TARIMDA VERİM ARTIŞI NEDİR

tarımda, hayvancılıkta...
bir dekar araziden, alınan 200 kg arpa/buğday mahsül yerine, 300-400 kg arpa/buğday almak...
sağılan bir inekten, alınan 3-4 ton süt yerine, 6-8 ton süt almak...
bu verim artışı nasıl yapılır, mümkün mü...
 
Konuyu işletme potansiyeli olarak değerlendiriyorum
Ürün, tarla ya da canlı hayvan bazlı ölçümler yerine işletme bazlı ölçümler yaparak ilgili işletmenin potansiyeli üzerine odaklanmak bizim gibi üretici takımı için daha kolay olacaktır.üretici olarak iddiamız en yüksek verimleri almak değil, nesillerdir aktarılan mesleğimizi sürdürülebilir şekilde alt nesle aktarabilmek olmalı.
Korkarım ki önümüzdeki yıllarda çiftçiler zor dönemler geçirmek zorunda kalacak.
Çünkü iddia edildiği gibi gıda kıtlığı olduğunu sanmıyorum.tarımda mekanizasyonun gelişmesi ve internet sayesinde iletişim bilgi paylaşımı gibi kolaylıkların hayatımıza girmesiyle tarımda verimler hızla yükseliyor.
Örneğin bizim forumumuzda çok kıymetli bilgiler mevcut, forumlar eşsiz kütüphanelere dönmüş durumda.tecrübenin kıymetini yitirip bilginin kıymetlendiği bir çağa geçiyoruz ve bizim sektörde de bu durum kendini hissettiriyor.mesela hayvancılıkla uzaktan yakından alakası olmayıp yurtdışından gelip Türkiye'de süt işletmesi kuran bir yeni yetme Türkiye'nin süt rekorunu kırıyor.bakıyorsun daha 15 yaşında eleman mısır rekorunu kırıyor.
Neyse gereksiz detaylarla konu çok dağılmasın, verimlerin yükseltilmesine dönersek ben bunun mümkün olduğunu düşünüyorum.buğdaydan pay biçersek aynı tarlada kimi sene 200 kimi sene 500 kimi sene 150 kg verim alınıyor.buradan meydana çıkıyor ki bu tarlanın verim potansiyeli EN AZ 500KG.200 kg 150 kg verim alınan sene ne eksikse o eksik tamamlandığında her sene 500 kg verim alınacaktır.
İşletme açısından düşününce, işletmenin kendince gelenekleri, çalışma zamanlaması masraf kabiliyeti vs gibi konular son verime etki edecektir.işletmenin potansiyelini ortaya çıkarmaya çalışmak daha mantıklı görünüyor.

Ne kadar verim alınabileceğine dair referans olarak bölgedeki rekor verimleri ele alabiliriz.bu bilgi bölgenin iklim potansiyelini ortaya koyacaktır.
 
Son düzenleme:
Kendimden örnek veriyim
Tüm operasyonu bizzat idare ettiğim 4. pancar ekimimi yapıyorum.
Geçen yıllardaki verimlerimiz 6ton, 8ton, 10ton olarak şekillendi.her sene geliştirdiğim değiştirdiğim şeyler oldu
Bu sene genel hedefim ve ciddi bir aksilik olmazsa öngördüğüm verim yine 10-11ton çünkü geçen seneki uygulamaları değiştirmeden yine gerçekleştiriyorum.geçen seneyi aynen uyguluyorsam bu işletmenin pancar veriminde dramatik bir düşüş ya da artış beklenmez, sürdürülebilirlikten kastım işte budur.ancak bi tarlayı deneme parseli olarak ayırdım orada 15 tona kadar verim almayı hedefliyorum.

Buradaki hikayeye baktığımızda verim artışı gayet de mümkün görünüyor.
 
Son düzenleme:
Tarımsal üretimde verim artışı çok yönlü bir parametredir. Zaten gelinen noktada ancak süremden kazanarak bu işten karlı çıkabiliriz aksi halde ürün fiyatları yerlerde sürünüyor.
1. Tarım yapılan arazinin öncelikle kendinden verimli olması. Eğer arazi verimli değilse, verimli hale getirebilmek çok ciddi emek ve masraflar gerektirir.

- Hedef verime göre bir gübreleme ve genel bakım programlarını oluşturmak.

- Bitki sağlığı için uygun ve gerekli ilaçlamaları kesinlikle yapmak.

- Deneme parselleri ile gözlemlenen verileri toplayıp bu doğrultuda hareket etmek.

- Gübre şirketlerinin mühendisleriyle ve elde edilen tecrübelerin toplamıyla tarlaya adım atmak.

- Tarımda sürdürülebilirlik adına sağlıklı bir toprağa sahip olmak ve bunu korumak.

- Bunların hepsi yapılsa bile kurak bir sezonda hiçbir şeyin anlamı kalmaz. Bu yüzden sulama olmazsa olmaz.
 

Benzer Konular