivas çorum amasya antep urfa diyarbakir illerin8n bir kisminda suan bazilarindada daha onceki donemlerde ekin bictik hatta sene 2001 de ukraynaya ilk giden makinelerden bizim bicerdover boyle verimde bi ekin gormedik. 1400 kilo bence orda bi sifir fazla gibi. 420 ile 300 kilo dalgalanmasini anlarim yani tarlanin zatif yeri olur yangin yeri olur valla degerler boyle ise biz birakalim. Eskisehir sivrihisarda biz bicerken yillar once bizim burdan az cikiyodu ekinler denizmi geldi iklim degisti. Kimse alinmasin dediklerime ama bi yerde gerçekci gelmiyor

Bizim biçerdöver var adiyaman adana maraş konya malatya hatay kayseri kirsehir kirikkale eskisehir yozgat sivas çorum amasya antep urfa diyarbakir illerin8n bir kisminda suan bazilarindada daha onceki donemlerde ekin bictik hatta sene 2001 de ukraynaya ilk giden makinelerden bizim bicerdover boyle verimde bi ekin gormedik. 1400 kilo bence orda bi sifir fazla gibi. 420 ile 300 kilo dalgalanmasini anlarim yani tarlanin zatif yeri olur yangin yeri olur valla degerler boyle ise biz birakalim. Eskisehir sivrihisarda biz bicerken yillar once bizim burdan az cikiyodu ekinler denizmi geldi iklim degisti. Kimse alinmasin dediklerime ama bi yerde gerçekci gelmiyor

Tohum çeşidinin genetik kapasitesi 1400 kg'dır. En fazla 1100 kg verim veriyor dedim, 900 kg verimi her sene gören yerlerde var.İklim uyuyor.İç Anadolu da 400 kg çoğu yer görmez bile.

Ankara gölbaşında bugday ve arpa tarimiyla ugrasiyoruz.Alta 15 kg gubre uste 10 kg üre ve 15 kg 26'lık ve sivi gübre attık.Bugdayda ortalama verim 245 kg. Gecen sene 308 kg dı.Ic anadoluda genel itibariyle olmuyor.

Toprak yapısı ve bölgenin yağış rejimi en önemli etkenlerdir.Sonrasında atılan gübre,yapılan işçilik ve doğru zamanlama gelir.
Eğer bölgenizde bu dediklerimden biri olmazsa verim düşer.Bir çoğu olmazsa hepten düşer.Kısaca bir değil birden çok kriter verimi belirler.
Buğday çeşitlerinin verim kapasiteleri değişkendir.Çeşitte verime etki eder.O da ayrı bir mevzu.

• Beğen

Katılıyorum ben Sivrihisar lıyım tabana 20 kg çimene 13,5 kg katı gübre yapraktan 300 gr sulu gübre atıyoruz işçilik iyi sertifikalı tohum kate ve harmankaya buğdayda Maximum 400 kg aldık ortalama 350 kg bizim buralarda kıraçta 400-450 Max suluda 500 kg alınıyor

• Beğen
verimi yıl getiriyor trakyada ortalaması 500kg altına düşen çifçi yok denecek kadar azdır ben hamza ve asincion olmak üzere iki çeşittten 900kg biçtim 10ar dönümlük parsellerden asincionu herkese öneririm çok verimli buğday buğdaylarıma 22kg saf azot düşürmeye calışirim

• Beğen
Tepkiler: KARAİSALI
Ben de 600 kg cok duydum ama cukurovada bide maraşın bir kac yerinde yeniyapanli sizin orali bicercilerde 1100 kg gorduk diyor ama bende tuhaf karsilamistim toprak kadar bugday

hemşerim sizin oralı derken heralde köyümden bahsediyosun bizim köyde eskiden 11 makine vardı şuan 4 makine var ikisi bizim. bu makineler artık adana ya gitmez 4 u de adıyamana gidiyor sonra urfaya çiftliğe giden var bu yıl kasabada siirt batman diyarbakır antep maraş vs. hala giden var ben hiç duymadım 1100 kilo 700 kilodan fazlasını ne biçtik ne gördük trakya ve çanakkale tarafını gitmedik hiç ama tohumun üstünde 1400 yazıyo diyede 1400 verim var demek yanlış. ukraynadaki araziler türkiyeden verimli ve buğdaya da birebir iklim gelgelelim 800 kiloyu geçmiyodu. çukurovada 1100 kilo buğday alan adam neden başka ürün ekiyo o halde buğdayı kaldırsın mısır eksin kaldırsın turşuluk eksin 3 ürün alınıyo zaten

• Beğen
Tepkiler: erolpaksoy

Toprak yapısı ve bölgenin yağış rejimi en önemli etkenlerdir.Sonrasında atılan gübre,yapılan işçilik ve doğru zamanlama gelir.
Eğer bölgenizde bu dediklerimden biri olmazsa verim düşer.Bir çoğu olmazsa hepten düşer.Kısaca bir değil birden çok kriter verimi belirler.
Buğday çeşitlerinin verim kapasiteleri değişkendir.Çeşitte verime etki eder.O da ayrı bir mevzu.

buralardada 2000 dönüm eken çiftçiler var. sulu arazileri ve toprağı çok iyi olan yerlerde var. her işini düzgün yapanda çok var ama 500 kg civarı verim oluyo hadi toprak yapısından diyelim 800 kilo olsun 1400 nedır ya baska iş yapma o zaman

Çok verimli ovalarımız var.Doğru uygulamalar ile bizler de bu verimleri alabiliriz.

Dünya buğday verim rekoru
[video=youtube;Y0q2wEnx1TI]https://www.youtube.com/watch?v=Y0q2wEnx1TI[/video]