ÜRE YERİNE NE ATABİLİRİZ BUĞDAY İÇİN ALTERNATİF OLARAK. YAKLAŞIK 150 DEKAR BUĞDAY VAR MALUM FİYATLARI UÇTU

Ben fungisit kullanmıyorum iki senedir. Fungisit kötülüklerin anası benim gözümde. Kullandığım tohum 5 yaşında kendi tohumumuz. Buğday için konuşmak gerekirse biçtiğiniz tarlada sürme,rastık yoksa ondan gönül rahatlığıyla tohum bırakabilirsiniz. Fungisit kötü mantarı engelliyor ama iyilerin de bitkiyle simbiyotik ilişki kurmasını engelliyor. Siz iyileri tohum çevresine verdiyseniz kaplamayla bitki ilk bunları beslemeye başlıyor. Sayıları artıyor. Kök çevresinde biyofilm tabakası oluşturuyorlar. Zaten populasyonları baskın hale geldiklerinden kötüleri baskılıyorlar. Lütfen pgpr bakterileri ve mikoriza mantarları diye googleda araştırın dev firmalar mikyar dolarlar yatırıyor bunların araştırmalarına. Bizim yapmamaız gereken tek şey fungisit kaplamayı bırakmak, tohumu bunlarla kaplamak, azotlu gübrede bir defada saf azotu 4' kgı geçmeden kullanmak. Bitki amonyum formu azotu daha az enerjiyle kullanır. Fazla azot atılınca amonyum olarak alınamayan kısım nitrata dönüşür. Bitki için bunun bünyeye alınması daha zahmetlidir, aminoasite dönüşümü daha çok enerji harcatır. Ayrıca dokular gevrekleşir mantari hastalıklar çoğalır, böcek saldırısına daha çok uğrar, soğuk stresine daha dayanamaz hale gelir.Kaplama yaptığınız buğdayı özellikle 1000 tane ağırlığını ölçün. Geçen sene ilk kaplama yaparken 1000 tane ağırlığı 32 grdı. Biçtiğim buğdayın 42 gr'dı. Kesinlikle daha dolgun taneler göreceksiniz.
şuan fungisit kaplamalı tohuma sizin dediğiniz ürenleri kaplama yaparsak bi sakınca olurmu
 
Makcover ve Growbat isimli iki ayrı bakteri ve mikoriza içerikli ürün kullandım. Makcover içerisinde 3 bakteri,3 mikoriza mantarı, deniz yosunu,fulvik asit ve eser miktarda mikro element var. Growbat'te 30 yakın farklı türlere ait ve ağırlıklı azot bağlamaya yarayışlı bakteriler, mikoriza ve trikoderma mantarı ile organik karbon,organiz azot , organik fosfor var. Taban gübremiz olduğu halde gübresiz ektik. Bu yıldan itibaren net olarak şunu söyleyebilirim. Artık taban gübresi kullanmam. Bu sene atacağım üre 7,5+7,5. Sapa kalkma öncesi ve bayrak yaprak öncesi. Ayrıca Bluen isimli bir bakteriyi de yapraktan uygulayacağım. Bluen'e alternatif olarak ta growbatin üreticisinin içine L-tipi aminoasitler,humik fulvik asit ve aynı bakteri çeşitliliğiyle çıkardığı growfast isimli ürününü 2 ya da 3 kez yapraktan kullanacağım. Bundaki amacım yararlı bakteri ve mantarları yaprak yüzeyine uygulayarak yaprak üzerinde ve içireisinde yararlı egemen bir denge kurmak ve fungisit masrafını da ortadan kaldırmak. L-Glutamik ve L-Glisin aminositleri bitkinin kalsiyum alımını bin kata varan oranda arttırır. Peptic asit ile de reaksiyona girmesiyle yapraklarda pektin sentezlenir. Pektin sağlıklı bitki yapraklarındaki parlaklığı veren maddedir. O parlak yapraklı bitkiye bundan sonra kolay kolay ne zararlı mantar enfekte olabilir, ne böcek zarar yapabilir ne de soğuk sıcak stresi olumsuz etki yapabilir.
NOT: Lütfen tohum kaplama yapacağınız yıl toprak analizinizi sezon sonu yapacağınız toprak analiziyle karşılaştırdığınızda göreceklerinize hazırlıklı olun. Toprak analizinizde yetersiz gözüken çinkonun, demirin, fosforun, manganın nerelere geldiğine çok şaşıracaksınız.
''Ayrıca Bluen isimli bir bakteriyi de yapraktan uygulayacağım. Bluen'e alternatif olarak ta growbatin üreticisinin içine L-tipi aminoasitler,humik fulvik asit ve aynı bakteri çeşitliliğiyle çıkardığı growfast isimli ürününü 2 ya da 3 kez yapraktan kullanacağım''.demişsiniz bu ürünleri uygulama zamanları nedir
 
şuan fungisit kaplamalı tohuma sizin dediğiniz ürenleri kaplama yaparsak bi sakınca olurmu
Etkisi bir miktar azalabilir ama kesinlikle etkisini görürsünüz. Orta karar bir toprak yapınız varsa rahatlıkla taban gübresini yarıya düşürebilirsiniz. 5-6 dekarda hiç taban gübresi kullanmayın. Fark göremeyeceğinizden eminim.
 
''Ayrıca Bluen isimli bir bakteriyi de yapraktan uygulayacağım. Bluen'e alternatif olarak ta growbatin üreticisinin içine L-tipi aminoasitler,humik fulvik asit ve aynı bakteri çeşitliliğiyle çıkardığı growfast isimli ürününü 2 ya da 3 kez yapraktan kullanacağım''.demişsiniz bu ürünleri uygulama zamanları nedir
Kardeşlenme ortası, sapa kalkma başlangıcı ve bayrak yaprak zamanı kullanabilirsiniz. Bunu ayrıca fungisit yerine, yaprak yüzeyine yararlıları önceden yerleştirerek zararlıya yer bırakmama stratejisi olarak ta kullanabilirsiniz. Bir de grow nitro ürünü çıktı Bluen'e tam rakip. Ama benim görüşüm hem bluen hem de grownitro kaplamada kullanılsa daha ucuz , etkili bir çözüm olur. Kendimin de kaplama olarak uygulamamam bu şekilde.
 

Benzer Konular

Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt