Üniversiteyi bırakıp çiftçi olmak


okul her şey midir? değildir. ancak çok şeydir. tahmin edilenden fazlası. okulla ilgili yapılan en büyük hata, hayatımıza etkisinin olmadığını düşünmektir. doğrudan etki her zaman olmaz ama dolaylı olarak o kadar çok etkisi vardır ki.

üniversiteyi bitirmek sadece belge demek değildir. güçlü olursan başarırsın, güç de tecrübe ve bilgidedir. insanlar en büyük kazıkları, (dolaylı olarak tecrübeleri) okurken, kendi başına kaldığında, tanımadığı bir ortamda bulununca yer.

her zaman iş bulmak için okunmaz. var olan bir işi geliştirmek için de okunur. demek ki çiftçilik gibi bir işiniz var. okurken elde ettiğin tecrübeyi çiftçilikte değerlendirirsen iyi şeyler yaparsın. kesinlikle okuduğun zaman bakış açın, düşüncelerin değişecek, tecrübelerin olacak. bunları da ne iş yaparsan yap kullanacaksın.

bazı kişiler ben okudum pişmanım, boşa okuma, şimdiki aklım olsa yaptığım işe daha önce başlardım diyeceklerdir. ama dolaylı etkinin farkında değiller ki okumasalardı yaptıkları işleri bu kadar iyi yapamayacaklardı, işlerinde bu kadar iyi olamayacaklardı.

ne olursa olsun oku, hayatı gör ve tecrübenle istediğin işi yap.
 
Bende okulu bitirdim ve bu işleri yapıyorum ve çok memmun um üniversitenin yeri bır ayrı iş yerım var orada bile bence kendimi belli edıyorum gele bıde senın bölümün çok güzel ha şu anda hiç bir sektör de gelecek görunmuyor mutahıt alıyor hayvancı ağlıyor yani gelecek karanlık gıbı ama elbet durumlar düzelecek ama Türkiye farklı bir sürece geçeçek sizin sektör için mesela 110 metrekare evler bile buyuk olacak 50 metre kare eve dönecek
 
Okul u bitir oyle başla gec kalmiş sayilmazsin boş zamanlarin olacsktir o mevsimde ekebildigini ek sana ek gelir olur okul sanavçok şey öğretecektir çevren olacaktir degişik guruplarla iş birligi yaparsan buda sizin hayatiniza yon vermenize yardimci olacaktir
 
Merhaba, ben 23 yaşındayım inşaat mühendisliği okuyorum ama boşa okuyorum iş bile bulma imkanım yok gibi bir şey çünkü piyasa berbat vaziyette.

Babamın köyde 125 dönüm tarlası var, 25 dönümü dağda sadece buğday ya da arpa ekiliyor oraya. Diğer kalan 100 dönümün hepsi suluda. Bu 100 dönümünde 80 dönümünün suyu bedava gibi bir şey dönümü 5-6 liraya sulanıyor. Su termik santralden kanal ile geliyor. Diğer kalan 20 dönüm pompa ile sulanıyor. Çiftçiliği eskiden yaptım babamla biliyorum yapmasını. Babam 50 yaşına gelince bıraktı çiftçiliği amcalarıma kiralıyor.

Babama dedim böyle böyle diye, o da sen bilirsin oğlum dedi. 2 amcam var 250'şer dönüm tarla ekiyorlar, üstüne bizim tarlaları da. Köyde 3 traktör var, bütün alet edavat var.

Bu tarlalara pancar, ay çekirdeği, cin mısırı, slajlık mısır ve buğdağ gibi şeyleri ekiyorlar.

Sizce okulu bırakıp Çiftçiliğe başlamak mantıklı mı? Gelirim giderim ne olur?

Köyde çiftçilik yapan bir arkadaşıma sordum gelir gider ne olur diye? 30.000 lira gübre, 17.000 lira mazot ve ilaçları ve diğer giderler ile ortalama 50.000-60.000 gider çıkarttı. Geliride cin mısırına dönüme 800 kg alıyoruz ve satış fiyatı da 2.5 TL ortalama dedi. Kısaca 60.000 giderin olur, gelirin 200.000 bin lira olur, karın da ortalama 140.000 lira olur dedi.
Ben yaptığımız işten dolayı hep inşaatın içindeyim toki projesi olsun yapsat olsun. Samimiyetle şunu söylüyebilirim, inşaat sektörü bitmez sekteye uğrar ama iş olarak bulabilirsin. Tanıdığım arkadaş olduğum inşaat mühendisleri var bizde bizim fabrikaya inşaat mühendisi alalım dedik projeleri inceliyip teklif hazırlamak için kadifiyeli birini aradık ama bulamadık. Şöyle diyeyim sana ilk 3-4 sene askeri ücretten biraz fazla alıyorlar ama tam işi öğrenince iki katı hatta 3 katı alabilirsin. Mesela toki konut yapımı ihalesi yaptığı zamn taşeron firmadan belli sayıda kadifiyeli mühendis ve stajyer mühendis istiyor zorunlu kılıyorlar.
Kısacası mesleğin güzel ve iş bulabileceğin alanlar gerçekten çok geniş. Tarım ı eger okuyorken yapabiliyorsan yap ama okulunu bitir kendini geliştir. Sonra bakarsın sektörün yönüne doğru kendine yol çizersin
 
Hocam senin ilk hatan,sevmediğin bir bölümü tercih edip lisans hayatına başlamak olmuş.Bende diplomalı çiftçiyim.Bir kamu kurumunda elektrik mühendisi olarak çalışıyorum, aynı zamanda babam ve ağbim le beraber tarlalarımızı işliyoruz.Çiftçiliği her yaşta yapabilirsin yada her yaşta başlayabilirsin ama bir meslek yada diploma sahibi olmak belli bir yaşı geçtikten sonra çok zorlaşır.
Ilk tavsiyem, yaşın müsait severek okuyabileceğin bir bölüme geç.
 
2003 mezunu inşaat mühendisiyim.meslek hayatım boyunca proje-taahhüt-müteahhitlik yaptım ama baba mesleği olan tarım ve hayvancılık yapmak hevesim vardı. Malum inşaat sektörü sıkıntıya düşünce 2 sene önce 150 başlık süt ve et çiftliği kurdum.bi taraftanda çiftlik ve inşaat işlerini götürmeye çalışıyorum.şimdilik sorun yok gibi. Sana tavsiyem ne olursa olsun okulunu bitirmen sonrasında ne istersen o işle uğraşman. İnşaat sektörü şu an sıkıntıda lakin 5 sene sonra ne olacağını kimse bilemez. Yani önce okulll
 
bence de okumalısın önceliğin o olmalı.Ama sen okurken ailen çiftçilik yapabilir.Hacettepe üniversitesinde okuyorum bende bir şeyler oluruz yada olamayız ama tahsil tahsildir.benim ailem çiftçi ve 2 yıl önce büyükbaş hayvanların yanına kendime saanen keçisi aldım onlar bakıyor.Her iki kulvarda da yapabilirsin ailen destek olursa yazları sen bakarsın kışları onlar.
 
sayın kardeşim benimde sana tavsiyem önce okulunu bitirmen yönünde olacaktır sen okulunu bitirene kadar ailen destekleyecektir sonrasında sende istersen haftasonu çiftçisi olabilirsin .bende senin gibi köyde büyüdüm yazın köyde rahmetli babamın yanında çiftçilik yaptım aynı zamanda zor şartlarda okudum ve diş hekimi oldum 22 yıldır dişhekimliği yapıyorum kendi işimin patronuyum .şu anda son 6 yıldır babam rahmetli olunca hem çiftçilik hemde hekimlik yapıyorum çok şükür iyi ki okumaya yönlendirildim Allah razı olsun .sende bence zorluklara göğüs ger ileride bize hak verirsin
 
Kardeşim yanlış anlama ama babaya amcaya güvenip iş yapma ne yaparsan kendin yap kardeşin var mı bilmiyorum bunun ölümü kalımı var mallar bölünür kimse gözünün yaşına bakmaz dediklerim gerçekleşmiş bir olaydır babası vefat ettiğiden dolayı kuzenim dım dızlak ortada kaldı hayvanların hepsi satıldı oda üniversiteyi bırakmıştı
 
Kardeşim kaçıncı sınıftasın ?
Eğer 2. Sınıf ve daha üzeriyse bırakma. Şansını dene bu ülkede devletin en önemsemediği şey ziraat.Senin bölümün özel sektöre yönelik. Devlet istersen mühendislik bölümlerini bırak.
Bir arabayı tasarlamak üretmek için 10larca mühendis gerekir ama seri üretim için 100lerce işçi gerekir. O yüzden 4 yıllık bölümlerin iş bulma zorluğu 2 yıllıklara göre her geçen gün daha da artıyor.
Şimdiki aklım olsa ziraat okumazdım. Mühendislikte okumazdım. önlisans okurdum ama 2 tane okurdum. Bunları okurken 2 üniversitede açıktan okurdum. 4 önlisans olurdu. 2018de çıkan bir yasa ile lisans okuduğum için artık okuduğum önlisans programı ile kamu da (kpss) tercih yapamıyorum. Eğer kamu istersen kesinlikle 4 yıllık okuma.
Özel sektör mühendisi asgarî ücretin biraz yukarısına çalıştırıyor (arkadaşlarımdan biliyorum). Yani mühendisliğin artısı biraz daha rahat çalışma koşulu+ asgarî ücretle çalışmak için mühendis olmaya gerek yok.
Üniversitenin artıları:
-Askerlik yaparken şunu gördüm. Üniversite mezunları herşeye daha mantıklı bakıyor ve amirlerinin verdiği emre itaat ediyor. Toplumla daha uyumlular. Diğerleri ise çocuk gibi herşey itiraz ediyorlar sanki isyankâr bir kavim gibi.
-Üniversite okuyanlar içinde bulunduğumuz duruma dışarıdan bakıyor ve ülkemizdeki sorunları daha doğru algılıyor. Siyaseti mantıklı yorumluyor.
Kölelik sistemi artık yok ama artık efendimizi seçmeye izin veren kapitalist kölelik sistemi var. Burjuvaları doyurmak için üretici aç kalıyor. Asiller ise sadece kendi paylarını düşünüyor. Fakirlikten daha kötüsü nedir?
Gelir adaletsizliği... (prof. Dr. ilber ORTAYLI)
 

Ziraat mühendisi bir çiftçi olarak tavsiyem kesinlikle okulu bırakma. Okuldayken bırakmak banada çok cazip geliyordu ama davulun sesi uzaktan hoş geliyor. İşe başlayınca daha iyi anlarsın ne demek istediğimi. Ayrıca inşaat mühendisliğinin özel sektörde önü açık karamsar düşünme. Çiftçilik çok güzel kutsal bir meslek ama YANLIŞ ülkede yapıyoruz burada uzak durulması gereken bir meslek.
 
Herkes yazmış ama bende yazayım. Zira önemli bir karar. Seni maddi olarak imkansıza sokan bir durumun yoksa SAKIN SAKIN bırakma. Üniversite sadece ders değil diğer alanlarda da kişisel gelişimine katkı yapar. Araştır, ziraat'e yatay geçiş yapabilir misin? Olmadı mı? Devam... Kötülerin arasında mutlaka iyi hocalar vardır. Git onlarla sohbet et. Tavsiye iste. Ziraat Fakültesine git. Orada ki hocalarla durumunu anlat bağlantınız olsun . İyi hoca, meraklı öğrenciyi geri çevirmez. Erasmus programlarına mutlaka katıl. Ufkunu genişletir. Oralarda ki yaşamı, hatta tarımı tanırsın. İngilizceni geliştir. Ne işime yarayacak deme. Yarın tarım yaparken arayacağın birçok bilgiyi İngilizce yayınlarda bulacaksın. Yada sana başka kapılar açacak. Bak bu devirde üniversiteye kadar gelmişsin, girmişsin, okuyorsun. Ailen sana bu imkanı sağlamış. Tarımdan kopma ama ufkunu genişlet.

Son olarak; Üniversite, lise gibi sana bilgi vermeye çalışmaz, kapıları açar, bilgiyi, bağlantıyı sağlar. Gerisini sana bırakır. Ne kadar atılgan olursan, çabalarsan o kadar başarılı olur kendini geliştirirsin.

Eklemeyi unutmuşum. Üniversitenin sitesinde akademik CV kısmı vardır. Mesela hocaların akademik cvlerine bak. Hoca hangi alanda ne çalışmalar yapmış. İlgini çekenlere yönelmen daha kolay olur. Hocanın yayınladığı çalışmalara da bir göz atarsın, hocanın hoşuna gider. Bu adam meraklı der. Küçük ama işe yarar bir tavsiye ;)
 

Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt