Merhaba, ben 23 yaşındayım inşaat mühendisliği okuyorum ama boşa okuyorum iş bile bulma imkanım yok gibi bir şey çünkü piyasa berbat vaziyette.
Babamın köyde 125 dönüm tarlası var, 25 dönümü dağda sadece buğday ya da arpa ekiliyor oraya. Diğer kalan 100 dönümün hepsi suluda. Bu 100 dönümünde 80 dönümünün suyu bedava gibi bir şey dönümü 5-6 liraya sulanıyor. Su termik santralden kanal ile geliyor. Diğer kalan 20 dönüm pompa ile sulanıyor. Çiftçiliği eskiden yaptım babamla biliyorum yapmasını. Babam 50 yaşına gelince bıraktı çiftçiliği amcalarıma kiralıyor.
Babama dedim böyle böyle diye, o da sen bilirsin oğlum dedi. 2 amcam var 250'şer dönüm tarla ekiyorlar, üstüne bizim tarlaları da. Köyde 3 traktör var, bütün alet edavat var.
Bu tarlalara pancar, ay çekirdeği, cin mısırı, slajlık mısır ve buğdağ gibi şeyleri ekiyorlar.
Sizce okulu bırakıp Çiftçiliğe başlamak mantıklı mı? Gelirim giderim ne olur?
Köyde çiftçilik yapan bir arkadaşıma sordum gelir gider ne olur diye? 30.000 lira gübre, 17.000 lira mazot ve ilaçları ve diğer giderler ile ortalama 50.000-60.000 gider çıkarttı. Geliride cin mısırına dönüme 800 kg alıyoruz ve satış fiyatı da 2.5 TL ortalama dedi. Kısaca 60.000 giderin olur, gelirin 200.000 bin lira olur, karın da ortalama 140.000 lira olur dedi.